Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Tods: "Nākamās paaudzes Formula E mašīnu dizains būs pārsteidzošs"

Juris Grīns
Juris Grīns

Tods: "Nākamās paaudzes Formula E mašīnu dizains būs pārsteidzošs"
Viena no iepriekš prezentētajām Formula E nākotnes dizaina versijām
Foto: Spark

Nākamās paaudzes Formula E sacīkšu mašīnas būs pārsteigums līdzjutējiem, sola Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents Žans Tods. Spēkratu dizainu plānots prezentēt šogad.

Šoruden startēs Formula E ceturtā sezona, savukārt ar pilnīgi jauna veida mašīnām sacensības notiks 2018./2019. gada sezonā, kad čempionātā ieradīsies arī vairāku lielo rūpnīcu komandas. Piektās sezonas mašīnu programmu vada FIA, kam pirmo reizi ir tieša teikšana gan par dizaina, gan tehnoloģiju piegādes jautājumiem.

Lai gan Tods neatklāj, kā tieši izskatīsies jaunie Formula E bolīdi, skices jau jūlijā Kanādā tika atrādītas čempionāta galvenajiem partneriem. Neoficiāli zināms, ka mašīnām būs futūristiska dizaina izskats, un tās ievērojami atšķirsies no tradicionālajām formulām. Tāpat šīs formulas būs aprīkotas ar "halo" kokpita aizsargu, kas Formulā 1 tiks izmantots nedaudz ātrāk, 2018. gada sezonā.

"Gribam sagādāt dažus labus pārsteigumus un piektās sezonas mašīna būs pārsteigums, ietverot sevi jaunu drošības līmeni un tehnoloģijas," atklāj FIA prezidents Žans Tods. "Liela pārmaiņa būs tā, ka pilots ar vienu mašīnu aizvadīs visu sacīksti."

Pirmo reizi jauno spēkratu plānots izmēģināt privātos testos šī gada oktobrī, bet komandām pa vienai mašīnai testu veikšanai tiks piegādāts nākamā gada sākumā. Plānots, ka oficiālie testi Formula E komandām šoreiz būs 23 dienu garumā.

Tods arī norāda, ka šobrīd Formula E čempionāts nonācis izdevīgā pozīcijā, jo nesen Lielbritānijas un Francijas valdība paziņoja, ka no 2040. gada pilnībā aizliegs izmantot ielas automobiļus un autobusus ar iekšdedzes dzinējiem. Līdz ar to ir skaidrs, ka gadu gaitā Formula 1 var nonākt grūtā situācijā.

Nesen par pievienošanos Formula E čempionātam paziņoja tādi autoražotāji kā "Porsche", "BMW", "Audi" un "Mercedes".

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...