Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2976, Did:0, useCase: 3

Ābols par spožo 4+2 spēli, "Orebro" problēmām un izlases jauno etapu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Ābols par spožo 4+2 spēli, "Orebro" problēmām un izlases jauno etapu
Rodrigo Ābols. Foto: Orebro

Latvijas hokeja izlasē pienācis jauns etaps, un starp tuvāko gadu centrālajām figūrām neapšaubāmi ir Rodrigo Ābols. Tieši viņš maijā gaidāmajā pasaules čempionātā būs pirmās maiņas centrs. 26 gadus vecajam Ābolam aiz muguras pirmā sezona kā Zviedrijas kluba "Orebro" kapteinim, un tā nesusi gan sajūsmas vērtus mirkļus, gan mazuma piegaršu. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Ābols atskatījās uz slaveno 4+2 spēli un salika punktus uz klubu sezonas i.

Latvijas valstsvienības nometni Rodrigo Ābols papildināja pirmdien – nedēļu pēc pirmajiem treniņiem. Viņš slidojis vienā virknējumā ar Ronaldu Ķēniņu un Miku Indraši. Vakar izlase lidoja uz Cīrihi, lai pēc tam dotos uz Franciju, kur šovakar un rītvakar paredzētas pirmās pārbaudes spēles, bet minētie uzbrucēji palikuši mājās. Diezgan droši varam prognozēt, ka līdz pasaules čempionātam virknējums iegūs pavisam citas aprises, jo blakus Ābolam vietu kreisajā malā ieņems Rūdolfs Balcers.

"Pirmajās dienās pats vienkārši aprodu ar notiekošo – jāielec braucošā vilcienā. Patīkami, ka pamazām atgriezušās normālās sajūtas – vairs nav ģērbtuvēs jāsēž maskās, jāievēro distance, citi noteikumi. Ģērbtuve ir kļuvusi manāmi jaunāka. Latvijas izlasē sācies jauns etaps," par izjūtām, papildinot valstsvienības rindas, sacīja Ābols, kurš gatavojas savam sestajam pasaules čempionātam. Viņš norādīja – lai gan visus jaunākos hokejistus personīgi nav pazinis, lasīts vai dzirdēts par visiem. "Tik vecs arī neesmu, lai nezinātu. Pie tam – Latvijā neesam tik daudz."

Ābolam aiz muguras vēl viena individuāli sekmīga sezona Zviedrijā. Ja pērn viņš 47 spēlēs izcēlās ar 20+15, tad šosezon svaigi iesvētītais "Orebro" kapteinis 47 mačos tika pie 14+20. Turklāt viņa liederības koeficients +26 bija labākais visā līgā. Komanda regulāro sezonu pabeidza septītajā vietā, un bija jāaizvada pārspēles par iekļūšanu playoff. Pretī stājās Kristera Gudļevska un Oskara Cibuļska pārstāvētā "Brynas", un pirmais duelis kļuva par Ābola zvaigžņu stundu. Centra uzbrucējs 7:2 uzvarā iemeta četras ripas un atdeva divas rezultatīvas piespēles. Gan vārtu, gan punktu ailēs viņš atkārtoja Zviedrijas playoff rekordus, kurus neviens nebija apdraudējis 30 gadus.

"Iekšā krita viss – gan pašam, gan no manām piespēlēm. Tiešām mačs, kurā varēju izbaudīt hokeju, individuāli labākā spēle manā karjerā. Beigās bija pat neērti. Spēle jau izšķirta, bet man iekrīt vēl viens gols – no aizsarga slidas," teica Ābols. Ja pirmā barjera tika pārvarēta, playoff nācās apstāties ceturtdaļfinālā, ar 1-4 piekāpjoties "Lulea". Pērn "Orebro" pirmo reizi savā vēsturē spēlēja Zviedrijas pusfinālā.

"Ja godīgi, tad tiešām likās, ka pagājušajā sezonā spēlējām labāk. Nomainījās liela daļa sastāva, un līdz galam neatradām ķīmiju. Arī treneru korpuss nomainījās. Spēlējām citādu hokeju, vairāk balstītu uz aizsardzību. Ielaidām maz, vārtsargs aizvadīja fenomenālu sezonu. Tikai problēma – visu sezonu paši nevarējām iemest. Arī pret "Lulea". Nemetām ne pieci pret pieciem, ne vairākumā. Ja izdotos iemest kaut vairākumā, tas palīdzētu salauzt sēriju."

Uzbrukuma apgriezienu trūkumu kā uz delnas parāda rezultāti – 1:5, 2:1 pagarinājumā, 1:3, 1:2, 2:3 pagarinājumā. Sezonas pēdējā spēle noslēdzās, vārtus ielaižot 90. minūtē.

Sitiens pa izredzēm tika izdarīts arī no komandas iekšienes – sezonas pēdējos divus mačus no malas skatījās uzbrucējs Robins Kovāčs, kurš gan šajā, gan pagājušajā sezonā bija "Orebro" rezultatīvākais spēlētājs, divu gadu nogrieznī iekrājot par desmit punktiem vairāk nekā Ābols. Par Kovāča vēlmi pēc sezonas doties prom tika runāts ilgi, un playoff laikā problēmas plūda pāri malām. Vienlaikus – pat spēlētājiem iekšienē nav skaidrs, kurš bija vainīgs pie problēmām.

"Līdz galam pat nezinu, kas notika. Abas puses runā, bet kuram ir taisnība – nezinu. Tāds bija treneru lēmums, un mums pasniedza, ka laukumā dosies tie spēlētāji, kuri patiešām tur vēlas atrasties. Viņš pēc sērijas vainoja trenerus. Man šķiet, ka no abām pusēm situācija bija nekorekta, tomēr patiesos zemūdens akmeņus tiešām nezinu," teica komandas kapteinis Ābols.

Sērijas likteni izšķīra sastāva dziļums un līderu sniegums. Ja "Orebro" ārpus Ābola maiņas vilcēju vairs nebija, tad "Lulea" atradās vairāki spēlētāji, turklāt – arī līderi aizvadīja labāku sēriju. "Beigās viņiem meta viena maiņa, un neizdevās viņus nekā apturēt. Pontuss Andreasons piecās spēlēs pret mums iemeta septiņus vārtus. Playoff spēles jāizšķir līderiem, un viņu līderiem tas izdevās labāk."

"Arī man bija daudz momentu, kurus neizmantoju. Palika vilšanās. Grūti sagremojams zaudējums, jo sērija bija līdzīga, tikai – mēs samaksājām par savām kļūdām. Piemēram, mājās zaudējām ar 1:2, un abus vārtus ielaidām, ļaujot viņiem iziet vienatnē pret vārtsargu," sarūgtinājumu neslēpa Ābols, kuram sezonas beigās bija latviska kompānija.

Pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm "Orebro" pievienojās Latvijas izlases aizsargs Kristaps Zīle, kurš komandā aizvadīja 18 spēles – 12 regulārajā sezonā un sešas playoff. Pēdējie divi mači viņam gāja secen savainojuma dēļ, kas joprojām tiek ārstēts, aizkavējot pievienošanos valstsvienības treniņiem.

"Manuprāt, viņš laukumā parādīja tieši to, kāpēc tika ņemts – smags darbs, neatlaidība, cīnītājs, kurš nobloķēs visu iespējamo. Ar tādu domu viņš tika paņemts un savu darbu padarīja par 110%. Playoff Kristaps bija viens no stabilākajiem aizsargiem, un to nesaku tāpēc, ka viņš ir latvietis." Teiktā patiesumu apliecina arī fakts, ka pēc ceturtdaļfināla sērijas vienīgās uzvaras komandas iekšienē par labāko tika atzīts tieši Zīle. Tiesa, komandā viņš nepaliks.

Raksturojot tautieša pienesumu, Ābols arī minēja spilgtu piemēru. Izbraukuma uzvarā pret Malmes "Redhawks" Zīle metienu bloķēja ar galvu, un no ripas trieciena ieplīsa ķivere.

Ābolam līgumā ar "Orebro" palikusi vēl viena sezona. Centra uzbrucējs iepriekš intervijas sniedza, uzklausot jautājumus zviedriski, bet atbildot angliski. Sezonas beigās arī atbildes atskanēja zviedru valodā. "Varu runāt diezgan vienkāršotā valodā. Vairāk nāk no atmiņas vai no ģērbtuvēs dzirdētā, jo laika, lai mācītos, īpaši nav. Cenšos. Arī mums ir patīkami, ja ārzemnieks kaut vai mēģina runāt tavā valodā."

     [+] [-]

, 2022-04-21 16:53, pirms 2 gadiem
Paldies par interviju!
Rodis klūst pamazām ( patiesībā jau ir) par izlases līderi!
Gribētos autor gan arī kādu interviju no Dārziņa , Daugaviņa, Karsuma...
Varbūt kāds kautko jau ir gatavs pastāstīt....