Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Skudra: "Radošas komandas atgriežas pie "karuseļiem", ko vērpa padomju laikos"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Skudra: "Radošas komandas atgriežas pie "karuseļiem", ko vērpa padomju laikos"
Pēteris Skudra. Foto: Kaspars Volonts, dinamoriga.lv

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" iepriekšējās sezonas galvenais treneris Pēteris Skudra atceras problēmas piedzīvotās problēmas, kuru dēļ neizdevās parādīt labus rezultātus.

Runā, ka hokejs mainās. Kādā ziņā tas mainās un cik ātri?
- Hokejs kļūst ātrāks. Laukumi kļuvuši mazāki, kas provocē spēles paātrināšanos, ātrāk jāpieņem lēmumi, ātrāk jākustas pašiem un ripai. Parādās vairāk nestandarta hokeja. Mazliet izzūd atšķirība starp uzbrucējiem un aizsargiem, starp malējiem un centa uzbrucējiem. Redzam, ka radošas komandas atgriežas pie "karuseļiem", ko vērpa padomju laikos. Pirms pieciem gadiem hokejs bija primitīvāks. Uz laukuma aina mainās.

Sevi saucāt par sistēmisku treneri, kurš veido komandas spēli bez ripas. Jūsu filozofija paliek spēkā?
- Man patīk, ka spēlētāji zina, kas viņiem jādara bez ripas, jo tas viņiem dod pārliecību, kad spēlē ar ripu. Uzbrucējs nebaidīsies apspēlēt un nebaidīsies nospēlēt neparasti, jo ripas zaudēšanas gadījumā visi zina, kā pareizi strādāt, atgriežoties aizsardzībā. Spēle bez ripas hokejistiem ļauj spēlēt atraisītāk.

Reiz sevi nodēvējāt par "vokālu" treneri. Tagad modē ir mierīga uzvedība aiz soliņa. Joprojām esat tāds pats vai tomēr gatavs mainīties?
- Toreiz mani droši vien nesaprata īsti pareizi. "Vokāls" - tas ir par komunikāciju ar spēlētājiem, par to, ka man patīk runāt ar hokejistiem, sniegt informāciju un saņemt atsauksmes. Puiši ir dažādi, ne visiem vajag pieiet un kaut ko pateikt, bet kāds, gluži otrādi, atgriežas no laukuma un gaida dialogu ar treneri - ne tikai par kļūdām, bet arī par labajām lietām. Jāatrod pieeja ikvienam.

Jūsu karjerā bijušas visai neparastas situācijas, piemēram, kādā pirmssezonas turnīrā jums bija sadursme ar treneri Jevgeņiju Popihinu. Kā pret to attiecaties šobrīd?
- Ar smaidu sejā, protams. Parasts pirmssezonas mačs ievirzījās tādā gultnē. Man uz ledus biju daudzi jauni puiši, kuri cīnījās par vietu sastāvā. Ņižņekamskas komanda ieradās, šķiet, ar optimālāku sastāvu - un viņiem nepatika, ka mūsu jaunie sāka "lekties", mums bija puiši ar raksturiem. Tā nonācām līdz sadursmēm. Žēl, ka tas nebeidzās ar vārdiem. Ja man skrien virsū, es neslēpšos zem soliņa. Tie bija citi laiki, tagad viss karš notiek sociālajos tīklos [smaida].

---

2016. gada augusta pārbaudes turnīra mačā kāvās Ņizņijnovgorodas "Torpedo" galvenais treneris Pēteris Skudra un Ņižņijkamskas "Neftekhimik" galvenais treneris Jevgeņijs Popihins.

---

Jūsu pēdējās divas darba vietas bija Čeļabinskas "Traktor" un Rīgas "Dinamo". Rezultātu ziņā tur sekmējās ne pārāk labi. Kā tas iespaidīja jūsu pašvērtējumu kā trenerim?
- Protams, zaudēt vienmēr grūti, bet tas ir profesionālais sporta veids. Ja ņemam garu regulāro sezonu, tas vienmēr ir amerikāņu kalniņi. Man vairāk patīk analizēt zaudējumus nekā uzvaras. Tās bija smagas sezonas, bet varu teikt, ka tajos apstākļos darījām visu iespējamo, it īpaši Rīgā, kad bijām slimi vai karantīnā, puiši "no dīvāna" ieradās spēlēt hokeju. Biju ļoti pateicīgs puišiem par pašatdevi, jo bez treniņprocesa ir ļoti grūti spēlēt hokeju. Bet šādos sarežģītos apstākļos skaidri saproti, kas izdodas un kas neizdodas.

Pirms jūsu ierašanās tika samazināts Rīgas "Dinamo" budžets. Kā bija strādāt tādos apstākļos?
- Protams, gribētos vairāk iespēju. Kad uzņemies darbu, tu saproti, ar ko būs jāstrādā, kādi hokejisti ir komandā un cik lielā mērā tā sastāvēs no jauniem un pieredzējušiem puišiem. Tas mani nebiedēja. Satrauca tas, ka mums nebija pirmssezonas gatavošanās - komanda vēlu saņēma finansiālās garantijas, vēlu sākās sastāva komplektēšana. Atbrauca ārzemnieki, bija jāizsēž karantīnā, burtiski piecas minūtes pirms spēles pirmo reizi izgāja uz ledus. Tāpēc man bija jāmaina sava pieeja daudzās lietās. Taču mazais budžets mūs nebiedēja - mums bija laba jaunatne, kas varēja spēlēt un progresēt čempionāta gaitā. Bija arī citas problēmas - pastāvīgas karantīnas, tehniskie zaudējumi. Labi, ka tādos apstākļos to sezonu pabeidzām un nepārstājām eksistēt.

Vai nākotnē esat gatavs pārņemt komandu ar nelielu budžetu?
- Nekad neesmu skatījies uz budžetu. Man galvenais ir organizācijas profesionalitāte, kā arī tas, kā kopīgi risināsim izvirzītos uzdevumus.


Izmantotie resursi:
khl.ru

  +3 [+] [-]

, 2021-12-22 23:36, pirms 2 gadiem
Tu tikai skudru nesamin.....

  +2 [+] [-]

, 2021-12-22 23:47, pirms 2 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2021-12-23 00:27, pirms 2 gadiem
Pirms Skudras atnākšanas čekists budžetu samazināja,točna. Skudra lielu daļu hokejistu piesaistīja pats-bija ģenerālmenedžeris arī. Tas kādu atstūma no barotavas. Čīčikam tāpat bija padomdevējs kadru jautājumā
Šosezon tā nav, bet rezultāta tāpat nav !

  +1 [+] [-]

, 2021-12-23 00:45, pirms 2 gadiem
Skudra ir treneris

     [+] [-]

, 2021-12-23 16:06, pirms 2 gadiem
Pēc intervijas spriežot,Skudra tiltus aiz sevis nav nodedzinājis.Varbūt otreiz iekāps tajā pašā sū.ā.