Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Jānim Baumanim Igaunijā ceturtā uzvara piecos posmos

Jānim Baumanim Igaunijā ceturtā uzvara piecos posmos
Jānis Baumanis
Foto: Piret Jaani

Igaunijas rallijkrosa čempionātā uz starta izgāja trīs latviešu sportisti - Jānis Baumanis, Eliss Dukaļskis un Ingus Beļakovs. Vislabāk klājās Baumanim, kurš izcīnīja uzvaru SuperCar klasē.

Baumanim rīts sākās ar draisku lēcienu treniņos, ko neizturēja Ford Fiesta stūres iekārta, kam sekoja viegls atspiediens pret valni. Tomēr rezultāts panākts – treniņos Jānis pirmais, gandrīz par divām sekundēm apsteidzot tuvāko sekotāju, rallistu, kurš pāriet uz rallijkrosu, Renē Pohlu. Latvietis gan atzina, ka sākotnēji bijis grūti pārorientēties uz šo trasi un tehniku pēc tam, kad pāris dienas iepriekš izmēģināts pasaules čempionāta Hansen komandas Peugeot 208 SuperCar WRX auto.

Pirmajā kvalifikācijā Baumanis un Pohls pirmajā pagriezienā piedzīvoja sadursmi, kā rezultātā Jānis zaudēja igaunim pozīciju. Tā kā aiz Pohla krājās putekļi, Baumanis devās Džokera aplī, pēc kā ziņoja, ka mašīnas aizmugurē ir pamatīga vibrācija. Komanda deva rīkojumu samazināt tempu iespējamā pusass defekta dēļ, tomēr mehāniķi vēlāk konstatēja, ka Baumanis braucienu aizvadījis bez tā sauktā pusass tripoda – tādas detaļas mašīnai vienkārši nav bijis.

Otrajā kvalifikācijā Baumanis jau ir pārliecinošs – uzvara, Pohlu apsteidzot par 3,5 sekundēm. Arī trešajā kvalifikācijā Jānis bija nepārspējams, taču bažas radīja automašīna – aizdomīga kļuvusi aizmugurējo riteņu piedziņa. Finālā Baumanis izcīnīja uzvaru, par 3,2 sekundēm apsteidzot Otto Tahtu, bet par sešām sekundēm trešās vietas ieguvēju Pohlu. Klasē kopumā spēkojās seši dalībnieki.

Finālā Jāņa uzdevums bija pirmajos trijos apļos izveidot drošu attālumu no sekotājiem, kas arī izdevās. Uzdevums nebija viegls, jo nedrīkstēja lietot rokas bremzi, dēļ kuras uzkarst jaunās sistēmas Sadev starpasu sajūgs un atslēdzas aizmugurējais diferenciālis. Vasalemmas trasē ir daudz asu un šauru pagriezienu, kurā “iemetiens ar roceni” lieti noderētu. Jebkurā gadījumā, Baumaņa pārsvars aplī ir sekunde, pusotra, ar ko pietiek drošai Džokera veikšanai bez līderpozīcijas zaudēšanas.

Šī Baumanim bija ceturtā uzvara piecos posmos, tādējādi Baumanis šobrīd ir Igaunijas čempionāta SuperCar klases līderis.

Super 1600 klasē spēkojās arī Ingus Beļakovs un Eliss Dukaļskis. 17 dalībnieku konkurencē latviešu juniori demonstrēja atzīstamu sniegumu. Ingus Beļakovs pirmajā kvalifikācijā palika trešais, otrajā – otrais, bet sacīkste pārtrūka trešajā kvalifikācijā tehnisku problēmu dēļ. Dukaļskis pirmajā kvalifikācijā bija astotais, otrajā izstājas, bet trešajā guva septīto vietu. Kvalificējies pusfinālam, Eliss braucienā guva ceturto vietu, paliekot pirmais aiz svītras cīņā par finālu.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv