Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

"Vaidavas kausā" uzvar Šteinbergs

Edgars Bērziņš
Edgars Bērziņš

"Vaidavas kausā" uzvar Šteinbergs
Foto: Iveta Kaminska (AutoEuro)

Svētdien, 11. jūlijā, Apē, Arvīda Levana vārdā nosauktajā mototrasē, 37. reizi norisinājās ''Vaidavas kausa'' izcīņa, kur uz starta stājās sportisti MX1/ MX2, kvadri, Mini MX un ''Zelta mopēds'' standarta, standarta 2A un sporta klasēs. Pārliecinoši ātrākais MX1 klases abos braucienos bija Ivo Šteinbergs.

Lai arī svētdienas rīts iesākās ar lielu karstumu, Apes mototrasē pulcējās ievērojams skaits motobraucēju, kam piedalīties ''Vaidavas kausā'' ir goda lieta. Sacensības bija pārstāvētas no četrām valstīm – Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas.

Pirmie trasē devās apvienotās MX1/ MX2 klases braucēji, un līdera pozīciju jau no pirmajiem metriem ieņēma pieredzes bagātākais MX1 klases sportists Lauris Freibergs (FFF Sporta klubs). Ar katru apli Lauris savu pārsvaru pār konkurentiem palielināja, bet diemžēl vienā no ''nevainīgiem'' līkumiem viņam gadījās pakrist, un neveiksmīgi tika traumēts agrāk jau cietušais plecs, tika lauzts atslēgas kauls, un Freibergam no sacensībām nācās izstāties.

Pēc notikušā incidenta vadību pārņēma Ivo Šteinbergs (Elkšņi) un līdera pozīciju pārliecinoši noturēja līdz finišam. Otrais rūtaino karogu ieraudzīja vecmeistars Agris Ļitvinovs (Ļitvinova Motosporta klubs), kurš startēja MX2 klasē, bet trešais finišēja Leons Kozlovskis (Motosports RT), kurš starta taisnē bija pakritis un braucienu sāka no pēdējās vietas.

MX1 klasē pirmajā braucienā trešais Rolands Baldiņš (Gaujas Kauss MX Team). Otrajā braucienā MX1 klasē vietu sadalījums tāds pats, un kopvērtējumā lielākais ''Vaidavas kauss'' beidzot tiek Ivo Šteinbergam, sudrabs Leonam Kozlovskim, bet bronza Rolandam Baldiņam. Sacensība neveiksmīga bija Augustam Justam (Elkšņi), kura motociklam bija tehniskas problēmas.

Apvienotā MX1/ MX2 klases pirmā brauciena laikā tika noteikts arī tālākā lēciena izpildītājs ''Klētskalna'' tramplīnā. Neoficiālais lēciena rekords ir 43.5 metri. Iespējams, ka karstā laika dēļ rekords netika labots, jo vairāki sportisti lēcienus spēja izdarīt 41 metru robežās. Visvairāk tos demonstrēja Lauris Freibergs, un balva aizceļoja pie viņa.

MX2 klasē uzvaru izcīnīja motokrosa vecmeistars Agris Ļitvinovs (Ļitvinova Motosporta klubs), kurš atkal atgriezies motokrosa apritē un pierādīja, ka ir gana spēcīgs. Otro vietu šajā klasē izcīnīja Jānis Kārkliņš (K.Serģa motoklubs), kuram ne tik labs padevās pirmais brauciens – absolūtajā vērtējumā septītais, klasē ceturtais, bet otrajā braucienā viņš bija nolēmis pierādīt, uz ko ir spējīgs, un apvienotajā klasē finišēja trešais. Savukārt trešo vietu MX2 klasē ieņēma Vjačeslavs Golovkins (Krievija), kuram pirmajā braucienā bija otrais rezultāts klasē, bet otrajā braucienā viņš palika tikai ceturtais. Raivim Levanam, kurš bija viens no šī pasākuma organizatoriem, ''mājas sienas'' nepalīdzēja, jo kvalifikācijas otrajā aplī motociklam saplīsa sajūgs un nācās atteikties no iecerētās cīņas.

Sīvas cīņas bija vērojamas kvadraciklu klasē, kur spēkojās latviešu, igauņu un lietuviešu braucēji. Pirmā brauciena sākumā šķita, ka latviešiem izredzes uz gada pjedestāla augstāko pakāpienu ir mazas. Sīva cīņa noritēja starp abu kaimiņvalstu braucējiem igauni Kaitu Kompu un lietuvieti Imantu Tamulīnu. Abi sportisti viens no otra neatkāpās ne mirkli, un vienā no tramplīniem abi kvadri saķērās, kam sekoja kritieni, pēc kuriem kvadri ne vienam, ne otram nebija saremontējami. Līdera pozīciju pārņēma Raimonds Baltgalvis (Rodeo), kurš abiem turpat ''mina uz papēžiem'' un uzvarēja braucienā. Otrais finišēja Mikus Neško (Saldus Motoklubs), bet trešais Vilnis Teterovskis.

Otro braucienu jau startā labi izcēla Mikus Neško, nelielas kļūdas pieļāva Raimonds Baltgalvis, kas Mikus pārsvaru tikai palielināja un finišu Mikus Neško sasniedza pirmais, līdz ar to uzvarot kopvērtējumā. Sudrabs Raimondam Baltgalvim, bronza Vilnim Teterovskim.

Mini MX klasē lielas cerības tika liktas uz Raivi Levanu (MK Ape). Diemžēl šoreiz ''Vaidavas kausa'' sacensības viņam bija neveiksmīgas. Pirmajā braucienā, sekojot igauņu sportistam, kas bija izcīnījis līdera pozīciju, vienā no trases sākuma līkumiem kaimiņvalsts sportists krita un patraucēja arī Laurim. Levanam nācās cīņu uzsākt gandrīz no pēdējās vietas. Kad jau bija apsteigti lielākā daļa braucēju un priekšā vairs palika divi igauņi Ēriks Pirns un Marti Lepiks, pēkšņi radās problēmas ar motociklu, un pēc četriem veiktiem apļiem nācās izstāties. Toties igauņiem līdzi bija turējis Lauris Kļaviņš un braucienā finišēja trešais.

Arī otrajā braucienā Raivim radās tehniskas problēmas ar motociklu, no līdera pozīcijas viņš atkrita uz pēdējo vietu, tomēr nepadevās un, apsteidzot konkurentus, finišēja otrais. Pirmais otrajā braucienā Marti Lepiks, kas nodrošināja viņam uzvaru kopvērtējumā. Uz goda pjedestāla otrā pakāpiena kāpa Marti tēvs Marko Lepiks. Taču vislielākais prieks skatītājiem un organizatoriem bija par to, ka beidzot tika lauzts ilgus gadus dominējušais igauņu sportistu goda pjedestāla pārsvars un ''Vaidavas kausu'' par trešo vietu saņēma Latvijas pārstāvis Lauris Ķļaviņš. Latvijas čempionāta līderis Raivis Levans kopvērtējumā ierindojās tikai desmitajā vietā.

''Zelta mopēdā'' arī šogad bija vērojama liela masveidība un atraktivitāte gan no braucēju, gan līdzjutēju puses. Spītējot lielajam karstumam, trijās starta grupās trasē devās 103 dalībnieki. Standarta klasē pirmajā braucienā cerības uz līdera vietu neatstāja Ainārs Karro (Tambo-lambo), tomēr otrajā braucienā Andris Matisāns izrādījās veiksmīgāks, apsteidza vecmeistaru un kāpa uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Ainars Karro otrais, trešais igaunis Rando Lāne.

Standarta 2A klasē uzvarēja Agris Supe (Liesma-Vecumnieki), sudrabs Arvo Matheuss, bronza Alekejs Gavrilovs (Tambo-lambo).

Sporta klasē zeltu neatdeva Ainārs Karro (Tambo-lambo), otrajā vietā Mati Tagapere, trešajā – Dagnis Skurulis.

Papildus par dažādām nominācijām sportistiem tika piešķirtas arī īpašas specbalvas - gan jaunākajam sacensību dalībniekam, gan par īpaši radošu pieeju noformējumā. Šajā sacensību veidā tika apbalvotas arī labākās komandas: ''Tambo-lambo'', ''Pirra Ape'' un ''Liesma-Vecumnieki''.

Informāciju sagatavoja:
Iveta Kaminska