Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Sprukta lieta

Juris Miņins
Juris Miņins

Sprukta lieta
Jānis Sprukts
Foto: R.Kokšarovs, f64

Šodien Latvijas hokeja līdzjutējiem Latvijas izlases un Rīgas "Dinamo" hokejists Jānis Sprukts pavēstīja, ka šogad nespēlēs izlasē. Šāds lēmums tiek vērtēts neviennozīmīgi, taču jāsaka, ka Jānim ir taisnība – jāspēlē tiem, kas to vēlas un arī var!

"Jādod iespēja tiem, kas grib un var spēlēt par 100 procentiem, nevis tikai par 20 procentiem," Rīgas "Dinamo" sezonas noslēguma pasākumā sacīja Jānis Sprukts. Protams, nav līdz galam zināms, ko hokejists ar to bija domājis, taču var nojaust, ka tas ir saistīts ar smago "dinamiešu" sezonu Kontinentālajā hokeja līgā. Lēmums saprotams un īstenībā arī atbalstāms, jo nemotivēts spēlētājs nav vajadzīgs ne komandai, ne līdzjutējiem, ne arī pašam hokejistam tas nav vajadzīgs. Jānis bija godīgs pret sevi un citiem.

Tie, kas sevi uzskata par hokeja atbalstītājiem (par līdzjutējiem viņus negribas saukt), uzreiz sāka riet – Sprukts tāds, Sprukts šitāds, un vispār tagad viņš kļūs par valsts ienaidnieku Nr.1. Tajā pašā laikā vēl pavisam nesen stāstīja, kāds Jānis ir malacis, bet ne jau par to šoreiz ir runa.

Runa ir par šāda veida atteikšanos spēlēt izlasē Latvijas kontekstā un arī pasaules praksē. Dažādu iemeslu dēļ un dažādos laikos izlasē nav spēlējuši daudzi hokejisti, ieskaitot Kārli Skrastiņu un Artūru Irbi. Arī "dinamiešu ēras" laikā Arvīds Reķis un Rodrigo Laviņš ir pieklājīgi pateikuši – veči, šoreiz bez manis. Tas ir normāli, jo cilvēki reāli novērtē savas spējas un potenciālo varējumu.

Par pasaules praksi nemaz nerunājot – tur pieklājīgs atteikums spēlēt valsts izlasē tiek uztverts ar sapratni (no pēdējā, kas visvairāk tika apspriests – Stefana Līva atteikums Zviedrijas izlasei, Kanādas un ASV izlasēs šādi atteikumi tiek saņemti katru gadu un visai lielos apjomos), jo visi labi apzinās, ka hokejs vispirms ir šo cilvēku darbs un iztikas pelnīšanas līdzeklis, tāpēc viņiem vispirms ir jākoncentrējas uz to, jo viens izlaists pavasaris šoreiz var nozīmēt, iespējams, divas papildus sezonas viņa karjerā.

Tāpat tiek bīdītas tēzes, par to, ka Jānis nekādā gadījumā nevēlas spēlēt pie Oļega Znaroka, incidentu KHL izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā dēļ. Lai arī, iespējams, nepatīkamas atmiņas un pāris zilumi no šīm spēlēm palika, domājams, ka Sprukts, kā jau profesionālis, pats ļoti labi saprot, ka uz laukuma ne draugu, ne izlases treneru nav, pie tam uz "play-off" spēļu laukuma.

Jānis Sprukts ir piedalījies septiņos pasaules čempionātos, vienās Olimpiskajās spēlēs un četros jauniešu/junioru turnīros. Tāpat nevienam nebūtu jābūt šaubām par Jāņa attieksmi pret izlasi un patriotismu. Tāpēc runas, ka "nauda viņu samaitāja", "izlase viņam ir pie sēžamvietas" utt., ir, teiksim tā, lētas provokācijas. Savukārt, tiem, kas Jāni sākuši dēvēt par nodevēju, drīzāk ir jāpaskatās spogulī, kurā viņi ieraudzīs nodevību pret savu komandu.

Labāk, lai netērētu lieki savu enerģiju un nemēģinātu pārliecināties par "karmas" esamību, ja jau galīgi nevar ciest, paklusēt un respektēt spēlētāja lēmumu (lai, pretējā gadījumā, pēc tam nebūtu jāsaka – "ko tas Sprukts tur slidinās, priekš kam viņš vajadzīgs?"), bet pārējie var vienkārši novēlēt spēlētājam labāk sagatavoties gaidāmajai sezonai un veiksmīgi pārstāvēt izlasi nākamajos turnīros.

Kā jūs vērtējat J.Sprukta lēmumu nepiedalīties 2011. gada Pasaules čempionātā?

  • 608

  • 454

  • 516


1 2 3 4 114 komentāri
Slēpts komentārs: Vagon

 +77 [+] [-]

, 2011-03-26 18:25, pirms 13 gadiem
Spruktu var saprats, bet no priekiem gaisā lekt par faktu, ka izlase paliek bez labākā centra, laikam būtu stulbi
Slēpts komentārs: zigens10
Slēpts komentārs: retais
Slēpts komentārs: Guntars 19

 +16 [+] [-]

, 2011-03-26 18:29, pirms 13 gadiem
Ew laba tradīcija spotacentrs! pēc katra atteikuma uzrakstīt aizstāvības blogu, skatieties vai Jums autoru pietiks līdz hokeja un basketbola čempim, var jau tēlot neaizskaramos un teikt ka ir nogurums utt, tāds ir katram spēlētājam pēc kartīgi aizvadītas sezonas, cik daudz ir hokejistu kuriem nav nevienas mikro traumas? kāda jēga garam rakstam ja visiem tāpat ir skaidrs, ka šis ir vai nu naudas vai savstarpējo nesaskaņu iemesls kāpēc ir atteikums, kas tikai kārtējo reizi pierāda ka visi vienoties vienam kopīgam mērķim nevar.

  +9 [+] [-]

, 2011-03-26 18:29, pirms 13 gadiem
Brugjeetaajs rakstīja: Spruktu var saprats, bet no priekiem gaisā lekt par faktu, ka izlase paliek bez labākā centra, laikam būtu stulbi
+1

  +8 [+] [-]

, 2011-03-26 18:29, pirms 13 gadiem
Guntars 19 rakstīja: Nebutu pirms šī paziņokuma Sprukts izklaigājies pēc Maskavas sērijas varētu ticēt Miņina rakstam,bet tā tā ir muļķīga atmazka.Hokeju spēlē veči.Vecenes lai sēž mājā.
Ko un kur viņš klaigāja?

 +23 [+] [-]

, 2011-03-26 18:30, pirms 13 gadiem
cepums Jurim, tie, kas te iet pa gaisu iesaku pameklet pagajusa PC diskusijas, kur nolikat lidz ar zemi Vasiljeva mainju, kas izskatijas, ka spele loti negribigi.
jus labak gribetu lai Sprukts aizbrauc uz cempionatu un izskatas tapat ka vini pagajusaja gada? Sprukts darija ka dzentelmenim pienakas. noverteja savu potencialo devumu izlasei un deva iespeju kadam kurs spes dot vairak.
pieminiet manus vardus, ja Vasiljeva mainja(vai ari kada cita) atkal speles ka pusaizmigusi, tad pasi vel lamasieties, ka tadiem izlase nav jabut.

 +11 [+] [-]

, 2011-03-26 18:30, pirms 13 gadiem
Sprukts ir vecis, taču ja zin ka pašam nebūs motivācijas (pagāšajā PČ trim pirmajiem pieciniekiem nevareja redzēt gribasspēku) tad pareizi dara!
Tomēr šosezon daudz atdevis, pats zin ka nepietiks emociju!

 +10 [+] [-]

, 2011-03-26 18:31, pirms 13 gadiem
Labs raksts!
Žēl, ka Sprukts šogad nespēlēs, bet būs vēl citi čempionāti un citas sezonas, kurās Jānis aiztaisīs mutes visiem nelabvēļiem! Lai veicas un izdodas!

  +9 [+] [-]

, 2011-03-26 18:31, pirms 13 gadiem
Pie šī raksta: Sprukts šogad izlasē nespēlēs

Pierādījās, cik daudziem SC apmeklētājiem trūkst elementāras empātijas un ka nespēj ar skaidru prātu izvērtēt šo gadījumu.

Un kas būs nākamgad, kad Sprukts atkal spēlēs izlasē? Atkal būs visu mīlulis?

 +15 [+] [-]

, 2011-03-26 18:32, pirms 13 gadiem
Kad Skrastiņš atteicās, visi bija tik saprotoši, a tagad lepnie, redz Janka jau nau NHL vecis, kas viņš tāds!

  +9 [+] [-]

, 2011-03-26 18:32, pirms 13 gadiem
p.s. 100 reiz pieradijies, ka izlase nospele labak ja ta par kautko cinas nevis tikai nospele pienakuma pec.
lai ari kurs tiktu panemts Sprukta vieta, 100%, ka vins dosies uz cempionatu ar velmi sevi pieradit.

  +7 [+] [-]

, 2011-03-26 18:34, pirms 13 gadiem
nu nevajadzēja vispār tērēt enerģiju sarakstot diktātu

  +2 [+] [-]

, 2011-03-26 18:35, pirms 13 gadiem
Šķiet arī, ka daudzi nesaprot - arī hokejistiem ir sava dzīve nevis tikai ledus laukums uz kura tiem jādara viss, lai iepriecinātu skatītāju.

Nu nav hokejisti nekādi vergi - Senās Romas gladiatori.

  +4 [+] [-]

, 2011-03-26 18:37, pirms 13 gadiem
rediss77 rakstīja: Ew laba tradīcija spotacentrs! pēc katra atteikuma uzrakstīt aizstāvības blogu, skatieties vai Jums autoru pietiks līdz hokeja un basketbola čempim, var jau tēlot neaizskaramos un teikt ka ir nogurums utt, tāds ir katram spēlētājam pēc kartīgi aizvadītas sezonas, cik daudz ir hokejistu kuriem nav nevienas mikro traumas? kāda jēga garam rakstam ja visiem tāpat ir skaidrs, ka šis ir vai nu naudas vai savstarpējo nesaskaņu iemesls kāpēc ir atteikums, kas tikai kārtējo reizi pierāda ka visi vienoties vienam kopīgam mērķim nevar.
ja Tev ir problēmas saprasties ar apkārtējiem un dzīvē svarīgākais ir nauda, tas nenozīmē, ka arī Spruktam un vispār citiem ir tādi paši principi!!

 +12 [+] [-]

, 2011-03-26 18:39, pirms 13 gadiem
Runājot par Zviedriju, Kanādu, ASV, tur aiz viena centra spēlētāja stāv desmit citi. Cik ir mums? Loģiski, ka mēs burkšķam.

  +2 [+] [-]

, 2011-03-26 18:44, pirms 13 gadiem
Nu ja negrib tad negrib ko var izdarit Speka visam nepietiek.

  +8 [+] [-]

, 2011-03-26 18:46, pirms 13 gadiem
Jā, ir mums švaki ar tiem centriem un Sprukts ir patiešām labs mazākumā, bet manuprāt, izlasē ir jāspēlē tiem, kas to vēlas. Ja šogad Spruktam negribas/nevar, lai jau nespēlē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2011-03-26 18:52, pirms 13 gadiem
luusisok rakstīja: ja Tev ir problēmas saprasties ar apkārtējiem un dzīvē svarīgākais ir nauda, tas nenozīmē, ka arī Spruktam un vispār citiem ir tādi paši principi!!
Protams, labi ka Tu un Sprukts, un vel pārējie kuri atteiksies, ir tādi patrioti, kur mēs būtu bez Jums.

     [+] [-]

, 2011-03-26 18:53, pirms 13 gadiem
Ko sportistam nozīmē - nav motivācija?
Pasaules čempiona tituls potenciāli neko nozīmē?

Saprotams ir traumas, iespējamais nogurums, bet....

Lai jau Jankam veicas, bet šoreiz tomēr nesaprotu...
Slēpts komentārs: zenitfan

  +8 [+] [-]

, 2011-03-26 18:58, pirms 13 gadiem
Aptauja parāda, ka nav tik traki ar to līdzjutēju atbalstu.

Tas, ka kāds to nevar piedot, nozīmē, ka Sprukts ir cieņā.
Slēpts komentārs: Kuvalds

  +2 [+] [-]

, 2011-03-26 19:02, pirms 13 gadiem
Tas nekas Janka-nākošgad!
Nav tagad ,ko gausties, Jānis šogad savu izvēli ir pateicis, tagad labāk jācer ,ka neatkritīs vēl kāds, jo te jau baumoja par Lauri un Miķeli, bērnu dēļ!

  +3 [+] [-]

, 2011-03-26 19:09, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: cepums Jurim, tie, kas te iet pa gaisu iesaku pameklet pagajusa PC diskusijas, kur nolikat lidz ar zemi Vasiljeva mainju, kas izskatijas, ka spele loti negribigi.
jus labak gribetu lai Sprukts aizbrauc uz cempionatu un izskatas tapat ka vini pagajusaja gada? Sprukts darija ka dzentelmenim pienakas. noverteja savu potencialo devumu izlasei un deva iespeju kadam kurs spes dot vairak.
pieminiet manus vardus, ja Vasiljeva mainja(vai ari kada cita) atkal speles ka pusaizmigusi, tad pasi vel lamasieties, ka tadiem izlase nav jabut.
Sprukts, cik atceros, nav tāds hokkejists, kas neizliks sevi uz simts procentiem. Lai kādā kondīcijā viņš neaizbrauktu uz čempi, viņš būtu labāks par jebkuru mūsu centru. Par mazākumu vispār nerunāšu...

  +5 [+] [-]

, 2011-03-26 19:11, pirms 13 gadiem
Ja jebkurš cits spēlētājs ir aizvietojams, tad Janku neviens nevar aizvietot. It īpaši kā mazākuma karali
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-03-26 19:14, pirms 13 gadiem
Straka rakstīja: Aptauja parāda, ka nav tik traki ar to līdzjutēju atbalstu.

Tas, ka kāds to nevar piedot, nozīmē, ka Sprukts ir cieņā.
Respondenti ir Miņina aitas, būtu raksts savādāks, būtu savādākas atbildes.

  +2 [+] [-]

, 2011-03-26 19:14, pirms 13 gadiem
Vagon rakstīja: Juri cik Sprukts tev samaksāja?
Man Sprukts neko nav maksājis bet atbalstu katru Jura Miņina domu-30 gadu vecumā kopā 12 turnīri Latvijas dažādu izlašu sastāvā-un kāds vēl runā par patriotisma trūkumu???
Slēpts komentārs: NIPEM

  -2 [+] [-]

, 2011-03-26 19:17, pirms 13 gadiem
Jā, var redzēt, ka Juris sajuties tik svarīgs, ka šādam komentāra-tipa sacerējumam jātaisa jauna ziņa. šo varēja ļoti labi uzrakstīt komentārā, bet, protams, tad viņa teiktais nebūtu tik daudz cilvēku pamanīts, tādēļ jātaisa blogs.

p.s. Rezumē - ja tu nosodi hokejistu nespēlēšanu izlasē, tad pats esi nodevējs. Pret Spruktu vajag nevis kritiski attiekties, bet par šo cildeno soli tieši novēlēt labu nākamo sezonu!
1 2 3 4 114 komentāri