Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Janvārī startēs 2022.gada folkreisa ziemas kausa izcīņa

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Janvārī startēs 2022.gada folkreisa ziemas kausa izcīņa
Publicitātes foto

Janvāra vidū paredzēts starts 2022. gada Folkreisa Ziemas kausa izcīņai. Tā paredzēta sešos posmos, ko gan vairāk precizēs laika apstākļi un epidemioloģiskā situācija Latvijā. Jaunā sezona sāksies ar jaunumiem!

Folkreisa Ziemas kausa sezonu paredzēts aizvadīt sešos posmos, kuri jāaizvada laikā no 15. janvāra līdz 26. martam. Blīvais kalendārs būs pārbaudījums sportistiem, taču ietver arī plašas rezerves situācijā, ja būs nestabila ziema un kāds no posmiem būs jāatceļ. Kalendārā iekļauta plaša Latvijas ģeogrāfija, sacensības paredzētas Kurzemē, Vidzemē, Zemgalē un Latgalē. Pirmo reizi kopš 2014. gada paredzēta atgriešanās Ludzas Makašānu trasē, pirmo reizi kopš 2015. gada plānota atgriešanās Aizkraukles trasē, kura piedzīvojusi lieliskas pārmaiņas. Pārējie posmi Latvijas varenajās trasēs – Vecpilī, Valmieras Brenguļos, Jēkabpils Pilskalnos, Bauskas Mūsa Raceland.

Jāatzīmē gan, ka sacensības tiks aizvadītas ziemas apstākļos, kā arī atbilstoši valstī noteiktajiem ierobežojumiem Covid-19 pandēmijas savaldīšanai. Sacensības notiks tā sauktajā “zaļajā režīmā”.

Folkreisa Ziemas kausā un arī vasaras sezonā tautas disciplīnā ieviestas jaunas papildieskaites un iespējas izmantot jaunus tehniskos risinājumus.

Izveidots Debitantu kauss, kurā sezonas gaitā kopvērtējuma punktus krās tie sportisti, kuri 2022. gadā aizvadīs savas pirmās Folkreisa sacensības. Šajā ieskaitē sportists varēs piedalīties tikai vienu gadu savā Folkreisa braucēja karjerā, savā debijas sezonā! Debitantu kausa izcīņa aizstās aizmugures piedziņas ieskaiti Klasika, kurai nākamgad atsevišķa ieskaite vairs netiks veidota. Jāatzīmē, ka ar Klasikas automašīnām joprojām drīkst startēt Folkreisa sacensībās, tiek saglabāts arī nosacījums, ka Klasika ziemas sezonā drīkst izmantot radžu riepas.

No 2022. gada sacensībās kopējā ieskaitē varēs piedalīties arī ar automašīnām, kuras aprīkotas ar turbo dīzeļdzinējiem, kuru darba tilpums nepārsniedz 2000 kub. cm. Šis jaunums paver iespēju trasēs izvest līdz šim neizmantojamu tehniku, palielinot izvēles iespējas un risinājumus būvējamās automašīnas izvēlē. Ekspertu domas dalās, cik konkurētspējīgi varētu būt šādi auto. Atliek gaidīt pirmo eksperimentu, lai to noskaidrotu! Ja izrādīsies, ka turbodīzeļa automašīnas ir pārākas pār līdzšinējiem atmosfērisko dzinēju auto, tas ieviesīs papildu intrigu gan rezultātos, gan automašīnu pirkšanas procesā!

Folkreisa jaunākajos noteikumos paredzēta arī pilnpiedziņas klase. Starpsezonā interesentu grupa meklē risinājumus zemu izmaksu 4WD automašīnu klases izveidei. Folkreiss šādai klasei ir gatavs, iespēja ir dota – gaidām dalībniekus atsevišķā 4WD ieskaitē! Noteiktā auto pirkšanas/pārdošanas maksa – 3950 eiro.

Rezumējot, Folkreisa Ziemas kausa 2022. gadā noteiktās ieskaites ir šādas: Kopējā (individuālā) ieskaite, kurā tiks noskaidrots Folkreisa Ziemas kausa ieguvējs; Komandu ieskaite; Dāmu kausa izcīņa ar atsevišķu finālbraucienu katrā posmā; Junioru kausa izcīņa sportistiem, kuri dzimuši 2004. gadā vai vēlāk, arī ar atsevišķu finālbraucienu katrā posmā; Debitantu kauss, kurā piedalās visi, kuri 2022. gadā aizvadīs savu pirmo Folkreisa sacīksti.

2021.gadā pirmo reizi tika izspēlēta Lielā balva – apmaksāts 2022. gads (sportista licence, dalības maksa visās 2022. gada sacensībās). Par šo balvu izlozes veidā cīnīsies dalībnieki, kuri startējuši visās aizvadītā gada sacensībās, kopumā 19 sportisti. Informācija par izlozes norises laiku un vietu tiks paziņota tuvākajās nedēļās.

Cīņa par apmaksātu 2023. gada Folkreisa sezonu norisināsies 2022. gada Ziemas un Vasaras kausa izcīņā, joprojām starp braucējiem, kuri gada laikā būs veikuši visas Latvijas Folkreisa sacensības!

Tradicionāli norisinās cīņa arī par tiesībām startēt ar pirmo starta numuru: pēc uzvaras 2021. gada Vasaras kausā 2022. gadu ar pirmo numuru uz auto sāniem varēs uzsākt Rūdolfs Bogens.

Paredzēts, ka ziemā ieviestie jaunumi un nosacījumi darbosies arī Folkreisa Vasaras kausa izcīņā. Notiek darbs Vasaras kausa kalendāra izveidē. Process ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tostarp pielāgošanos citu LAF Krosa komisijas seriālu kalendāriem un starptautiskajām sacensībām. Vēl viena — patīkama – “problēma” ir lielais rīkotāju skaits: uz sešu posmu rīkošanu pretendē deviņas autotrases!

Kopā ar Folkreisa sacensībām neiztrūkstoši arī autokrosa klašu cīņas. 2022. gadā izmaiņas piedzīvos Krosa komisijas kausa izcīņa. Šis seriāls startēs tikai vasarā, kā arī atgriezīsies pie vienas klases formāta. Vienīgā ieskaites klase būs veidota uz līdzšinējās AM 2000 klases noteikumiem, kas ierobežos (bet neizslēgs) Latvijas autokrosa un rallijkrosa čempionātu braucēju dalību Krosa komisijas kausā. Čempionāta braucējiem, savukārt, vasarā būs paredzēta Treniņu klase, kurā aizvadīt testu sacensības starp savām čempionāta aktivitātēm (precīzi nosacījumi tiks izziņoti vēlāk).

Ziemā, savukārt, visi autokrosa braucēji – gan bijušo PRO, gan AM klašu dalībnieki – varēs tikties kopīgā Autokrosa Ziemas kausa izcīņā, kurā startēs vienas ass piedziņas autokrosa automašīnas līdz 2000 kub. cm.

Izvērtējot aizvadīto 2021. gada sezonu jāatzīmē, ka tā bijusi viena no veiksmīgākajām Latvijas Folkreisa vēsturē, kura tiek rakstīta kopš 2009. gada. Lai gan varēja notikt tikai vasaras sacensības, uz starta stājušies kopumā 114 sportisti, kas ir 2017. gada rekorda atkārtojums. Ar piebildi, ka pirmo reizi rekords tika uzstādīts arī aizvadītas ziemas sezonas apstākļos, tātad vairāk sacensību. 2021. gadā tika gāzts arī vienā posmā startējušo dalībnieku skaita rekords: Mūsa Raceland septembrī uzņēma 84 Folkreisa sportistus, kas ievērojami sagrāva gadu iepriekš turpat Mūsā uzstādīto 63 braucēju rekordu!

Par veiksmes stāstu kļuva Junioru un Dāmu kausa atsevišķie finālbraucieni, kurus līdzjutēji gaidīja ar ne mazāku interesi kā kopējās ieskaites izšķirošās cīņas. Šāds abu ieskaišu formāts arī ievērojami palielinājis interesi ienākt Folkreisā gan dāmām, gan junioru vecuma braucējiem. Dāmu kausa debijas sezona pārspēja visas prognozes – pirmajā gadā uz starta stājās 14 dalībnieces, un zināms, ka šis skaits 2022. gadā varētu palielināties izteiktās intereses dēļ.

Aizvadītajā gadā Folkreiss piedzīvoja attīstību arī savās publicitātes aktivitātēs. Šobrīd aktuālā informācija tiek apkopota jaunizveidotajā mājas lapā Folkreiss, kurā notiek arī pieteikšanās gaidāmajām sacensībām, tiek publicēti oficiālie dokumenti un rezultāti. Mājas lapa izveidota ar mērķi informēt ne tikai esošos sportistus, bet arī tos, kuri meklē iespējas debitēt zemu izmaksu un augstas drošības tautas autosporta veidā.

Informācijas plūsmai pievienojas arī Folkreisa Facebook un Instagram profili. Ikdienas ziņas un jaunumi par sacensībām joprojām arī Autocross.lv

Izmantotie resursi:
Autocross.lv