Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Latvijā šogad varētu notikt WRC posms

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Latvijā šogad varētu notikt WRC posms
Sebastjans Ožjē. Foto: Sophie Graillon

Nesen notikušajā Sporta Studijas podkāstā "RA Events" direktors Raimonds Strokšs atzina, ka ir diezgan, diezgan liela iespēja, ka Latvija varētu saņemt piedāvājumu rīkot WRC posmu Latvijā.

Jau ziņojām, ka nesen notikušajā Sporta Studijas podkāstā "RA Events" direktors Raimonds Strokšs atzina, ka, iespējams, šogad Rīgā redzēsim pasaules labākos rallijkrosa braucējus. Minētajā raidījumā bez rallijkrosa tika runāts arī par iespējamo pasaules rallija čempionāta (WRC) posma norisi Latvijā.

Sporta Studijas podkāstā Strokšs atzina, ka ''Nevaru teikt, ka regulāri, bet pēdējā laikā man regulāri ar viņiem (pasaules RX un WRC organizatoriem ''WRC Promoter GmbH'') notiek sapulces. Mums ir laba komunikācija un par visām lietām esmu diezgan labi informēts. Ne tikai par RX, bet arī par WRC. Sapni par WRC mēs joprojām sapņojam. Teikšu tā… ir diezgan, diezgan liela iespēja, ka tas varētu sakrist un mēs varētu šo piedāvājumu (rīkot WRC posmu Latvijā) saņemt. Komunikācija mums ir laba, bet šobrīd nevaru klāt galdā visas kārtis, jo esmu parakstījis daudz līgumus par informācijas neizpaušanu, bet tas, ko varu pateikt, ka tā tēma – WRC Latvijā – nav beigusies un ir atvērta. Patiesībā varbūt pat reālāka kā nekad,'' iesāk Raimonds Strokšs.

Šobrīd WRC kalendārā plānots, ka no 24.-27.jūnijam jānotiek WRC posmam Kenijā, taču pēc portāla rīcībā esošās informācijas šis rallijs šogad, visticamāk, nenotiks. Tikmēr ''Rally Liepāja'' ERČ šogad notiks no 1.-3.jūlijam. Ja, piemēram, ''Rally Liepāja'' ietvaros notiek WRC posms, tad turpinājumā WRC komandām un rallija organizatoriem no loģistikas viedokļa šajā ''Covid'' laikā ir ļoti labvēlīga situācija. Pēc ''Rally Liepāja'' (01.-03.07.) sekotu ''Rally Estonia'' (15.-18.07.) un ''Rally Finland'' (29.07.-01.08.). Būtu skaisti, vai ne? Liepāja - Otepe - Jiveskila ir tikai nieka 1006 kilometri.

Raimonds atklāja, ka varbūt pat labi, ka WRC posms Latvijā nenotika pagājušajā gadā, jo to būtu ļoti grūti noorganizēt, bet šobrīd mums ir laiks, lai vairāk sagatavotos un nepieciešamības gadījumā mēs būtu gatavi.

''Tā ir vēstule, ar kuru šobrīd strādāju, taču visu jums nevaru parādīt. Tas virsraksts – ''Latvija un pasaules rallija čempionāts''… tie trīs burti (WRC) man joprojām uzdzen patīkamas tirpas. Kas traucēja, lai WRC posmu Latvijā uzrīkotu pagājušajā gadā? Notiek viss, kā tam jānotiek. Un varbūt labi, ka tas notika tā, kā notika. Ja pagājušajā gadā mums šis rallijs būtu jāuztaisa, mēs ietu un darītu, un to iespēju garām nelaistu. Vai tas būtu normāli? Visticamāk, ka nē, jo 30 dienās uztaisīt WRC posmu ir ļoti dulli. Mums šobrīd ar WRC organizatoru ir ārkārtīgi labas attiecības un tas, ka mēs esam iekļauti oficiālajā sarakstā kā rezerves posms, ir laba zīme. Mums ir laiks tam sagatavoties. Godīgi sakot, jau šobrīd, strādājot pie ERČ rallija, mēs šīs divas ERČ rallija dienas būvējam tā, ka, ja mums atnāk WRC, tad mums šīs divas dienas ir gatavas, un mums atliek uzbūvēt trešo dienu priekš WRC. Pagājušajā gadā, kad parādījās iespēja, ka mēs varētu rīkot WRC, mums rallijs bija sagatavots ERČ prasībām, tāpēc toreiz mums būtu 30 dienas, lai uzbūvētu jaunu ralliju. Līdz ar to labi, ka viss toreiz beidzās tā, kā beidzās. Ja mums šobrīd tiks dota iespēja, mēs to varēsim paveikt labāk, adekvātāk. Toreiz mums uz ERČ ralliju iekrita ''Covid'' protokols, kam bija jāiziet cauri. Tā bija laba skola, un šobrīd mēs šai situācijai esam gatavi. Šobrīd viss notiek tā, kā tam jānotiek – nemeklēsim vainīgos. Mēs bijā tuvu, bet lai tas paliek (smaida).''

Uz jautājumu, ko Latvijai dod rezerves sacensību statuss WRC kalendārā, Strokšs atzina, ka "Tas dod to, lai izbēgtu situācijas, kādas bija pagājušajā gadā. Tas ir FIA apstiprinājums, ka šis rezerves kandidātu saraksts ir atbilstošs WRC līmenim un ka šajās valstīs var rīkot tik augsta mēroga sacensības. Šobrīd, kad mums ir šāds apstiprinājums, WRC rīkotājs ir tiesīgs nākt pie mums un parakstīt līgumu par sacensību rīkošanu, negaidot nekādus citus apstiprinājumus. Tas, ka mēs esam tajā rezerves posmu sarakstā, tas ir liels solis priekšā tam, lai lieki nezaudētu laiku. Ja, piemēram, viņi atnāks un mēs spēsim izpildīt visus kritērijus, tad mēs uzreiz varam parakstīt līgumu un mesties iekšā darbos, nevis cīnīties ar politiku un citām lietām.''

Ja ERČ posmos rallija distance ir virs 200 kilometriem, tad WRC posmos rallija distance ir ap un nedaudz virs 300 kilometriem. Ja gadījumā Latvijai būs iespēja rīkot WRC posmu, Strokšs piebilda, ka mums nebūs jātaisa rallijs ar 300 kilometriem.

''Mums nebūs jātaisa rallijs ar 300 kilometriem. Mūsu variantā, kad tas nav pilna čempionāta un pamata kalendāra posms, tad mums būs citi kritēriji. Mums būs vairāk kilometru nekā plānots ERČ, bet ne 300 un vairāk. Mums ir ļoti fantastiski ceļi. Jā, vietām tie ir ātri un būs nepieciešami ātruma slāpētāji, bet no tā nav jābaidās un jākaunas. Kā mums pagājušajā gadā ERČ rallijā pateica viens FIA drošības komisijas novērotājs, kurš ir bijis stūrmanis WRC rallija mašīnā, tad vienā no pagājušā gada Liepājas ERČ posmiem (Klasiskais Tebras ātrumposms), ja pa tiem brauktu WRC automašīnas, tur sportistiem, ņemot vērā šī brīža aerodinamiku un citas lietas, pat īsti nevajadzētu pieskarties bremžu pedālim,'' smejoties stāsta Raimonds, kurš piebilda, ka ERČ un, ja būs arī WRC, tāpat notiks Kurzemē, kur ir visa infrastruktūra, ceļi un pilsētas, kas to gaida.

Protams, ja Latvijā notiktu WRC posms, nav zināms, cik un vai to varētu apmeklēt skatītāju. Uz jautājumu, ko šāds rallijs, sarīkojot WRC posmu, dotu Latvijai, Raimonds zināja teikt, ka "Tas ir plašs jautājums. Pirmais, aktuālākais – cik daudz un vai vispār ralliju varēs apmeklēt skatītāji. Pagājušajā gadā, kad WRC posms pandēmijas laikā notika Igaunijā, Igaunijas valdība uz to visu paskatījās objektīvi un saprata, cik plašā teritorijā tas rallijs notiek un pieņēma atkāpes. Skatītāji tika sadalīti pa zonām un viss notika. Protams, no tā ir atkarīga finansiālā puse un ieguvums Latvijas valstij kā tādai. Bet, ja mēs to atliekam malā, tad izanalizējam vienu lietu.''

''WRC ''ceļojošais cirks'' ir apmēram 1500 cilvēku. Tas nozīmē to, ka viņi atbrauks vai atlidos uz Latviju, viņiem visiem vajadzēs šeit nakšņot, ēst, nomāt automašīnas u.t.t. Rallijs nav tas sporta veids, kur komandu pārstāvji guļ smagajās mašīnās. Ar testiem kopskaitā viņi Latvijā uzturēsies apmēram septiņas līdz deviņas dienas. Ja rallijkrosā komandas un sportisti pārsvarā dzīvo uz vietas, tad rallijā nemitīgi notiek braukāšana, tāpēc šie cilvēki ārkārtīgi daudz naudas iztērēs degvielā. Ieguvumu ir faktiski daudz un šajā gadījumā, kad tūrisma sfēra ir ārkārtīgi cietusi, tas būs lielisks grūdiens, lai tas viss atgrieztos kaut cik normālās sliedēs. Protams, pārraides internetā, televīzijā – to mēs pat nevaram izmērīt, cik miljonu liela auditorija tiek sasniegta.''

Sarunas nobeigumā Strokšs piebilda, ka šobrīd ir jāuzloka piedurknes un jāmetas iekšā cīņā par to, lai Latvijā notiktu lieli un starptautiski pasākumi. ''Latvijas valsts kā tāda atbalsta daudz sporta veidus un citus lielus pasākumus. Darbs ir liels un labs no Latvijas valsts puses. Šajā brīdī, kad iesim ārā no pandēmijas, ko darīs arī citas valstis, paredzu, ka valstu cīņa par lielajiem pasākumiem varētu būt asāka nekā citas reizes. Visi sapratīs, ka sfēra, kura ir cietusi (tūrisms), ir ārkārtīgi stimulējama no lielajiem pasākumiem. Latvijai būtu jānomaina tas fokuss un šajā cīņā jāmetas iekšā daudz agresīvāk, lai tie tūristi uz Latviju brauktu vēl vairāk. Tā sfēra ir cietusi ļoti, un cilvēku devums tautsaimniecībai, kas Latvijā organizē lielus pasākumus, šogad, nākamgad vai aiznākamgad varētu būt vēl nepieciešamāks. Tas mums visiem var dot vēl vairāk nekā iepriekš. Mums ir jāuzloka piedurknes un jādara vairāk, lai mēs ātrāk no tā tiktu ārā,'' nobeidz Strokšs.

Izmantotie resursi:
Sporta Studija
Sākums - Go4speed

     [+] [-]

, 2021-03-03 18:14, pirms 3 gadiem
Ko vēl piedāvās? Tikko ralliukrosu piedāvā, jo citiem tas bez skatītājiem nav vajadzīgs! Tagad ralliju, kāda starpība kur tas pa Tv notiek?

     [+] [-]

, 2021-03-03 19:21, pirms 3 gadiem
RX ir gonka, kurā visi skatītāji salien tribīnēs. Visu var izkontrolēt, visu var regulēt, par 99% prognozējams pasākums. Tur ir skatītāji un TV
WRX ir gonka, kur vairāk kā 100km ir skatītāji izmētāti pa dažādām vietām. Tikko somiem bija rallijs bez skatītājiem, tur uz policiju aizgāja tāds kāposts, ka diez vai mēs to varam atļauties. Tur TV ir labāks nekā skatītāji.