Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Pirmais igaunis KHL - Roba par cerību, ka Igaunija reiz varēs cīnīties pret Latviju

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Pirmais igaunis KHL - Roba par cerību, ka Igaunija reiz varēs cīnīties pret Latviju
Roberts Roba. Foto: Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Aizvadītās sezonas Somijas čempionāta labākie snaiperi pārcēlušies uz Kontinentālo hokeja līgu. Sebastians Vennstrems (33 vārti) pievienojies Rīgas "Dinamo", bet viņa tuvākais sekotājs Roberts Roba (30 vārti) devies uz Čerepovecas "Severstal", tādējādi kļūstot par pirmo Igaunijas hokejistu KHL. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Roba pauda cerību, ka reiz Igaunijas izlase varēs pacīnīties pret latviešiem. Ar Rīgas "Dinamo" viņam nekādu sarunu nav bijis.

27 gadus vecais Roberts Roba iepriekšējās divās sezonās kopā Somijā guva 28 vārtus, bet aizvadītajā sezonā šo rezultātu izdevās uzlabot – 30 vārti 59 spēlēs. Uzbrucējs atzina, ka jau sezonas gaitā apzinājies – būs iespējas pakāpties uz vēl augstāku līmeni. "Kad biju iemetis 20 vārtus, runāju ar aģentu, un viņš teica, ka būs varianti. Tobrīd sarunājām, ka vairs par šo tēmu nerunāsim – lai nospēlēju sezonu līdz galam, un tad skatīsimies. Turpināju mest iekšā. Divas nedēļas pēc sezonas beigām parādījās nopietnākas sarunas par KHL. Sazinājās Čerepovecas "Severstal", kas bija ļoti ieinteresēta. Mans sapnis bija tikt KHL, tāpēc tas bija viegls lēmums. Kad tika konkrēti pateikts, ko viņi sagaida no manis, pat nebija jādomā," pauda igauņu uzbrucējs.

Lai Tallinā dzimušais Roba turpinātu attīstīt savu hokejista talantu, viņš uz Somiju devās jau 14 gadu vecumā. Divus gadus vēlāk uzbrucējs debitēja Igaunijas izlases sastāvā pasaules čempionāta D2 divīzijā, piecās spēlēs izceļoties ar pieciem punktiem. Pretiniekos bija Rumānija, Ķīna, Islande, Izraēla un Jaunzēlande. Igauņi izcīnīja piecas uzvaras un pacēlās augstāk. Gadu gaitā Igaunijas valstsvienība ar savu lielāko zvaigzni priekšgalā ir veikusi vēl vairākus soļus un pašlaik atrodas D1B divīzijā, kas ir pasaules trešais līmenis – aiz elites, kurā spēlē Latvija, un D1A divīzijas, kurā atrodas Francija, Austrija, Dienvidkoreja, Slovēnija, Ungārija un Rumānija. Piecas no sešām komandām pēdējo gadu laikā ir spēlējušas elitē.

"Izlase man ir ļoti svarīga. Vienmēr esmu gatavs doties palīgā – arī uz pārbaudes turnīriem sezonas laikā. Man tas ir ļoti svarīgi, jo jūtos atbildīgs par visu Igaunijas hokeju. Tas man ir devis iespējas, par kurām agrāk varēju tikai sapņot – spēlēju hokeju, saņemu naudu un ceļoju apkārt pasaulei. Man tiešām ir svarīgi atsaukties izlases aicinājumam. Nesen mūsu komanda devās uz pārbaudes turnīru Polijā, un tā bija pirmā reize desmit gadu laikā, kad neaizbraucu. Biju noguris no sezonas un iedevu sev atpūtu, jo čempionāta šogad nav. Gribu palīdzēt mums pacelties vēl augstāk," atzīmēja Roba.

Viņš pauda pārliecību, ka iepriekšējo sešu septiņu gadu laikā Igaunijas hokeja sistēmā redzami uzlabojumi, tādējādi piesaistot arvien vairāk bērnu un arī amatieru spēlētāju. "Ir jūtams, ka cilvēki sāk pulcēties ap hokeju. Piemēram, šosezon televīzijā rādīja visas manas spēles, rādīja Igaunijas līgu. Hokejs ir ziņās. Tiek strādāts pie tā, lai medijiem būtu interese," teica Roba, kurš piecas sezonas pēc kārtas spēlēja Jiveskiles JYP rindās, iegūstot Somijas bronzu un uzvarot Čempionu līgā.

Roba Somijas čempionātā kopumā aizvadījis 361 spēli, gūstot 78 vārtus un sakrājot 123 punktus. Tomēr viņš nav Igaunijas rekordists. Sīms Līviks 456 mačos ticis pie 138 punktiem (54+84). Šo salīdzinājumu izcēlusi arī Igaunijas Hokeja federācija, tomēr jāpiezīmē, ka Līviks nav pārstāvējis Igaunijas valstsvienību nevienā pasaules čempionātā. Toties viņš bija Somijas U20 izlases sastāvā 2008. gada pasaules čempionātā.

"Mūsu lielākā problēma ir halles. Ceru, ka tuvākajos gados tiks uzbūvētas jaunas, lai palīdzētu palielināt hokejistu skaitu. Kad Tallinā viesojās Rīgas "Dinamo", Helsinku "Jokerit" un Somijas līga, tas palīdzēja raisīt interesi. Tie ir mazi soļi, bet ceru, ka kādreiz varēsim sacensties ar Latvijas izlasi. Šobrīd atšķirība līmeņos ir pārāk liela, bet mums ir jaunie talanti, kuri varētu pacelt līmeni."

Īpaši viņš izcēla Kristjanu Kombi, kurš, pēc viņa domām, tagad ir Igaunijas lielākais talants, – 21 gadu vecu uzbrucēju, kurš nule parakstīja līgumu ar Helsinku "Jokerit". Nākamajā sezonā viņš tiks izīrēts uz fārmklubu, kas spēlē Somijas otrajā līgā. Roba velk paralēles starp sevi un Kombi – līdzīgi auguma parametri un spēcīgās puses.

Roba kļuvis par pirmo igauni KHL, bet Nacionālajā hokeja līgā savas karjeras laikā tautiešus viņš necer ieraudzīt, vien pauž cerību, ka reiz pienāks šis maģiskais brīdis. NHL gan spēlē Narvā dzimušais Leo Komarovs, taču par igauni viņu neviens neuzskata. "Viņš piedzima Krievijas hokejista ģimenē, kurš uz Narvu bija aizbraucis, lai spēlētu PSRS čempionātā. Salīdzināsim – ja Lauris Dārziņš atbrauktu, lai spēlētu Igaunijas čempionātā, un viņam šeit piedzimtu dēls, viņu par igauni neviens neuzskatītu. Kaut gan viņam būtu Igaunijas pase. Jā, mediji ziņo par Komarova gaitām, ir cilvēki, kuri seko līdzi, bet viņš nav igaunis," teica Roba.

Pēc IIHF datiem, Latvijā ir 19 hokeja halles, bet Igaunijā – 11. "Problēma ir tajā, ka halles ir tikai četrās vai piecās pilsētās, tāpēc ir ierobežots skaits cilvēku, kuriem vispār būtu pieeja. Arī Tallinā vajadzētu vairāk. Kad vasarā mēģinu dabūt ledu, lai pirms sezonas varētu patrenēties, reizēm neko nevaru sarunāt, jo nav brīvu laiku," sacīja Roba. "Latvija pēc PSRS sabrukšanas turpināja savu hokeja ceļu, bet Igaunijā desmit gadus nekas nenotika. Pēc tam bija jāsāk no nulles."

Roba par hokejistu kļuva, jo savulaik Igaunijas čempionātā spēlējis viņa tēvs Juri, kurš tagad ir Igaunijas izlašu ģenerālmenedžeris.

Uzbrucējs atzina, ka viņam nekad nav bijušas sarunas ar Rīgas "Dinamo" par līguma parakstīšanu, taču viņš katru sezonu seko līdzi komandai. "Fanoju par Rīgu. Helsinki atrodas tuvāk Tallinai nekā Rīga, bet somi ir somi, kamēr latvieši ir mūsu brāļi. Pats esmu braucis uz spēlēm. Tas bija lokauta gads, Magņitogorskā spēlēja Jevgeņijs Malkins, un braucu skatīties. Ceru, ka turpinājumā "Dinamo" klāsies labāk. Pirms Covid-19 bija cilvēki, kuri brauca skatīties manas spēles uz Jiveskili. Zinu, ka ir cilvēki, kuri joprojām braukā uz "Dinamo" mačiem. Viņi jau uzrakstīja, ka brauks uz Rīgu, kad es tur viesošos," teica "Severstal" jaunpienācējs.

Ievākt informāciju par jauno darba vietu viņam palīdzējis somu uzbrucējs Jonass Netinens, kurš "Severstal" pārstāvēja aizvadītajā sezonā, 35 spēlēs sakrājot 20 punktus. "Zinu, kur dodos. Skatījos spēles, redzēju, ka komanda spēlē ātru un interesantu hokeju, kas man piestāv. Man patīk," teica Roba. "Protams, KHL stils atšķiras no Somijas – varam paskatīties, kā spēlē Somijas un Krievijas izlases, un tas parādīs hokejistu atšķirīgo mentalitāti. KHL ir solis augšup. Mazāk laika domāšanai, jābūt fiziskākam. Skaidrs, ka jauns izaicinājums būs ceļošana. Jiveskilē garākais pārbrauciens bija četras stundas autobusā, kas salīdzinājumā ar Krieviju ir nekas. Taču hokejs vadošajās līgās kļūst arvien līdzīgāks."

  +3 [+] [-]

, 2021-05-10 12:28, pirms 3 gadiem
Piemēram, šosezon televīzijā rādīja visas manas spēles, rādīja Igaunijas līgu.

Arī LTV pēdējais laiks ir sākt rādīt čehu, Alpu, franču, AHL, NCAA, šveices, kazahu un zviedru līgas ar mūsējiem
Slēpts komentārs: oxa

  +5 [+] [-]

, 2021-05-10 13:13, pirms 3 gadiem
oxa rakstīja: NHL gan spēlē Narvā dzimušais Leo Komarovs, taču par igauni viņu neviens neuzskata. (C)
=============================
Latvijā gan par Latviešiem uzskata Znaroku, Kerču, Beļavski, Tambijevu, Maticinu, Panteļejevu, Semjonovu, Vasiļonoku un citus!

Igauņi tomēr visos laikos bijusi nacisti!
Vasiļonoks šajā kompānijā galīgi neiederas, dzimis Latvijā, arī ar valodu nekādu problēmu.
Pārējie vismaz Latvijas izlasē ir spēlējuši (atšķirībā no Komarova un Igaunijas).

  +6 [+] [-]

, 2021-05-10 13:25, pirms 3 gadiem
oxa rakstīja: NHL gan spēlē Narvā dzimušais Leo Komarovs, taču par igauni viņu neviens neuzskata. (C)
=============================
Latvijā gan par Latviešiem uzskata Znaroku, Kerču, Beļavski, Tambijevu, Maticinu, Panteļejevu, Semjonovu, Vasiļonoku un citus!

Igauņi tomēr visos laikos bijusi nacisti!
Kur tu izrāvi,ka viņus kāds par Latviešiem ir uzskatījis??? Par pilsoņiem jā,bet nekādi savādāk...nejauc pī ar plaušām!

  -4 [+] [-]

, 2021-05-10 14:09, pirms 3 gadiem
Skatoties, kā mūsu izlasēm iet visos sporta veidos, tad nebrīnīšos, ja igauņu hokeja izlase mūs noķers.

     [+] [-]

, 2021-05-10 15:02, pirms 3 gadiem
oxa rakstīja: NHL gan spēlē Narvā dzimušais Leo Komarovs, taču par igauni viņu neviens neuzskata. (C)
=============================
Latvijā gan par Latviešiem uzskata Znaroku, Kerču, Beļavski, Tambijevu, Maticinu, Panteļejevu, Semjonovu, Vasiļonoku un citus!

Igauņi tomēr visos laikos bijusi nacisti!
Nu jaunākais Tihanovs ir dzimis Rīgā, Kulda Leipzigā pāris hokejisti militāristu bērni Liepājas slimnīcā. Tieši cik ļoti par viņiem kāds interesējās attiecīgajās pilsētās?

  -3 [+] [-]

, 2021-05-10 16:03, pirms 3 gadiem
Tas nav nekas nereāls. Arī basketbolā un it īpaši futbolā Latvija un Igaunija kādreiz bija pilnīgi nesalīdzināmi līmeņi. Futbolā igauņi jau sen ir garām, un arī basketbolā pašreizējos apstākļos ir ne sliktāki par Latviju. Arī paaudžu maiņa Latvijas hokejā izskatās, ka būs ļoti sāpīga, tā kā ir potenciāls saskrieties B divīzijā.

  +3 [+] [-]

, 2021-05-10 18:26, pirms 3 gadiem
yankeezulu rakstīja: Tas nav nekas nereāls. Arī basketbolā un it īpaši futbolā Latvija un Igaunija kādreiz bija pilnīgi nesalīdzināmi līmeņi. Futbolā igauņi jau sen ir garām, un arī basketbolā pašreizējos apstākļos ir ne sliktāki par Latviju. Arī paaudžu maiņa Latvijas hokejā izskatās, ka būs ļoti sāpīga, tā kā ir potenciāls saskrieties B divīzijā.
Par sāpīgo paaudžu maiņu runā jau kopš 1997. gada (ja ne ātrāk), bet, redz, ar lielākiem vai mazākiem panākumiem, bet paaudzes izlasē jau ir nomainījušās un jau ne vienu vien reizi.

Par "bē divīziju" - Latvijas izlasei DIVREZI ir jāizkrīt uz zemāku divīziju (no elites uz D1A un no D1A uz D1B), lai tiktu tur, kur pēdējos 10 gadus (ar 2 izkrišanām uz D2A) spēlē Igaunija.

     [+] [-]

, 2021-05-10 18:27, pirms 3 gadiem
[quote oxa]
NHL gan spēlē Narvā dzimušais Leo Komarovs, taču par igauni viņu neviens neuzskata. (C)
=============================
Latvijā gan par Latviešiem uzskata Znaroku, Kerču, Beļavski, Tambijevu, Maticinu, Panteļejevu, Semjonovu, Vasiļonoku un citus!

Igauņi tomēr visos laikos bijusi nacisti!

Belavskis dzimis Riga un audzis Riga(tas ir trenejies no bernu kajas)Ilguciema dzivojis...Tapec piemers ari nekorekts ar Belavski

  +2 [+] [-]

, 2021-05-10 18:44, pirms 3 gadiem
nejega rakstīja: Belavskis dzimis Riga un audzis Riga(tas ir trenejies no bernu kajas)Ilguciema dzivojis...Tapec piemers ari nekorekts ar Belavski
Beļavskis dzimis gan Vitebskā, taču tikai tāpēc, ka viņa māte bija devusies pie radiniekiem.

Tambijevs un Semjonovs gan dzimuši Rīgā, Panteļejevs, lai arī dzimis Krievijā, tomēr, hokeju apguvis Latvijā (un viņš tāds nav vienīgais).

Patiesībā uz šo naturalizēto krievu (tādu, kas uz šejieni pārvilināti jau kā gatavi hokejisti) periodu ir attiecināma tā paaudze, kas sitās pa zemākās divīzijas PČ, elites līmenī jau tādu bija daudz mazāk un 21. gadsimtā jau pavisam maz.

  +1 [+] [-]

, 2021-05-10 19:07, pirms 3 gadiem
Igaunis var sapņot tālāk! Ar poļiem un leišiem gan viņi varētu paspēkoties

  +2 [+] [-]

, 2021-05-10 20:09, pirms 3 gadiem
Igauņi latviešiem ieliek ribās ar slēpošanu... un ekonomiku. Ar šo pietiks.

  +1 [+] [-]

, 2021-05-10 21:15, pirms 3 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Par sāpīgo paaudžu maiņu runā jau kopš 1997. gada (ja ne ātrāk), bet, redz, ar lielākiem vai mazākiem panākumiem, bet paaudzes izlasē jau ir nomainījušās un jau ne vienu vien reizi.

Par "bē divīziju" - Latvijas izlasei DIVREZI ir jāizkrīt uz zemāku divīziju (no elites uz D1A un no D1A uz D1B), lai tiktu tur, kur pēdējos 10 gadus (ar 2 izkrišanām uz D2A) spēlē Igaunija.
Atceros, ka 2k gadu sākumā Pučes kungs braši stāstīja, ka 2008 gadā LV izlase spēlēšot B divīzijā...

  +1 [+] [-]

, 2021-05-10 21:37, pirms 3 gadiem
tufijs1984 rakstīja: Atceros, ka 2k gadu sākumā Pučes kungs braši stāstīja, ka 2008 gadā LV izlase spēlēšot B divīzijā...
Divtūkstošo gadu sākums tiešām nebija baigi priecīgs šajā ziņā, jo, tā nosacītā 75.-85. gadu paaudze bija bez nekādas sistēmas audzināti, t.i., auguši paši - kurš paspēja kaut kur aizbēgt vai iekārtoties, tas lielajā hokejā bija, pārējie - BAČ, uz kuru spēlēm izlases galvenais treneris Lindstrēms pat iet neesot gribējis, bija griesti.

  +3 [+] [-]

, 2021-05-10 22:04, pirms 3 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Divtūkstošo gadu sākums tiešām nebija baigi priecīgs šajā ziņā, jo, tā nosacītā 75.-85. gadu paaudze bija bez nekādas sistēmas audzināti, t.i., auguši paši - kurš paspēja kaut kur aizbēgt vai iekārtoties, tas lielajā hokejā bija, pārējie - BAČ, uz kuru spēlēm izlases galvenais treneris Lindstrēms pat iet neesot gribējis, bija griesti.
viens ir bez sistēmas, bezsistēma kaut kā LV hokejā tik lielu skādi nav nesusi, bet viņi auga totālā ledus deficīta apstākļos

  +2 [+] [-]

, 2021-05-10 22:22, pirms 3 gadiem
tufijs1984 rakstīja: Atceros, ka 2k gadu sākumā Pučes kungs braši stāstīja, ka 2008 gadā LV izlase spēlēšot B divīzijā...
un Saviels būšot nākošā Avalanche zvaigzne, kas cels Stenliju pēc Ozo!

  +1 [+] [-]

, 2021-05-10 22:25, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: viens ir bez sistēmas, bezsistēma kaut kā LV hokejā tik lielu skādi nav nesusi, bet viņi auga totālā ledus deficīta apstākļos
Jā, protams.

Tāpēc no tiem gadiem daudzi hokejisti izlases kontekstā tiek pieminēti, nu, tā ar vieglu smīnu - Romanovskis, Ņikitins, Čubars, Mamonovs, Bļinovs.

Protams, ka nebija tā, ka tie gadi būtu pavisam tukši, bet Monreālas "Canadiens" 1. maiņas uzbrucēji, kā dažs no tiem gadiem tika reklamēts uz vietas, nesanāca.

  +2 [+] [-]

, 2021-05-10 22:27, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: un Saviels būšot nākošā Avalanche zvaigzne, kas cels Stenliju pēc Ozo!
Žurnālisti raksta to, ko tauta grib dzirdēt. Sevišķi situācijās, kad informācijas apmaiņas ātrums bija DAUDZREIZ zemāks kā ir pašlaik, kad NHL jaunumus uzzināja nevis ātri no telefona pačekojot aplikāciju kādu, bet vakarā - Panorāmā, bet visu maču rezultātus tikai reizi nedēļā - Sporta Avīzē.

  +1 [+] [-]

, 2021-05-10 22:43, pirms 3 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Jā, protams.

Tāpēc no tiem gadiem daudzi hokejisti izlases kontekstā tiek pieminēti, nu, tā ar vieglu smīnu - Romanovskis, Ņikitins, Čubars, Mamonovs, Bļinovs.

Protams, ka nebija tā, ka tie gadi būtu pavisam tukši, bet Monreālas "Canadiens" 1. maiņas uzbrucēji, kā dažs no tiem gadiem tika reklamēts uz vietas, nesanāca.
toties Ivanāns uzvilka Canadiens formu

     [+] [-]

, 2021-05-10 22:56, pirms 3 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Žurnālisti raksta to, ko tauta grib dzirdēt. Sevišķi situācijās, kad informācijas apmaiņas ātrums bija DAUDZREIZ zemāks kā ir pašlaik, kad NHL jaunumus uzzināja nevis ātri no telefona pačekojot aplikāciju kādu, bet vakarā - Panorāmā, bet visu maču rezultātus tikai reizi nedēļā - Sporta Avīzē.
To viņs teica TV, raidūjumā Futūršoks, kur apsprieda nākotni un tā, tas pat nebija sporta raidījums

  +1 [+] [-]

, 2021-05-10 22:56, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: toties Ivanāns uzvilka Canadiens formu
Tā gan, bet abās NHL karjeras Kanādas komandās viņam tā bēdīgāk gāja.

  +1 [+] [-]

, 2021-05-10 22:59, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: To viņs teica TV, raidūjumā Futūršoks, kur apsprieda nākotni un tā, tas pat nebija sporta raidījums
Raidījumu pat, laikam, atceros pēc nosaukuma. Bet tā - foršs dzejnieku laiks bija un, galvenais visi tam ticēja (es arī savā nesamaitātajā pasaules uztverē)!

  +2 [+] [-]

, 2021-05-10 23:16, pirms 3 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Raidījumu pat, laikam, atceros pēc nosaukuma. Bet tā - foršs dzejnieku laiks bija un, galvenais visi tam ticēja (es arī savā nesamaitātajā pasaules uztverē)!
ai, tagad visi tik gudri un zinoši ka riebj. katru sapni sabradās ar statistiku un piemēriem. Atceros naivos cerību laikus, kad man katra U18 bija topošie pro līgu un izlases špīleri

  +1 [+] [-]

, 2021-05-11 00:04, pirms 3 gadiem
Tit Lambins nr.5- mūsu, Rooba- nāc mājās

  +2 [+] [-]

, 2021-05-11 01:02, pirms 3 gadiem
Bija laiks, kad Piņķos zvaigzne bija Toivo Suursoo
Tas džeks normāli lādēja BAČ komandām.

     [+] [-]

, 2021-05-11 13:08, pirms 3 gadiem
Vismaz basītī igauņi mums jau iekabina ...

     [+] [-]

, 2021-05-11 13:32, pirms 3 gadiem
oxa rakstīja: NHL gan spēlē Narvā dzimušais Leo Komarovs, taču par igauni viņu neviens neuzskata. (C)
=============================
Latvijā gan par Latviešiem uzskata Znaroku, Kerču, Beļavski, Tambijevu, Maticinu, Panteļejevu, Semjonovu, Vasiļonoku un citus!

Igauņi tomēr visos laikos bijusi nacisti!
Tāpēc jau igauņi ir tālu priekšā visai pārējai psrs labklājībā. Jo tālāk no krieviem, jo labāka dzīve.