Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Openkart čempionāta 4. posmā trešo uzvaru sezonā izcīna Laipnieks

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Openkart čempionāta 4. posmā trešo uzvaru sezonā izcīna Laipnieks
Foto: openkart.lv

Otrdien, 2. maijā, Sporta kompleksa "333" mazajā trasē notika Openkart čempionāta 4. posms, kurā savu trešo uzvaru sezonā un 55. karjerā izcīnīja Andrejs Laipnieks (Movers.lv), starp citu trīs uzvaras pirmajos četros posmos Andrejam ir jau trešo sezonu pēc kārtas.

Pirmais pjedestāls šosezon Edgaram Sproģim (Pirmie), bet pirmais karjerā savā 31. posmā Ričardam Aleksam Švaglim (Atkal Uzvara). Komandām bez pārmaiņām, tiesa gan šoreiz "Movers.lv" (Laipnieks, Zalmans, Ritums) pārsvars bija pavisam neliels, otrie "Pirmie" (Sproģis, Šmits, Skromovs), bet trešā vieta "Atkal uzvara" (Švaglis, Caune, Plešs), savukārt pirmo reizi bez pjedestāla šajā sezonā palika "4X4" vienība.

Izaicinājuma kausā, protams, uzvara, turklāt pirmā, Švaglim, otrā vieta un pirmais pjedestāls ieskaitē Elizabetei Šulcei (Cepti Pelmeņi), trešais lietuvietis Gerards Pranaitis (Drift&Go), kuram jau otrais ieskaites pjedestāls un šobrīd par pārteigumu daudziem viņš ir kļuvis par Openkart Lietuvas diasporas līderi, apsteidzot nevienu citu kā pērnās sezonas Izaicinājuma kausa ieguvēju Aurēliju Skromovu, kuram sezonas sākums ļoti pieticīgs.

Te tagad nedaudz jāapstājas pie šī posma lielākās zvaigznes un pārsteiguma autores Elizabetes Šulces. Uzvara dāmu ieskaitē ir viena lieta, uzvarēt debitantos arī tomēr kaut kas cits, iekļūt finālbraucienā starp 11 labākajiem, atstājot aiz sevis ne vienu vien Openkart līderi un finišēt 7. vietā, kā arī izcīnīt otro vietu Izaicinājuma kausa ieskaitē, tas ir fantastisks sniegums. Tik jaudīga dāmu performance Openkartā nav bijusi kopš māsām Mēnesēm 2016. gadā. Paskatoties Openkart vēsturē kāds sniegums ir bijis dāmām, noteikti nevar aizmirst to, ko 31 posma laikā no 2013. līdz 2015. gadam paveica Dace Damberga - 2 uzvaras, turklāt viena ar hetriku, 4 pjedestāli un 6 uzvaras kvalifikācijā un 2 ātrākie apļi. Viņa gan nav vienīgā, kas kāpusi uz goda pjedestāla - trīs reizes tas izdevies Dacei Grosbergai, bet divas Ivetai Akmeņkalnei, kura arī šogad piedalās Openkart čempionātā. Sezonas kopvērtējumā augstākā vieta dāmai ir 8. vieta Dacei Dambergai 2014. gadā, tuvu līdzīgam rezultātam divus gadus vēlāk bija Zane Katrīne Mēnese ar 9. vietu.

Pēc šīs atkāpes, kad beidzot dāmas liek par sevīm runāt ļoti nopietni, debitanti. Debitantiem pirmā uzvara Elizabetei, otrais, nule kā no Gēteburgas SWS eSprint Cup atgriezies, Eliss Dukaļskis, bet trešais finišēja ar savu pirmo pjedestālu jaunākais posma dalībnieks desmitgadīgais Rodrigo Kākers. Smago braucēju ieskaitē pirmā uzvara sezonā Naurim Agafonovam (Spiediens), otrais Lauris Lapiņš (Kartingi.lv), bet trešajā vietā ar pirmo pjedestālu Nils Kūla (Sprinta Lācis). Dāmām Elizabetei otrā uzvara, otrā vieta komandas biedrenei Līgai Spīķei (Cepti Pelmeņi), bet trešā Annija Anna Vītiņa (Anonīmie Kartisti).

Fināli notika piecos braucienos - B finālā uzvara Ritumam, C finālā Kākeram, D finālā Kristapam Ermansonam (Balta), bet E finālā Edgaram Silanžam.

Šī bija pirmā un domājams vienīgā Openkart čempionāta sacīkste, kur izmantojām Joker apļa principu finālos. Vispirms notika trīs kvalifikācijas sesijas, par katru sesiju atkarībā no uzrādītās vietas tika piešķirti punkti - uzvarētājam 0, otrai vietai 2, trešajai 3 utt. Kvalifikācijas rezultāts ir visu trīs sesiju punktu summa. Pirmās divas sesijas uzvarēja Laipnieks, bet trešo Rūdolfs Šmits. Elizabetei 20. vieta pirmajā braucienā, 2. vieta tikai 0,007 sekundes aiz Laipnieka otrajā, 11. vieta trešajā, kas deva 9. vietu uz starta finālā. Fināls bija 10 apļu sprinta sacīkste, kur katram braucējam divas reizes bija jāiebrauc Joker aplī. Fināli izvērtās ārkārtīgi dinamiski un aizraujoši, bija kas aizmirsa iebraukt divas reizes Joker aplī tādējādi braucienā paliekot pēdējā vietā, bija kas saņēma 5 sekunžu sodu par nogāztiem konusiem Joker aplī.

Laikaptākļi. Šī laikam jau kļuvusi par īpašu tēmu - tad, kad notiek Openkart sacīkte, laiks ir draņķīgs, dienas pirms un dienas pēc viss ir kārtībā, bet, kā var sakrist tā, ka tieši tad, kad ir sacīkste, laiks ir tik drausmīgs. No četrām āra sacīkstēm, kas šogad notikušas, un tas ir laikaposms no 2. aprīļa līdz 2. maijam, tikai vienā nav lijis un nevienā nav bijis vairāk par +8 grādiem. Cerams, ka 21. maijā Kandavā vairs novembris nebūs.

Tagad nākamais posms 21. maijā Kandavas kartodromā - PIETEIKTIES. Tiem, kas grib jau gatavoties Kandavas posmam, laipni aicināti šo svētdien 7. maijā uz Kandavnieku kartinga triloģijas pirmo posmu jeb Kurzemnieku kausu, kas, starp citu, arī būs SWS Sprint Cup ieskaites sacīkste. Visa info un pieteikšanās ŠEIT.

Lai arī Openkart čempionātā gandrīz vai trīs nedēļu pauze, nebūt ne, jo nākamajās brīvdienās, tas ir 13. un 14. maijā, "Movers.lv" ar Kasparu Ritumu, Andreju Laipnieku, Dāvi Zalmanu, Krišu Jaunzemi un Hariju Cīruli sastāvā Slovākijā piedalīsies 24 HOUR RACE OF SLOVAKIA 2023 izturības sacīkstēs, trasē, kur jūlija sākumā notiks SWS Pasaules fināls - 60 komandu konkurencē. Komandas menedžeri, kas palīdzēs taktiskajās cīņās un ar loģistiku - 2017. gada čempions Kristaps Grīnieks, kā arī Rūdolfs Šmits un Mārcis Jaunzemis.

4. posma rezultāti (neoficiālie) - ŠEIT.