Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Kaspars Stupelis - treneris zem "Husqvarna" karoga

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kaspars Stupelis - treneris zem "Husqvarna" karoga
Kaspars Stupelis (vidū) ar Romeinu Febvrē (pa kreisi) un Aleksandru Tonkovu "Ķeizarmeža" trenažieru zālē.
Foto: Zane Cinglere (LaMSF)

Divkārtējais pasaules čempions un pēdējo divu gadu vicečempions ekipāžu motokrosā Kaspars Stupelis nav nolēmis beigt sportista karjeru. Viņš nav nolēmis arī pāriet uz solomotociklu klasi. Viņš ir kļuvis par "Husqvarna" MX2 rūpnīcas komandas braucēju fiziskās sagatavotības treneri un šajās dienās gan Latvijas olimpiskās vienības (LOV) sporta laboratorijā, gan Ķeizarmežā darbojās ar Romeinu Febvrē no Francijas un Aleksandru Tonkovu no Krievijas, kuri jaunajā sezonā būs rūpnīcas MX2 komandā. "Husqvarna" ir jauns projekts un tajā uzaicināts piedalīties arī Kaspars Stupelis.

Romeins Febrvē un Aleksandrs Tonkovs ir jauni (attiecīgi 21 un 20 gadu) talantīgi braucēji, kuri šā gada sezonā MX2 pasaules čempionātā kopvērtējumā ieņēma attiecīgi 12. un 13. vietu. Francūzis atsevišķos braucienos četras reizes bija trijniekā (otrajā posmā - abas reizes otrais!), bet krievu motobraucējs divas reizes finišēja trijniekā, kā arī uzvarēja kvalifikācijā Itālijas "Grand Prox" izcīņā. Pēc pirmajiem posmiem Febvrē kopvērtējumā bija pat trešais, taču tad potītes lūzuma dēļ izlaida četrus posmus, arī piektajā vēl nevarēja īsti pabraukt un līdz ar to vairs nespēja piedalīties cīņā par medaļām (savulaik Febvrē bija Eiropas čempions EMX2 klasē), savukārt Tonkonam šī vispār bija tikai pirmā nopietnā jeb profesionālā sezona, kuras vidū viņu "pamanīja" un novērtēja jaunās "Husqvarna" komandas vadība un piedāvāja līgumu uz trim gadiem (Tonkova vecākais brālis savulaik bija divkārtējs Eiropas čempions). 2014. gada sezonā abiem ir lieli mērķi MX2 pasaules čempionātā un tos īstenot viņiem palīdzēs Kaspars Stupelis.

"Tas ir jauns "Husqvarna" rūpnīcas projekts. Pilns komandas nosaukums ir "Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing Team", turklāt ir atsevišķas komandas MX1 un MX2 klasēs. MX1 komandas viens no īpašniekiem ir F-1 pilots Kimi Reikenens, kurš jau pirms pāris gadiem izveidoja savu motokrosa komandu, un tās nosaukums ir ICEONE - kā gan citādāk, ja pats ir "Ice Man"... MX1 komandā brauks bijušais pasaules čempions MX2 klasē Tīla Retrijs no Dienvidāfrikas republikas un austrālietis Tods Voterss, bet MX2 komandā - manā komandā - būs Romeins Febvrē un Aleksandrs Tonkovs. Patiesībā tā ir Džekija Martinsa bijusī komanda, kurā iepriekš brauca Pauls Jonass, tikai tagad tā pārgājusi zem 'Husqvarna" karoga, bet Džekijs palicis tās vadītājs," stāsta Kaspars Stupelis.

- Kā tu gadījies šajā projektā?
- Dzīvē daudz kas atkarīgs no veiksmīgām un neveiksmīgām sakritībām. Ši ir veiksmīga. Mums ar Etjēnu Baksu ir tie paši lielie sponsori - "Wilvo" un "Nestaan", kas "Husqvarna" komandai, viņi zināja, kā es gatavojos pats, ka palīdzu trenēties Matīsam Karro un sezonas beigās piedāvāja iesaistīties MX2 komandā. Turpināšu braukt ar Baksu, taču gan pirms sezonas, gan sezonas laikā darbošos arī ar Febvrē un Tonkovu.

- Ko šajās dienās paveicāt Rīgā?
- Tagad ir svarīgi noteikt, kurā virzienā vairāk jāstrādā. Lielos vilcienos man ir zināms, kā jāgatavojas sezonai, tagad jānoskaidro, kā specifiski jāgatavojas Romeinam un Aleksandram, uz ko kuram no viņiem jāliek lielāku uzvaru. Šis ir laiks, kad to var paveikt. Jaunie motocikli jau ir testēti un abi ar tiem ir ļoti apmierināti, tagad maksimāli labi jāsagatavojas pašiem. Pats ne reizi vien esmu bijis uz pārbaudēm LOV sporta laboratorijā, man šeit viss ir labi zināms, tāpēc arī veicam testus šeit nevis kaut kur citur.

- Varēsi apvienot Febvrē un Tonkova trenēšanu ar paša braukšanu pasaules čempionātā?
- Jāvar. Vēl gada beigās ceru ar abiem puišiem satikties - uz svētkiem Tonkovs dosies uz dzimto Permu, bet Fabvrē uz Franciju - un vienoties par darba turpināšanu. Komandai pie Lommelas trases Beļģijā ir bāze, tajā ir laba trenažieru zāle, kurā var pilnvērtīgi strādāt. Par visu pārējo kaut ko konkrētu varēšu pateikt pēc tagad izieto testu rezultātiem. 6. janvārī komanda sanāks kopā, bet no 20. janvāra sāksies braukšanas treniņi Sardīnijā. Līdz tam laikam vajag maksimāli pastrādāt. Vajadzētu būt kopā ar Romeinu un Sašu arī braukšanas treniņos, vismaz to sākumposmā. Mēs ar Baksu sezonu sāksim vēlāk, mums tikai februāra otrajā pusē būs pirmās sacensības Nīderlandē. Mums īstā sacīkšu sezona sākas vēlāk, tā ka visu var savienot. Fiziskajā ziņā gatavošos kopā ar puišiem arī pats, jo man arī jābūt gatavam cīnīties par pasaules čempiona titulu. Gads būs ļoti piesātināts, tas tiesa, taču šāds pavērsiens man bija pat kā kluss sapnis... Neapzināti uz to jau gāju. Ja pirms pāris gadiem man kāds būtu pateicis, ka trenēšu rūpnīcas komandas motobraucējus, tas tas būtu licies neticami. Tagad tā ir. Tālākais atkarīgs no manis un no viņiem - no Romeina un Sašas. Braucēji viņi ir ļoti talantīgi, man tagad jāpalīdz abu talantu sakārtot.

- Sezonas laikā tava loma noteikti mainīsies...
- Protams. 2012. gadā jau sāku darboties līdzīgā režīmā ar Matīsu Karro, tā ka nekas pilnīgi jauns man tas nebūs. Sezonas laikā jāseko abu fiziskajai formai, sacensību sezonas laikā var vairs tikai kaut ko pakoriģēt. Pamatdarbs ir jāizdara tagad.

- Turpināsi sadarbību arī ar Matīsu Karro?
- Vēl viena veiksmīga sakritība - viens no mūsu sponsoriem "Wilvo" ir arī Matīsa komandas līdzīpašnieks un ir ieinteresēts, lai turpinu sadarbību ar Karro. Par Matīsu man ir zināms daudz vairāk nekā par Romeinu un Sašu, viņu jau esmu iepazinis un tikai jāturpina iesāktais.

- Galu galā - visu mūžu taču arī nebrauksi... Tas varētu būt tavs nākamais aicinājums?
- Līdz 50 gadiem noteikti nebraukšu (smejas). Gribas braukt tik ilgi, kamēr tas sagādā prieku un kamēr varu kaut ko sasniegt. Gribas arī nākotnē darīt to, kas patīk un tas patiešām arī būtu tas, ko gribētu turpmāk darīt - trenēt motobraucējus, nodarboties ar viņu fizisko jeb speciālo sagatavotību.