Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2943, Did:0, useCase: 3

Kas notiek Latvijas hokeja izlases pretinieku nometnēs?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kas notiek Latvijas hokeja izlases pretinieku nometnēs?
Mikaels Hāga un Ronalds Ķēniņš. Foto: imago images / Bildbyran/Scanpix

Esam sākuši skaitīt dienas līdz Rīgā notiekošā pasaules čempionāta hokejā atklāšanas spēlei. Latvijas un Kanādas duelis norisināsies pēc 24 dienām. Apskatīsim, kas notiek mūsu konkurentu nometnēs. Favorītu kustība pagaidām ir kusla, savukārt Kazahstāna rēķinās ar vairākiem naturalizētajiem spēlētājiem.

Kanāda

Par Kanādas izlases ģenerālmenedžeri apstiprināts harizmātiskais Roberto Luongo. Viņam palīdzēs Šeins Douns un Skots Salmons, kurš ir Kanādas federācijas viceprezidents izlašu jautājumos. Zināms arī viens treneru korpusa pārstāvis – par asistentu strādās Andrē Turignī, kurš ar panākumiem strādājis junioru hokejā. Ar viņu noslēgts līgums par četriem lielajiem turnīriem. Turignī Rīgā un arī olimpiskajās spēlēs būs Kanādas izlases asistents, bet nākamajā U20 čempionātā, kā arī 2022. gada pasaules čempionātā viņš jau strādās kā galvenais treneris. Arī Luongo un Salmons iekļauti olimpiskās komandas menedžementa grupā. Kanādieši olimpisko burkānu lūkos izmantot arī spēlētāju piesaistīšanā. “Pekinas olimpiskās spēles ir mazāk nekā gada attālumā, tāpēc pasaules čempionāts kalpos kā svarīgs solis spēlētāju izvērtēšanas un sagatavošanas procesā,” teikts paziņojumā. Pagaidām neviens spēlētājs nav nosaukts, jo vispirms jāsagaida NHL sezonas beigas.

Somija

Ja kanādieši un amerikāņi sastāvu nokomplektēs īsi pirms došanās ceļā, tad Somija pie darba ķersies ātrāk. Taču – treniņnometne vēl nav sākusies, un sastāva nosaukšana gaidāma tikai ceturtdien. Pirmais treniņš norisināsies 4. maijā. Galvenais treneris Juka Jalonens, kurš 2019. gadā aizstūrēja somus līdz zelta medaļām, pirms pāris nedēļām atzina, ka ir izvēlēti 11 spēlētāji no Kontinentālās hokeja līgas. Oficiāli neviens nav nosaukts, bet Somijas medijos vēstīts, ka piekrituši Marko Antila, Veli Mati Savinainens, Īro Pakarinens, Markuss Hennikeinens, Tommi Kiviste, Niklass Frimans (visi – Helsinku “Jokerit”), Mikales Ruohomā (Novosibirskas “Sibir”), Jere Karjalainens (“Sochi)”. Pirms došanās uz Rīgu somi lidos uz Čehiju, kur aizvadīs Eirotūres posmu pret čehiem, zviedriem un krieviem. Tās būs vienīgās pārbaudes spēles pirms pasaules čempionāta.

ASV

Nekur tālu nav tikuši arī amerikāņi. Ģenerālmenedžera amatā apstiprināts Kriss Drūrijs, kuram identiski pienākumi tika uzticēti arī pirms 2019. un atceltā 2020. gada pasaules čempionātiem. Viņš vairākus gadus strādāja Ņujorkas “Rangers” organizācijā un radīja interesi no citām komandām, kas bija gatavas Drūrijam dot paaugstinājumu. Lai izvairītos no viņa zaudēšanas, “Rangers” pati paaugstināja Drūriju līdz asociētajam ģenerālmenedžerim, un viņš pienākumus dala ar Džefu Gortonu. Pērn kā galvenais treneris bija paredzēts Pīters Laviolets, kurš tobrīd atradās bez darba. Tagad viņš veiksmīgi strādā ar Vašingtonas “Capitals”. Jādomā, ka arī amerikāņi lūkos izspēlēt olimpisko kārti.

Vācija

Vāciešiem aiz muguras divas pārbaudes spēles Slovākijā. Pirmajā ar 3:4 zaudēts bullīšos, bet dienu vēlāk 1:2 neveiksme piedzīvota pamatlaikā. Ceturtdien un svētdien Vācija spēlēs pret Čehijas izlasi, bet punkts pārbaudes mačiem tiks pielikts 7. un 8. maijā pret Baltkrieviju. Galvenais treneris Tonijs Sederholms pēc spēlēm pret Slovākiju no kandidātu saraksta svītroja vairākus hokejistus, bet vakar klāt nāca deviņi jauni spēlētāji. Tagad Vācijas nometnē ir trīs vārtsargi, deviņi aizsargi un 13 uzbrucēji. Nedrīkst nepieminēt, ka Vācijas čempionātā risinās play-off. Starp nometnē esošajiem vislielākā pieredze ir 34 gadus vecajam aizsargam Moricam Milleram, kurš valstsvienībā aizvadījis 154 spēles. Viņš piedalījies astoņos pasaules čempionātos. Savukārt 19 gadus vecajam uzbrucējam Džonam Peterkam vēl nav nevienas spēles lielajā izlasē. Viņš gada ievadā kopā ar Timu Šticli plosījās U20 pasaules čempionātā, piecos mačos iekrājot desmit punktus. Otavas “Senators” neiekļūs Stenlija kausa izcīņā, tāpēc nav izslēgts, ka izlasei palīgā dosies arī Šticle. Vācijas nometnē pašlaik ir tikai viens leģionārs – aizsargs Korbinians Holcers no Jekaterinburgas “Avtomobilist”. Viņš aizvadījis 206 spēles NHL.

Norvēģija

Norvēģijas valstsvienība 23. aprīlī aizlidoja uz Kopenhāgenu, kur aizvadīs savu treniņnometni līdz pat 16. maijam, kad tālāk dosies uz Rīgu. Norvēģiem paredzētas piecas pārbaudes spēles – maija ievadā divi mači netālajā Malmē pret Zviedriju, bet pēc tam trīs tikšanās ar Dāniju. Uz pasaules čempionātu nedosies galvenā trenera Pētera Tūresena dēls Patriks Tūresens, kurš izlēmis koncentrēties augustā gaidāmajai olimpiskajai kvalifikācijai. Traumu dēļ nebūs arī savulaik NHL spēlējušā Andreasa Martinsena un Aleksandera Bonsaksena. Matss Cukarello ar Minesotas “Wild” kvalificējies play-off, un 100% zināms, ka viņš uz čempionātu nedosies. Pārējie līderi būs ierindā, arī tie, kuriem traumu dēļ bija jāizlaž sezonas beigas. Mikaels Hāga, Matss Roseli-Olsens un Stefans Espelands uz Kopenhāgenu devās ar traumām, bet cer maija sākumā iesaistīties treniņos. Jāpiemin, ka Norvēģijas čempionāts tika apturēts priekšlaikus, tāpēc daļa hokejistu bez spēļu prakses ir kopš janvāra ievada. Pilnu Norvēģijas kandidātu sarakstu iespējams apskatīt ŠEIT.

Itālija

Līdzīgi kā Latvijas izlase, arī Itālija nometnes ievadā deva iespēju jaunajiem hokejistiem. No šodienas, 27. aprīļa, sākusies nopietna gatavošanās, ievadā aizvadot pa diviem treniņiem dienā. Šobrīd galvenā trenera Grega Airlenda rīcībā ir 36 spēlētāji – pieci vārtsargi, 12 aizsargi un 19 uzbrucēji. No Vācijas play-off tiek gaidīti aizsargi Tomass Larkins, Jans Pavlu un Peters Spornbergers. Trešdien gaidāma piecu Alpu Hokeja līgas vicečempiones “Asiago” kluba spēlētāju ierašanās. Protams, kandidātu sarakstā lielā vairākumā ir vietējo klubu spēlētāji. Starp ārzemniekiem jāizceļ Latvijai no iepriekšējā čempionāta labi zināmais vārtsargs Andreass Bernārs, kurš sezonu pavadīja Zviedrijas otrajā līgā, kā arī Šveicē spēlējošie uzbrucēji Djego Kostners un Džovanni Morīni. Kostners “Ambri-Piotta” rindās 50 spēlēs savāca 23 punktus, bet Morīni “Lugano” sastāvā 32 mačos tika pie 15 punktiem. Par Kostneru gan iepriekš izskanēja runas, ka viņš savainojuma dēļ varētu atteikt izlasei. No 1. līdz 9. maijam Itālijai paredzētas piecas pārbaudes spēles – divreiz pret Franciju, divreiz pret Austriju un pa vidu viens mačs pret Šveici. Pilns kandidātu saraksts redzams ŠEIT.

Kazahstāna

Kazahstānas valstsvienība savu kandidātu pulku, kurā iekļāva 35 spēlētājus, paziņoja aprīļa vidū, taču sagatavošanās cikla galvenā daļa startēs pēc divām dienām Nursultanā. Šodien individuālos treniņus sāka kanādietis Darens Dics un zviedrs Viktors Svedberjs, kuram pasaules čempionāts būs pirmais turnīrs Kazahstānas izlasē. Komandā iekļauts arī zviedru vārtsargs Henriks Kārlsons, kanādiešu aizsargs Džesī Blekers, kā arī uzbrucēji Kērtiss Volks un Naidžels Douss, kurš vienīgais no nosauktā pulka sezonu nepavadīja “Barys” rindās, pārstāvot Kazaņas “Ak Bars”. Protams, “Barys” ir visplašāk pārstāvētā komanda. Bez Dousa nav citu hokejistu, kuri pārstāvētu KHL komandas ārpus Kazahstānas. Vairāki spēlētāji ir no VHL un Kazahstānas čempionāta. Pilnu kandidātu sarakstu iespējams apskatīt ŠEIT. Kazahstāna aizvadīs divas pārbaudes spēles – 13. un 15. maijā Rīgā pret Baltkrieviju.

Latvijas izlases kalendārs pasaules čempionātā

DatumsLaiksPretinieks
21. maijs20:15Kanāda
22. maijs20:15Kazahstāna
24. maijs16:15Itālija
27. maijs16:15ASV
28. maijs20:15Norvēģija
30. maijs20:15Somija
1. jūnijs20:15Vācija

Izmantotie resursi:
https://www.hockeycanada.ca/en-ca/n...
https://www.hockeycanada.ca/en-ca/n...
https://teamusa.usahockey.com/news_...
https://www.iltalehti.fi/jaakiekko/...
https://www.deb-online.de/2021/04/2...
https://www.hockey.no/nyheter/2021/...
https://shaiba.kz/news/733428

     [+] [-]

, 2021-04-27 14:23, pirms 3 gadiem
Un kas notiek Latvijas izlases nometnē?

  -1 [+] [-]

, 2021-04-27 14:25, pirms 3 gadiem
Fināls RUS - SWE
Bet lielā iespēja otrā ešelona izlasēm.

     [+] [-]

, 2021-04-27 14:40, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: Un kas notiek Latvijas izlases nometnē?
Par to nekur internetā nevar atrast un atsauci ielikt

  +4 [+] [-]

, 2021-04-27 14:58, pirms 3 gadiem
Kazahu izlase, teikšu godīgi nesimpatizē, jo ir daudz naturalizētu spēlētāju, kas vairs nerada savas valsts labāko spēlētāju stāšanos pretī citu tautu labākajiem spēlētājiem! Bišku par tālu ir aizgājis ar to naturalizēšanu! Mans uzskats!

  +1 [+] [-]

, 2021-04-27 15:17, pirms 3 gadiem
purva_velns rakstīja: Par to nekur internetā nevar atrast un atsauci ielikt
Nez kanuki un amīši Rīgā kādu draudzībeni spēlēs vai uzreiz mauks čempī bez pārbaudes?

  +1 [+] [-]

, 2021-04-27 15:43, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: Nez kanuki un amīši Rīgā kādu draudzībeni spēlēs vai uzreiz mauks čempī bez pārbaudes?
Jautājums, ko paredz protokols
Ja 16. Ielido, tad sēž kādas dienas
Īpaši laika neatliek
Labi jau būtu, ja kanukiem pirmā spēle uzreiz ar mums

  +3 [+] [-]

, 2021-04-27 16:28, pirms 3 gadiem
vozā rakstīja: Kazahu izlase, teikšu godīgi nesimpatizē, jo ir daudz naturalizētu spēlētāju, kas vairs nerada savas valsts labāko spēlētāju stāšanos pretī citu tautu labākajiem spēlētājiem! Bišku par tālu ir aizgājis ar to naturalizēšanu! Mans uzskats!
nav nekādas kazahu izlases, tas ir ceļojošais bordelis

  +1 [+] [-]

, 2021-04-27 16:52, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: nav nekādas kazahu izlases, tas ir ceļojošais bordelis
Tā ir.. karogs un ģērbonis par tādu lupatu pataisīts. Belariem līdzīgi.

     [+] [-]

, 2021-04-27 17:49, pirms 3 gadiem
Neviens nesaka, kas ar dublieru izlasi, itkā kkam pozitīvs covid, bet tas nozīmē, ka Voris,Skvorcovs,Razgals,Jeļisejevs,Andersons utt visi šogad brīvi no kandidēšanas?