Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2897, Did:0, useCase: 3

Fani ar policiju Dānijā saskārušies reti, spēles pārsvarā apmeklējuši ārzemju latvieši

Ints Megnis
Ints Megnis

Fani ar policiju Dānijā saskārušies reti, spēles pārsvarā apmeklējuši ārzemju latvieši
Latviešu fani Herningā
Foto: Imants Mālmanis

Pasaules hokeja čempionāta laikā latviešu fani ar Dānijas policiju saskārušies vien retos gadījumos, bet starp latviešu faniem vien retais dzīvo Latvijā un gandrīz visi, kas apmeklēja čempionātu, bijuši ārzemju latvieši, pavēstījusi ceļojumu aģentūra "Travel Art".

Latvijas izlase ļoti veiksmīgā pasaules čempionātā spēja pirmoreiz kopš 2009. gada sasniegt ceturtdaļfinālu, kurā pakutināja spēcīgās Zviedrijas nervus, tomēr piedzīvoja zaudējumu. Jau pirms čempionāta tika prognozēts, ka čempionātu neapmeklēs daudz latviešu fanu, jo Dānija nav lēta valsts, turklāt spēles notika nelielajā Herningas pilsētā, kurā nebija daudz apmešanās iespēju.

Tagad "Travel Art" aģentūras pārstāve Ludmila Glazunova savā blogā portālā "sportadraugiem.lv" atklājusi interesantas nianses saistībā ar čempionātu.

“Paldies, ka maksājat par mūsu vecākiem nodokļus”

Tribīnēs par latviešu trūkumu sūdzēties nevarēja, lai arī bija visai pesimistiskas prognozes. Bet šis bija gads, kad latviešu hokeja fani no Latvijas bija absolūtā mazākumā. Veicām eksperimentu. Apsēdāmies pie galdiņa, un ik pa brīdim pie mums nāca piesēst latvieši un papļāpāt. Tad lūk, pa visu laiku pie mums pienāca pārdesmit latvieši, un no visiem tikai viens bija no Latvijas. Pārējie – no Dānijas, Vācijas, Lielbritānijas, Īrijas, Norvēģijas.

Sirdi aizkustināja Raimondas teiktas, vēršoties pie mums, tiem, kas no Latvijas: “Paldies, ka esat, un maksājiet mūsu vecākiem pensijas!” Acīs sariesās asaras. Ne jau par to, ka maksājam vecākiem pensijas, bet par to, ka latviešu Latvijā paliek tik maz. Vai tiešām pasaules čempionāts hokejā jau pārvēršas par vienu no retajiem pasākumiem, kurā var satikties visu zemju latvieši? Izskatās, ka tā. Un būs vēl sliktāk. Jo pat IIHF publicēja Latvijas izlases fanu foto, un visas šīs sejas bija tikai un vienīgi ārzemju latvieši…

Protams, saprotu, ka, šīs rindas izlasot, sarosīsies reemigrācijas plānu taisītāji un izšķērdēs vēl dažus nodokļu maksātāju tūkstošus, lai dotos turpmāk uz čempionātiem vervēt latviešus braukt mājās, bet tā būs velta naudas izšķiešana. Nebrauks neviens atpakaļ uz Latviju, klausoties tikai tukšos solījumos. Aizbrauks vēl tie, kuri vēl ir palikuši. Un tas nemaz nav joks.

Policijas funkcija – pasargāt, ne sodīt

Herningas policija saskārās tikai ar trim “ārkārtas” gadījumiem, norādot, ka fani gan bijuši iereibuši, bet draudzīgi. Kāds latvietis aizmirsis, kur dzīvo, kāds soms izģērbies un pliks aizmidzis dārzā, bet cits soms palicis bez bungām, kad pēc pusnakts tās rībinājis.

Par somiem nezināšu teikt, bet par latvieti ir pilnīga taisnība. Neminēsim viņu vārdā, bet izstāstīsim, kā tas viss notika patiesībā, lai neviens šo informāciju neizkropļotu un nepārtaisītu pa savējam.

Fans dzīvoja Vailē, bet bija tik ļoti iesilis ar gaidāmajiem hokeja svētkiem, ka tādai niansei, ka dzīvo kaut kur citur, nevis Herningā, gluži vienkārši nepievērsa uzmanību. Pirmajā spēlē, kas bija pret Norvēģijas valstsvienību, viņš kaut kā pazaudējās no pārējiem un netīšām ieklīda “zonā” – tā mēs dēvējām fanu pilsētiņu pie arēnas. Tur arī viņš sastapās ar kādu likumsargu, kurš gribēja palīdzēt sagurušajam fanam, bet, tā kā viņam nebija līdzi nedz telefona, nedz viesnīcas kartiņas, un atmiņa, kā jau teikts iepriekš, arī nebija pašā asumā, policists viņam nekādi nespēja palīdzēt nokļūt mājās.

Tā bija brīvdiena, policijas iecirknis Herningā bija ciet, un viņš drošības apsvērumu dēļ tika nogādāts citas pilsētas policijas iecirknī, lai atgūtos. “Travel Art LV” Rīgas un Dānijas birojs ieslīga meklējumos, iesaistot vietējos latviešus, saganot jauko policistu, kurš bija fanu atradis, un meklējumi vainagojās panākumiem. Ap trijiem naktī pazudušais ar taksometru (policijas sarūpēto, un “Travel Art” nokoordinēto) tika nogādās Vailē vajadzīgajā viesnīcā. Viņš gan kļuva par pārsimt eiro nabagāks, toties bija pārdomājis savu dzīvi, un turpmāk bija pirmais autobusā, un nekad no savējiem nenoklīda!

Ar likumsargiem nācās saskarties ne tikai viņam vien. Kādam fanam (atkal jau nesauksim vārdā), pazuda jaka, kurā bija maks un visi dokumenti, ieskaitot pasi. Viņš izmisīgi apceļoja visas vietas, kur iepriekš bija tusējies, aizdevās arī uz policiju, taču meklējumi nesekmējās panākumiem. Līdz ap pusnakti viesnīcā ieradās cits fans, kurš bija jaunieša jaku aizņēmies, lai izstaigātu pilsētu. Pase, maks un viss pārējais atradās! Viss beidzās laimīgi, tikai dažu sirmu matu vairāk…

Vēl kādam (neminēsim vārdā) ar policiju nācās saskarties, kad viņš izskrēja no “Vejles Baltajiem Krekliem” un apmaldījās pilsētā. Policisti viņu iesēdināja automašīnā un nogādāja uz viesnīcu.

Milzīgs paldies dāņu policistiem visā Dānijā, kuri rūpējās par latviešu faniem! Patiess prieks, ka vismaz kaut kur policija strādā, lai nevis sodītu, bet gan palīdzētu cilvēkiem! Lai palīdzētu neiekulties nepatikšanās un nepazust! Visu cieņu, kungi un dāmas!

Pilns bloga teksts: https://www.sportadraugiem.lv/2018/...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-05-18 22:57, pirms 6 gadiem
"Patiess prieks, ka vismaz kaut kur policija strādā, lai nevis sodītu, bet gan palīdzētu cilvēkiem! Lai palīdzētu neiekulties nepatikšanās un nepazust!"
.....
Noskaties šo, Ludmila:
Tūriste, izdvešot dzīvnieku skaņas, žvingulī...

     [+] [-]

, 2018-05-18 23:00, pirms 6 gadiem
Hello from Georgia! Čempionātu skatāmies un ir ietaupīta milzu nauda. Litros un eurosos
Huļiban, labāk dēvē mani par Volchara2
Ble, lai par 50EUR skatītos hoķi, ir jābūt drusku jocīgam piparam. Nosaucu mazo, minimālo cenu. Vēl hata un visāda muiņa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-05-18 23:07, pirms 6 gadiem
Baigi grūti. Litrāža ir krietna. Drīz mājup.
Staffku kantoros iepazinos ar interesantiem ļaudīm. Ex futbolistiem un boxeriem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-05-18 23:12, pirms 6 gadiem
HMB - HOKEJS 2018!!!! rakstīja: vecais, shaadi dzerot tev LV buus rehabi-litraacij jataisa
Straupi jau aizrubīja Žēl gan!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2018-05-18 23:16, pirms 6 gadiem
Man tur blatņiks, čoms, bet labāk ne-e!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-05-18 23:38, pirms 6 gadiem
HMB - HOKEJS 2018!!!! rakstīja: Es tik nesaprotu kas tur visiem herningaa un kopengaagena ar kalchulatoriem, tribines tukshas, a shie saskaita 6000, nu gandriz kaa Kolhoza

Uz pirkstiem skaita un tad reizina???
vienu cilvēku pareizina ar 3
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-05-19 05:30, pirms 6 gadiem
HMB - HOKEJS 2018!!!! rakstīja: Es tik nesaprotu kas tur visiem herningaa un kopengaagena ar kalchulatoriem, tribines tukshas, a shie saskaita 6000, nu gandriz kaa Kolhoza

Uz pirkstiem skaita un tad reizina???
Šorei Teu nau taijsnība, jo augšējās tribīnes pa TV nerādīja

  +5 [+] [-]

, 2018-05-19 08:46, pirms 6 gadiem
Tas taisnība,ka fanu no Latvijas paliek arvien mazāk un to varēja redzēt jau arī Ķelnē.Tas vai Dānija bija dārga gan ir strīdīgs jautājums. Parastā dāņu pārtikas veikalā pirku šņabi un tas maksāja 8 eur 0,7 litr pudele. Bet Rīgā speciāli Maximā skatijos cenas un lētākais šņabis 8,6 eur uz akciju.Aizbraukt uz 3 pirmajām spēlēm Herningā arī nebija dārgi. Viss brauciens (lidmašīnas biļetes,auto īre,degviela,mājiņas īre,hokeja biļetes un pārtika ko apēdām un alko ko nolietojām ) sanāca 450 eur. Vai tas ir dārgi uz 5 dienām.

     [+] [-]

, 2018-05-19 09:07, pirms 6 gadiem
Tā pati slimība kas šeit, turēs cenu principa pēc
Labāk pustukša arēna, nekā parēķināt
Kapitālistu alkatībai nav robežu
Kam tas čempionāts domāts? Pirmkārt skatītājiem!

  +3 [+] [-]

, 2018-05-19 11:24, pirms 6 gadiem
Hokeja biļetes man vidējā cena sanāca 17 eur par biļeti. Un neredzēju visur redzētos biļešu spekulantus.

  +1 [+] [-]

, 2018-05-19 13:25, pirms 6 gadiem
Biļete uz spēli pret Koreju bija 13 eiro!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-05-19 17:29, pirms 6 gadiem
blackfoot rakstīja: Biļete uz spēli pret Koreju bija 13 eiro!!!
dirsejs! 17 euro bija minimums