Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Kaltenborna: "Ar Formula 1 sistēmu kaut kas nav kārtībā"

Juris Grīns
Juris Grīns

Kaltenborna: "Ar Formula 1 sistēmu kaut kas nav kārtībā"
"Sauber" komandas F1 auto
Foto: AFP/Scanpix

"Sauber" komandas vadītāja Moniša Kaltenborna uzskata, ka šā brīža finansu modelis, kas valda Formulā 1, ir pilnīgi nepareizs un pakļauj šo sporta veidu pamatīgam riskam.

Kaltenborna, kas ir pirmā sieviete - F1 komandas vadītāja, nesapņo, ka visām komandām kādreiz varētu būt līdzvērtīgas finansiālās iespējas. Tajā pašā laikā viņa uzsver, ka kaut kas radikāli būtu jāmaina, lai mazās komandas regulāri neciestu no naudas trūkuma.

"Kaut kas šajā sistēmā ir nogājis pilnīgi greizi," viņa saka. "Sportā nepiedalās tikai lielās komandas ar liekajiem budžetiem. Mums nav vienlīdzīgas konkurences un tas ir problēmas sākums. Mums pietrūkst vienlīdzības. Sportā jāuzvar labākajam, taču šeit labāko nosaka finansiālie resursi. Un tas nav pareizi, jo sports nevar būt vienādojams ar naudu."

Starptautiskā automobiļu federācija (FIA) ir piekritusi beidzot ieviest F1 komandām tēriņu ierobežojumus, kas stāsies spēkā 2015. gadā. Tiesa, vēl nav zināms, kādi tieši būs budžeta griesti un uz kurām jomām tie attieksies.

"Ja finansēm būs noteikts ierobežojums, vienalga joprojām uzvarēs komandas, kam ir labākie inženieri, labākās mašīnas un labākie piloti, kas spējīgi sasniegt labākos rezultātus, taču tādā gadījumā vismaz komandām būs iespēja sacensties un tas visu padarīs tikai interesantāku," uzskata Kaltenborna. "Šobrīd lielās komandas var atļauties darīt visu iespējamo, rezultātā sasniedzot labākus rezultātus. Tas nav pareizi!"

Kaltenborna pilnībā atbalsta tēriņu griestu ieviešanu.

"Izmaksas ir jāsamazina, lai šeit valdītu veselīga konkurence," viņa saka. "Tādā veidā mēs sevi varētu pierādīt arī tajās valstīs, kur citādi, kā pieredze rāda, pēc diviem vai trim gadiem vairs nav cilvēku, kas gribētu nākt uz sacensībām. Budžeta griestu ieviešana man šķiet svarīgākais, ko varam izdarīt."

Izmantotie resursi:
autosport.com - the authority on Formula One,...

Vai atbalsti tēriņu ierobežošanu F1 komandām?

  • 87

  • 14


     [+] [-]

, 2013-12-15 22:08, pirms 11 gadiem
Vispār nu un kas būs ja bankrotēs f1 es tik priecāšos

  +1 [+] [-]

, 2013-12-15 22:17, pirms 11 gadiem
MightyBruins953 rakstīja: Vispār nu un kas būs ja bankrotēs f1 es tik priecāšos
Sarkastiski spriezot, nevar Tev nepiekrist un jau kaadu laiciņu atpakaļ esmu sācis ilgooties pēc kāda alternatīva čempionāta, kur tik ļoti nedominētu nauda, jo šo F1 ir grūti salīdzināt ar patieso F1 kāds tas bija gadus atpakaļ... Gadus 10 atpakaļ es biju kvēls F1 fans... Šobrīd nu tā - ja sanāk garām TV iet, tad iemetu aci... Un manuprāt tas ir pilnīgs čau un gan jau, ka ne man vienam tā ir...

     [+] [-]

, 2013-12-15 22:27, pirms 11 gadiem
Mans ieteikums būtu izveidot kaut ko līdzīgu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam, kur bagātākās komandas skaita kādu daļu naudas tādā fondā un tad izdala nabadzīgākajām. Piemēram, iemaksas veic pirmās 4 komandas. Naudas daudzums arī atkarīgs no ieņemtās vietas, bet saņem tās arī pēdējās 4 komandas un arī summu pēc vietām.

  +2 [+] [-]

, 2013-12-15 22:28, pirms 11 gadiem
Es piekrītu viņai, ka F1 kā sistēma ir ļoti nepilnīga un tās dalībniekiem nedod vienādas iespējas, tikai savā nedaudz naivajā prātā biju iedomājies modeli, kurā F1 piedalītos tikai komandas ar rūpnīcas atbalstu, kur visa finsansiālā puse balstītos tikai uz ražotājiem (ka pilotiem nevarētu būt savi personīgie sponsori). Bet kā jau minēju, tas tikai tāds mans naivā prāta sapnis.

  +2 [+] [-]

, 2013-12-15 23:47, pirms 11 gadiem
FIA ir idiņi - kad nogriezīs aeirodinamikas jomu, kas paņem vismaz savus 100 mio $ gadā, tad atgriezīsies īstais F1 kā tehnikas sporta veids. Nauda tiek tērēta spoileros, kurus neviens ražotājs nevar izmantot sērijveida vai Lemans tehnikā.
Tagad SKY, Viasat motors tiek rādīti F1 vēsturiskie gada apskati - līdz 88.gadam turbo motori, (kuri praktiski bez izmaiņām atgriežas uz 2014.gadu), formulas grīda plakana kā dēlis, nelielas šķipeles, visu nosaka tehnika un braucējs, kurš ir karalis un valda pār formulu.
Šodien pilots ir statists, kurš vai nu patērē daudz naudas, vai ienes komandā daudz naudas, citādi viņu vienkārši var aizvietot ar datorvadību vai attālinātu vadību, kurš nerunā pretī, izpilda komandu pavēles, daudz labāk regulē F1 regulējumus, utt. To, ka dators ir labāks par statistu (pilotu), pierādīja IBM Deep Blue uzvarot šahā Kasparovu.
Līdz 1998.gadam cīņas ar elektroniku, motoriem, braucējiem, utt.
Šodien tikai un vienīgi aeirodinamika - uzvarētājs brauc ne ar ātrāko dzinēju, ne ar jaudīgāko dzinēju (labākais ir Mercedes), ne ar labāko kārbu (Ferrari), ne ar labāko elektroniku (McLaren), bet ar vislabāko aeirodinamiku.

     [+] [-]

, 2013-12-16 10:46, pirms 11 gadiem
Kaut kur var piekrist kaut kur nē. Tā nu tas ir, ka kādam ir vairāk naudas, kādam mazāk. Ferrari ir F1 kopš pirmsākumiem, viņiem ir pieredze, nauda viss. Tāda Marussia atnāk ar bagātnieku naudu makiem un grib uzreiz ielausties līderos, protams, ka tā uzreiz nesanāks! RedBull ari cik sezonas pa vidus daļu braukāja, kad beidzot pacēlās.

Visos sporta veidos uzvar tas, kuram ir vairāk naudas - futbols, basketbols, hokejs utt., reti gadās kāds pelnrušķītes stāsts.

Uzskatu, ka ja komandai ir resursi, tad tie ir jāļauj tos izmantot, visas komandas nekad nebūs vienlīdzīgas un necīnīsies par uzvarām! Turklāt, ir tādi cilvēki, kuri F1 ir iekšā ar sirdi un dvēseli, kuri iegulda naudu un grib uzvarēt, jo tā ir viņu dzīve (Pēters Saubers, Frenks Williams, Foce India īpašnieks), bet ir vienkārši bagātnieki, kuri aiz neko darīt uztaisa komandu, pavizinās, saprot, ka tas nav tik viegli tur uzvarēt un aiziet!

Ja komanda māk piesaistīt sponsorus un dabūt naudu, lai to dara, bet par godīgu F1 ienākušos naudas līdzekļu sadalīšanu gan varētu runāt. Precīzi nezinu, bet ir dzirdēts, ka tur lielāko piķi, protams, dabū pirmās komandas, pārējās tikai grašus. Iespējams to varētu mazliet izmainīt.