Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Ieklausījās Bļugera padomā - Veinbergs izvēlējies no vairāk nekā 20 piedāvājumiem

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Ieklausījās Bļugera padomā - Veinbergs izvēlējies no vairāk nekā 20 piedāvājumiem
Klāvs Veinbergs. Foto: Lincoln Stars

Klāvs Veinbergs pavasarī bija Latvijas izlases jaunākais hokejists pasaules čempionātā, bet tagad 19 gadus vecais centra uzbrucējs aizvada pirmo sezonu Ziemeļamerikā. Starp spēlēm nācies sijāt nākotni, izvēloties starp vairāk nekā 20 koledžu piedāvājumiem. Priekšroka tika dota Minesotas Valsts universitātei, ko savulaik pārstāvēja Teodors Bļugers. "Sapratu, ka tā ir īstā vieta, kur gribu doties," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Veinbergs.

Pavasarī palīdzējis dzimtajai "Zemgales"/LLU komandai pirmo reizi izcīnīt Latvijas čempiones titulu, deviņās izslēgšanas spēlēs izceļoties ar septiņiem punktiem, maijā Klāvs Veinbergs nopelnīja debiju pasaules čempionātā. Pēc apkaunojošā zaudējuma Čehijai valstsvienības galvenais treneris Harijs Vītoliņš izšķīrās par izmaiņām sastāvā, un atlikušajās trīs spēlēs pie teikšanas tika arī Veinbergs. Viņš kļuva par otro jaunāko centra uzbrucēju, kurš pārstāvējis Latviju pasaules čempionātā. Rekords kopš 2000. gada pieder Jānim Spruktam.

Spēlēšana Latvijas izlasē palīdzēja Veinbergam tikt izvēlētam Nacionālās hokeja līgas draftā – ar 224. numuru viņu izvēlējās Tampabejas "Lightning". Tālākais ceļš vedis uz Ziemeļameriku. Jelgavnieks pārstāv Amerikas Savienoto Valstu labākās junioru līgas USHL Rietumu konferences vicelīderi Linkolnas "Stars" un 19 spēlēs izcēlies ar 13 punktiem, būdams piektais labākais savā komandā.

"Sezonas sākums bija ļoti labs. Ar katru spēli cenšos pielikt klāt – redzu lietas, pie kurām piestrādāt. Hokejs ir pilnīgi citāds, salīdzinot ar to, ko spēlēju pirms tam. Noteikti fiziskāks, noteikti ātrāks, vārtsargi ir labā līmenī. Metieni jāizdara no negaidītām pozīcijām, vienmēr kādam jānosedz vārtsargs," sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda Veinbergs.

Apstākļi, lai varētu progresēt, nodrošināti katram gribētājam. Pusstundu pirms rīta treniņa sākuma tiek dota iespēja slīpēt individuālo meistarību, arī dienas otrajā pusē tiek atvēlēts ledus, lai juniori varētu attīstīt savas prasmes.

Nedēļas nogalē Linkolnas "Stars" savā laukumā uzņēma Rietumu konferences līderi Fargo "Force" ar Ģirtu Silkalnu uzbrukumā. Augustā notikušajā U20 pasaules čempionātā abi spēlēja vienā virknējumā. Veinbergs iemeta cīņas pirmos vārtus, un mājinieki pielika punktu (2:1) "Force" sērijai – punkti deviņās spēlēs pēc kārtas.

Iedzīvojies 300 tūkstošu pilsētā, kas nosaukta par godu prezidentam Abrahamam Linkolnam, Veinbergs jau kaļ karjeras nākamos soļus. Nākamajā sezonā centra uzbrucējs pārcelsies uz Minesotu un sāks studijas universitātē, ko laika posmā no 2012. līdz 2016. gadam pārstāvēja Pitsburgas "Penguins" centrs Teodors Bļugers. Izdarīt izvēli nav bijis viegli – Veinbergs saskaitījis, ka piedāvājumus viņam izteikušas 22 komandas.

"Tas pat visu sarežģīja. Piedāvājumu ļoti daudz, un tikai neliels skaits ir to skolu, kurām uzreiz vari atteikt. Sākumā saraksts bija jāsaīsina līdz ne vairāk kā piecām skolām, uz kurām vari braukt vizītē un skatīties," pauda Veinbergs. Klātienes apmeklējumu katra skola cenšas izmantot savā labā, izceļot plusus.

"Biju uz "Northeastern", kas spēlē labā divīzijā, mācības labā līmenī, atrodas pašā Bostonas centrā. Treneri rādīja taktiskās shēmas, džeki izveda pa pilsētu. Tad – Kolorado koledža. Arī mācību ziņā diezgan prestiža, jauna halle, spēcīgi treneri. Teica, ka pie viņiem saule spīd 300 dienas gadā. Mācības viņiem ir īpatnējas – sadalītas pa blokiem. Vairākas nedēļas mācies tikai matemātiku, seko nākamais priekšmets, un tā astoņos blokos. Tad – "Western Michigan". Ļoti laba divīzija, bet mācības varbūt ne tik spēcīgā līmenī. Un – Minesota. Tajā virzienā mani pabīdīja Linkolnas treneris, kuram ir kontakti ar Minesotas galveno treneri Maiku Heistingsu."

Heistingss programmu vada kopš 2012. gada. Vairākkārt saņēmis atzinību kā savas divīzijas labākais treneris, 2015. gadā viņš tika atzīts par visas NCAA labāko hokeja treneri. Heistingss bijis Amerikas Savienoto Valstu U20 izlases galvenais treneris, bet šā gada pasaules čempionātā viņš asistēja Deividam Kvinam pieaugušo valstsvienībā – gan pasaules čempionātā, gan Pekinas olimpiskajās spēlēs.

"Viņš trīs reizes atbrauca paskatīties manas spēles, parunāt ar mani, pamācīt dažas lietas. Caur sarunām ar viņu, caur vizīti sapratu, ka tā ir īstā vieta, kur gribu doties," stāstīja Veinbergs. "Treneris mani savienoja ar Bļugeru, mums bija saruna. Pastāstīja, kā viņam gāja – par pieredzi skolā, par treneri, par hokeju."

Zināmākais Minesotas Valsts universitātes absolvents hokeja aprindās ir pirms gada karjeru noslēgušais centra uzbrucējs Deivids Bakess, kurš septiņas sezonas bija Sentluisas "Blues" kapteinis un kurš 2010. gadā izcīnīja olimpisko sudrabu. Jāpiezīmē, ka Bakess diplomu ieguva 2014. gadā – astoņus gadus pēc tam, kad pameta skolu, lai kļūtu par profesionāli.

"Protams, kad pieņēmu lēmumu, pirmajā vietā bija domas par hokeju. Mācību ziņā neskaitās tik prestiža, bet tāpat – nomācoties trīs vai četrus gadus, dabūšu izglītību, kas ir pietiekami solīda un uz kuras var būvēt nākotni," sprieda Veinbergs.

Tuvākajās dienās Veinbergs sēdīsies lidmašīnā, lai atgrieztos Latvijā. 12. decembrī Arta Ābola vadītajai Latvijas U20 izlasei sāksies nometne pirms pasaules čempionāta, kas Otrajos Ziemassvētkos startēs Kanādas pilsētās Monktonā un Halifaksā. Latvijai pirmā spēle paredzēts 26. decembrī pulksten 23:00 pēc Latvijas laika pret amerikāņiem. No augustā spēlējušajiem 25 hokejistiem ierindā drīkstēs būt 16.