Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kāpēc tika (pareizi) ieskaitīts Dzierkala vārtu guvums

Rolands Eliņš

Skaidrojam: kāpēc tika (pareizi) ieskaitīts Dzierkala vārtu guvums
Pašu vārtu nav, bet vārtu guvums ir. Foto: Ekrānšāviņš no tiešraides

Latvijas-Kazahstānas spēles likteni nekādā gadījumā nenoteica viens vai otrs vārtu guvums, Latvija uzvarēja ļoti pārliecinoši (7:0). Taču diskusijas tomēr raisīja trešais vārtu guvums, ko Mārtiņam Dzierkalam ieskaitīja, lai gan pretinieku vārti tobrīd bija izgrūsti no vietas. Pieredzes bagātais Latvijas tiesnesis Gints Zviedrītis portālam Sportacentrs.com paskaidroja, ka tiesnešu lēmums bija pilnībā atbilstošs IIHF hokeja noteikumiem.

Spēles otrā perioda sākumā Mārtiņš Dzierkals ātrajā uzbrukumā ar ripu devās Kazahstānas vārtu virzienā. Aizsargs viņam paspēja patraucēt, Dzierkals tika nogāzts no kājām un pilnā ātrumā sāpīgi ietriecās Kazahstānas vārtsargā Šutovā. Pa gaisu aizlidoja gan Šutovs, gan pretinieku vārti, un pa vidu šai jezgai bija ripa, kas pārslīdēja pāri vārtu līnijai. Tiesneši divreiz skatījās video atkārtojumu (vienreiz pēc savas iniciatīvas, un vienreiz pēc Kazahstānas trenera izaicinājuma) un ieskaitīja vārtu guvumu Latvijai.

Kas tad īsti tur notika? Vispirms tiesneši devās skatīties videoatkārtojumu tādēļ, lai konstatētu, vai ripa šķērsojusi vārtu līniju. Savukārt Kazahstānas trenera izaicinājums bija par to, vai Dzierkals bijis atbildīgs par Šutova izsišanu no ierindas konkrētajā epizodē. To spēles tiesneši skaļrunī paskaidroja jau spēles gaitā, informējot mača auditoriju.

Par to, kurš īsti vainīgs pie Šutova nogāšanas, teorētiski iespējama domu dalīšanās un dažāda interpretācija, taču lēmumu, protams, pieņem tiesneši. Šajā gadījumā Kazahstānas aizsargs Butenko bija aizķēris Dzierkalu no aizmugures un lika viņam slidojumā nokrist, līdz ar to Dzierkals arī zaudēja kontroli pār savu kustības virzienu. Kā portālam Sportacentrs.com norādīja Latvijas hokeja ilggadējais tiesnesis Gints Zviedrītis - ja reiz tiesneši atzina, ka Dzierkals nav vainojams pie sadursmes ar vārtsargu un vārtu izstumšanas no vietas, tad arī nemaz nav svarīgi, vai brīdī, kad ripa šķērsoja vārtu līniju, vārtu stabiņi bijuši tiem paredzētajās vietās.

"Tiesneši uzskatīja, ka pret Dzierkalu bija pārkāpums. Un tādā gadījumā, ja ripa šķērso vārtu līniju - pat tad ja vārti ir izgrūsti no vietas -, ir jāskaita vārti," notikumu ķēdīti paskaidroja Gints Zviedrītis.

Šajā gadījumā "ieslēdzas" IIHF hokeja noteikumu 63.7. punkts, kas apraksta līdzīgas situācijas un paredzēts tam, lai aizsardzībā spēlējošajam hokejistam nebūtu iespējas speciāli izgrūst vārtus no vietas, lai novērstu vārtu zaudējumu, piemēram, pagrūst vārtus brīdī, kad pretinieks gatavojas izdarīt metienu tukšā vārtu stūrī. Ja aizsardzībā spēlējošais hokejists ir izgrūdis vārtus no vietas, bet ripa šķērso vārtu līniju tādā veidā, ka nonāk tur, kur vārtiem būtu vajadzējis būt, tad tiesnesim ir tiesības ieskaitīt vārtu guvumu.

"Lai šādā situācijā tiktu ieskaitīts vārtu guvums, vārtiem no vietas jābūt izgrūstiem aizsardzībā spēlējošā hokejista rīcības rezultātā, uzbrūkošajam hokejistam tobrīd jābūt tūlītējai iespējai gūt vārtus, kā arī jātiek konstatētam, ka ripa būtu nonākusi vārtos, ja tie atrastos tiem paredzētajā vietā," rakstīts IIHF hokeja noteikumos.

Tieši tas notika arī šajā gadījumā - tiesneši secināja, ka pie vārtu izsišanas no vietas vainīgs ir nevis Dzierkals, bet Butenko, un attiecīgi nebija svarīgi, cik tālu aizslīdējuši vārtu stabiņi. Līdz ar to, lai gan sākotnēji arēnā bija apjukums par notikušo, tiesnešu lēmums ieskaitīt Dzierkala vārtu guvumu ir pilnībā pareizs.

Šeit gan var pieminēt hokeja trenera Ģirta Ankipāna teikto Sportacentrs.com tiešraidē "Pēcgarša", kur viņš piekrita, ka šajā situācijā vārti bija jāskaita, taču arī izteica sapratni, kādēļ tik ļoti neapmierināti bija Kazahstānas pārstāvji: "Pirmajā periodā jau bija līdzīga situācija pretējā virzienā, kad Kazahstāna spēlēja vairākumā, bet Šestakovs saņēma noraidījumu par to, ka ietriecās mūsu vārtsargā Šilovā. Tajā situācijā jau arī viņš vārtsargam tika uzgrūsts virsū, nevis pats uzgāzās. Tādēļ kazahu treneru neapmierinātību, ka bija atšķirīgas interpretācijas, saprotu."

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
MAXIMA prognožu spēle
WILLIAM HILL eksperti un prognozes
TIKKURILA kolorītākais Latvijas hokejists
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS

Slēpts komentārs: Čurbāna depozītprogramma

  +1 [+] [-]

, 2023-05-21 10:29, pirms 11 mēnešiem
Viss pareizi. Tik nebūtu nekāds pārsteigums ja tiesneši ietu vieglako ceļu un iedotu kazahiem 2 min vai vārti izgrūsti un spelejam tālāk 🤣

  +2 [+] [-]

, 2023-05-21 10:38, pirms 11 mēnešiem
Pēc tā vien, ka tiesnešu brigāde veselas divas reizes skatījās video, un abās reizēs konstatēja, ka gols ir, jau nu varēja saprast, ka viss ir pēc noteikumiem

  +8 [+] [-]

, 2023-05-21 10:51, pirms 11 mēnešiem
Nedod dievs tādus vārtus ieskaitītu pret mums, tad tiesneši šeit komentāru sadaļā jau būtu nolinčoti 30 reizes.

  +1 [+] [-]

, 2023-05-21 11:01, pirms 11 mēnešiem
Sportiskais Kobolds rakstīja: Nedod dievs tādus vārtus ieskaitītu pret mums, tad tiesneši šeit komentāru sadaļā jau būtu nolinčoti 30 reizes.
Tur Tev taisnība. Uzreiz visas pasaules sazvērestības tiktu piesauktas. Parastais vidējais fans skatās hokeju ar alu , kompānijā, ne visu pamana un zina hokeja noteikumu pamatus. Kad notiek nestandarta gadījums spriež no sava skatu punkta. Patīk/nepatīk un es ko tādu neesmu redzējis tātad tā nevar būt. Pret mums ko tādu ieskaitītu - nepatīk un neko tādu neesmu redzējis plus vēl agrāk tā nebija.
Jāiemācās ticēt tiesnešiem, ja kaut kas nepatīk, pameklēt hokeja noteikumus, varbūt ir kādas izmaiņas.

  -4 [+] [-]

, 2023-05-21 11:02, pirms 11 mēnešiem
63.7. AWARDED GOAL
In the event the Goal Post is displaced, either “deliberately” or “accidentally”, by a defending Player, prior to the puck crossing the
Goal Line between the normal position of the goalposts, the Referee may award a goal.
In order to award a goal in this situation, the Goal Post must have been displaced by the actions of a defending Player, the attacking
Player must have “an imminent scoring opportunity” prior to the Goal Post being displaced, and it must be determined that the puck
would have entered the Goal between the normal position of the Goal Posts.
If the Goal Post is deliberately displaced by a Goalkeeper during the course of a “break-away,” a goal will be awarded to the non-offending Team.
When the Goal Post has been displaced deliberately by the defending Team when their Goalkeeper has been removed for an extra
attacker thereby preventing an impending goal by the attacking Team, the Referee shall award a goal to the attacking Team.
The goal frame is considered to be displaced if either or both goal pegs are no longer in their respective holes in the ice, or the net
has come completely off one or both pegs, prior to or as the puck enters the goal.

  -4 [+] [-]

, 2023-05-21 11:52, pirms 11 mēnešiem
Ja tiesātu Šindlers, tad ne ieskaitītu...

  -2 [+] [-]

, 2023-05-21 12:27, pirms 11 mēnešiem
Aldis Br rakstīja: Tur Tev taisnība. Uzreiz visas pasaules sazvērestības tiktu piesauktas. Parastais vidējais fans skatās hokeju ar alu , kompānijā, ne visu pamana un zina hokeja noteikumu pamatus. Kad notiek nestandarta gadījums spriež no sava skatu punkta. Patīk/nepatīk un es ko tādu neesmu redzējis tātad tā nevar būt. Pret mums ko tādu ieskaitītu - nepatīk un neko tādu neesmu redzējis plus vēl agrāk tā nebija.
Jāiemācās ticēt tiesnešiem, ja kaut kas nepatīk, pameklēt hokeja noteikumus, varbūt ir kādas izmaiņas.
Tu drīzāk runā par pavasara faniem - uz hokeju pamostās reizi gadā, nesaprot, kāpēc nespēlē, kāds, kas bija baigais vecis pirms 3,5,10 gadiem, no pretiniekiem zina 2-3 līderus un varbūt pat tik daudz nezina.
+ cilvēciskais faktors. Ja tu redzi, ka par vienu un to pašu situāciju, vieni un tie paši tiesneši lemj dažādi, tad arī "vārās asinis"

     [+] [-]

, 2023-05-21 12:31, pirms 11 mēnešiem
Un ja runā par čempi - nu šajā čempī par tiesnešiem sūdzēties, ka tiesā par sliktu Latvijai būtu gŗēks. Šajā čempī ir bijis tik daudz epizožu, kur strīdīgā situācijā lēmums par labu Latvijai vai, kā vakar atsevišķās epizodēs nenosvilpj acīmredzamu noraidījumu (piemēram, pirmajā periodā ja nemaldos Rihis uzmauca ar nūju sejā kazaham), ka teikt, ka tiesā pret mums, parāda, ka vienkārši neskaties spēles.

  -3 [+] [-]

, 2023-05-21 14:04, pirms 11 mēnešiem
A ja ripa būtu slidejusi tur kur vārtu stabs ka tad viņi tiktu galā vai no stangas vārtos ietu vai lēktu atpakaļ laukumā? Ja bija pārkāpums tad bullīti vajadzēja dod!

  +2 [+] [-]

, 2023-05-21 14:54, pirms 11 mēnešiem
Toties Meijas slida uz līnijas metiena laikā, atļāva nogremdēt tiesnešiem Latvijas izlases ceturtdaļfinālu Baltkrievijā. Vienmēr var atrast iemeslu interpretēt noteikumus.Ka tik vēlēšanās vai smukas dāvanas.

  -2 [+] [-]

, 2023-05-21 15:01, pirms 11 mēnešiem
kā var interpetēt un ieskaitīt to kas NAV- teorētisks absurds/ vajadzēja dot bullīti un viss

     [+] [-]

, 2023-05-21 15:08, pirms 11 mēnešiem
specha rakstīja: kā var interpetēt un ieskaitīt to kas NAV- teorētisks absurds/ vajadzēja dot bullīti un viss
Kādu bullīti? Kāds redzēja ka tiesnesis dod noraidījumu? Kazahs iestūma savos vārtos mūsējo, bet tas nebija noraidījums, līdz ar to nevar būt bullītis, bet tā kā ripa turpina slīdēt uz priekšu tad ir gols, līdz ko šķērso līniju. Ja būtu kaut 1% ka varbūt nešķērso līniju, aizskar vārtu stabiņa caurumu, tad nav gols un nav noraidījums un spēlējam tàlāk.

  -3 [+] [-]

, 2023-05-21 16:18, pirms 11 mēnešiem
Tādos gadījumos nākotnē ir jādod bullītis. Es nebūtu diezko priecīgs ja tādus vārtus ieskaitītu pret mūsējiem.

  -3 [+] [-]

, 2023-05-21 16:31, pirms 11 mēnešiem
Nu formāli jau jā,bet nu reāli jau Dzierkals kā tanks nesās virsū vārtsargam,kur normāli gūt vārtus bija praktiski neiespējami un tāpat būtu nogāzies,ko tad aizsargam bija darīt,slidot nost!?

  -3 [+] [-]

, 2023-05-21 16:34, pirms 11 mēnešiem
Es vēl pirms tā momenta padomāju,vai tiešām Dzirkals nesīsies uz vārtiem virsū he he,un še tev gols!nu to tikai viņš var dabūt gatavu..!

  -1 [+] [-]

, 2023-05-21 17:33, pirms 11 mēnešiem
Vārtus varētu (vajadzētu) skaitīt, ja pretinieku komandas spēlētājs speciāli/tīši izgrūstu vārtus metiena brīdī. Citiem vārdiem - ja tieši, apzināti, fiziski vārti tiek izgrūsti, tad vārtus vajadzētu skaitīt....kaut arii ripa šķērsojusi vārtu līniju pēc vārtu izgrūšanas....taču šinī gadījumā aizsargs traucēja Dzierkalam, kaut arī ar noteikumu pārkāpumu, tomēr tieša un tīša kontakta ar vārtiem nebija.....tāpēc loģika te sāk nedaudz "peldēt"......pieņemamāks variants būtu bullīts........P.S. Protams, negribu atņemt Mārtiņa nopelnus - viņš rīkojās drosmīgi un agresīvi - noteikumu robežās, Fair Play netika pārkāpts un drosme attaisnojās !

     [+] [-]

, 2023-05-21 19:19, pirms 11 mēnešiem
Visam var piekrist,bet vartsargs bija notriekts un nebija iespejas vartus nosargat...Loti stridiga epizode,bet labi,ka mums par labu...

  +1 [+] [-]

, 2023-05-21 19:56, pirms 11 mēnešiem
Starpcitu, mums arī iedeva 2min pret Kanādu, ka uzskrēja vārtusargam, kaut gan kanādietis ļoti palīdzēja to izdarīt.

  +2 [+] [-]

, 2023-05-21 20:31, pirms 11 mēnešiem
specha rakstīja: kā var interpetēt un ieskaitīt to kas NAV- teorētisks absurds/ vajadzēja dot bullīti un viss
Gols bija. Ripa šķērsoja vārtu līniju. NHL apkatos dažas reizes gadījies redzēt līdzīgas situācijas. Izgŗūsti vārti vairs nav iemesls, lai noteikti neieskaitītu golu. Ir dažādas papildus nianses jāņem vērā.

  +4 [+] [-]

, 2023-05-21 20:39, pirms 11 mēnešiem
PROTAMS,ja mums šādu iemestu,tad būtu liela brēka,bet šoreiz nevajag salīdzināt ar to,kā mēs "toreiz" patraucējām baltkrievu vārtusargam,ar to,ka metiena brīdī bija/nebija slidas galiņš vārtusarga zonā...
šoreiz tiesneši tiesājā pēc "grāmatas" un PIRMO reizi tas ir mūsu labā,bet nē - saskrien ņuņņas un sāk pukāt uz visām pusēm
man ir nesaprotami, mūsu latviešu džeku nolicēji...tie kuri vienmēr gatavi vaimanāt - liekas viņi priecīgāki par skaistiem zaudējumiem,jo var visu savu žulti izvemt , nekā par uzvarām - jo tur tāda nesmirdīga puka vien sanāk, bet tā pat mēģina pļūtīt uz visām pusēm...viņiem VIENMĒR viss būs slikti
nevajag jaukt - objektīvu kritiku ar pļūtīšanu

  +3 [+] [-]

, 2023-05-21 21:02, pirms 11 mēnešiem
rneilands rakstīja: Visam var piekrist,bet vartsargs bija notriekts un nebija iespejas vartus nosargat...Loti stridiga epizode,bet labi,ka mums par labu...
izlasiet likumus un apskatieties epizodi vēl reiz,ja īsi:
ja Dzierkals būtu metis,tad golu neieskaitītu un tur būtu cits tiesnešu lēmums,bet otajā situācijā Dzierkalu "noguldīja" + ripa pieskārās "viņu" aizsargam un kad Dzierkals pēc inerces nonesa,gan vārtus,gan vārtusargu - ripa turpināja savu ceļu (tieši tāpēc no tiesnešiem nebija atskanējusi svilpe)....ripa tuprināja savu ceļu, kamēr nešķērsoja līniju (paskatieities,pat Kazahstānas spēlētāji,redzot,ka vārtusarga nav, vārtu nav,bet ar nūjām mēģina,lai ripa nepārsniegtu vārtu līniju -KĀPĒC? varbūt arī viņi labāk zin likumus?
tas,ka otreiz skatījās un tiesneši atzina,ka nebija traucēts vārtusarsgs - lasiet augstāk - NEBIJA metiena...
*tas ka dēļ šī momenta tiks ieviestas jaunas korekcijas - skaidrs...bet šoreiz tiesneši strādāja "pēc grāmatas"...brīnums,ka mūsu labā...PIRMO REIZI kas šāds....lai gan skan absurdi - tiesāja pareizi,bet mēs sakam,ka notiesājuši mūsu labā....MUMS NAV MAZVĒRTĪBAS KOMPLEKSS? - tiekam no tā vaļā un varbūt vienmēr mūs sāks šādi - "pēc grāmatas" tiesāt?
Paldies Dzierkalam!Šis gols ieies vēsturē!

  -1 [+] [-]

, 2023-05-21 21:53, pirms 11 mēnešiem
Ja kaut ko tādu mums ieskaitītu kaut vienu reizīti pret Čehiju vai Šveici, tad es tiešām apēdīšu savu cepuri. Pret kazahiem nice, bet... vispār d*rsā šo tiesāšanu pēc statusiem, nu mums kā LV faniem tas nav izdevīgi. Mums ir izdevīgi, lai mums neskaita šitādus pusgolus pret kazahiem un tiesā godīgi par mums arī pret stiprajiem... es domāju, ja vien tev nav 13 gadi tad atceries kādas dažas sāpīgas spēles (nozagtās), bet ja tev ir vismaz 30, tad nespēsi pat vairs visas uzskaitīt

  +2 [+] [-]

, 2023-05-21 23:08, pirms 11 mēnešiem
atvaino rakstīja: Ja kaut ko tādu mums ieskaitītu kaut vienu reizīti pret Čehiju vai Šveici, tad es tiešām apēdīšu savu cepuri. Pret kazahiem nice, bet... vispār d*rsā šo tiesāšanu pēc statusiem, nu mums kā LV faniem tas nav izdevīgi. Mums ir izdevīgi, lai mums neskaita šitādus pusgolus pret kazahiem un tiesā godīgi par mums arī pret stiprajiem... es domāju, ja vien tev nav 13 gadi tad atceries kādas dažas sāpīgas spēles (nozagtās), bet ja tev ir vismaz 30, tad nespēsi pat vairs visas uzskaitīt
kāds izdevīgi vai neizdevīgi? kas par nepieauguša cilvēka viedokli? IR NOTEIKUMI!!!...ir jācīnās,lai tos vienlīdzīgi pielietotu pret visiem un visās spēles situācijās
kāds "pusgols",ja pēc šobrīd esošiem noteikumiem viss ir korekti?!
apbrīnoju šādus,kuri runā par izdevīgi/ neizdevīgi,kad jābūt runai par GODĪGI!!!

  +1 [+] [-]

, 2023-05-21 23:31, pirms 11 mēnešiem
atvaino rakstīja: Ja kaut ko tādu mums ieskaitītu kaut vienu reizīti pret Čehiju vai Šveici, tad es tiešām apēdīšu savu cepuri. Pret kazahiem nice, bet... vispār d*rsā šo tiesāšanu pēc statusiem, nu mums kā LV faniem tas nav izdevīgi. Mums ir izdevīgi, lai mums neskaita šitādus pusgolus pret kazahiem un tiesā godīgi par mums arī pret stiprajiem... es domāju, ja vien tev nav 13 gadi tad atceries kādas dažas sāpīgas spēles (nozagtās), bet ja tev ir vismaz 30, tad nespēsi pat vairs visas uzskaitīt
Hokeja spēli tiesā pēc noteikumiem. Nevar teikt ka tiesā mums par labu ja tiesā pēc noteikumiem.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-21 23:50, pirms 11 mēnešiem
artenio rakstīja: kāds izdevīgi vai neizdevīgi? kas par nepieauguša cilvēka viedokli? IR NOTEIKUMI!!!...ir jācīnās,lai tos vienlīdzīgi pielietotu pret visiem un visās spēles situācijās
kāds "pusgols",ja pēc šobrīd esošiem noteikumiem viss ir korekti?!
apbrīnoju šādus,kuri runā par izdevīgi/ neizdevīgi,kad jābūt runai par GODĪGI!!!
Draudziņ, tu laikam maz spēles ar Latvijas izlases piedalīšanos PČ esi redzējis, ja tā vari runāt. Tev ir vai nu ļoti, ļoti dīvaina izpratne, vai nu tu esi ļoti, ļoti nepieredzējis, ja vari tā runāt.

     [+] [-]

, 2023-05-22 00:02, pirms 11 mēnešiem
Iepazīsties ar Vladimiru Šindleru un Antoņinu Jeržābeku un pajautā viņiem, kā strādā sistēma IIHF, un kā tur ir jāveido pareizi karjera.

Es arī saku, ka ir jātiesā godīgi.. mēs jau par to pašu. Tikai es saku, ka tā nenotiek. Latvijai pret Čehiju tādu golu neiedotu.. Nu to jebkurš fans zin ar muguras smadzenēm.

     [+] [-]

, 2023-05-26 18:46, pirms 11 mēnešiem
Geralt of Rivia rakstīja: Un ja runā par čempi - nu šajā čempī par tiesnešiem sūdzēties, ka tiesā par sliktu Latvijai būtu gŗēks. Šajā čempī ir bijis tik daudz epizožu, kur strīdīgā situācijā lēmums par labu Latvijai vai, kā vakar atsevišķās epizodēs nenosvilpj acīmredzamu noraidījumu (piemēram, pirmajā periodā ja nemaldos Rihis uzmauca ar nūju sejā kazaham), ka teikt, ka tiesā pret mums, parāda, ka vienkārši neskaties spēles.
Tiesāt par labu mājiniekiem (ja mājinieki nespēlē pret kādu grandu) un stiprākajiem ir normāla parādība. Piemēram, Baltkrievijā izšķirošajā brīdī mēs dabūjām pa pakaļu, šoreiz pa pakaļu dabūja kazahi mums par labu. Tiesneši ir tikai cilvēki, un viņi nevēlas konfliktēt ar superzvaigznēm vai tikt mājinieku fanu izsvilpti visu spēli un vēl pēc tās baidīties kā izkļūt no arēnas. Ja nespēlētu mājās, varbūt arī neieskaitītu, jo tur viss bija pēc tiesnešu interpretācijas. Ja epizodi ignorētu, neviens pat neiepīkstētos.