Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Čukste: "Šī sezona atvēra acis - ne vienmēr visiem ir vienādas iespējas"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Čukste: "Šī sezona atvēra acis - ne vienmēr visiem ir vienādas iespējas"
Kārlis Čukste. Foto: San Jose Barracuda

Aizvadījis sarežģītu sezonu Ziemeļamerikā, 23 gadus vecais aizsargs Kārlis Čukste parakstīja līgumu ar Kontinentālās hokeja līgas klubu Rīgas "Dinamo". Sarunā ar portālu Sportacentrs.com spēlētājs atskatījās uz notikušo Sanhosē "Sharks" fārmklubā un norādīja, ka smags trieciens bijis kluba lēmums nepalaist hokejistu uz pasaules čempionātu Rīgā.

Pēc četrām sezonām Kvinipekas Universitātē, kas allaž uzskatāma par vienu no spēcīgākajām NCAA hokeja komandām, Kārlis Čukste šajā sezonā pārkāpa profesionāļa kurpēs. Pirmos soļus sperot Latvijas čempionātā, jo pandēmijas dēļ Ziemeļamerikā viss startēja ar nokavēšanos. "Mogo/LSPA" rindās aizsargs demonstrēja tik labu sniegumu, ka pietika ar tikai pusi sezonas, lai tiktu iekļauts simboliskajā izlasē. Ja mājās viss gāja kā pa diedziņu, tad Amerikā nācās saskarties ar hokeja biznesa pusi.

"Sezona nebija viegla, bet daudz iemācījos. Piemēram, to, ka ne vienmēr visiem iespējas ir vienādas. Varēju būt labāks par dažiem aizsargiem komandā, bet iespējas nedeva. Jo viņi ir augstāk draftēti, jo viņiem kaut kas jau ir apsolīts. Tas atvēra acis – visiem iespējas nav vienādas. Protams, ja spēlētu kā Makdeivids, viss jau būtu citādi. Pēc sezonas runāju ar treneri, un viņš skaidri pateica – uzskata, ka esmu rādījis labu sniegumu, bet no augšas teikts, ka spēles laiks jādod citiem. Vairākumā, mazākumā, vienādos sastāvos. Man vienkārši tur nebija vietas," sarunā ar Sportacentrs.com teica Čukste.

Līdz debijai Amerikas Hokeja līgā viņam nācās pagaidīt. Beidzot ticis pie iespējas, Čukste laukumā devās kā uzbrucējs, nevis aizsargs – jo iekšējā konkurencē priekšroka tika dota citiem. Pirmajā spēlē latvietis guva vārtus, atgādinot par saviem uzbrucēja instinktiem – jaunības gados tā bija viņa pamatpozīcija. Kopumā Sanhosē "Barracuda" rindās Čukste aizvadīja septiņus mačus. Savukārt 16 spēles aizsarga kontā ECHL komandā Orlando "Solar Bears", iekrājot 1+3.

"Treneris pienāca un pateica, ka komandā nav vietas un ka būs labāk, ja man būs spēļu prakse. Tā bija vērtīga pieredze. Atnākot atpakaļ uz "Barracuda", biju gatavāks nekā tad, ja būtu tikai trenējies. Skaidrs, ka AHL un ECHL hokejs nav viena līmeņa, taču nebija arī tik slikti. ECHL ir labāka līga nekā cilvēki domā," teica Čukste, kuram sezonas beigās radās izdevība atgriezties Sanhosē.

Taču uzaicinājumu uz Latvijas izlases treniņnometni pirms pasaules čempionāta viņš saņēma vēl laikā, kad atradās ECHL klubā Orlando. Kluba atteikums atbrīvot vēl pirms sezonas beigām Čukstem raisījis neizpratni. "Vienmēr bijis sapnis aizvadīt pasaules čempionātu Latvijā. Pēc tā visa sapratu, ka atgriezties Sanhosē uz vēl vienu sezonu būtu ļoti grūti. Pat ja paliktu Amerikā, meklētu ko citu."

"Biju Orlando un nesapratu, kāpēc mani nelaiž. Tieši tobrīd "Barracuda" sāka pietrūkst aizsargi, un mani pasauca atpakaļ uz AHL. Apzinos – esmu parakstījis līgumu un man jāpilda savi darba pienākumi. Pats uz to esmu parakstījies. Tas gan nemazināja rūgtumu. Pēc regulārās sezonas beigām ļāva braukt, taču es pie Boba Hārtlija neesmu spēlējis, tāpēc nevarēju ierasties pēdējā brīdī," par garām palaisto izdevību stāstīja Čukste.

"Tas ir darbs, par kuru man maksā algu, tāpēc nedrīkstu sēdēt un žēloties – jābūt gatavam ik reizi, kad treneris nosauc manu numuru. Jāiet laukumā un jārāda labākais sniegums. Novērtēju to, ka treneris stāstīja par reālo situāciju, nevis teica, ka tūdaļ spēlēšu, ka esmu labākais, viss būs labi... Uzreiz pateica, ka nav brīvu vietu sastāvā. Galvenie cilvēki sēž NHL ofisā, un viņi arī izlemj, kurus vēlas redzēt laukumā. Mums bija seši aizsargi ar NHL līgumiem, un viņiem tika dota priekšroka," teica Čukste.

Sezonā nācās saskarties arī ar Covid-19 izraisītajām grūtībām. Sanhosē nebija atļauti kontakta sporta veidi, tāpēc gan "Sharks", gan "Barracuda" treniņnometni aizvadīja Arizonā. Pārģērbšanās un treniņi notika stāvlaukuma svelmē, netīrā veļa bija jāņem līdzi uz viesnīcu un jāmazgā pašiem. "Nekomfortabla sezona. Vēl Teksasā iesprūdām uz sešām dienām. Sēdi istabiņā, centies vingrot, bet pēc tam rokas tāpat ir stīvas. Sezonas beigās jūti, ka ir psiholoģisks nogurums. Tagad beigusies sezona, un pamazām viss atgriežas normālajās sliedēs, kur nav jādomā par visām grūtībām."

Čukste Latvijā plāno atgriezties jūnija vidū – aptuveni mēnesi pirms Rīgas "Dinamo" treniņnometnes sākuma.

"Sarunas bija raitas un sakārtotas. Piezvanīja Edgars Buncis un teica, ka gribētu mani redzēt komandā. Esmu jau iepriekš trenējies kopā ar Rīgas "Dinamo" pirms došanās uz Ziemeļameriku, esmu bijis pie izlases, un cilvēki ir mani redzējuši. Pirmais piedāvājums nāca sezonas vidū. Tobrīd gribēju redzēt, vai Sanhosē kaut ko piedāvās," pauda Čukste.

"Vienmēr esmu sekojis "Dinamo". Bija vēlme braukt uz "Dinamo", un beigās sakrita tā, ka tas bija labākais variants. Jau tagad nevaru sagaidīt sezonas sākumu," norādīja aizsargs. "Neuzskatu, ka tas būtu tramplīns atpakaļ uz Ameriku. Nav tā, ka gribu aizvadīt vienu sezonu un uzreiz kravāt koferus. Nedomāju tik tālu. Centīšos palīdzēt "Dinamo". Domāju tikai par nākamo sezonu."

     [+] [-]

, 2021-05-26 15:15, pirms 3 gadiem
tramplīns uz Šveici!

     [+] [-]

, 2021-05-27 12:15, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: tramplīns uz Šveici!
Cerams