Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Jaunākais čempionu vārtsargs – smagu traumu pārcietušais vidusskolnieks no Ogres

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Jaunākais čempionu vārtsargs – smagu traumu pārcietušais vidusskolnieks no Ogres
Linards Feldbergs. Foto: HK Mogo

Linards Felbergs krustenisko saišu plīsuma dēļ pagājušajā sezonā nospēlēja tikai 20 minūtes. Ceturtdienas vakarā 18 gadus vecais "Mogo"/LSPA pirmais numurs kļuva par visu laiku jaunāko Latvijas čempionu vārtsargu un izslēgšanas spēļu vērtīgāko spēlētāju. "Pirmā nedēļa pēc traumas bija pati smagākā. Ar asarām. Sapratu, ka būs jāveic grūts ceļš, lai atgrieztos savā līmenī un kļūtu vēl labāks," pēc 23 kilogramus smagā čempionu kausa pacelšanas sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Feldbergs.

Linards Feldbergs šo sezonu sāka HS "Rīga" rindās, bet janvāra un februāra mijā papildināja "Mogo"/LSPA vārtsargu līniju. Čempionu vārtus Feldbergs sargāja 11 spēlēs (četras regulārajā sezonā un septiņas playoff), piedzīvojot tikai vienu zaudējumu – finālsērijas mačā, kurā ielaida tikai vienu ripu (0:1). Piecu spēļu sērijā pret "Zemgali"/LBTU Feldbergs atvairīja 94,2% sāncenšu metienu, un zelta sezonu 18 gadus vecais vārtsargs pabeidza ar 103:52 minūtes ilgu sauso sēriju.

"Viss notika intuitīvi," par vārtsargu izvēli sarunā ar portālu Sportacentrs.com stāstīja čempionu galvenais treneris Ģirts Ankipāns. "Cepuri nost Ančam. Bija saruna ar vārtsargiem, ka dodam iespēju Feldbergam, bet Ančs palīdz viņam kļūt labākam, ka kopā cenšamies palīdzēt iedot jaunu atspērienu karjerai. Nebija iemesla ņemt Feldbergu ārā no vārtiem, izraut pārliecību. Viņš bija karsts un izšķirošajā spēlē parādīja – nospēlēja atbilstoši playoff līmenim."

Pirms pieciem gadiem "Mogo" titulu izcīnīja ar Henriju Anču vārtos. Pusfināla sērijā pret "Kurbadu" (4-0) divās spēlēs vārtus sargāja Ančs, divās – Feldbergs. Identisks plāns iezīmēts arī finālam, pēc zelta izcīnīšanas teica 34 gadus vecais Ančs.

"Taču Linards nospēlēja divus labus mačus, un sapratām, ka nav jēgas raustīt. Ja viņam aizgājusi spēle, tad – ko tur marinēt!? Cepuri nost," stāstīja Ančs. "Komandā arī iepriekšējās sezonās bija jaunie vārtsargi, un vienmēr gribu, lai viņi jūtas labi. Domāju, Linards pats pateiks, ka liku viņam justies labi. Mēs tomēr esam komanda. Neesmu tas vārtsargs, kurš otram liks priekšā kāju."

18 gados Feldbergs kļuvis par visu laiku jaunāko vārtsargu, ar kuru komandai izdevies izcīnīt Latvijas titulu, tāpat viņš ir visu laiku jaunākais MVP. Faktu vēl iespaidīgāku padara iepriekšējās sezonas stāsts – labā ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ Feldbergs pērn aizvadīja tikai 20 minūtes. Pa visu sezonu.

Smago traumu viņš 2022. gada vasarā guva nevis hokeja laukumā, bet gan "Ghetto Games" florbola sacensību laikā. "Taisīju izklupienu uz priekšu, nebija nekāda kontakta, bet jutu klikšķi. Sākumā likās, ka tikai izmežģīts, un cīņas karstumā pat vēl uzmetu bullīti," tagad jau ar smaidu atcerējās ogrēnietis. Finālu viņš gan izlaidis, un ceļu mājās no vilciena pieveicis klibodams. "Nākamajā rītā pamodos, kāja stāvēja 90 grādu leņķī, un vispār nevarēju palocīt."

Psiholoģiski visgrūtāk klājies pirmajā nedēļā pēc savainojuma, teica Feldbergs. "Kādu nedēļu bija asaras. Tad pakonsultējos ar ārstiem un citiem, kam bijusi līdzīga trauma, un sapratu, ka vajadzēs veikt smagu ceļu, lai atgrieztos savā līmenī un būtu vēl labāks. Pats grūtākais bija skatīties, kā citi spēlē, kamēr es nevaru darīt neko. Tas bija ceļa sākums. Ar laiku sapratu, ka palieku arvien stiprāks, ka kājai ir labāk, un parādījās dzirkstelīte – sapratu, ka varēšu spēlēt vēl labāk kā iepriekš."

Lai gan vārtsargs izlaida visu pagājušo sezonu, Latvijas U18 izlases galvenais treneris Oļegs Sorokins tomēr iekļāva Feldbergu sastāvā dalībai pasaules čempionātā. Viņš tika pie teikšanas uz 20 minūtēm, turnīra otrajā spēlē pie 0:4 pret Somiju nomainot Akselu Ozolu. Vienīgās 20 minūtes visā sezonā.

"Sarunas par viņa piesaistīšanu sākās jau pagājušajā vasarā. Bija saruna ar HS "Rīga" vadību, vasarā biju aizbraucis paskatīties uz viņu. Linardam līdzi sekoju visu sezonu. Viņu zināju jau iepriekš. Kristers Ansons, Olivers Mūrnieks, Linards Feldbergs – viņus zinām jau no bērna kājas, zinām, ka viņi ir labi, un tas nekur nav pazudis. Jā, trauma izsita Linardu no sliedēm, bet tagad viņš nospēlēja ļoti labi," pauda Ankipāns, kuram šis ir pirmais triumfs kā trenerim.

Par pievienošanos "Mogo" Feldbergs īpašu paldies veltīja komandas uzbrucējam Deividam Sarkanim, kurš arī katru dienu mēroja ceļu uz treniņiem no Ogres un kļuva par 18 gadus vecā vārtsarga šoferi. Feldbergs mācās Ogres Valsts ģimnāzijā, un pievienošanās "Mogo" nozīmējusi izlaistas pirmās divas mācību stundas, jo komanda treniņus aizvadīja no rītiem.

"Uzreiz pēc traumas bija mazliet bail, sākumā vairāk stāvēju kājās. Kad sāku krist, tad secināju, ka nekas nesāp. Intensīvās spēlēs vispār nedomāju par savu ceļgalu. Manuprāt, labā kāja tagad ir pat stabilāka un spēcīgāka nekā kreisā," par spēlēšanu pēc savainojuma teica Feldbergs. Par papildus stabilitāti rūpējas arī ceļgala kustības ierobežojošs sargs.

Bez greizsirdības. Henrijs Ančs, kurš pirmo reizi "Mogo" četru finālsēriju laikā uz ledus nepavadīja nevienu minūti, atzīmēja – viņš saņēmis balvu kā regulārās sezonas labākais vārtsargs, kamēr Feldbergs apbalvots kā izslēgšanas cīņu vērtīgākais spēlētājs, tāpēc viss ir līdzsvarā. "Neviens nav apdalīts. Viņš bija nelielā bedrē no traumas, bet caur šo varam palīdzēt dabūt otro elpu – lai viņš tiek augstāk. Tas bija mērķis."

"Jā, viņš var spēlēt augstākā līmenī. Nosvērts, bez panikas, ko pierādīja arī tagad – pirmais playoff karjerā, pirmais fināls, bet spēlēja bez lampu drudža. No pirmajām sekundēm ieiet spēlē un metienus ķer, nevis atsit kaut kur un taisa problēmas. Viņš pierādīja, ka var spēlēt un ka var spēlēt augstākā. Teicu: ja ir iespēja aizbraukt jebkur, kur ir augstāks līmenis, brauc un pierādi sevi. Es savas karjeras laikā palaidu garām. Bija vairāki piedāvājumi, bet… Teicu, lai neatkārto manu un citu vārtsargu likteņus – lai brauc tālāk un attīstās," pauda Ančs, kurš "Mogo" pārstāv kopš 2014. gada.

     [+] [-]

, 2024-04-05 08:26, pirms 4 nedēļām
Nu bija bija pāris vārtu priekšā atsistas ripas pēc sitiena no zilās līnijas

     [+] [-]

, 2024-04-05 08:27, pirms 4 nedēļām
Bet tas jau nākamais līmenis. Vēl priekšā Galvenais, ka tagad uz tablo bija 0

  -1 [+] [-]

, 2024-04-05 09:18, pirms 4 nedēļām
Interesants raksts. Un arī ļoti operatīvi. Paldies!

     [+] [-]

, 2024-04-05 12:14, pirms 4 nedēļām
Patriks Bērziņš arī bija diezgan jauns pēdējā Liepājas sezonā OHL, tik līdz kausam neaizsniedzās. Atzīšos, ka biju skeptisks par Feldberga pāreju uz Mogo, jo tik jaunam būs jāsēž aiz Anča, bet dzīve parāda, ka laikam pareza izvēle.