Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Cimermanis: "Ja mēs turpinātu spēlēt "Mestis", noteikti turpinātu karjeru"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Cimermanis: "Ja mēs turpinātu spēlēt "Mestis", noteikti turpinātu karjeru"
Rihards Cimermanis atzīmē 2023. gada čempionu titulu. Foto: HK Zemgale/LBTU

Šovakar pulksten 18:30 ar dueli starp pagājušās sezonas čempioni "Zemgali"/LBTU un finālisti "Mogo"/LSPA startēs "Optibet" hokeja līgas (OHL) jaunā sezona (tiešraide TV4 un Sportacentrs.com). Kopš 2016. gada jelgavnieku vārtus sargājušais Rihards Cimermanis vasarā pieņēmis lēmumu slidas kārt uz vadža un kļuvis par komandas vārtsargu treneri. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Cimermanis atzina, ka pēc "Mestis" pavadītās sezonas vairs nav jutis motivāciju atgriezties OHL.

30 gadus vecais Rihards Cimermanis pagājušajā sezonā par vietu "Zemgales" vārtos konkurēja ar Ēriku Vītolu. Somijas pēc spēka otrajā jeb "Mestis" līgā Cimermanis 24 spēlēs tika galā ar 92,1% metienu, kamēr astoņus gadus jaunākajam komandas biedram 28 mači un 92,0%. Cīņā par Latvijas čempionu titulu otro gadu pēc kārtas galvenā loma tika atvēlēta Vītolam, kurš starpsezonā pievienojies "Mestis" komandai Keurū "KeuPa", kamēr Cimermanis pieņēmis lēmumu noslēgt spēlētāja karjeru.

"Nekad iepriekš nebiju spēlējis ārpus Latvijas, un tā bija lieliska motivācija. Kas jauns, profesionālāks, visas spēles augstākajā līmenī. Ja OHL interesantas bija tikai spēles pret "Mogo", tad Somijā katrā mačā sevi vajadzēja atdot par 100%. Ja mēs turpinātu spēlēt "Mestis", es noteikti būtu turpinājis," sarunā ar Sportacentrs.com pauda Cimermanis.

"Uzkāpām līmeni augstāk – Somijā patiešām līmenis bija divas reizes augstāks. 54 spēles, un nedrīksti kļūdīties. Pēc sezonas uzskatīju, ka esmu karjeras augstākajā punktā. Uzzinot, ka nākamajā sezonā nebūs "Mestis", sapratu, ka negribu lēkt līmeni zemāk un spēlēt tikai OHL. Agrāk biju nospraudis sev mērķi – kļūt par Latvijas čempionu. To izdevās sasniegt divas reizes pēc kārtas. Sapratu, ka daudz lielāka motivācija būs strādāt ar jaunajiem vārtsargiem, palīdzēt viņiem, nevis spēlēt pašam," pauda vārtsargs, kurš jau karjeras laikā organizēja nometnes jaunajiem vārtsargiem.

"Zemgales" vārtsargu līnija jaunajā sezonā kļuvusi krietni jaunāka. Par vietu cīnīsies 21 gadu vecais Mariuss Bajaruns-Galejs un 19 gadus vecais Lukas Bukatovs. "Mans mērķis ir viņus sagatavot "Mestis" līmenim – ar domu, ja mēs atgriežamies, lai viņi būtu gatavi augstākam līmenim," pauda Cimermanis. Sākotnēji bija plānots, ka Jelgavā spēlēs arī Deivs Rolovs, kurš pirms pusotra gada bija Latvijas U18 izlases pirmais numurs. Taču viņš saņēmis piedāvājumu no Ziemeļamerikas un devies uz NAHL.

Cimermanis atzina, ka pats ārzemju virzienā nav lūkojies. "Uzspēlēt pāris sezonas Polijā, Francijā vai kaut kur citur bija variants, bet es saprotu, ka tāpat līdz Zviedrijas vai Somijas līmenim netikšu, padsmit tūkstošus mēnesī nepelnīšu. Nevēlējos pazaudēt to, kas man jau ir Jelgavā. Esmu sācis savu vārtsargu skolu, man tika dota iespēja kļūt par komandas vārtsargu treneri. Saliekot visus plusus un mīnusus, sapratu, ka labāk laicīgi kļūt par vārtsargu treneri profesionālā komandā, nevis aizbraukt, atbraukt un saprast, ka kāds jau ir aizņēmis vietu. Tad viss būtu jāsāk no jauna."

Ja spēlētāja karjeras laikā galvenā prioritāte bijusi paša sniegums laukumā, tam pakārtojot visu pārējo, tad slidu pakāršana uz vadža devusi vairāk brīvā laika un vairāk iespēju nodoties gados jaunāko censoņu trenēšanai. "Nometnes taisīju skolēnu brīvlaikos, kad sapulcējāmies uz piecām dienām, arī vasarās. Tagad mana prioritāte ir vārtsargu skola. Ir vairāk laika analizēt bērnus. Garas stundas pavadu, montējot un analizējot video. Arī OHL komandas katrā treniņā izmantoju kameru."

Tieši trenera arods aizvedis Cimermani līdz biznesa projektam – vārtsargu treneriem visā pasaulē piedāvāt paslēpt planšetdatorus no ripām un aukstuma īpaši izgatavotā statīvā. "Kad man pašam kā bērnam parādīja, kā izskatos no malas, tas ļoti palīdzēja un patika. Redzēt savas kļūdas, saprast pozīciju vārtos. Sākot trenēt, sapratu, ka planšete jātur rokās. Man piedāvāja "GoPro" kameru, bet planšete ir labāka – uzreiz uz ledus vari parādīt video.

Mans tēvs ir galdnieks. Pats uzrasēju, kādu statīvu vēlos, un pāris dienās bija gatavs. Uz vārtsargu nometnēm uzaicinu vairākus vārtsargu trenerus, un visiem iepatikās mana ideja. Palūdza, lai izgatavo arī viņiem, un tā uzdāvināju Jurim Klodānam, Nikolajam Žurkovam, Helmutam Eglītim. Sapratu, ka nekur pasaulē nav alternatīvas, tāpēc tagad nolēmu pamēģināt palaist. Nav nekāda biznesa plāna, bet pamazām sūtu epastus. Tā ir specifiska lieta, kas der tikai vārtsargu treneriem. Saprotu, ka klienti jāmeklē pašam, un esmu tikai ceļa sākumā."

Šovakar "Zemgale" sezonu atklās ar mājas spēli pret "Mogo" (tiešraide TV4 un Sportacentrs.com). Lēmums par vārtsarga izvēli paliek galvenā trenera Arta Ābola rokās, bet Cimermanis pauda, ka pirms tam notiek diskusijas un nonākšana pie kopsaucēja.

Gan iejušanās jaunajā arodā, kur jātrenē bijušie komandas biedri, gan uzņemšana treneru štābā noritējusi gludi. "Iepriekš biju viens no vecākajiem spēlētājiem komandā, viens no līderiem. Visus šos gadus bijušas normālas attiecības, treneru komunikācija notikusi biežāk nekā ar jaunajiem spēlētājiem. Nav tā, ka citi treneri uz mani tagad skatās kā uz zaļu gurķi," smaidīja Cimermanis.

Viņš četru pārbaudes spēļu laikā nonācis pie secinājuma, ka vārtsargu trenera dzīvē stresa ir vairāk nekā laikā, kad vārtus sargājis pats. "Ja aizvadīju sliktu spēli, tad sapratu, ka man jāsaņemas. Izanalizēju kļūdas, trenējos vairāk, lai nākamo maču aizvadītu labāk. Tagad man ir jādomā, kā lai viņi kļūst labāki, kā lai viņi reabilitējas, kādus uzdevumus dot treniņos. Sāc prātot: varbūt kaut ko nepareizi pateicu, varbūt nebija īstie uzdevumi… Kad pats sargāju vārtus, tad vajadzēja tikt galā tikai pašam ar sevi," analizēja Cimermanis.

"Ir patīkams satraukums," par vakarā gaidāmo spēli teica Cimermanis. "Lēmumu pieņēmu, jo sapratu, ka OHL līmenī labāk vēlos būt treneris. Tas man ir interesantāk un izaicinošāk. Šovakar būs pirmā oficiālā spēle kā trenerim. Domāju, tas būs neaizmirstams vakars."

     [+] [-]

, 2023-09-09 11:24, pirms 8 mēnešiem
Tā ir atbilde skeptiķiem kuri neatbalsta Latvijas klubu spēlēšanu citās līgās. Ceru ka tuvākā laikā kāds Latvijas klubs atkal spēlēs kādā ārzemju līgā..

     [+] [-]

, 2023-09-09 12:16, pirms 8 mēnešiem
Jéga spēlēt Mestis, ja līmeni vispār nevelk? Kaut kas vēl izteicās par Liiga, tur vispār ar 15:0 zaģētu pret top komandām