Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Nominēts, bet nezina savu statistiku: Grigals gatavojas lielajam lēcienam

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Nominēts, bet nezina savu statistiku: Grigals gatavojas lielajam lēcienam
Gustavs Grigals. Foto: UMass-Lowell

24 gadus vecais vārtsargs Gustavs Grigals, kurš pārstāvējis Latviju divos pasaules čempionātos, aizvada pēdējo sezonu starp studentiem. Viņš bija nominēts galvenajām NCAA balvām, taču sezonas lielākais notikums gaidāms ārpus laukuma – jāparaksta līgums. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Grigals atklāja, ka ir jūtama Nacionālās hokeja līgas (NHL) interese.

Pirms gada Gustavs Grigals absolvēja Aļaskas-Fērbenksas Universitāti un ieguva bakalaura grādu biznesa administrēšanā. Ierastais scenārijs paredz pēc četriem NCAA pavadītajiem gadiem mesties profesionāļu okeānā un peldēt pretī karjeras lielākajiem mērķiem. Taču kovida dēļ vienu sezonu izlaidušais Grigals nolēma atteikt piedāvājumiem, lai aizvadītu vēl vienu sezonu starp studentiem, reizē iegūstot maģistra grādu biznesa finansēs.

Lēmums sevi attaisnojis ar uzviju. Grigals 17 spēlēs izcīnījis deviņas uzvaras, atvairījis 92,6% metienu, vidēji ielaidis 2,02 vārtus un divas reizes laukumu pametis nepārspēts. Parādītais sniegums ļāva nopelnīt divas nominācijas – Hobija Beikera balvai, ko pasniedz NCAA labākajam hokejistam, un Maika Rihtera balvai, ko pasniedz NCAA labākajam vārtsargam.

"Pagājušās sezonas beigās sākās pārdomas par tālāko plānu. Runāju ar padomdevējiem, interesējos par to, kāda situācija valda Ziemeļamerikas tirgū. Situācija nebija diez ko cerīga. Neredzēju scenāriju, kurā es būtu ieguvējs, kamēr, paliekot piekto sezonu, turpinātu spēlēt augstā līmenī un vēl iegūtu maģistru," stāstīja Grigals. Pirms gada viņam tika piedāvāti Amerikas Hokeja līgas līmeņa kontrakti, kas vārtsargu neapmierināja.

Viņš nolēma pamest Aļasku un noslēdzošo sezonu aizvadīt Masačūsetsas-Lovelas Universitātē. "Bija septiņas astoņas skolas ar diezgan lieliem vārdiem, kas mani vēlējās redzēt savā komandā. Kāpēc tieši šeit? Redzēju, ka komanda sezonu no sezonas spēlē stabili, ka šeit prot strādāt ar vārtsargiem. Vārtsargos tiek investēts. Kad sazvanījos, treneri uzreiz runāja par hokeju. Necentās pārdot pilsētu, studentu pilsētiņu. Nē, uzreiz ķērās pie biznesa. Un man tas patika."

Masačūsetsas-Lovelas Universitāte pārstāv "Hockey East" divīziju, kas sastāv no 12 skolām Jaunanglijas reģionā. Pazīstamākās ir Bostonas Universitāte un Bostonas koledža – skolas, ko vēl nesen pārstāvēja NHL spīdekļi Džeks Aikels un Džonijs Gudro. Taču arī Grigala pārstāvētajai universitātei ir savas zvaigznes. Divas sezonas tur pavadīja Konors Helebaks, kurš 2020. gadā saņēma Vezinas trofeju kā NHL labākais vārtsargs.

"UMass-Lowell" trīs reizes kļuvusi par savas divīzijas čempioni (2013., 2014. un 2017. gadā), bet 16 komandu NCAA finālturnīrā spēlējusi biežāk – arī pagājušajā sezonā. Finālturnīram kvalificējas divīziju čempiones, bet pārējās komandas tiek nominētas. Pērn tika piedzīvots zaudējums astotdaļfinālā, ar 2:3 piekāpjoties nākamajai čempionei Denveras Universitātei.

"Kad biju mazāks, tad koncentrējos uz savu statistiku. Pēdējos gados esmu sapratis, ka labāk jūtos, ja neko nemeklēju un neko nezinu. Tas tikai aizņem vietu galvā. Labs skaitlis, slikts skaitlis – es tur vairs neko nevaru iespaidot. Decembrī man atsūtīja, bet uzreiz centos par to visu aizmirst," stāstīja Grigals, kurš bija Latvijas valstsvienības trešais numurs 2019. un 2022. gada pasaules čempionātos.

Arī brīvo laiku ārpus treniņiem un mācībām Grigals cenšas pavadīt tālāk no sporta pasaules ikdienas. "Te ir ļoti labs laiks – cenšos pastaigāties, pasēdēt un iedzert kafiju, parunāties ar cilvēkiem. Bija brīdis, kad sāku likt puzles. Pasūtīju visādas. Komandas biedrs no Slovākijas arī aizrāvās. Likām kopā, mainījāmies ar puzlēm. Pavisam no sporta prom neesmu – lasu atlētu biogrāfijas, vairāk uz psiholoģiju vērstas. Nesen izlasīju Marka Mesjē grāmatu par to, kā viņiem Edmontonā izdevās pārkāpt astei un izcīnīt titulu. Bet teikšu godīgi – Sportacentru neesmu atvēris jau labu laiku."

NCAA čempioni tiks noskaidroti aprīļa ievadā, izšķirošajām spēlēm norisinoties Tampabejas "Lightning" arēnā. Drīz pēc tam Grigals cer parakstīt līgumu.

"Ar mani pa tiešo neviens nerunā – viss notiek caur treneriem un citiem cilvēkiem. Pirms gada man piedāvāja vienu AHL līgumu. Saliekot plusus un mīnusus, redzēju, ka pēc šīs sezonas dabūšu vismaz to pašu – vai labākus variantus. Protams, tas bija risks, jo pats esmu redzējis divus piemērus – draugi izlēma spēlēt piekto sezonu, un viss neaizgāja pēc plāna," teica Grigals.

Tā nav vienīgā reize, kad Grigals atraidījis iespēju priekšlaikus – pirms studiju pabeigšanas – pievērsties profesionālajam hokejam. 2021. gada vasarā viņam līgumu piedāvāja Rīgas "Dinamo", bet vārtsargs izšķīrās par labu palikšanai Ziemeļamerikā.

"Ir dienas, kad par nākotni domāju vairāk, ir dienas, kad nedomāju vispār. Jo tuvāk nāk sezonas beigas, jo grūtāk paliek. Taču – hokejs nav vienīgais plāns. Aiz muguras stāv izglītība. Ja nu neviens neko nepiedāvā. Man šķiet, ka tas tomēr iedod pārliecību un drošības sajūtu. Sev atgādinu, ka varu kontrolēt tikai šodienu, ka nevaru iespaidot citu domas par sevi. Uzskatu, ka spēlēt spiediena apstākļos ir privilēģija. Ne katram dota tāda iespēja. Pirms gada sākās neliela panika, kad domāju par tālāko ceļu. Šosezon esmu noskaņojies citādi. Ja varēšu paskatīties spogulī un pateikt, ka atdevu sev visu, tad tālāk dzīvošu bez nožēlas."

  +3 [+] [-]

, 2023-02-17 11:32, pirms gada
vot, pareizā attieksme!

  +2 [+] [-]

, 2023-02-17 12:05, pirms gada
Gudrs džeks

     [+] [-]

, 2023-02-17 12:15, pirms gada
Uzreiz vietu NHL vārtos viņam nedos. Nāksies sezonu vai divas pamalties pa AHL. NHL debitēs cienījamā vecumā kā Elvis. Nedaudz šķiet augstprātīgs, jo gaida kādu īpašu līgumu. Ceru, ka NHL ĞM stāv rindā pie Grigala durvīm.

  +2 [+] [-]

, 2023-02-17 12:23, pirms gada
Abrags rakstīja: vot, pareizā attieksme!
Nevis "vot", bet "lūk"! Dzīvojam taču Latvijā.

  +3 [+] [-]

, 2023-02-17 12:32, pirms gada
Grigalam novēlu tikt pie laba līguma un sasniegt NHL!

Sportacentram novēlu kļūt interesantākam, lai arī Grigalis sāk to lasīt!

     [+] [-]

, 2023-02-17 13:48, pirms gada
Magic rakstīja: Nevis "vot", bet "lūk"! Dzīvojam taču Latvijā.
Latgaliešu valodā ir arī vot

  +1 [+] [-]

, 2023-02-17 13:53, pirms gada
guntis86 rakstīja: Uzreiz vietu NHL vārtos viņam nedos. Nāksies sezonu vai divas pamalties pa AHL. NHL debitēs cienījamā vecumā kā Elvis. Nedaudz šķiet augstprātīgs, jo gaida kādu īpašu līgumu. Ceru, ka NHL ĞM stāv rindā pie Grigala durvīm.
Pats Tu esi augstprātīgs!
Džeks pareizi dara - NCAA spēlējot, tiek iegūta laba izglītība (tieši šajā brīdī tas ir galvenais!), tālāk jau pēc apstākļiem.

     [+] [-]

, 2023-02-17 15:02, pirms gada
Abrags rakstīja: Pats Tu esi augstprātīgs!
Džeks pareizi dara - NCAA spēlējot, tiek iegūta laba izglītība (tieši šajā brīdī tas ir galvenais!), tālāk jau pēc apstākļiem.
Pilnīgi pareizi ... sportista karjēra nav gara , pasarg dievs traumas , visam mūžam naudu nesapelnīsi , pēc sportista karjēras beigām ko darīsi ? tad arī zināšanas un diploms noderēs ! Domā par nākotni arī .

     [+] [-]

, 2023-02-17 15:57, pirms gada
guntis86 rakstīja: Uzreiz vietu NHL vārtos viņam nedos. Nāksies sezonu vai divas pamalties pa AHL. NHL debitēs cienījamā vecumā kā Elvis. Nedaudz šķiet augstprātīgs, jo gaida kādu īpašu līgumu. Ceru, ka NHL ĞM stāv rindā pie Grigala durvīm.
viņš vienkārši ir reāls un neliek visu uz vienas kārts.. labi saprot, ka tikt NHL, tur nostabilizēties un attiecīgi nopelnīt lielo piķi, izdodas tikai retajam .. to ietekmē milzums faktoru, gan objektīvu, gan subjektīvu .. pie tam, nav jau viņš nekāda superzvaigzne .. tāpēc iegūst izglītību un tad jau redzēs, kur turpināt spēlēt hokeju un vai vispār to darīt