Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Čehijas Ekstralīgā ievieš leģionāru un jauniešu ierobežojumus

Agris Suveizda

Čehijas Ekstralīgā ievieš leģionāru un jauniešu ierobežojumus
Martins Rūžička ar 83 (40+43) punktiem 52 spēlēs kļuva par Ekstralīgas regulārās sezonas rezultatīvāko spēlētāju
Foto: Pavel Sonnek/Deník

Čehijas Ekstralīga, cerot atturēt jauno hokejistu došanos uz ārzemēm, nolēmusi ieviest krietni stingrākus mērus, nosakot konkrētas kvotas attiecīgā vecuma spēlētājiem. Tāpat sezonas laikā komanda drīkstēs pieteikt tikai sešus leģionārus.

Arvien vairāk čehu hokejistu un, jo īpaši, jauno hokejistu katru gadu pamet dzimteni un dodas spēlēt uz ārzemēm. Pagājušajā sezonā Kontinentālajā hokeja līgā un Zviedrijas, Somijas, Šveices un Vācijas augstākajās līgās spēlēja ap 80 čehiem, vēl 55 laimi meklēja Kanādas junioru līgās vai Amerikas Hokeja līgā. Čehijas hokeja amatpersonas vēlas apturēt šo tendenci, tādēļ speciāla darba grupa vairākās sanāksmēs izstrādāja konkrētus principus, kā nākotnē noturēt čehu hokejistus pašmāju līgā.

Tika nolemts, ka nākamsezon spēles pieteikumā komanda drīkstēs ierakstīt ne vairāk par 15 1990.gadā vai agrāk dzimušiem spēlētājiem. Tāpat pieteikumā būs jābūt vismaz trim hokejistiem, kas dzimuši laika posmā no 1991. līdz 1993.gadam, kā arī vismaz vienam spēlētājam, kurš ir dzimis ne agrāk par 1994.gadu. Minētie nosacījumi gan neattiecas uz abiem vārtsargiem. Tika nolemts, ka sezonas laikā komanda drīkstēs izmantot tikai sešus leģionārus. Viena no sešām licencēm tiks iztērēta, līdz ko leģionārs tiks reģistrēts sezonas pieteikumā - neatkarīgi no tā, vai viņš izies laukumā.

"Kad darba grupa tika izveidota, mums prasīja, lai atrodam risinājumu divām lielām Čehijas hokeja problēmām. Pirmkārt, kā noturēt spēlētājus Ekstralīgā ilgāku laika posmu, jo īpaši mūsu jaunos spēlētājus. Otrkārt, mums prasīja atrast veidu, kā nodrošināt, ka līgas vidējā spēlētāja cena neciestu no inflācijas, ņemot vērā daudzu klubu finansiālo situāciju," sacīja viens no darba grupas biedriem Prāgas "Sparta" vadītājs Petrs Briža. "Diskusijas grupā un ar klubiem kopš 2010.gada decembra ilga vairākus mēnešus. Mums vajadzēja atrast veidu, kā ietaupīt naudu un palīdzēt jaunajiem spēlētājiem ātrāk iekļūt sastāvā. Uz komandām izmēģinājām vairākas idejas. Sākotnēji gribējām spēles pieteikumu samazināt līdz 20 spēlētājiem, kamēr cits plāns bija izveidot algu griestus. Taču abos plānos dažādu iemeslu dēļ starp klubiem neizdevās atrast kopsaucēju."

"Diskusijas ne vienmēr bija vieglas. Cilvēki un klubi mēdz būt diezgan piesardzīgi, ja saskaras ar izmaiņām, kas viņiem var nešķist ērtas. Tāpēc pietiekami ilgu laiku skaidrojām jaunos noteikumus un to ietekmi tā, lai tas derētu pilnīgi visiem. Pēdējais, taču ne mazsvarīgākais bija pārliecināt komandas, kuru jauniešu komandas nav tik labas kā citiem klubiem, ka šis piedāvājums ir visa Čehijas hokeja labā un ka tam ir vairāk pozitīvā nekā negatīvā," Briža turpināja. "Sapratām, ka nav tāda perfekta risinājuma - un tāds nav arī mūsējais. Taču tas piedāvā labākas iespējas jaunajiem spēlētājiem iekļūt sastāvā un tādējādi iegūt lielāku spēles laiku. Domājam, ka šāda stimula rezultātā varēsim pārliecināt spēlētājus nepamest līgu jau agrā vecumā."

"Ievērojām, ka no aģentu un vecāku puses bija daudz kritikas, ka jaunajiem spēlētājiem netiek dota pietiekami liela iespēja tikt pie spēles laika," teica Briža. "Kamēr agrāk jauniešiem par vietu sastāvā bija jācīnās ar veterāniem un vecākiem spēlētājiem, nākamsezon viņi sacentīsies vienīgi ar saviem vienaudžiem par garantētu vietu sastāvā. Tagad šiem spēlētājiem būs mazāka konkurence un viņi varēs savā starpā noskaidrot, kurš ir labākais. Tas visu procesu padara skaidrāku un godīgāku. Kopumā teiktu, ka šo plānu varēs nodēvēt par veiksmīgu tad, kad spēlētāju skaits ārzemēs samazināsies, bet Ekstralīgas līmenis nebūs krities vai būs pat paaugstinājies."

Izmantotie resursi:
Home

  -3 [+] [-]

, 2013-07-29 16:27, pirms 11 gadiem
Varetu ieviest kko lidzigu Latvija

 +14 [+] [-]

, 2013-07-29 16:28, pirms 11 gadiem
kasha rakstīja: Varetu ieviest kko lidzigu Latvija
Nu ja savādāk nevaram atkauties no tām leģionāru jūrām

  +2 [+] [-]

, 2013-07-29 16:47, pirms 11 gadiem
Apsveicami.

  -3 [+] [-]

, 2013-07-29 16:48, pirms 11 gadiem
Pirmais kas viņiem bija jāizdara ,bija jāizmet LEV no Čehijas.

     [+] [-]

, 2013-07-29 22:22, pirms 11 gadiem
Vienīgi iekapsulēšanās nekad ne pie kā laba nav novedusi, jo konkurences trūkums izraisa degradāciju...

     [+] [-]

, 2013-07-29 23:45, pirms 11 gadiem
Luix rakstīja: Vienīgi iekapsulēšanās nekad ne pie kā laba nav novedusi, jo konkurences trūkums izraisa degradāciju...
Čehijā gan konkurences trūkums nav manīts.