Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Somija nenosargā čempionu titulu, ASV desmitais zelts

Somija nenosargā čempionu titulu, ASV desmitais zelts
ASV U-18 hokeja izlase - desmitkārtējie pasaules čempioni
Foto: http://u18worlds2017.iihf.com

Uzvaru pasaules U-18 čempionāta finālā izcīnīja ASV izlase, kas pieveica Somijas vienaudžus ar rezultātu 4:2, izcīnot desmito zeltu 15 gados.

ASV un Somijas izlases jau divas reizes tikušās zelta spēlē, abas reizes amerikāņi bijuši stiprāki. Arī trešo mēģinājumu ASV izlase uzsāka veiksmīgāk - komanda bez problēmām izturēja mazākumu un jau nākamajā uzbrukumā atklāja spēles rezultātu - Bredens Tkačaks pie apmales atņēma ripu somam un piespēlēja savam partnerim, kurš no vārtu priekšās pārspēja Uko-Pekku Lūkonenu - 1:0. Kristianam Vesalainenam bija veselas divas iespējas, lai izlīdzinātu rezultātu, kuras viņš neizmantoja, bet perioda beigās ASV izlase ar darbiem apliecināja teicienu "neiesit tu – iesit tev". Džeikobs Tortora saglabāja ripu aiz Somijas valstsvienības vārtiem un piespēlēja Džoelam Farabijam, kurš vienā mirklī pāradresēja to vārtos - 2:0.

Otro trešdaļu ASV uzsāka mazākumā - uz noraidīto soliņa nonāca Tkačaks, kurš noraudzījās uz savas komandas trešo vārtu guvumu - Kokerils piespēlēja Farabijam, kurš divcīņā ar vārtsargu izradījās veiksmīgāks - 3:0. Somijas izlases problēmas turpinājās, jo drīz komanda palika mazākumā. Nospēlēt četratā izdevās bez vārtu zaudējuma, bet perioda turpinājumā rezultāta starpību izdevās samazināt - Emeli Rasanens ar metienu no zilās līnijas panāca 3:1.

Somi turpināja uzbrukt un viņu presings vainagojās ar noraidījumu ASV izlases sastāvā, kas palika neizmantots, vēl jo vairāk, Joni Ikonens bija spiests pārkāpt noteikumus lai nepieļautu pretuzbrukumu un amerikāņi izmantoja vairākumu, gūstot ceturtos vārtus - Kvintons Hjūdžs cīņā piespēlēja Grantam Mišmanam, kura metiens izradījās precīzs - 4:1. Somijai bija iespēja atgriezties spēlē, tāpat ASV izlase varēja gūt piektos vārtus, tomēr otrais periods noslēdzās ar ASV trīs vārtu pārsvaru.

Trešais periods vairs nebija tik rezultatīvs - gan piecatā pret pieciem, gan četratā pret četriem vārti netika gūti. Somijas izlases plānos bija atspēlēt trīs golus, tāpēc jau četras minūtes pirms pamatlaika beigām Lūkonens tika nomainīts uz sesto laukuma spēlētāju. Plāna pirmā daļā tika realizēta, bet vislielāko lomu tajā nospēlēja amerikāņu vārtsargs Dilans Sensirs, kurš mēģināja izmest ripu no zonas, bet trāpīja Urho Vakanainenam, no kura ripa ieslīdēja vārtos - 4:2. Un tomēr izšķirošajā brīdī Somijas izlasei neizdevās iespiest pretiniekus viņu zonā, bet noraidījums 31 sekundi līdz sirēnai iznīcināja jau tā niecīgas cerības. Līdz ar finālsvilpi ASV izlase ieguva pasaules U-18 čempionu titulu, jau trešo pēdējos piecos gados.

Pasaules U-18 čempionāts, fināls

ASV – Somija 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)
Vārti: 3:51 Noriss (Tkačaks) 1:0, 16:47 Farabijs (Tortora) 2:0, 21:03 Farabijs (Kokerils, Sensirs, maz.) 3:0, 27:05 Rasanens (Koskenkorva, Kotkaniemi) 3:1, 31:03 Mismašs (Hjūdžs, Noriss, vair.) 4:1, 56:44 Vakanaiens 4:2
Soda minūtes: 24:10
Metieni: 22:21
Vārtsargi: Sensirs - Lūkonens (līdz 56:15, 56:44 – 59:29)

Par turnīra vērtīgāko spēlētāju un labāko uzbrucēju tika atzīts Somijas izlases uzbrucējs Kristians Vesalainens, kurš čempionātu pabeidza ar sešiem vārtiem un septiņām piespēlēm. Par labāko vārtsargu atzina krievu Maksimu Žukovu bet par labāko aizsargu - Miro Hieskanenu no Somijas izlases

Somijas izlase nespēja otro gadu pēc kārtas izcīnīt zeltu, šogad palika otrajā vietā un tagad komandai ir pa trīs katra kaluma medaļām. ASV izlase izcīnīja desmito pasaules čempionu titulu 15 gados, bet kopš 2004. gada amerikāņi allaž pabeiguši turnīru labāko trijniekā.

Nākamais pasaules U-18 čempionāts norisināsies no 19. līdz 29. aprīlim Krievijas pilsētās Magņitogorskā un Čeļabinskā. Latvijas izlases vietu ieņems Francijas valstsvienība, bet mūsējie mēģinās atgriezties elitē un čempionātu aizvadīs 1A divīzijā.

Pēdējo piecu gadu medaļnieki

GadsZeltsSudrabsBronza
2017ASVSomijaKrievija
2016SomijaZviedrijaASV
2015ASVSomijaKanāda
2014ASVČehijaKanāda
2013KanādaASVSomija

Izmantotie avoti:
en - 2017 IIHF Ice Hockey U18 World...

  +1 [+] [-]

, 2017-04-23 23:24, pirms 7 gadiem
Somija labi bija visā turnīrā

  +2 [+] [-]

, 2017-04-24 04:45, pirms 7 gadiem
Žēl, bet nu laikam šogad nebija tik labi kā pirms gada. Taču jebkurā gadījumā somiem arī šis čempionāts liekams ar plus zīmi. Atšķirībā no mūsējiem...