Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Rallijreida “Riga Baja” starts sestdien Jēkabpilī

Renārs Buivids
Renārs Buivids

Rallijreida “Riga Baja” starts sestdien Jēkabpilī
"RE Autoclub" sportisti Marku Hurskainens (no kreisās), Jānis Naglis un Tapio Suominens piektdien Jēkabpilī
Foto: Renārs Buivids

Piektdien pēcpusdienā Jēkabpilī ieradās rallijreida “Riga Baja” dalībnieki, lai sestdien plkst. 12.30 no Vecpilsētas laukuma dotos vairāk apmēram 500 kilometru garajā distancē pa Jēkabpils, Krustpils, Madonas un Viesītes apkārtnes ceļos. Startēs 27 ekipāžas no Krievijas, Latvijas, Somijas un Baltkrievijas. Krievijas čempionāta piektā posma sacensībās kļūs zināmi kaimiņvalsts kopvērtējuma labākie braucēji.

Pēdējā brīdī izmaiņas skāra vienu no „RE Autoclub” ekipāžām, jo 2010. gada „Riga Baja” vicečempions Jānis Naglis bija spiests meklēt citu stūrmani. Viņa dēls Jānis Naglis juniors sacensībās nevarēs piedalīties slimības dēļ. Līdz ar to stūrmaņa vietu „Mitsubishi Pajero MPR 96” ieņems Reinis Trūps.

Latvijas autosportu šajā rallijreidā pārstāvēs arī Ansis Fridbergs un Zintis Kalvāns ar „Mitsubishi Pajero”, kā arī „OSC” pārstāvji Toms Brants un Mārtiņs Tūters ar „OSCar”. Lielu interesi izraisīs ar „RE Autoclub” otra ekipāža, kuru veidos Somijas autosportisti Tapio Suominens un Marku Hurskainens. Viņi trasē dosies ar „lidojošajam somam” Tonijam Gardemeisteram gatavoto „Mitsubishi Pajero L2”. Būs arī viena internacionālā ekipāža ar latvieti Aldi Vilcānu pie „Rusj-Sport” komandas automašīnas stūres.

Krievijas rallijreida čempionātā šogad aizvadīti četri no pieciem posmiem. Sacensību dalībnieki februārī sacentās rallijreidā „Belogorje”, aprīlī – „Zoloto Kagana”, jūnijā – „Simbirskij Trakt”, jūlijā – „Silk Way”. Izšķirošie notikumi cīņā par Krievijas čempionāta medaļām notiks tieši Latvijā.

Pirms starta „Riga Baja” galvenie pretendenti uz uzvaru absolūtajā vērtējumā ir pašreiz pirmajā vietā esošais Sergejs Savenko un trešās pozīcijas īpašnieks Vladimirs Vasiļjevs, kuru rēķinā ir attiecīgi 38 un 30 punkti. Ņemot vērā, ka sezonas kopvērtējuma aprēķinā tiks ņemti vērā tikai trīs labākie rezultāti, tad abiem šiem pilotiem čempionu titula nodrošināšanai pietiek ar uzvaru Latvijas bezceļos. Vilcāns pašreiz ieņem sesto vietu.

„Riga Baja” dalībnieku pulkā būs ne tikai pieminētie Savenko un Vasiļjevs, bet arī daudzi citi labākie Krievijas autosportisti, jo cīņa par Krievijas čempionu titulu un medaļām notiek ne tikai absolūtajā vērtējumā, bet gan arī atsevišķās klasēs, kā arī komandu ieskaitē. Latvijas ceļos būs redzams arī „RE Autoclub” krāsas ne reizi vien starptautiskajās sacensībās aizstāvējušie Iļja Kuzņecovs un Romans Jelagins, kuri gan Krievijas čempionātā startē komandas „Ferromin” rindās.

Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) Pasaules kausa izcīņas sezonas vērtējumā Kuzņecovs ar 53 punktiem ieņem augsto piekto vietu, bet Vasiļjevs ar 50 punktiem atrodas septītajā pozīcijā.

„Riga Baja” programmā 21. septembra pēcpusdiena Jēkabpilī bija veltīta mandātu saņemšanai, tehniskajai un administratīvajai komisijai. 22. septembrī plkst. 12.30 Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā notiks oficiālā pasākuma atklāšana, bet plkst. 12.45 pirmās mašīnas starts sešu kilometru garajā pilsētas speciālajā ātrumposmā. Plkst. 14:50 un plkst. 17:20 tiks dots starts Krustpils ātrumposmiem – attiecīgi pirmajam un otrajam posmam rallijreida kalendārā. 23. septembrī plkst. 9:40 un plkst. 12:00 mašīnas startēs Viesītes ātrumposmā – attiecīgi trešajā un ceturtajā. Plkst. 18.30 Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā „Riga Baja” noslēguma ceremonija.

„Riga Baja” būs viena no sastāvdaļām tajā nedēļas nogalē notiekošajam Jēkabpils „Motoru svētkiem”. To programmā būs arī rallijsprints „Viduslatvija 2012”, kā arī Latvijas čempionāta noslēguma posms ātrumlaivām uz ūdens. Jēkabpilī, Brīvības ielā 289 izvietotajā „Riga Baja” servisa parkā būs apskatāmas Dakāras un FIA Pasaules kausa posmos startējušās rallijreida automašīnas.

Atgādināsim, ka par 2010. gada "Riga Baja" čempionu kļuva Krievijas "G-Force Motorsport" komandas braucējs Boriss Gadasins ar "Nissan Pick Up". Viņš tuvāko sekotāju Jāni Nagli („RE Autoclub”, „Mitsubishi Pajero”) finišā apsteidza par sešām minūtēm un 30 sekundēm. Trešo vietu absolūtajā vērtējumā izcīnīja vēl viens "T1" klases pārstāvis Aleksandrs Miroņenko ("Nissan Frontier").

2011. gada „Riga Baja”, kas startēja Rīgā, bet nākamās divas dienas turpinājās Jēkabpils, Salas un Viesītes apkārtnes ceļos, uzvarēja Krievijas sportists Aleksandrs Želudovs („Nissan Frontier”, „Protechsport”). Želudovs kopvērtējumā par četrām minūtēm un 13 sekundēm apsteidza savu tautieti Bogdanu Novicki („G-Force Proto”, „Kievrallyraid”). Labākais no Latvijas sportistiem bija „RE Autokluba” pārstāvis Raivis Zeltiņš ar „Mitsubishi Pajero EVO”, kurš izcīnīja trešo vietu absolūtajā ieskaitē.

Papildus informācija:
RE Autoclub
LRČ