Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Caune Seskam atvēl vietu trijniekā, favorīta statusu dod Rovanperam

Jānis Celmiņš

Caune Seskam atvēl vietu trijniekā, favorīta statusu dod Rovanperam
Krišjānis Caune, publicitātes foto / Sportland Latvija, fotogrāfs Valdis Skudre

Ilgi gaidītā Latvijas debija uz FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) kartes ir pienākusi, šajā nedēļas nogalē notiekot vēsturiski pirmajam WRC posmam Latvijā. Ne mazāk vēsturisks notikums: ar jaudīgākās ieskaites klases auto debitēs latviešu ekipāža Mārtiņš Sesks / Renārs Francis. Īsi pirms rallija pirmā ātrumposma starta portāls Sportacentrs.com aprunājās ar bijušo rallija braucēju, šobrīd rallija TV komentētāju Krišjāni Cauni, lai vaicātu par rallija galvenajiem favorītiem, kā arī noskaidrotu liepājnieka Seska iespējas šajā rallijā.

“Tet Rally Latvia” ceturtdienas, 18. jūlija, vakarā startēs ar atklāšanas ceremoniju Vecrīgā un pirmo ātrumposmu Biķernieku trasē, turpmākajās dienās rallijam virzoties caur Tukuma novadu, Talsiem un Talsu novadu, Kuldīgas novadu, Dienvidkurzemes novadu, kā arī rallija pilsētu Liepāju.

Rallija favorīti un starta numuriem

Galvenais favorīts šajā rallijā varētu būt Kalle Rovanpera (Somija), kurš savas sportista gaitas ir uzsācis tieši šeit. Latvija bija pirmā un kādu laiku vienīgā valsts, kur nacionālajos čempionātos sportisti drīkstēja startēt bez autovadītāja apliecības. Otrs sportists, kurš arī izmantoja šo iespēju, ir Olivers Solbergs (Norvēģija). Viņam es vēlētos atvēlēt favorīta statusu “Rally 2” kategorijā. Abi ir “notinuši” daudz kilometrus uz Latvijas ceļiem,” teic Krišjānis Caune, vienlaikus gan atgādinot, ka rallijs ir tehnisks sporta veids, kur korekcijas var ieviest tehnika.

Runājot par Seska / Franča iespējām šajās sacensībās, Caune atzīst, ka iekļūšana trijniekā ir ļoti reāla. “Tas ir reāls scenārijs, ja nedaudz sakrīt apstākļi. Mārtiņš ar Renāru šos ceļus zina labāk par visiem. Nekas, ka ir jauna tehnika, nekas, ka trase ir konfigurēta tā, lai lauztu tā sauktās ideālās līnijas. Jā, spriedze no apkārtējiem būs liela, bet esmu pārliecināts, ka puiši ir gatavi,” klāsta Caune.

Būtiska nozīme ir starta numuram, uz ko norāda arī bijušais rallists, kurš savulaik kopā ar Sesku iesāka pasaules čempionāta programmu, esot Mārtiņa stūrmanis. “Mūsējie startēs kā desmitie, kas nozīmē, ka ceļš būs iebraukts un notīrīts. To nevar teikt par šīs WRC sezonas kopvērtējuma līderi Tjerī Noivilu (Beļģija), kurš atkal (tāpat kā Polijas posmā) rallija ievadā dabūs braukt pa netīrītu trasi – ar daudz smalko grants segumu, daudz olīšiem. Viņš rallija ievadā pazaudēs daudz laika,” pārliecināts ir Caune.

Sava “laukuma” priekšrocības

Rallijā mājiniekam priekšrocības ir krietni lielākas, nekā tas ir apļveida trasēs. Ja apļveida trasēs distances ir salīdzinoši nelielas un viss ir ātri apgūstams, tad rallijā tas viss ir krietni sarežģītāk. Distances ir garākas, kas šajā rallijā sacensību režīmā būs 300 kilometri. Vai mēs šādu distanci varam iemācīties no galvas? Nē nevaram! Mūsdienās sportisti pavada ilgas un garas stundas pie TV (arī datoru) ekrāniem, veicot video treniņus. Ja iepriekšējā paaudze neko tādu nedarīja, tad mūsdienu rallija braucēja dzīve bez tā nav iedomājama. Rallija posms būs īpašs ar to, ka sportistiem nebūs, ko skatīties, jo sacensības šeit notiek pirmo reizi. Tā ir jaunu sacensību specifika, un te mūsējiem ir milzu priekšrocības. Jā, šeit ir norisinājušās daudzas sacensības, taču ne “Rally 1” kategorijā, kur auto vadāmība ir stipri citāda. Mārtiņš varēs paļauties uz vizuālo atmiņu, taču reizē viņam būs jāklausās stenogrammā. Viņa lielākais izaicinājums būs “Rally 1” automašīna, kuras vadāmība atšķiras ievērojami. Viens ir mehāniskā jauda, bet vēl ne mazāk būtiski ir aerodinamika,” skaidro Caune, piebilstot, ka ne mazāk būtiska būs hibrīddzinēja izmantošanas prasmes.

Tas būs vēl viens jauninājumus, ar kuru mājinieku mīlulim Seskam būs jāaprod. Šo kā galveno izaicinājumu Mārtiņš nosaucis pēc pirmajiem iesildīšanās (“shakedown”) ātrumposmiem Kurzemes pusē. “Ceļu pārzināšana šajā ziņā atkal būs Mārtiņa priekšrocība. Viņš zinās, kur šī dzinēja priekšrocības izmantot vislabāk,” piebilst Caune.

Apkārtējo spiediens un uzmanības dalīšana

Nav noslēpums, ka mājinieka statuss uzliek daudz un dažādus pienākumus arī ārpus trases. Dalība dažādās mārketinga un sabiedrisko attiecību aktivitātēs atņem enerģiju un novērš uzmanību, taču reizē ir mūsdienu sporta sastāvdaļa. Papildus visam tam uz Sesku būs arī apkārtējo spiediens, jo no viņa tiek gaidīts, iespējams, pat pārāk daudz… Kā ar visu šo tiks galā kurzemnieks?

Vērojot Mārtiņa darbības un aktivitātes publiskajā telpā, pēc pārsēšanās “Rally 1” kategorijas automašīnā, es saskatu tādu kā pacilātību. Viņam šīs papildus aktivitātes pat, iespējams, iedod papildus enerģiju, ne to atņem. Te būtiskākais ir saprast, kad un kā atjaunoties un visu sabalansēt, bet esmu drošs, ka komanda ar to tiek un tiks galā,” savos novērojumos dalās Caune.

“Esmu priecīgs, ka Latvijas sportisti ar šīm lietām sāk aprast un uzskatīt tās par savas dzīves un karjeras sastāvdaļu. Pasaulē ar šādām lietām sportisti sastapās krietni agrāk, bet nu tas ienāk arī Latvijā,” piebilst bijušais rallists, kurš būs arī “Tet Rally Latvia” posma TV komentētājs “Go3” platformā.

Līderi pirms “Tet Rally Latvia”

Pasaules rallija čempionāta kopvērtējuma vadībā pirms Tet Rally Latvia atrodas beļģu pilots Tjerī Noivils, kurš sakrājis 136 punktus, savukārt viņam ar attiecīgi 15 un 21 punkta deficītu seko brits Elfins Evanss un igaunis Ots Tanaks. Astoņkārtējais pasaules čempions Sebastjēns Ožjē ieņem ceturto vietu, savukārt Mārtiņa Seska pārstāvētās M-Sport Ford komandas braucējs Adriens Formo ir piektais. Pirmo sešinieku noslēdz pēdējo divu sezonu pasaules čempions Kalle Rovanpera.

Starts jau šovakar Biķerniekos

Latvijas WRC posma startu varēs redzēt jau ceturtdien, 18. jūlijā, kad vakarpusē Biķernieku trasē tiks dots starts pirmajam ātrumposmam. Izšķirošās cīņas gan risināsies piektdien, sestdien un svētdien, kad braucēji mērosies spēkiem vēl 19 ātrumposmos. Kopējais rallija ātrumposmu garums būs 300 kilometri.

  -1 [+] [-]

, 2024-07-18 22:36, pirms 2 mēnešiem
Caune kā bija pakaļskraidinieks, Tālakos gados Nikam Krasņikovam....arī šodien nekas nemainās!!! Sesks, ja nenoleks/neiztāsies būs TOP2!!! Minimums Top3!!! Mūsu žvinguļi ir TOP WORLD!!! LV RALLY TOP!!! Vorobjovs...cita klase, cita tauta, cita ēra!!! Jančiks ir MANĒJAIS!

     [+] [-]

, 2024-07-19 11:38, pirms 2 mēnešiem
vispār jau mazliet smieklīgi izklausās ar tiem latviešu uzvārdiem🙂.