Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Madonā aizvadītas vēsturisko kartingu sacīkstes

Juris Grīns
Juris Grīns

Madonā aizvadītas vēsturisko kartingu sacīkstes
Foto: Mārtiņš Jankovskis

Tradicionālās bērnu/jauniešu un vēsturisko kartinga spēkratu sacensības šogad norisinājās 28. un 29. jūnijā Madonā. Uz sacīkstēm bija ieradušies 53 censoņi, no kuriem 18 bērnu un jauniešu kategorijās un 25 vēsturisko kartingu kategorijās, kā arī desmit "Tillotson T4" klases sportisti.

Dienu iepriekš aizvadīts arī “Indiāņa kauss”, kas pamatā ir mehāniķu gonka ar nomas kartingiem, Šīs sacīkstes bija īsts pārbaudījums gan tehnikai, gan arī dalībniekiem, jo piektdienā termometra stabiņš pārsniedza 35 grādus pēc Celsija. Niķojās ne tikai tehnika, bet arī saulē uzkarsētās dalībnieku emocijas. Savu titulu gandrīz izdevās aizstāvēt Marekam Štolcermanim, kuram sacīkšu braucienā sanāca neliela saķeršanās ar Mārtiņu Steinertu, kā rezultātā abi zaudēja vairākas pozīcijas. Šo situāciju izmantoja Madonas censonis Mārtiņš Janovskis un droši aizstūrēja līdz uzvarai. Pārējās vietas uz goda pjedestāla sadalīja jau iepriekš pieminētie Mareks Štolcermanis un Mārtiņš Steinerts. Jāpiezīmē, ka abi uz pjedestāla bija arī pagājušogad.

Tillotson T4 klases sportisti turpina cīņu par iespēju piedalīties pasaules tūrē. Tehnika visiem sportistiem ir praktiski vienāda, visu izšķir meistarība. Uzvarēt nav viegli, bet apdzīšanām un avārijām bagātajā sacīkstēs visnaskākais izrādījās Daniels Bērziņš, kurš par nieka tiesu apsteidza Dāvi Zalmanu. Trešo pjedestāla pakāpienu puši atvēlēja dāmai – Elizabetei Šulcei. Šeit gan arī jāpiebilst, ka godalgoto trijnieks būtu izskatījies savādāk, ja vien Kristofers Caune nebūtu veicis apdzīšanu dzelteno karogu zonā, un Kirils Dmitrijevs nebūtu pieļāvis kļūdu un pārkāpis starta procedūras kārtību par ko abi censoņi tika sodīti ar attiecīgi piecu un triju sekunžu sodu.

Vēsturiskajās klasēs godalgas tika sadalīti pavisam 6 kategorijās. Viskuplākajā, Retro, klasē, kur uz starta stājās 10 70to/80to/90to gadu kartingi pie panākuma tika Māris Aizsils (Mārupe), aiz sevis atstājot Jēkabu Malmani (Sigulda) un viesi no Igaunijas Sanders Pajumetss. Starp dalībniekiem arī kādreizējais Latvijas formulu braucējs un lielas vēsturisko kartingu kolekcijas īpašnieks, visus kartingus pats arī restaurējis, Andris Štāls.

Citās vēsturiskajās kategorijās šādi uzvarētāji: klasē Retro-Sport pie panākuma tika Oļegs Vlasovs (Rēzekne), M125 klasē uzvarēja Valdis Brutāns (Venspils), CZ125 ātrākais bija igaunis Juhan Ansper.

Vēsturisko starptautisko klašu ieskaitē Formula-A pie panākuma tika Dainis Ozoliņš (Madona), uz pjedestālā ar Madonas mērs Agris Lungevičs. Savukārt Formula-C ieskaitē, nepārspēts palika viesis no Igaunijas Ulars Jeblakovs, otrā vietā arī igaunis Urmass Pajumetss un trešais Oskars Zeila (Sigulda).

Pirms apbalvošanas nelielu paraugdemonstrējuma braucienu ar savu vēsturisko kartingu Estonia K5 ar Kovrovec motoru, veica Urmas Pajumets. Viņš ar šo kartingu izcīnīja Grand Prix 2023. gada vēsturisko kartingu festivālā Itālijā, Jesolo “Coppa dei Campioni”. Tad nu visiem klāt esošajiem bija vienreizēja iespēja šo reto eksemplāru vērot darbībā – troksnis bija pamatīgs...

Bērnu un jauniešu kategorijās tika izcīnīti ne tikai skaisti, lieli kausi, bet arī vērtīgas balvas – sacīkšu uzvarētāji tiek pie pilnīgi jauna Rotax kartinga motora.

Visās trijās klasēs cīņas bija ļoti spraigs pilnīgi visos sacīkšu braucienos. Varētu pat teikt, ka uzvarētāju bija grūti prognozēt. To cik karsti gāja liecina arī tas, ka Micro klasē pat pēc Superfināla finiša karoga nebija skaidrs, kurš tad ir uzvarētājs – sacīkstes gala klasifikācija tika izlemta pie sacensību komisāra un galvenā tiesneša galda. Lai nu kā tur būtu, pelnītu uzvaru izcīnīja Emilis Jouzaitis (Lietuva), ne mazāk uzvaru bija pelnījis, bet šoreiz jāsamierinās ar otro vietu, Kārlim Bernsonam. Trešo vietu pēdējos apļos izrāva Martins Lapiņš.

Mini klasē ne mazāk aizraujošas cīņas. Pirmais trijnieks kopumā bija spēkos ļoti līdzīgs. Lai gan nedaudz pārliecinošāks, nedaudz pieredzējušāks, nedaudz ātrāks, nedaudz gatavāks kāpt uz augstākā goda pjedestāla pakāpiena izskatījās Juris Plūksna, kuram arī izdevās uzvarēt dienas svarīgākajā braucienā par dažām sekundēm 26 apļus garajā braucienā, apsteidzot Rodrigo Kākeru un Mikkel Grantiņš.

Junioru ieskaitē aizraujošākas cīņas norisinājās tūdāl aiz pirmā trijnieka, kur līdz sacīkšu pēdējiem metriem vietu sadalījumu centās noskaidrot Timurs Pečerica, Gabriales Moisejs un lietuvietis Aloyzas Čekavičius. Priekšgalā diezgan pārliecinošu uzvaru izcīnīja Toms Strēle, finišā pārsvars pār otro vietu vien nepilnas 3 sekundes, bet nevienā mirklī neradās šaubas, ka kāds no konkurentiem varētu apdraudēt Toma pozīcijas. Otro vietu izcīnīja Adrians Tions, aiz sevis atstājot komandas biedru Kārli Kirikovu.

Izmantotie resursi:
Sākums / Prokart - kartinga sacensību seriāls