Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2943, Did:0, useCase: 3

Politologs uzskata, ka vairākas partijas politizējušas pasaules čempionātu Rīgā

Politologs uzskata, ka vairākas partijas politizējušas pasaules čempionātu Rīgā
Rodrigo Ābols ar līdzjutējiem svin vārtu guvumu. Foto: AP/Scanpix

Jaunā konservatīvā partija (JKP), “Saskaņa”, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un “KPV LV” ir politizējušas pasaules čempionātu hokejā, kas jau piektdien sāksies Rīgā, sarunā ar portālu Sportacentrs.com uzskata politologs Ojārs Skudra. Viņš vērš uzmanību, ka piedāvājumā par skatītāju ielaišanu šajā turnīrā nav norādīti atbildīgie, ja kaut kas noies greizi.

Saeima ceturtdienas vakarā pēc ilgām diskusijām uzdeva valdībai izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību nesen pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot pasaules čempionātu Rīgā. Sagaidāms, ka darbs sāksies tuvākajā laikā.

“Viena puse ir sportiskā. No spēlētāju viedokļa, protams, ir labi, ja tribīnēs ir skatītāji. Tas rada pozitīvākas emocijas, bet grūti spriest, vai 2500 skatītāju arēnā spēj radīt tādu noskaņojumu. To redzēsim, ja tik tālu nonāksim. Vēl ir jautājums, kā līdz tam nonāksim,” skaidro Skudra. “Tad sākas politika un, teikšu, ne īpaši tīra komercija. Skaidrs, ka izplatīt biļešu skaitu tā, lai tas visiem šķistu pieņemami, praktiski nav iespējams. Tur ir kāda interešu vadīta atlase. Par to nav jēgas spekulēt, jo pagaidām nav zināms, kad un kā tas notiks.”

“Ir arī jautājums par medicīnisko pusi. Ņemot vērā, ka pēc saslimstības rādītājiem esam starp vadošajām valstīm Eiropā, skaidrs, ka čempionāta laikā – lai arī cik cilvēku mēs potētu – vakcinēšanās saslimstības līmeni nekādi neietekmēs. Piekrītu Ugam Dumpim – ir pilnīgi skaidrs, ka skatītāju dalība pasaules čempionātā un ar to saistītās darbības, visticamāk, varētu veicināt saslimšanu. Taču var arī neveicināt, jo pagaidām nekas nav skaidrs par pašu procedūru un noteikumiem. Skaidrs, lai biļešu pircēji iekļūtu arēnā, viņiem vajadzēs pierādīt savu atbilstību izvirzītajiem noteikumiem,” pauž Skudra.

Skudra atzīmē, ka pēc tam jau sākoties politiskie jautājumi. Viena lieta, kas ceturtdien notika Saeimā, bet otra – kāds būs turpinājums valdībā.

“Lēmums saka, ka vajadzētu ļaut skatītājiem iekļūt arēnā, bet nav nekādu kritēriju. Nekas nav teikts par atbildību, ja šim pasākumam būs kādas negatīvas sekas. Nav kritēriju ne sacensību rīkotājiem, ne Veselības ministrijai, ne mediķiem, jo Ministru kabinets nav izstrādājis noteikumus tā dēvētajai vakcinācijas pasei. Tā būs tikai jūnija vidū,” saka Skudra.

Aktīvāko nostāju ielaist skatītājus arēnā ceturtdien ieņēma JKP, “Saskaņa”, ZZS un “KPV LV”, un to darbības varētu saistīt ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Arī Skudra izceļ atsevišķus politiķus, kuri varētu strādāt šajā virzienā.

“Jānis Vitenbergs ir nostājies Nacionālās apvienības (NA) pusē un aicina “KPV LV” vēlētājus pašvaldību vēlēšanās balsot par NA. Viņš to var neteikt skaļi un nerakstīt, bet viņa rīcība viennozīmīgi ir tā orientēta. Artuss Kaimiņš balsoja kopā ar ZZS, “Saskaņu” un JKP. Viņš, kā labi zināms, skatās JKP virzienā, kaut arī neviens pagaidām viņu neesot uzrunājis. Kamiņš ar savu balsojumu aicina pašvaldību vēlēšanās balsot par JKP,” runājot par šo partiju, Skudra atzīmē, ka ar šo lēmumu tā cer iegūt pozitīvu efektu pēc pašvaldību vēlēšanām, kad sāksies diskusija par ministru portfeļa pārdali. “Ir skaidrs, ka visi šie pasākumi – āra terases, skatītāji pasaules čempionātā – ir izteikti politiska darbība, kas ir vērsta, lai veidotu pozitīvu tēlu JKP. Reitingi viņiem diemžēl nav tie labākie.”

Skudra prognozē, ka lēmumā par skatītāju ielaišanu pasaules čempionātā būs iesaistītas Veselības, Iekšlietu, Tieslietu, Izglītības un zinātnes ministrijas.

“Jautājums ir par to, kurš juridiski uzņemsies atbildību par to, ka cilvēks ir slimības izplatītājs? Vai tie būs indivīdi, piemēram, ģimenes ārsts, vai arī kāda medicīniskā komisija. Arī - kā nodrošināt, ka nenotiek nekāda krāpšanās?” jautā Skudra.

Skudra piesauc Vācijas iekšlietu ministra Horsta Zēhofera piemēru, kurš arī vakcinējās pret Covid-19, taču pēc tam viņam bija pozitīvs tests. “Zēhofers bija vīrusa pārnēsātājs. Kaut arī viņam nebija nekādu slimības pazīmju, viņam bija jādodas karantīnā. Prakse liecina, ka vakcinācija pasargā konkrēto cilvēku no saslimšanas vai tās smagas formas, bet nekādā veidā netraucē viņam pārnēsāt vīrusu,” Skudra atgādina, ka opozīcijas piedāvājumā ierakstītie noteikumi ir pārāk vispārēji.

Ceturtdien balsojumā “par” bija 48 deputāti, 40 bija “pret”, viens atturējās, taču vēl 11 nepiedalījās. “Faktiski šo lēmumu neatbalstīja 52 deputāti, taču saskaņā ar kārtības rulli vērā ņem rezultātu starp nodotajām balsīm.”

Tā ir apzināta valdības krīzes veicināšana, kas varētu beigties ar valdības krīzi pēc pašvaldību vēlēšanām, kad sasummēs rezultātus un secinās, kā ir mainījušies politisko spēku samēri. JKP un “KPV LV” ļoti riskē. Ja pašvaldību vēlēšanās būs šīm partijām negatīvi rezultāti, tas atspēlēsies, kad sāksies sarunas par ministru portfeļa pārdali. Vēl jo vairāk ņemot vērā to, ka JKP un “KPV LV” veicina valdības krīzi vai pat tās krišanu,” uzsver Skudra.

Pasaules čempionāts Rīgā sāksies jau piektdien un ilgs līdz 6. jūnijam.

  +6 [+] [-]

, 2021-05-21 14:55, pirms 3 gadiem
Te jau nav jābūt politologam, lai tādu secinājumu izdarītu. SC.com respektablākie komentētāji jau sen šādas tēzes izvirzījuši.

     [+] [-]

, 2021-05-21 15:03, pirms 3 gadiem
Pēc pāris nedēļām pašvaldību vēlēšanas, laba iespēja uz pārkarsušā hokeja līdzjutēja jūtām uzspēlēt.

  +1 [+] [-]

, 2021-05-21 15:13, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Te jau nav jābūt politologam, lai tādu secinājumu izdarītu. SC.com respektablākie komentētāji jau sen šādas tēzes izvirzījuši.
Kuri tad ir tie respekablākie komentētāji? Bocmanis Ivars ar pērtiķbolistu varzu?

  -4 [+] [-]

, 2021-05-21 15:19, pirms 3 gadiem
Tagad galvenais ir maksimālā ātrumā visu to procesu iedarbināt un pasteidzināt! Mums ir vajadzīgi skatītāji klātienē jau rītvakar! Negribētos lai sanāk tā, ka skatītāji parādās tikai tad, kad ir jau par vēlu, proti, Latvija ir zaudējusi cerības uz 1/4 finālu! Skatītājus vajag lai palīdzētu mūsējiem to 1/4 finālu sasniegt un tam ir jābūt par absolūto prioritāti lēmumu pieņemšanā un to ātrākā realizācijā!

  -2 [+] [-]

, 2021-05-21 15:20, pirms 3 gadiem
Apnikusi tā šļura ap šo idiotisko čempi - burbuļi, atmosfēra, komandu (ne)sastāvi un visvairāk tie pseidopatrioti kas plēš kreklus uz krūtīm pēdējās dienās Bolacim ar idiotisko smaidu no JKP patiešām prasās ja satiktu uz ielas iedot bietē

  +1 [+] [-]

, 2021-05-21 15:22, pirms 3 gadiem
Te tik viena partija cenšas sev reitingu kāpināt.

  -3 [+] [-]

, 2021-05-21 15:28, pirms 3 gadiem
Bujumbura rakstīja: Apnikusi tā šļura ap šo idiotisko čempi - burbuļi, atmosfēra, komandu (ne)sastāvi un visvairāk tie pseidopatrioti kas plēš kreklus uz krūtīm pēdējās dienās Bolacim ar idiotisko smaidu no JKP patiešām prasās ja satiktu uz ielas iedot bietē
Bietē devējs no pērtiķbola NBA sadaļas atradies BLM pāri visam, vai ne tā?

     [+] [-]

, 2021-05-21 15:34, pirms 3 gadiem
anetho rakstīja: Tagad galvenais ir maksimālā ātrumā visu to procesu iedarbināt un pasteidzināt! Mums ir vajadzīgi skatītāji klātienē jau rītvakar! Negribētos lai sanāk tā, ka skatītāji parādās tikai tad, kad ir jau par vēlu, proti, Latvija ir zaudējusi cerības uz 1/4 finālu! Skatītājus vajag lai palīdzētu mūsējiem to 1/4 finālu sasniegt un tam ir jābūt par absolūto prioritāti lēmumu pieņemšanā un to ātrākā realizācijā!
rāpo atpakaļ zem tupeles vai uz krustojumu un nesmirdi . tupais čurbans un histēriķis

  +1 [+] [-]

, 2021-05-21 15:39, pirms 3 gadiem
anetho rakstīja: Bietē devējs no pērtiķbola NBA sadaļas atradies BLM pāri visam, vai ne tā?
Atvainojos, bet nesaprotu - kāds sakars basketbolam ar BLM aktīvistiem?

  -3 [+] [-]

, 2021-05-21 15:44, pirms 3 gadiem
Lukstins88 rakstīja: Te tik viena partija cenšas sev reitingu kāpināt.
saskaņa ? Uz ROC hokejistu rēķina ?

     [+] [-]

, 2021-05-21 15:46, pirms 3 gadiem
anetho rakstīja: Kuri tad ir tie respekablākie komentētāji? Bocmanis Ivars ar pērtiķbolistu varzu?
Mani komentāri vislabāk ar (ne)lielu ironijas devu jāuztver.

     [+] [-]

, 2021-05-21 15:46, pirms 3 gadiem
Starpcitu, tagad gaidu, ka arī futbola mačos laidīs iekšā vakcinētos. Pietam lielākos daudzumos, jo kā nekā spēle notiek svaigā gaisā

     [+] [-]

, 2021-05-21 15:48, pirms 3 gadiem
Ko var runāt par vakcinētajiem un nevakcinētajiem. VAKCĪNA NEPASARGĀ NO TĀ, KA CILVĒKS VAR PĀRNĒSĀT VĪRUSU. Ja es, nevakcinēts, nosmērēšu rokturi ar vīrusu benzīntankā, tad ja pēc manis nāks vakcinētais, un pieskarsies šim rokturim, un pēc tam brauks uz arēnu, tad viņš to vīrusu IENESĪS arēnā. Par idiotiem mūs uzskata? Vakcinētais arī var inficēties, klepot un šķaudīt. Un nēsāt vīrusu tālāk.
Slēpts komentārs: anetho

  -1 [+] [-]

, 2021-05-21 15:58, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Te jau nav jābūt politologam, lai tādu secinājumu izdarītu. SC.com respektablākie komentētāji jau sen šādas tēzes izvirzījuši.
Diez vai.. Kaut ko tādu tikai ar 4 gadu izglītību var pateikt: ".. ir pilnīgi skaidrs, ka skatītāju dalība pasaules čempionātā un ar to saistītās darbības, visticamāk, varētu veicināt saslimšanu. Taču var arī neveicināt, .."

     [+] [-]

, 2021-05-21 16:02, pirms 3 gadiem
Vai partijas un demokrātija būtu pasludināti ārpus likuma ?

  -1 [+] [-]

, 2021-05-21 16:02, pirms 3 gadiem
Bzh rakstīja: Diez vai.. Kaut ko tādu tikai ar 4 gadu izglītību var pateikt: ".. ir pilnīgi skaidrs, ka skatītāju dalība pasaules čempionātā un ar to saistītās darbības, visticamāk, varētu veicināt saslimšanu. Taču var arī neveicināt, .."
Viss ir pareizi, var veicināt, var neveicināt, tas nav tik svarīgi, jo svarīgi ir tas, ka pat ja veicina, tā saslimšana nebūt nav tik sabiedriski bīstama, kā Hokeja trūkums fanu organismos, dvēselēs un sirdīs!

  -1 [+] [-]

, 2021-05-21 16:03, pirms 3 gadiem
Neatkarīgi no paustā viedokļa, vai tiešām sporta portālā jāraksta ko par politku domā kkads Ojars Skudra?

  -1 [+] [-]

, 2021-05-21 16:07, pirms 3 gadiem
anetho rakstīja: Viss ir pareizi, var veicināt, var neveicināt, tas nav tik svarīgi, jo svarīgi ir tas, ka pat ja veicina, tā saslimšana nebūt nav tik sabiedriski bīstama, kā Hokeja trūkums fanu organismos, dvēselēs un sirdīs!
Par hokeja trūkumu jau nu gan, manuprāt, nav jāsūdzas Ir Dinamo. Ja grib ko kvalitatīvāku, ir OHL. Ja nenāk miegs, var pat NHL paskatīties.

     [+] [-]

, 2021-05-21 16:42, pirms 3 gadiem
Bzh rakstīja: Diez vai.. Kaut ko tādu tikai ar 4 gadu izglītību var pateikt: ".. ir pilnīgi skaidrs, ka skatītāju dalība pasaules čempionātā un ar to saistītās darbības, visticamāk, varētu veicināt saslimšanu. Taču var arī neveicināt, .."
Te bija viens komentētājs, kurš rakstīja šādus tekstus pie NBA spēlēm.

     [+] [-]

, 2021-05-21 16:43, pirms 3 gadiem
anetho rakstīja: Viss ir pareizi, var veicināt, var neveicināt, tas nav tik svarīgi, jo svarīgi ir tas, ka pat ja veicina, tā saslimšana nebūt nav tik sabiedriski bīstama, kā Hokeja trūkums fanu organismos, dvēselēs un sirdīs!
Tu jau pie arēnas gaidi, kad kases vērsies vaļā?

  -3 [+] [-]

, 2021-05-21 17:00, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Starpcitu, tagad gaidu, ka arī futbola mačos laidīs iekšā vakcinētos. Pietam lielākos daudzumos, jo kā nekā spēle notiek svaigā gaisā
Nevajag gaidīt, bet uzraksti petīciju un ieliec iekš manabalss, es par tādu nobalsošu. 10000 balsu un Saeimai jāizskata.
Slēpts komentārs: otins

  +2 [+] [-]

, 2021-05-21 17:22, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: es par viņiem balsoju
var redzēt

     [+] [-]

, 2021-05-21 17:33, pirms 3 gadiem
normāls process, ka ne tikai opozīcijas pirms vēlēšanām cenšas izdabāt dēmosam un veselajam saprātam- apsveicami un pragmatiski atšķirībā no galvenā jenota un cilvēka vienmēr ar atšķirīgu gobnamzemgejveidīgu viedokli

     [+] [-]

, 2021-05-21 17:47, pirms 3 gadiem
Manevra iespējas jau nav lielas. Ja JKP aiziet no valdības, tad vietā nāk Lemberga ZZS. Vai to jūs gribat? Nacionālā apvienība jau reiz mēģināja ievilkt vecos draugus koalīcijā, bet toreiz neizdevās, jo Bordāns bija kategoriski pret.

     [+] [-]

, 2021-05-21 17:49, pirms 3 gadiem
Aivars ārā ...skuķi: bordāne… kariņa iekšā)))

  +3 [+] [-]

, 2021-05-21 18:36, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Bet tas ir ļoti slikti, ka JKP zems reitings, jo tā ir sakarīga partija, es par viņiem balsoju, jo cīnās pret korupciju. Bordāns ir gudrs, godīgs un labs ministrs. Šuplinska arī laba ministre.
Ja Šuplinska ir laba ministre, tad tu esi galvā traumēts.
Parunā ar cilvēkiem no izglītības nozares.

  +5 [+] [-]

, 2021-05-21 18:42, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Bet tas ir ļoti slikti, ka JKP zems reitings, jo tā ir sakarīga partija, es par viņiem balsoju, jo cīnās pret korupciju. Bordāns ir gudrs, godīgs un labs ministrs. Šuplinska arī laba ministre.
Jebal lasiju un gandriz aizrijos ar zupu no smiekliem! LABS

  -2 [+] [-]

, 2021-05-21 19:50, pirms 3 gadiem
Eu, nevar būt!! Tur nevajag būt politologam, lai to saprastu

  -1 [+] [-]

, 2021-05-21 22:01, pirms 3 gadiem
Varētu nu paklusēt vecais komunists, visu mūžu kādam ir pēcpusē līdis, siltos amatus tīkojot. Koloboracionists. Melo, ka ausis kust- Latvija ar saviem 500 slimnīcā esošajiem ir varen tālu no reālās saslimstības līderiem pasaulē. Protams, ja ņem vērā ar testiem "uzskrūvēto" bezsimptomu slimnieku skaitu, tad ir citādi, jeb, precīzāk, nedēļu atpakaļ bija, jo pēdējā nedēļa ir visa zaļajā, pēc terašu atvēršanas. Bet vai var būt slims bez simptomiem, pēc definīcijas? NEVAR!

     [+] [-]

, 2021-05-22 08:18, pirms 3 gadiem
Pandora rakstīja: Pēc pāris nedēļām pašvaldību vēlēšanas, laba iespēja uz pārkarsušā hokeja līdzjutēja jūtām uzspēlēt.
Ne jau Rīgā.

     [+] [-]

, 2021-05-22 08:22, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Bet tas ir ļoti slikti, ka JKP zems reitings, jo tā ir sakarīga partija, es par viņiem balsoju, jo cīnās pret korupciju. Bordāns ir gudrs, godīgs un labs ministrs. Šuplinska arī laba ministre.
Toties tu gan esi tāds neizdevies! Žēl!