Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2976, Did:0, useCase: 3

Latvija un vārtsargi: vai Merzļikinam vajadzētu sargāt vārtus visās spēlēs?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Latvija un vārtsargi: vai Merzļikinam vajadzētu sargāt vārtus visās spēlēs?
Elvis Merzļikins. Foto: AFP/Scanpix

Hokejā nav svarīgākas un reizē – arī mazāk izprastas pozīcijas par vārtsargiem. Katru pavasari vārtsargu jautājums uz mēles ir arī Latvijas izlases līdzjutējiem. Pirmā numura jautājumu atrisinājis Elvis Merzļikins, kurš būs ierindā pēc divu lielo turnīru izlaišanas. Vai viņš var aizvadīt visas spēles, vai tas maz ir nepieciešams un kur palikuši tuvākie sekotāji?

Kāpēc nav Kalniņa, Punnenova, Gudļevska?

Vēl pirms treniņnometnes sākuma tika paziņots, ka šajā pavasarī Latvijas izlasei atteicis Jānis Kalniņš, kamēr Ivars Punnenovs nebūs ierindā savainojuma dēļ. Vakuumā pazuda Kristera Gudļevska vārds. Cik zināms, viņš nevēlas deldēt soliņu un būt otrais numurs.

Te jāpieglabā doma, ka force majeure apstākļos, ja nu Merzļikins pēkšņi nevar doties uz Somiju, Gudļevskis tiek pieturēts kā rezerves variants pirmā numura lomai. Tādi signāli nāk no federācijas iekšienes.

Punnenovs šajā starpsezonā beidzot pametīs Šveices pastarīti Langnavas "SCL Tigers" un pievienojies vienai no titula pretendentēm. Citas prasības un – cita konkurence, tāpēc jāierodas labākajā formā. Arī Kalniņa sezonu iedragājušas traumas, nācies mainīt klubus, plus – jāatceras pērnais pasaules čempionāts un attieksme.

Rezumējot – neviens no viņiem nevēlas doties uz pasaules čempionātu, lai aizvadītu vienu vai, labākajā gadījumā, divas spēles. Reizē – ja Latvijas izlases rīcībā ir NHL kluba pirmais numurs, būtu dīvaini, ja sadalījums nebūtu tieši šādās proporcijās.

Papildinājumi no Ziemeļamerikas?

Šosezon AHL spēlējuši divi latviešu vārtsargi. Mareks Mitens sargājis Jutikas "Comets" vārtus 17 spēlēs, tiekot galā ar 88,8% metienu un izcīnot septiņas uzvaras. Artūram Šilovam desmit mači Abotsfordas "Canucks" cietoksnī, 88,8% atvairītu metienu, trīs uzvaras un viena sausā spēle. Viņš nule ārkārtas apstākļos izsaukts uz Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Vankūveras "Canucks". Nākamajā sezonā Šilovam apsolīta AHL komandas pirmā vārtsarga loma.

Šeit gan vairāk jāskatās uz komandu, nevis vārtsargu sniegumu. Proti, "Comets" jau garantējusi pirmo vietu Ziemeļu divīzijā, bet "Canucks" ir trešā Klusā okeāna divīzijā. Abas spēlēs playoff. Šilova komandai būs jāspēlē pirmajā kārtā, kas norisināsies līdz vienas komandas divām uzvarām, bet Mitena vienība jau garantējusi otro kārtu, kas ritēs līdz trim uzvarām.

Regulārā sezona noslēgsies 1. maijā. Tādējādi iespējams, ka Šilovs varētu būt brīvs pirms pasaules čempionāta sākuma, ja komanda zaudē pirmajā kārtā.

Kuri vārtsargi jau ir Latvijas izlases rīcībā?

Līdz brīdim, kad ieradīsies Elvis Merzļikins, galvenā trenera Harija Vītoliņa rīcībā nebūs neviena vārtsarga, kurš pasaules čempionātā būtu bijis uz ledus kaut vienu sekundi. 2019. gadā Bratislavā kā trešais numurs aiz Merzļikina un Kristera Gudļevska bija šobrīd 24 gadus vecais Gustavs Grigals. Viņam aiz muguras trīs sezonas NCAA – Amerikas koledžu hokejā. Pagājušajā vasarā Grigalam tika piedāvāts līgums ar Rīgas "Dinamo", taču viņš izvēlējās turpināt studiju ceļu, pēc šīs sezonas noraidot līgumus arī no Amerikas Hokeja līgas (AHL).

Grigals ir viens no trim vārtsargiem valstsvienības nometnē. No pirmās dienas trenējas arī 18 gadus vecais Patriks Bērziņš, kurš šosezon "Liepājas" vārtos izkonkurēja krietni vairāk pudus sāls apēdušo Māri Jučeru un izslēgšanas mačos atvairīja 93,6% metienu. Pēc Latvijas zelta izcīnīšanas izlasei pievienojās arī 20 gadīgais Ēriks Vītols. Viņam iznāciens uz lielās skatuves pagaidām nav izdevies – divu sezonu laikā aizvadītas sešas spēles "Dinamo" vārtos, pilnā apmērā – tikai pati pirmā, atvairīti 82,6% metienu.

Vai Merzļikins aizvadīs visas spēles?

Iepriekšējā reize, kad visas Latvijas izlases spēles pasaules čempionātā aizvadīja viens vārtsargs, bija 2009. gadā – Edgars Masaļskis aizveda komandu līdz ceturtdaļfinālam. Sergeja Naumova vienīgais iznāciens uz ledus bija bullīšu sērijā pret Zviedriju. 2010. un 2011. gadā Masaļska dublieris bija Mārtiņš Raitums, kurš divu turnīru laikā nesāka nevienu maču, bet divreiz devās laukumā uz maiņu un kopā aizvadīja 51 minūti.

Laika posmā no 2007. gada, kad Masaļskis pārņēma vārtu sargāšanas stafetes kociņu no Naumova, līdz 2012. gadam, kad turnīra pēdējā spēlē pret Zviedriju vairs nebija cerību sasniegt ceturtdaļfinālu, bet jau bija nosargāta vieta elitē, tāpēc vārtu drošība tika uzticēta Mārim Jučeram, ļaujot pirmajam numuram Masaļskim palikt ārpus pieteikuma, Masaļskis pasaules čempionātos sāka 34 spēles pēc kārtas. 34!

No nesenākas pagātnes – 2015. gada turnīru vārtos pret Kanādu sāka Ervīns Muštukovs, bet pēc 23 minūtēm viņš tika nomainīts, un tās bija vienīgās minūtes, ko vārtos nepavadīja Masaļskis.

Artūram Irbem bijuši pat trīs pasaules čempionāti, kuros vārtus sargājis tikai viņš – 1998., 2000. un 2001. gadā. Turklāt pēdējā reizē viņam aiz muguras bija 77 spēles NHL regulārajā sezonā (dalīta trešā vieta līgas vēsturē), kā arī sešas cīņas Stenlija kausā. Savukārt 2002. gadā visās spēlēs vārtus sargāja Naumovs. Vēsture rāda, ka tas ir izdarāms. Vienlaikus – tagad nevaram prognozēt, vai tas patiešām būs nepieciešams. Iespējams, kādai spēlei no turnīra tabulas viedokļa būs tik maza nozīme, lai Merzļikins varētu atvilkt elpu.

Vai Elvis glābs?

Piemērs atpūtināšanai meklējams 2017. gadā, kad bija jāspēlē pret Krieviju, bet nākamajā dienā – izšķirošā spēle par ceturtdaļfinālu pret Vāciju. Pirmo maču vārtos sāka Ivars Punnenovs un pabeidza Jānis Kalniņš, bet svarīgākajā spēlē vārtos atgriezās Merzļikins.

19. maijā ir spēle pret čehiem, dienu vēlāk pretī stāsies austrieši, bet – viss būs atkarīgs no turnīra situācijas. Un arī pašsajūtas. Aizvadot visas spēles, Merzļikinam vārtos būtu jāstājas septiņas reizes 12 dienās.

Septembrī parakstot piecu gadu un 27 miljonu līgumu, Kolumbusas "Blue Jackets" visai pasaulei skaidri parādīja, ka redz Elvi kā savu nākotnes vārtsargu. Šosezon viņš vārtos stājies jau 57 spēlēs. Visdrīzāk būs vēl viens mačs. Iepriekšējās divās sezonās kopā Merzļikins vārtos stājās 61 spēlē.

Mūsdienu NHL vārtsargam jābūt gatavam uz pleciem iznest 60 spēļu slodzi, nezaudējot kvalitāti. Merzļikina statistika ir zemāka nekā iepriekšējās sezonās, bet – par patiesajiem iemesliem nevaram runāt kategoriski. Iepriekš Kolumbusas galvenā trenera amatā bija uz aizsardzību tendētais Džons Tortorella, bet šosezon stūres rats ir Breda Lārsena rokās. "Blue Jackets" ir ļoti jauna aizsardzības līnija, kas galvassāpes sagādātu ikvienam vārtsargam. Darba nav trūcis.

Starp 60 vārtsargiem, kuri šosezon laukumā devušies vismaz 20 spēlēs, Merzļikina 90,6% atvairīto metienu dod pozīciju vidusdaļā – 34. vieta. Analītika rāda, ka starp komandu pirmajiem numuriem Merzļikins šosezon bijis ārpus labāko divdesmitnieka. Jāpiezīmē, ka viņa konkurents Jonass Korpisalo iekšējā konkurencē zaudēja vienos vārtos – viņa 87,7% starp 60 vārtsargiem dod precīzi 60. vietu.

Nav melns un balts – varam minēt, ka gan vārtsargi neaizvadīja savas labākās sezonas, gan "Blue Jackets" aizsardzība ik pa brīdim pameta viņus saplosīšanai.

Lielākā daļa no vārtsargiem, kuri atrodas priekšā, sezonu turpinās Stenlija kausa izcīņā. Tādējādi Merzļikins būs viens no labākajiem pasaules čempionātā. Lai Latvijas izlase cerētu uz panākumiem, Elvim jāieliek stingri pamati. Visu slodzi nesot tikai uz saviem pleciem – tas būs smags uzdevums.

     [+] [-]

, 2022-04-27 20:29, pirms 2 gadiem
Teorētiski tas ir izdarāms, bet jājautā - vai tas ir nepieciešams? Turnīra pirmās 4 spēles mums pret nopietniem pretiniekiem, tāpēc tās droši vien arī tiks uzticētas Elvim. Pēc tam seko spēles pret Austriju un Lielbritāniju, kuras mums būtu jāpārspēj ar jebkuru no vārtsargiem vārtos.... Es domāju, ka, ja ne abas, tad vismaz vienu no šīm divām spēlēm pret AUT un UK var uzticēt kādam no pārējiem vārtsargiem. Bet nu, protams, gala lēmums paša Elvja un treneru rokās...

Jāskatās arī, cik reāls mums būs 1/4 fināls pēc pirmo 4 spēļu nospēlēšanas...

  +2 [+] [-]

, 2022-04-27 20:49, pirms 2 gadiem
petravicus rakstīja: Teorētiski tas ir izdarāms, bet jājautā - vai tas ir nepieciešams? Turnīra pirmās 4 spēles mums pret nopietniem pretiniekiem, tāpēc tās droši vien arī tiks uzticētas Elvim. Pēc tam seko spēles pret Austriju un Lielbritāniju, kuras mums būtu jāpārspēj ar jebkuru no vārtsargiem vārtos.... Es domāju, ka, ja ne abas, tad vismaz vienu no šīm divām spēlēm pret AUT un UK var uzticēt kādam no pārējiem vārtsargiem. Bet nu, protams, gala lēmums paša Elvja un treneru rokās...

Jāskatās arī, cik reāls mums būs 1/4 fināls pēc pirmo 4 spēļu nospēlēšanas...
Nu, nu - Austrija nebūt nav pateicīgs pretinieks, lai teiktu "būtu jāpārspēj ar jebkuru no vārtsargiem vārtos", tas, ka viņi pēdējos gados ir bijuši zemāk par savām spējām, tas jau ir cits stāsts.

  +2 [+] [-]

, 2022-04-28 01:07, pirms 2 gadiem
Tieši trešā, ceturtā spēlē mūsējiem parasti ir kritums un Elvis jāatpūtina, bet pret Austriju un britiem tieši nevar atļauties ekspermentēt.

     [+] [-]

, 2022-04-28 09:16, pirms 2 gadiem
atkarībā kāds ir uzdevums, kas var mainīties turnīra gaitā- iekļūt 1/4 vai noturēties A

     [+] [-]

, 2022-04-28 13:44, pirms 2 gadiem
Raut visu turnīru ar vinu vārtsargu ir pilnīgs sviests

     [+] [-]

, 2022-04-28 18:18, pirms 2 gadiem
Čaļiem laukumā viennozīmīgi labāk būs, ja Elvis katrā mačā būs vārtos ! Kā pirmajos gados ar Irbi. Ja Arča bija vārtos, spēlētāji bija noskaņoti uz lielām uzvarām !

     [+] [-]

, 2022-05-01 07:57, pirms 2 gadiem
petravicus rakstīja: Teorētiski tas ir izdarāms, bet jājautā - vai tas ir nepieciešams? Turnīra pirmās 4 spēles mums pret nopietniem pretiniekiem, tāpēc tās droši vien arī tiks uzticētas Elvim. Pēc tam seko spēles pret Austriju un Lielbritāniju, kuras mums būtu jāpārspēj ar jebkuru no vārtsargiem vārtos.... Es domāju, ka, ja ne abas, tad vismaz vienu no šīm divām spēlēm pret AUT un UK var uzticēt kādam no pārējiem vārtsargiem. Bet nu, protams, gala lēmums paša Elvja un treneru rokās...

Jāskatās arī, cik reāls mums būs 1/4 fināls pēc pirmo 4 spēļu nospēlēšanas...
kāds 1/4 fināls? ar šo čempi mums sākas nopietna kadru un paaudžu maiņa.ar Elvi un 1.5 jaudīgu,kautcik pieredzējušu un saspēlējušos maiņu diemžēl nebūs.jaunajiem būs laba pieredze(piemeram Grigalam) un lai šis čempis dod rudijumu lai rezultati butu nakotne
šis ir tas gadījums kad rezultāts nu točna nebūs galvenais(protams izkrišana no elites būtu katastrofa)