Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Kuri bijuši karstākie dueļi Latvijas hokeja virslīgas finālsērijās?

Kuri bijuši karstākie dueļi Latvijas hokeja virslīgas finālsērijās?
"Liepājas Metalurgs" hokejisti svin 2009. gada čempiontitulu. Foto: Ritvars Raits

Šodien sākas “Optibet” hokeja līgas fināls – sērijā līdz četrām uzvarām savā starpā jau otro gadu pēc kārtas tiksies “Olimp/Venta 2002” un “Zemgale/LLU”. Ar ko vēsturē ieies šī cīņa? Portāls Sportacentrs atskatās uz līdz šim zīmīgākajām hokeja virslīgas finālsērijām.

2007. gads “Rīga 2000" pret “ASK/Ogre” 4-2

Viena no slavenākajām un asiņainākajām finālsērijām Latvijas hokeja vēsturē, bet šī bija pirmā sezona, kad līga bija tikusi pie sava sponsora – tehnoloģiju giganta “Samsung”. Kompānija turnīram piešķīra gana iespaidīgu naudas summu – 100 000 latu. Ambiciozā “ASK/Ogre” ar Virslīgas rezultatīvāko duetu Aleksandru Kerču un Aigaru Razgalu uzvarēja regulārajā sezonā un bija pieteikusi nopietnas pretenzijas savam pirmajam čempiontitulam. Kā nekā fināls iepriekš bija sasniegts divas reizes, taču abos gadījumos nācās piekāpties “Rīga 2000”. Arī trešajā reizē pretī stājās rīdzinieki, kuri fināla pirmajās četrās spēlēs uzvarēja trijās, nonākot tikai viena panākuma attālumā no sava ceturtā titula pēc kārtas. Asumiem bagātās sērijas piektajā mačā ogrēnieši pagarināja sezonu, bet kulminācija pienāca sestajā spēlē.

Cīņa notika Piņķos, un ar milzīgu savu līdzjutēju atbalstu “Rīga 2000” izvirzījās vadībā ar 2:0. Kaut gan līdz cīņas beigām vēl bija atlikusi teju puse no trešā perioda un ogrēniešu atspēlēšanās bija iespējama, vien dažas sekundes pēc otro vārtu guvuma sākās pamatīga klope, kuru izraisīja ogrēniešu kauslis Dmitrijs Korņilovs un Aleksandrs Terjohins. Cīņas vairāk atgādināja ielu kautiņus, un pamatīgi cieta rīdzinieku hokejists Edijs Brahmanis, savukārt jau pēc mača, kad Rīgu jau varēja kronēt par čempioni, “ASK/Ogres” hokejists Andrejs Lavrenovs izcēlās ar īpaši nesportisku rīcību, jo spēcīgi ar nūju pa galvu iesita Raimondam Daņiličam. Vēlāk pēc mača Lavrenovu pat tvarstījusi policija. Kaut gan vēlāk Latvijas Hokeja federācija vainīgajiem piešķīra šķietami bargas diskvalifikācijas, tās ātri vien tika mīkstinātas.


2009. gads “Liepājas Metalurgs” pret “ASK/Ogre” 4-2

Ekonomikas krīzes pilnbriedā vadošās komandas spēlēja Baltkrievijas čempionātā, bet Latvijas līgā iesaistījās līdz ar “play-off” sākumu. “ASK/Ogre” jau piekto reizi sešu gadu laikā sasniedza Virslīgas finālu, taču atkal bija spiesta palikt garu degunu, jo sērijā sešās spēlēs triumfēja “Liepājas Metalurgs”. Arī šajā finālā neiztika bez pamatīgiem asumiem. Sērijas piektajā spēlē, kurā liepājnieki savā laukumā sagrāva ogrēniešus ar 10:4, sērijā panākdami svarīgo 3-2, mājinieku fani uz viesu soliņa meta alus kausu, kā rezultātā ar alu tika apliets “ASK/Ogre” galvenais treneris Leonīds Beresņevs. Ogrēnieši pēc tam pat atteicās turpināt spēli un aizgāja uz ģērbtuvēm, bet pēc pārdomu brīža atgriezās laukumā. Vēlāk gan Liepājas komanda paziņoja, ka incidentu ar alus kausu izprovocējis pats Beresņevs, kurš skatītājiem veltījis ūdens šalti . Kā jau šajos gados bija ierasts, finālsērijas ar Ogres komandas līdzdalību neiztika bez kautiņiem, kas dažbrīd vairāk atgādināja ielu cīņas, ne dueļus hokeja laukumā…

Foto: Ritvars Raits

Šajā laikā Latvijas hokejā jau rullēja Rīgas “Dinamo”, bet 2009. gadā beidza pastāvēt “Rīga 2000”, un tuvāko gadu laikā šim piemēram sekoja arī citi tā laika pašmāju flagmaņi “Ogre” un “Liepājas Metalurgs”.

2016. gads “Liepāja” pret “Kurbads” 4-3

Pirmā finālsērija Latvijas Virslīgas vēsturē, kurā čempionu kausa liktenis tika izšķirts septiņās spēlēs. Otro sezonu aizvadošā “Liepāja” uzvarēja regulārajā čempionātā un gana viegli sasniedza finālu, kamēr “Kurbads” ceļā līdz cīņai par zeltu pusfinālā apturēja pagājušās sezonas čempioni “Mogo”. Finālā savā starpā tikās komandas, kuras vēl nekad nebija ieguvušas Latvijas čempiontitulu, un rezultatīvā sērijā “Liepāja” ieguva 3-1 vadību, soļojot pretī kausam. Tomēr “Kurbads” nodemonstrēja cīnītāju raksturu un nākamajās divās spēlēs pretinieku vārtos sabēra desmit ripas, spējot panākt izlīdzinājumu. Čempionu kausa liktenis tika izšķirts saldajā ēdienā – septītajā spēlē. Tās gaita bija līdzīga visai sērijai, jo kurzemnieki pirmajā trešdaļā ātri panāca 3:0 pārsvaru, bet “Kurbads” atsitās, un vien 29 sekundes pirms pamatlaika beigām Toms Hartmanis izlīdzināja rezultātu.

Jaunā Latvijas čempione tika noskaidrota septītās spēles pagarinājumā, kura trešajā minūtē titulu “Liepājai” nodrošināja sezonas MVP Bruno Zabis. Iespējams, tieši šādi viņš nopelnīja kreptīgu līgumu nākamajai sezonai, jo tad viņš jau spēlēja pretinieku nometnē.

2017. gads “Kurbads” pret “Mogo” 4-3

Sērija, kas kļuvusi par mūsdienu Virslīgas klasiku. “Kurbads” no “Liepājas” bija ieguvusi turnīra lielāko zvaigzni Zabi, kurš tādējādi kļuva par vienu no, ja ne pašu apmaksātāko hokejistu čempionātā. Tobrīd vēl Ogrē bāzētā komanda alka beidzot iegūt titulu, jo finālā bija spēlējusi iepriekšējās trīs sezonas, taču allaž nācās palikt bešā…

“Kurbads” pēc aizraujošas pusfināla sērijas pret Haralda Vasiļjeva vadīto “Zemgale/LLU” sasniedza finālu. Tur pretī stājās regulārās sezonas uzvarētāja “Mogo”, kas arī ne bez drāmas pusfinālā ar 3-2 pieveica čempioni “Liepāju”. “Mogo” un “Kurbads” cīņas bija ieguvušas lielu principialitāti. Sezonas gaitā šīs komandas tikās arī Latvijas kausa finālā, kur pagarinājumā pārāki bija “Mogo”.

Izteikti sīva bija arī finālsērija, tomēr pirmajos trīs mačos uzvarēja “Mogo”, līdz ar to no kausa nonākot vairs tikai rokas stiepiena attālumā. Tomēr “Kurbads” paveica hokeja brīnumu un spēja uzvarēt sērijā, atspēlējoties no 0-3. Izšķirošajā – septītajā – spēlē punktu nepilnas trīs minūtes līdz pamatlaika beigām pielika Edgars Brancis. Tas “Kurbadam” bija pirmais čempiontituls vēsturē, kam sekoja vēl viens nākamajā sezonā. Tikmēr Zabis, kaut gan kļuvis par čempionu, līdz galam neiejutās šajā vienībā un pēc vienas sezonas atgriezās vēju pilsētā, bet čempionu kausu šajā gadā pirmo reizi pasniedza jaunā Latvijas Hokeja federācijas vadība ar prezidentu Aigaru Kalvīti un ģenerālsekretāru Viesturu Koziolu.

     [+] [-]

, 2022-04-04 10:38, pirms 2 gadiem
Arī šogad būs karsti!!

 -10 [+] [-]

, 2022-04-04 11:24, pirms 2 gadiem
Šķiet, ka 2009. gada finālā bija arī situācija, kur Kerči - dēvs ar dēlu kopā gāja kauties ar pretinieku.

     [+] [-]

, 2022-04-04 11:29, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: Šķiet, ka 2009. gada finālā bija arī situācija, kur Kerči - dēvs ar dēlu kopā gāja kauties ar pretinieku.
Varoņi. Kerčs vecākais redzēja, ka viņa dēlu apbižo un gāja 2atā vienu klapēt. Nožēlojami.

 -11 [+] [-]

, 2022-04-04 11:37, pirms 2 gadiem
Rubentus rakstīja: Varoņi. Kerčs vecākais redzēja, ka viņa dēlu apbižo un gāja 2atā vienu klapēt. Nožēlojami.
jā, kaut kas tāds tur bija. Diezgan traki.

  +1 [+] [-]

, 2022-04-04 12:19, pirms 2 gadiem
Ja šogad Liepāja būtu tikusi finālā, tad noteikti kādā spēlē klope neizpaliktu, bet tā nešķiet, ka mūs sagaida asumi.
Par tiem Ogres kaušļiem brīnos, ka viņu darbības neierakstījās krimināllikuma rāmjos.

  +2 [+] [-]

, 2022-04-04 12:39, pirms 2 gadiem
2007. bija jautri
Īstenībā asumi bija jau iepriekšējā spēlē Ogrē - paralēli gan uz laukuma, gan arī tribīnēs. Rīgai bija līdzjutēji atbraukuši (daži no tiem ne pārāk skaidrā) un vienā brīdī tribīnēs sākās grūstīšanās, jo vietējie (malkojot trīsgraudniekus turpat tribīnēs) īsti nevarēja to pārvārīt Vienu brīdi pat spēlētāji no laukuma aicināja pārtraukt to bardaku tribīnēs.
Pēc tam nākošajā spēlē Piņķos jau bija slavenais masu kautiņš uz laukuma.

  +2 [+] [-]

, 2022-04-04 13:10, pirms 2 gadiem
Bramani ogrēnieši sita gan Rīga 2000 sastāvā,gan Liepāja sastāvā,kad viņš bēga no ogrēniešiem skats bija jautrs.

  +1 [+] [-]

, 2022-04-04 17:21, pirms 2 gadiem
Pārlasīju 2x un tā ar nepamanīju Prizmas 2014 brīnumu.
Haltūra ne raksts.

  +2 [+] [-]

, 2022-04-05 01:04, pirms 2 gadiem
Lol bija lieliskas cīņas R2000 un LM...brīnos, ka tās neatzīmēja...

  +1 [+] [-]

, 2022-04-05 01:37, pirms 2 gadiem
Vai nu autors ir ļoti jauns gados, tāpēc neatceras vai senāk par sevis pieredzēto neskatās, bet uzskatu, ka karstākie LČ fināli bijuši starp Liepājas metalurgu un Rīga 2000.
Virsraksts perfekts, raksts ne tuvu.
P. S. Nav svarīgs sērijas rezultāts, bet gan rezultātu un spēles gaitu sīkstums, ko neviens pāris izņemot LM pret Rīga 2000 demonstrēt nav spējuši.
Raksts 2/10.

  +1 [+] [-]

, 2022-04-05 11:24, pirms 2 gadiem
vanagz rakstīja: Vai nu autors ir ļoti jauns gados, tāpēc neatceras vai senāk par sevis pieredzēto neskatās, bet uzskatu, ka karstākie LČ fināli bijuši starp Liepājas metalurgu un Rīga 2000.
Virsraksts perfekts, raksts ne tuvu.
P. S. Nav svarīgs sērijas rezultāts, bet gan rezultātu un spēles gaitu sīkstums, ko neviens pāris izņemot LM pret Rīga 2000 demonstrēt nav spējuši.
Raksts 2/10.
Var piekrist, ka pie karstākajiem dueļiem bija jābūt 2001/02. Liepājā halle bija pārpildīta, stāvvietās 3 rindās cilvēki stāvēja, Rīgā pilna RSP pat kaut kādi pāris autobusi no Liepājas atbrauca.

     [+] [-]

, 2022-04-05 11:56, pirms 2 gadiem
Patīkami redzēt daudz komentārus ar faktiem, kas nav minēti rakstā! Dažs labs jau ticis līdz notikumiem no 2000o gadu sākuma un spēlēm nojauktās sporta būvēs