Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

2020. gada spilgtākie drifta notikumi

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

2020. gada spilgtākie drifta notikumi
Nikolass Bertāns. Foto: AS Photography

2020. gads jau gandrīz aiz muguras. Pēc aizvadītas pilnas sacensību sezonas, ar vienīgo Eiropas čempionātu tieši Rīgā, un fantastiskām cīņām sezonas garumā, pienācis laiks atskatīties uz spilgtākajiem notikumiem trasē.

Latvijas Drifta čempions 2020 - Nikolass Bertāns, kurš savu pirmo sezonu PRO klasē jeb Latvijas Drifta čempionātā uzsāka vien šogad. Bertāns sezonu noslēdza kā Latvijas, Livonijas (apvienotais Igaunijas un Latvijas čempionāts) un Baltijas drifta čempions. Papildus šiem tituliem, tika iegūts arī Ziemeļeiropas Zonas Drifta čempiona tituls, kurš tika izcīnīts vienīgā čempionāta posma ietvaros. Vien 15 gadus vecais Bertāns ir jaunākais PRO drifta čempions ne tikai Latvijā, bet arī Pasaulē.

“Drift Masters” Eiropas Drifta čempionāta ietvaros aizvadīts tikai viens posms - Rīgā. Tas norisinājās augusta vidū, pateicoties neatlaidīgajam organizatoru darbam, un ievērojot visus ar Covid-19 pandēmiju saistītos drošības pasākumus Rīgā pulcējās 47 dalībnieki no 19 pasaules valstīm. Par šo sacensību uzvarētāju kļuva vairākkārtējais Formula D čempionāta un Eiropas drifta čempions Džeimss Dīns.

Drifts kļuva par vienu no nedaudzajiem sporta veidiem, kam Latvijā un pat Eiropā izdevās aizvadīt pilnu sezonu. Tā iesākās jūnijā un tika noslēgta oktobrī. Visas Latvijas drifta oficiālās ieskaites klases aizvadīja pilnu posmu skaitu, lai pilnvērtīgi noskaidrotu sezonas uzvarētājus.

Sezonas skarbākais posms Latvijas drifta čempionāta braucējiem norisinājās Igaunijā, kur augusta sākumā, zināmajā “Laitse rally park” trasē, tika aizvadīts Livonijas drifta čempionāta posms. Ļoti smagu avāriju piedzīvoja 2019.gada Latvijas drifta čempions E.Bērziņš, kā rezultātā savu drifta auto diemžēl nācās pilnībā pārtaisīt, un vairs neizdevās startēt šosezon. Arī latvietim R.Alkšāram, piedzīvojot skarbu avāriju, nācās daudz brīvā laika pavadīt darbnīcā, lai auto uz starta atgrieztu vēl 2020.gada sezonā.

Sezonas noslēgums oktobrī sportistiem nebija no vienkāršākajiem. Organizatori, sarežģītās sezonas noslēgumā, vēlējās dot sportistiem lielisku iespēju - braukt tādā trases konfigurācijā, kāda parasti tiek veidota tikai vienreiz sezonā – Eiropas Drifta čempionāta laikā. Gan SEMI PRO, gan PRO klases sportisti treniņbraucienus iesāka daudzsološi, un bija priecīgi par šo unikālo iespēju, tomēr, sākoties sacensībām, gan kvalifikācijas braucienos, gan tandēmu braucienos, vairāki piloti abās klasēs piedzīvoja smagas avārijas.

Latvijas Drifta kausa STREET klasē 2020.gada sezonā piedalījās rekordliels braucēju skaits. Organizatori īpaši vēlas uzsvērt, ka neskatoties uz to, ka daļai no jaunajiem sportistiem izdevās piedalīties tikai oficiālajos treniņos, un nebija iespējas vai laika sevi pierādīt sacensībās, ir sasniegts viens no svarīgākajiem Latvijas Drifta kausa STREET klases mērķiem – jaunie censoņi ir sapratuši, ka svarīgāk savas spējas ir demonstrēt tieši trasē, nevis ielās.

PRO klasē pēc ilgāka laika, uz starta redzējām ne tikai ierastos BMW markas automobīļus. Šajā sezonā latvieši R.Bērziņš un R.Alkšārs drifta sacensībām bija izvēlējušies Nissan markas drifta auto.

STREET klasē pārliecinošu uzvaru guva Jānis Bērziņš, kurš ir ilggadējs drifta entuziasts, un sevi šogad pierādīja kā nepieveicamu pretinieku. Uzvara sekoja uzvarai, gūstot panākumu arī sezonas kopvērtējumā. Savu debijas sezonu STREET klasē aizvadīja Dāniels Lācis. Lielajā konkurencē Lācis sevi pierādīja spoži, kļūstot ne tikai par gada debitantu, bet arī kopvērtējumā ieņemot augsto otro vietu.

SEMI PRO klasē cīņa par kopvērtējuma titula ieguvēju šogad norisinājās līdz pat sezonas noslēdzošajam posmam. Spožu debiju piedzīvoja E.Žodziņš, uzvarot sezonas kopvērtējumā, un aizvadot arī vienu no īpašākajām sacensībām savā sportista karjerā. NEZ Drifta čempionāta posma laikā, Žodziņš kļuva par tēvu, nokavējot treniņbraucienus, tomēr startēja sacensībās un uzvarēja, tajā dienā svinot dubultsvētkus. Braucējs D.Firovs sezonā izcīnīja savu pirmo pjedestālu SEMI PRO klasē, bet ilggadējais braucējs E.Jenčs, atgriežoties sacensību apritē, sevi fantastiski pierādīja, kas vainagojās arī ar sen gaidīto pjedestālu sacensībās. Lielisku startu sezonas laikā demonstrēja arī R.Bāriņš, kuru no kopvērtējuma uzvarētāja titula šķīra tikai piedzīvotās tehniskās problēmas sezonas laikā.

Gada tandēms - Blušs un Bertāns. Vienīgais starptautisko seriālu braucējs 2020 gada sezonā Eiropā no Latvijas K.Blušs, lielāko daļu sezonas aizvadīja spēcīgākajā Krievijas Drifta čempionātā (RDS), tomēr, Covid-19 pandēmijas dēļ, savu sezonas noslēguma sacīksti, Blušs aizvadīja mājas trasē - Biķerniekos, priecējot Latvijas drifta līdzjutējus. Gada tandēms Blušs pret Bertānu noteikti bija viens no elpu aizraujošākajiem, un skaistākajiem, kāds šogad tika piedzīvots. Uzvarot Blušu, Bertāns nodrošināja Baltijas drifta čempiona titulu. Cīņa izvērtās tik spraiga, ka uzvarētāju noteikt izdevās vien vairākas reizes noskatoties video atkārtojumu un analizējot vissmalkākās nianses.

Drifta tiešraide kļuva par vienu no skatītākajām Latvijā. Pielāgojoties Covid- 19 pandēmijas radītajai situācijai, lai posmu norisei sekot līdzi varētu arī tie skatītāji, kas nevarēja to darīt klātienē, tika nodrošinātas katra posma tiešās translācijas no norises vietas. Katru Latvijas Drifta čempionāta un kausa posmu vēroja vairāk kā 50 000 skatītāju, bet Eiropas Drifta čempionātu tiešraidē vēroja 1,5 miljoni skatītāju.

Informāciju sagatavoja:
Elīne Berķe