Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Voris par šķiršanos no "Donbass" un novēloto piedāvājumu no Francijas

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Voris par šķiršanos no "Donbass" un novēloto piedāvājumu no Francijas
Jānis Voris. Foto: HK Mogo

Šodien pulksten 19:15 ar dueli starp regulārās sezonas uzvarētāju "Mogo/LSPA" un pērno čempioni "Olimp/Venta 2002" startēs "Optibet" hokeja līgas (OHL) izslēgšanas spēles. Laukuma saimnieki var lepoties ar plašu sastāvu, un tas attiecināms arī uz vārtsargu līniju, ko februāra ievadā papildināja Jānis Voris. Viņš sarunā ar portālu Sportacentrs.com pastāstīja par šķiršanos no Doneckas "Donbass" un sarunu ar Ģirtu Ankipānu.

Iepriekšējo sezonu sācis Dānijā un noslēdzis ar 11 spēlēm Rīgas "Dinamo" vārtos, 22 gadus vecais Jānis Voris jau vasaras ievadā parakstīja līgumu ar Doneckas "Donbass" – Ukrainas čempioni, kas šosezon spēlēja arī Čempionu līgā. Tomēr latviešu vārtu vīram nācās samierināties ar otrā numura lomu, iekšējā konkurencē piekāpjoties septiņus gadus vecākajam Andrejam Makarovam, kurš savulaik Krievijas U20 izlases vārtos kļuva par pasaules vicečempionu, aizvadīja vienu spēli Bufalo "Sabres" rindās un pielaikoja arī "Dinamo" kreklu.

"Vārtos stājos tikai pret lejasgala komandām, īpaši daudz nespēlēju. Labi ja 10-15 metienu pa spēli. Nekādas izaugsmes. Tad man nāca konkrēts piedāvājums no Anglijas. Vērsos pie kluba vadības ar lūgumu, lai palaiž, jo te tāpat nespēlēju. Teicu, lai dod iespēju trešajam vārtsargam, kurš ir "Donbass" audzēknis. Viņiem šī saruna ļoti nepatika – uzreiz pateica kategorisku , ka šī tēma nemaz nav apspriešanas vērta,” šķiršanās pirmos soļus atstāstīja Voris.

Anglijas klubam nācies atteikt, un viņš turpinājis cīnīties par vietu "Donbass" vārtos. Ja pirmajās dienās pēc sarunas viss ritēja ierastajā gaisotnē, tad trīs nedēļas vēlāk Vorim tika pateikts paldies. "Aizgāju uz treniņu un... ieraudzīju, ka mums ir jauns vārtsargs. Vadība pateica, ka viņiem ļoti nepatika mana vēlme tikt prom. Ar to arī mans "Donbass" stāsts beidzās."

Ukrainas kluba vārtus Voris sargāja trīs dažādos turnīros. Čempionu līgā viņš divās spēlēs tika galā ar 82,4% metienu, Ukrainas čempionātā septiņos mačos atvairīja 91,2% metienu un izcīnīja sešas uzvaras. Pēc Ukrainas čempionāta izjukšanas un jaunizveidotās Ukrainas Superlīgas starta viņš vārtos stājās sešās spēlēs un atvairīja 86,0% metienu.

Palicis bez darba, Voris centās pievienoties kādam no Eiropas klubiem, tomēr atrast pareizo saderību viņam neizdevās. 1. februārī – pēdējā dienā, kad OHL komandas varēja pieteikt jaunus hokejistus – pievienojās regulārās sezonas uzvarētājai "Mogo/LSPA".

"Mani uzrunāja Ģirts Ankipāns. Sarunājām tikšanos, aprunājāmies: ko viņi saredz, kādi ir mērķi. Sapratu, ka man tas būtu piemērotākais variants. Patika trenera redzējums, komandā valdošā saliedētība. Nebija grūti izlemt." Voris neslēpj, ka viņu uzrunājušas arī citas Latvijas komandas, bet lomu spēlēja arī ģeogrāfiskais faktors – rīdzinieks pēc atgriešanās mājās negribēja spēlēt ārpus dzimtās pilsētas.

Zīmīgi, ka divas nedēļas vēlāk viņam nāca piedāvājums no Francijas kluba, tomēr Voris nolēma palikt Rīgā, jo bija vienojies par spēlēšanu "Mogo" līdz sezonas beigām.

Regulārās sezonas uzvarētājas vārtsargu līnija izskatās plašāka nekā tuvākajiem konkurentiem – simboliskajā izlasē iekļautais Henrijs Ančs, uzspīdējušais 18 gadnieks Linards Lipskis, kuram sezonas ievadā bija trīs sausās spēles pēc kārtas, un jaunpienācējs Voris. "Spēlēs tas, kurš rādīs labāko sniegumu. Kā jebkurā klubā," par lomu sadali pauda Voris.

Viņš pusotra mēneša laikā paguva aizvadīt četras pilnas spēles, lai gan mačā pret HS "Rīga" pa viņa vārtiem tika izdarīti tikai pieci metieni. Ar sekmīgu sniegumu Voris palīdzēja kaldināt uzvaras pret pusfināla pretinieci "Olimp/Venta 2002" (2:1 pagarinājumā, 5:2), kamēr duelī pret "Zemgali/LLU" viņš piedzīvoja rezultatīvu zaudējumu pagarinājumā ar 5:6.

"Skaidrs, ka varēju labāk, bet – beidzot ir atgriezusies spēles garša. Ja runājam par "Zemgales" maču, tas bija atklātais hokejs. Varēju labāk, bet reizē – neteikšu, ka biju vainīgs visos ielaistajos vārtos. Pašam ir prieks, ka atkal sajutu hokeju, ka atkal varu gūt prieku. Ukrainā pēc spēlēm nebiju pat īsti iesvīdis. Labāk gribu palīdzēt komandai, glābt komandu."

Lai gan šķiršanās no "Donbass" nebija skaista, Voris joprojām uztur ciešus sakarus ar bijušajiem komandas biedriem, kuriem Krievijas vērstā kara dēļ nepieciešams arī psiholoģiskais balsts. "Lielākā daļa palika Kramatorskā. Kaut vai tie paši krievu leģionāri – viņi vienkārši nekur netiek. Tiem, kuriem ir ģimenes Kijivā vai Harkivā, devās turp. Mūsu masierim ģimene ir Doneckā. Kad viņš brauca pie ģimenes, viņu kontrolpunktā apturēja un lika doties palīgā Ukrainas armijai ārstēt traumas. Tā viņš tur pavadīja četras dienas."

Kramatorska atrodas Ukrainas austrumos – mazliet vairāk kā 50 kilometrus no Doneckas un 100 kilometrus no Luhanskas. Atšķirībā no šīm divām pilsētām, Kramatorska vienmēr atradusies Ukrainas kontrolē, jo 2014. gada vasarā Ukrainas spēkiem izdevās kaujā pieveikt teroristus.

Arī Vora ģimene palīdz ukraiņiem – viņa vectēvs devies iekšā Ukrainā, lai pats nogādātu nepieciešamos medikamentus un apģērbu. "Viņus vajag atbalstīt!" pauda Voris. "Ukraiņi ir tiešām labsirdīga un draudzīga tauta. Nevienu pašu reizi neviens neatteica palīdzību."

"Optibet" hokeja līgas pusfināla sērijas starp "Mogo/LSPA" un "Olimp/Venta 2002" komandām pirmais mačs norisināsies piektdien pulksten 19:15. Tiešraide TV4 un portālā Sportacentrs.com.

MVP Gatis Gricinskis: "Ja esi fiziski gatavs, prātā vairs nenāk muļķīgas idejas"