Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Laipnieks Gdaņskā ceturto reizi izcīna "Openkart" Ceļojošo kausu

Juris Grīns
Juris Grīns

Laipnieks Gdaņskā ceturto reizi izcīna "Openkart" Ceļojošo kausu
Foto: Openkart.lv

Starpsezona pamazām tuvojas savam loģiskajam noslēgumam un arvien tuvāk ir jaunā - 18. amatieru kartinga kustības Openkart sezona. Viens no jaunās sezonas vēstnešiem tradicionāli ir Openkart Ceļojošā kausa izcīņa, kas šogad atguva īpašo piedzīvojuma garšu, jo šoreiz bija jādodas nedaudz tālāk par Baltijas trasēm - uz tikai jūlijā jaunatvērto "E1Gokart" kartinga halli Gdaņskā, Polijā.

Ilgu laiku kausa izcīņa nozīmēja braucienu janvārī uz Tallinu, tomēr trase tika slēgta un pēdējā laikā braucām ierastās trasēs šeit pat Latvijā, kas īsti nedeva to īpašo piedzīvojuma sajūtu, kādai jābūt Ceļojošā kausa izcīņā. Tad nu šoreiz tas viss tika mainīts ar uzviju - 2. martā Openkart Ceļojošā kausa izcīņa notika Gdaņskā un te liels paldies par ideju, pamudinājumu un iedrošinājumu jāsaka gan Kasparam Ritumam, gan Andrejam Laipniekam, kuriem, kā zināms, ir ciešas saites ar Polijas Endurance komandu Dymovee Racing.

Formāts un dalībnieki

Openkart Ceļojošā kausa izcīņa notika 14. reizi. Kā jau ierasts uz starta izgāja 20 dalībnieki, starp viņiem četri debitanti - Elizabete Šulce, Otīlija Grandberga, Rodrigo Kākers un Sergejs Ļesiks. Pieciem braucējiem šī bija otrā kausa izcīņas pieredze, bet tajā pašā laikā astoņiem braucējiem tā bija vismaz sestā, turklāt Krišam Jaunzemim 9. starts, bet Andrejam Laipniekam, Edgaram Sproģim un Kristapam Grīniekam astotais starts. Kā vēlāk rādīja rezultāti - pilnīgi jaunā, garā un visai sarežģītā telpu trasē pieredzei bija liela nozīme.

Formāts klasiskais - izmantojām 10 kartus, ar katru bija jāveic 8 minūšu garš iebrauciens uz ātrākajiem apļa laikiem, bet rezultāts ir visu braucienu ātrāko laiku summa. Piedevām pirms sacīkstes vēl bija tikpat garš treniņbrauciens, tādējādi katram dalībniekam 88 minūtes tīrais braukšanas laiks, kas bija arī labs fizisks pārbaudījums, sevišķi tiem braucējiem, kas starpsezonā ir atpūtušies no kartinga. Taisnības labad jāsaka, ka trase bija mazāk prasīga pret rokām cik uz ķermeni kopumā, jo virkne ātro līkumu sēriju radīja vērā ņemamu centrbēdzes spēku slodzi.

Trase

Par pašu trasi E1Gokart. Trase atvērta vien 2023. gada jūlijā, tās garums vairāk nekā 600 metri, izvietota divos līmeņos, bet apļa laiks virs 50 sekundēm, kausa izcīņā labākais laiks bija Andrejam - 52,581, bet zem 53 sekundēm pabrauca vēl arī Krišs, Sproģis, Harijs Cīrulis un Sergejs Glaņenko. Trase atrodas blakus Gdaņskas lidostai. Īpaša odziņa šai trasei līdzīgi kā citām E1Gokart trasēm citviet Polijā, ir apzināta un mērķtiecīga reljefa izmantošana, kas piešķir braukšanai īpašu odziņu un braukšana bija katra iztērētā centa un garā ceļa vērta.

Rezultāti

Savu ceturto uzvaru Openkart Ceļojošā kausa izcīņā izcīnīja septiņkārtējais čempions Andrejs Laipnieks, tomēr tik viegli uzvara viss nedevās rokās, jo pamatīgu konkurenci, uzvarot ar trim no desmit kartiem, izrādīja trīskārtējais kausa ieguvējs un divkārtējais čempions Krišs Jaunzemis, pierādot, ka, pat nenobraucot nevienu Openkart posmu 2023. gadā un kausa izcīņā tiekot ar Wild Card, pulveris ir sauss. Trešo reizi pēc kārtas kausa izcīņā uz pjedestāla Edgars Sproģis, kurš finišēja trešais par 0,601 sekundi pārspējot Cīruli, piektais ar savu labāko rezultātu kausa izcīņās Kaspars Ritums, kurš ilgu laiku bija cīņā par pjedestālu, bet pirmo sešinieku, tikai 0,162 sekundes aiz Kaspara, noslēdza Kristofers Caune, kurš bija pārliecinoši labākais no tiem braucējiem, kam mazāka pieredze šajās sacensībās. Uzreiz aiz pirmā sešinieka "Kartoholics" komandas trio visi summā apmēram pussekundē. Glaņenko septītais 0,2 aiz Caunes, Ķilkuts astotais mazāk nekā 0,1 aiz komandas biedra, bet Oļegs devītais gandrīz pussekundi aiz Kristapa un pussekundi priekšā desmitajā vietā finišējušajam Ruslanam Dzenim. No debitantiem labākais Sergejs Ļesiks - viņam 15. vieta, bet no trim junioriem pārliecinoši labākais Edgars Lielgalvis 16. vietā.

Andrejs Krišu pārspēja summā par 0,957 sekundēm, kas ir mazāk nekā 0,1 sekunde uz katru ātrāko apli 52-53 sekunžu garā aplī. Andrejs bija ātrākais ar septiņiem kartiem un ar trim viņš bija otrais. Krišam bez trim uzvarām vēl seši pirmā trijnieka finiši. Pirmajā trijniekā hītos vēl četras reizes iebrauca Sproģis - divreiz otrais un divreiz trešais, pa divām trešajām vietām Cīrulim un Glaņenko, bet pa reizei trešā vieta Ritumam, Caunem un Ķilkutam.

Izmantotie resursi:
openkart.lv
- amatieru kartinga sacensības