Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Latvijas U-18 izlase cīņā par astoņnieku

Arvis Cimermanis
Arvis Cimermanis

Latvijas U-18 izlase cīņā par astoņnieku
Leonīds Beresņevs ikdienā trenēja ''Dinamo/Juniors'' hokejistus, taču tagad jāved cīņā Latvijas U-18 izlase
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Jau rīt Baltkrievijas pilsētās Minskā un Bobruiskā sāksies Pasaules čempionāts hokejā U-18 izlasēm, kurā piedalīsies arī Latvijas jaunie hokejisti. Latvijas Hokeja federācija (LHF) izlasei izvirzījusi uzdevumu – ne zemāk par astoto vietu. Astotā vieta automātiski nozīmēs vietas saglabāšanu spēcīgāko izlašu sabiedrībā arī nākamgad, tāpēc paskatīsimies, kādas ir mūsu hokejistu izredzes šajā čempionātā.

Latvijas U-18 izlase līdz šim Augstākajā divīzijā spēlējusi tikai vienu reizi. Tas notika 2007. gadā, kad čempionāts notika Somijas pilsētās Tamperē un Raumā. Toreiz izlases kodolu veidoja 1989. gadā dzimušie hokejisti, bet bija arī 1990. gadā dzimušie – Bukarts, Cinks un citi. Čempionātu komanda pabeidza desmitajā vietā tikpat komandu konkurencē, kas nozīmēja atvadas no spēcīgāko izlašu sabiedrības. Tik slikti jau nemaz komandai negāja, jo vēlākajiem čempioniem krieviem mūsu puiši zaudēja labā cīņā ar rezultātu 3:6. Par klupšanas akmeni toreiz kļuva Ziemeļamerikas izlases, pret kurām latviešiem nebija nekādu variantu. Kanādiešiem piekāpāmies ar 1:9, bet ASV hokejistiem ar 0:8. Ja salīdzina ar šogad U-20 izlases iespēto (0:16 pret Kanādu un 1:12 pret ASV), tad sanāk, ka mūsu puiši 2007. gadā spēlējuši visai cienīgi. Toreiz viens no izšķirošajiem mačiem bija pret Vāciju, kurš tika zaudēts ar 2:3. Lai saglabātu vietu elitē, mūsu puišiem bija jāizcīna panākumi pret Somijas un Čehijas izlasēm, ko izdarīt, protams, neizdevās. Abās cīņās zaudēts cienīgi – 1:4 pret čehiem un 3:6 pret somiem, bet par to vietu elitē diemžēl nedod.

Šogad Latvijas U-18 izlase starp pasaules spēcīgākajām izlasēm atgriežas pēc trīs gadu pārtraukuma. Vietu elitē šiem puišiem izcīnīja 1991. gadā dzimušie, kas pagājušajā gadā Itālijas pilsētā Asiago aiz sevis atstāja japāņus, austriešus, itāļus, dāņus un frančus. No uzvarētāju sastāva šogad izlasē palikuši tikai trīs spēlētāji – Kristiāns Pelšs, Ņikita Koļesņikovs un Kristers Freibergs. Pārējiem spēlētājiem šī būs pirmā pieredze Pasaules čempionātā, un uzreiz jau spēcīgāko izlašu sabiedrībā. Tas, ka puišiem nav bijusi pieredze šāda līmeņa turnīros var nedaudz patraucēt, bet tas, manuprāt, nebūs izšķirošais faktors.

Sastāvs šogad veidots līdzīgi kā citus gadus, jo ir viena bāzes komanda, no kuras nāk puse izlases spēlētāju. Šī komanda ir Leonīda Tambijeva vadītā ''SK Rīga/Profs-18'', kas šogad spēlēja Latvijas Atklātajā čempionātā, kā arī Baltkrievijas junioru līgā. Latvijā komanda ierindojās piektajā vietā sešu komandu konkurencē, kas nemaz nav tik slikti, ņemot vērā, ka šiem puišiem šī bija pirmā sezonā pieaugušo hokejā. Baltkrievijas junioru līgā, spēlējot savā vecuma grupā, Tambijeva vadītā komanda ierindojās otrajā vietā 12 komandu konkurencē, piekāpjoties tikai Minskas ''Dinamo'' hokejistiem. Pārējo izlases sastāvu veido spēlētāji gan no Latvijas klubiem, gan arī no ārzemju klubiem. No ārzemēs spēlējošiem jāpiemin aizsargs Kristers Freibergs, kuram šis jau būs otrais Pasaules čempionāts. Ikdienā Freibergs spēlē zviedru klubā ''Linkopings HC'', kas ir viens no atpazīstamākajiem šīs valsts klubiem. Par pārējiem ārzemniekiem grūti spriest, jo ikdienā šie spēlētāji tik bieži darbībā nav redzēti. Vēl jāatceras tas, ka ārzemēs spēlējošie ne vienmēr ir labāki par Latvijas klubos spēlējošiem, to pierāda arī nosauktais galīgais sastāvs, kurā nav iekļauti vairāki ārzemēs spēlējošie hokejisti. Eiropā un Ziemeļamerikā junioru līgas ir tik daudz, ka arī līmenis tajās ir ļoti atšķirīgs, tāpēc spriest par to, kuri šajā izlases modelī būs līderi, ir pavisam lieki. Noteikti, ka vienam no izlases līderiem jābūt Kristiānam Pelšam, kurš šosezon spēlēja Baltkrievijas čempionātā ''Dinamo/Juniors'' sastāvā, taču arī tas ir tikai nosacīti. To, kas būs īstie līderi komandā, parādīs tikai čempionāts, kad būs jāiet uz ledus, nevis jāskatās, kurā klubā kurš spēlē.

Šīs komandas lielākais trumpis noteikti ir tieši komandas spēle, jo pirms pāris gadiem šī paaudze netika uzskatīta par to talantīgāko un labāko Latvijā pēdējos gados. Kopš ar lielāko daļu izlases ikdienā strādā Leonīds Tambijevs spēlētāji ir ļoti progresējuši tieši taktiskajā ziņā, jo ļoti labi spēj izpildīt trenera doto uzdevumu, īpaši spēlējot aizsardzībā. Esmu pārliecināts, ka arī izlases spēles modelis būs tieši tāds pats, jo visas izlases, izņemot Baltkrieviju, uz papīra ir krietni spēcīgākas par Latviju, tāpēc jāspēlē būs tieši no aizsardzības.

Visā šīs izlases sakarā ir kāds interesants moments. Oficiāli izlases galvenais treneris ir Leonīds Beresņevs, bet viņa asistents ir Leonīds Tambijevs, kas lielai daļai spēlētāju ikdienā ir galvenais treneris. Vēl jāpiemin tas, ka Tambijevs pavisam noteikti zina labāk gan visus spēlētājus, gan arī to, kā viņus izmantot laukumā, tāpēc paredzu, ka šoreiz treneru štābs nozīmes ziņā ir tikai nomināli sadalīts. Tas ir tikai pieņēmums, taču līdzīgi gadījumi Latvijas jaunatnes hokejā jau ir bijuši, kad 2006. gadā Rīgā notikušajā Pasaules čempionātā U-18 izlasēm Latvijas izlases galvenais treneris bija Aleksandrs Klinšovs, bet patiesībā visu parādi vadīja spēlētāju ikdienas treneris Oļegs Znaroks.

Ar visai skaļu uzdevumu nākusi klajā Latvijas Hokeja federācija (LHF), kas paziņojusi, ka izlasei turnīrs jābeidz ne zemāk kā astotajā vietā. Tie, kas seko līdz hokejam, saprot, kas tas ir tas pats, kas saglabāt vietu augstākajā divīzijā. Protams, ka uzdevums komandai ir jādod, bet ir jāsaprot, ka to izpildīt būs ļoti grūti. Līdz šim U-18 izlasei tas vēl nav izdevies, bet U-20 hokejistiem tas izdevās vienu reizi. Ja noliekam visas desmit komandas vienu otrai blakus uz papīra, tad ir skaidrs, ka Latvijas izlasei šajā turnīrā būtu jāpaliek pēdējai vai priekšpēdējai. Vienīgā mūsu līmeņa komanda ir Baltkrievija, taču viņi ir mājinieki, kas noteikti ar savu sienu atbalstu var aizķerties pret Šveici vai vēl kādu citu no vidusmēra komandām. Mums ar Baltkrieviem visticamāk spēlēt sanāks un tieši spēlēs par palikšanu, jo viņiem grupā kopā ar Kanādu, ASV un Zviedriju diez vai izdosies tikt labāko trijniekā. Līdzīga situācija ir arī mūsu izlasei, tomēr mums pretiniekos nebūs tik ļoti neērtās Ziemeļamerikas izlases, pret kurām nekad neko neesam varējuši parādīt. Mēs spēlēsim vispirms pret Somiju, kas būs atklāšanas spēle, tad pret Krieviju, Čehiju un visbeidzot Slovākiju. No mūsu grupas komandām noteikti visņemamākā ir Slovākija, taču arī viņi pēdējos gados ir parādījuši, ka pieder pie tām komandām, kas pārliecinoši spēj saglabāt vietu augstākajā divīzijā.

Visticamāk, ka izšķirošās cīņas par palikšanu arī notiks starp Latviju, Slovākiju, Čehiju, Šveici un Baltkrieviju, tomēr jāatceras, ka jauniešu hokejs ir ļoti neprognozējams. Vēl nesen no U-18 Augstākās divīzijas izlidoja čehi, šogad U-20 čempionātā Šveice izslēdza Krieviju no cīņas par medaļām. Viss ir iespējams, tāpēc jānovēl mūsu puišiem veiksme un cīņasspars, lai varētu pacīnīties par pēc iespējas augstāku vietu čempionāta noslēgumā.

Latvijas U-18 izlases sastāvs pasaules čempionātam elites divīzijā

Vārtsargi

Hokejists Dz.g.Klubs
Kristers Gudļevskis1992SK ''Rīga''
Vadims Miščuks1993SK ''Liepājas Metalurgs''

Aizsargi

Hokejists Dz.g.Klubs
Kristers Freibergs1992''Linkoping'' (Zviedrija)
Artūrs Salija1992SK ''Rīga/Profs-18''
Krišs Lipsbergs1993SK ''Rīga/Profs-18''
Edgars Siksna1993SK ''Liepājas Metalurgs''
Ņikita Koļesņikovs1992SK ''Rīga/Profs-18''
Andrejs Smirnovs1992SK ''Rīga/Profs-18''
Kristaps Nīmanis1993SK ''Rīga/Profs-18''
Vladislavs Dudins1992Vācija

Uzbrucēji

Hokejists Dz.g.Klubs
Māris Diļevka1992SK ‘’Liepājas Metalurgs’’
Artūrs Kuzmenkovs1993SK ‘’Liepājas Metalurgs’’
Kristiāns Pelšs1992‘’Dinamo/Juniors’’
Edgars Kļaviņš1993SDE (Stokholma; Zviedrija)
Kirils Tambijevs1992SK ‘’Rīga/Profs-18’’
Dāvis Straupe1992SK ‘’Rīga/Profs-18’’
Artjoms Dašutins1993SK ‘’Rīga/Profs-18’’
Rinalds Rautenšilds1993SK ‘’Rīga/Profs-18’’
Juris Ziemiņš1993SK ‘’Rīga/Profs-18’’
Edgars Kurmis1993HK ‘’Prizma/Pārdaugava93’’
Zemgus Girgensons1994Green Mountain Glades (ASV)
Raimonds Upenieks1992SK ‘’Rīga/Profs-18’’

Latvijas U-18 izlases treneru korpuss
galvenais treneris Leonīds Beresņevs
treneris Leonīds Tambijevs
treneris Igors Ļebedevs

Izlases menedžeris Anatolijs Jemeļjaņenko
Ekipējuma menedžeris Ēriks Bērziņš
Ārsts Auseklis Priednieks

Latvijas izlases spēļu kalendārs

Datums un laiksPretinieks
13.04 plkst. 15:00Somija
14.04 plkst 15:30Krievija
16.04 plkst. 15:30Čehija
17.04 plkst 19:00Slovākija

Izmantotie resursi:
iihf.com