Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

"Likās, vairs nekad neiemetīšu." Silkalns cīnās ar pirmajiem pārbaudījumiem ASV

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

"Likās, vairs nekad neiemetīšu." Silkalns cīnās ar pirmajiem pārbaudījumiem ASV
Ģirts Silkalns. Foto: Andy Devlin/Hockey Canada Images

Ģirts Silkalns pagājušajā sezonā kļuva par HK "Rīga" rezultatīvāko spēlētāju Krievijas Jaunatnes līgā. Augustā talsenieks kļuva par Latvijas U20 izlases rezultatīvāko uzbrucēju, junioriem pirmo reizi vēsturē sasniedzot pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu. Tagad Silkalns aizvada pirmo sezonu Ziemeļamerikā un jau vienojies ar "UMass-Lowell" koledžu, kurp dosies nākamajā rudenī.

Augusta vidū Latvijas U20 izlase Edmontonā apakšgrupas izšķirošajā spēlē pieveica čehus un pirmo reizi vēsturē ieguva biļeti uz pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu. Komandas rezultatīvākais spēlētājs bija aizsargs un kapteinis Ralfs Bergmanis (3+2), kurš pret čehiem iemeta hat-trick. Vienīgais, kurš pie punktiem tika trijos mačos, bija Ģirts Silkalns – rezultatīva piespēle vairākumā pret Somiju, rezultatīva piespēle vairākumā pret Kanādu un rezultatīva piespēle vairākumā pret Čehiju.

19 gadus vecais uzbrucējs turnīru sāka pirmajā virknējumā kopā ar Klāvu Veinbergu un Anrī Ravinski, pirms mača pret čehiem Silkalnam un Veinbergam pievienojās Sandis Vilmanis, bet ceturtdaļfinālā pret Zviedriju talsenieks nonāca pavisam citā virknējumā. "Grūti pateikt, kāpēc bija tādas izmaiņas. Treneris [Artis Ābols] laikam juta, ka tās nepieciešamas, lai pret zviedriem varētu parādīt labāko sniegumu," sacīja Silkalns, kurš Latvijas U20 izlasē varēs spēlēt arī decembrī, kad jādodas uz Monktonu, Kanādu.

Pagājušajā sezonā Silkalns kļuva par HK "Rīga" rezultatīvāko spēlētāju, 60 mačos izceļoties ar 20 vārtiem un 20 rezultatīvām piespēlēm. Viņš iekrāja par 11 punktiem vairāk nekā tuvākie sekotāji. Pirms viņa komandas vēsturē bija tikai trīs spēlētāji, kuri abos rezultativitātes rādītājos bija sasnieguši divdesmitniekus – Juris Upītis (19 un 21 gadā), Miks Indrašis (20 gados) un Raimonds Vilkoits (20 gados), kurš pagājušajā sezonā bija Silkalna treneris. Visi trīs to paveica 2010./11. gada sezonā, bet Upītis vēlāk atkārtoja 2012./13. gadā.

"Pirms sezonas bija izšķiršanās – palikt un spēlēt MHL, vai doties uz Ameriku un spēlēt NAHL [Otrā spēcīgākā junioru līga ASV]. Amerikā pašam būtu jāmaksā par spēlēšanu, par dzīvošanu. Tad piezvanīja Vilkoits, visu izrunājām. Patika, kā viņš iepazīstināja ar visu, un tad sapratu, ka pie viņa varēšu attīstīties. Nebija nekādu solījumu – viņš vienkārši bija treneris, kuram uzreiz varēju uzticēties. Parunāju ar pāris džekiem, kuri jau bija pie viņa spēlējuši, un visi kā viens viņu slavēja," atcerējās Silkalns.

"Piekritu spēlēt HK "Rīga", bet ar domu, ka pēc vienas sezonas braukšu uz Ameriku un cīnīšos par vietu koledžā," sacīja uzbrucējs. Tagad viņš nešauboties var teikt, ka izdarīja pareizo izvēli, jo pēc sezonas noslēdzošās spēles ar viņu sazinājušies "UMass-Lowell" pārstāvji. Atsūtīti video un foto, informācija par skolu, un drīz vien tika noorganizēta iepazīšanās saruna. "Bija dažādi jautājumi par pilnīgi visām tēmām – personīgi, par ģimeni."

Hokejista gaitas Talsos sākušais Silkalns 13 gadu vecumā pārcēlās uz Tukumu, bet nākamais atskaites punkts bija došanās uz Rīgu. "Izturēju atlasi un tiku komandā. Sāku ceturtajā maiņā, bet sezonu pabeidzu pirmajā. Tas bija nozīmīgākais lēmums attīstībā, jo pirmo reizi saskāros ar tādu konkurenci.

Koledžas pārstāvji palīdzējuši arī ASV spēcīgākās junioru līgas USHL drafta sakarā. Jauno spēlētāju izvēles ceremonija notika maija sākumā, un tika izvēlēti četri latvieši. Visaugstākais numurs tika Silkalnam – viņu ar 31. numuru izvēlējās "Des Moines Buccaneers". Ar 108. numuru "Tri-City Storm" ieguva tiesības uz vārtsargu Kārli Mežsargu, Klāvs Veinbergs ar 134. numuru nonāca "Lincoln Stars" rindās, Dāvis Borozinskis ar 169. numuru kļuva par Silkalna komandas biedru. (Piezīme: dienu pirms raksta publicēšanas Silkalns tika aizmainīts uz "Fargo Force".)

Aizvadot pirmo sezonu Ziemeļamerikā, Silkalns 15 spēlēs izcēlies ar diviem vārtiem un sešiem punktiem, lielākoties spēlējot pirmajā maiņā. "Labi, ka izvēlējos vēl gadu palikt mājās, jo nezinu, vai būtu gatavs Ziemeļamerikai. Mums pierasts, ka treneris pirms sezonas pastāsta, ko grib redzēt no tevis, kā spēlēs komanda. Mums pirmssezonas spēlēs treneris nemaz nebija uz soliņa. Sēdēja tribīnēs un skatījās, ko tu māki. Nezinu, vai pirms gada būtu gatavs kaut kam tādam."

"Buccaneers" komanda bāzējas Amerikas vidienē – Aiovas štata Urbandeilas pilsētā, kurā dzīvo nepilni 50 tūkstoši. Silkalns uz jaunajām mājām devās uzreiz pēc junioru pasaules čempionāta. Ierodoties divas nedēļas pirms treniņnometnes sākuma, bijusi iespēja aprast ar jaunajiem apstākļiem.

"Loma uz ledus nav mainījusies – jāspēlē pirmajās maiņās un jānes rezultāts. Taču ir citādi nekā pagājušajā gadā. Te punkti nenāk tik viegli. Ir spēles, kurās paveras tikai viena iespēja – un tā ir jāizmanto. Katrai komandai ir labs vārtsargs. Ja pagājušajā sezonā bija goli, kuri vārtsargiem bija jāķer, tad šosezon neviens tāds vēl nav iekritis," sacīja Silkalns.

Jau sezonas otrajā mačā viņam kļūdaini tika ieskaitīts komandas biedra vārtu guvums, bet drīz pēc tam kļūda tika labota. Līdz pirmajiem īstajiem vārtiem nācās gaidīt turpat mēnesi no sezonas pirmās spēles. "Bija grūti gaidīt. Likās, ka arī treniņos pienāca brīdis, kad palika psiholoģiski grūti – iedod uz tukšiem, bet es metu garām… Likās, ka vairs nekad neiemetīšu vārtus. Tādi momenti, kas pirms gada gāja iekšā, bet tagad nevarēju ielikt. Kad tiku pie pirmajiem vārtiem, nomierināju sevi. Gaidu savus momentus un cenšos realizēt."

USHL Rietumu konferences kopvērtējumā "Buccaneers" pēc 15 spēlēm ieņem piekto vietu astoņu komandu konkurencē. Sezonas ievadā nācās saskarties ar neparedzētām problēmām – pirmos divus mēnešus trenēties un spēlēt vajadzēja citā hallē, jo vajadzēja novērst negaidītas tehniskas ķibeles.

"Mums ir mazākais laukums līgā, un tagad paši cenšamies pierast. Stikli ir šķībi – met ripu zonā, bieži atsitas un izlido vidū. Vēl jāpiešaujas. Un nupat bija tā, ka vienu dienu spēlējam savā laukumā, bet nākamajā dienā mačs izbraukumā uz olimpiskā izmēra ledus. Beigās apjūc, jo pēkšņi ir tik daudz laika, lai pieņemtu nākamo lēmumu," pauda Silkalns. Viņš norādīja, ka USHL tiek spēlēts tehniskāks hokejs. "Mums bija pārbaudes spēle pret NAHL, tur gan visi triecās pa labi un pa kreisi."

"Treniņu ziņā pirmais, ko ievēroju – ka no pirmās dienas visi lido pa laukumu. No sākuma bija grūti pierast. Treniņi ir gari, bet treneris tāpat prasa maksimālu atdevi. Visu laiku skrienam un neapstājamies. Latvijā citreiz grib, lai vingrinājumus izpilda lēnāk, bet kvalitatīvi, lai piespēles ir kvalitatīvas. Šeit galvenais ir ātrums."

Nākamajā sezonā Silkalns pārstāvēs "UMass-Lowell", kuras vārtus šosezon sargā Gustavs Grigals, bet nākamajā sezonā kopā ar uzbrucēju koledžai pievienosies arī Kārlis Mežsargs. Gatavošanās mācību ziņā sākusies jau tagad.

     [+] [-]

, 2022-11-18 10:46, pirms gada
Jau aizmainīts...laikam par labo statistiku.