Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Mājiniece Ēģipte sirdi plosošā trillerī neizmanto izcilu iespēju iekļūt PČ pusfinālā

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

Mājiniece Ēģipte sirdi plosošā trillerī neizmanto izcilu iespēju iekļūt PČ pusfinālā
Ēģiptes handbolistu emocijas pēc zaudējuma. Foto: AFP/Scanpix

Pasaules čempionāta handbolā pirmajā ceturtdaļfināla mačā fantastisku izdevību sensacionāli izslēgt turnīra favorīti Dāniju neizmantoja laukuma saimnieki ēģiptieši, kas negaidītiem pavērsieniem bagātā divu pagarinājumu un septiņu metru metienu sērijas drāmā pašreizējai pasaules čempionei piekāpās ar 38:39.

Līdzšinējo turnīru nevainojami aizvadījusī (nevienā no sešām spēlēm dāņu pārsvars nebija mazāks par septiņiem vārtiem) Dānija arī ceturtdaļfināla spēlē pret mājinieci Ēģipti tika uzskatīta par izteiktu favorīti. Tomēr realitāte skandināviem izrādījās ne tik salda. Spēli ar trīs vārtiem pēc kārtas iesāka tieši ēģiptieši, tomēr Dānija spēja atgūties un līdz pirmā puslaika beigām panākt 16:13 vadību. Pēc pārtraukuma Ēģipte ātri vien atspēlējās un brīžiem atguva minimālu pārsvaru. Dramatiskā pamatlaika pēdējā minūtē Ēģipte sākumā nokļuva priekšgalā ar 28:27, taču dāņi teju uzreiz panāca 28:28. Mājiniekiem palika vēl aptuveni pusminūte savam uzbrukumam, taču ļoti muļķīgu divu minūšu sodu uzbrukumā nopelnīja viens no Ēģiptes handbolistiem. Tomēr savu izdevību pielikt spēlei punktu neizmantoja arī Dānija, kas tā arī netika pie kvalitatīva metiena, pēdējo piespēli pārtverot ēģiptietim un mačam noskļūstot līdz papildlaikam.

Pirmajā pagarinājumā Dānija vairākkārt ieguva divu vārtu pārsvaru, taču desmitminūtes izskaņā ēģiptiešiem izdevās izglābt teju mirušu spēli. Āfrikas komandai ļoti palīdzēja paši skandināvi, vienam no Dānijas izlases līderiem Mikelam Hansenam pēc tiesneša svilpes pilnīgi nevajadzīgi aizmetot bumbu prom. Ņemot vērā, ka tobrīd ritēja pagarinājuma pēdējās sekundes, Hansens un Dānijas izlase saņēma bargu sodu - spēlētājam tika piešķirta sarkanā kartīte, bet uz Dānijas vārtiem tika nozīmēts septiņu metru soda metiens, ko pēcāk Ēģipte realizēja - 34:34.

Pēc īsa pārtraukuma tobrīd 70 minūtes nospēlējušās komandas metās vēl vienā desmit minūšu papildlaikā. Šķietami neticami, bet tajā abu komandu uzbrucēji neizturēja spriedzi, abām vienībām gūstot pa vienam vārtu guvumam. Šoreiz ļoti tuvu vēsturiskai iekļūšanai pusfinālā bija Ēģipte, kas ar izcilu spēli aizsardzībā, kā arī teicamu vārtsargu sniegumu panāca to, ka arī pēdējā uzbrukumā dāņi netika pie labas metiena iespējas. Tomēr šoreiz pakalpojumu Dānijai izdarīja ēģiptiešu handbolists Ibrahims Elmasri, kurš pēdējā sekundē viņa komandai absolūti nekaitīgā situācijā nevajadzīgi agresīvi uztriecās virsū izmisīgu un neprecīzu metienu no tālienes izdarījušajam dānim. Pēc video atkārtojuma noskatīšanās tiesnesis pielēma lēmumu par Elmasri noraidīšanu no laukuma un septiņu metru metiena piešķiršanu uz Ēģiptes vārtiem, ko dānis Magnuss Landīns Jakobsens realizēja - 35:35!

Emocionālās spēles kulminācija pienāca septiņu metru metienu sērijā. Jau pirmajā kārtā Ēģiptes handbola leģendas Ahmeda Elahmara raidīto bumbu atsita dāņu vārtsargs. Turpinājumā pa vienai reizei kļūdījās abu vienību spēlētāji, Dānijai sirdi plosošā veidā izlienot caur adatas aci un turpinot cīņu par pasaules čempiones titula nosargāšanu.

Uzvarētājiem desmit no 17 metieniem realizēja noraidītais Mikels Hansens, bet pa sešām reizēm izcēlās Magnuss Saugstrups Jensens, Lasse Svans un Matiass Gidsels. Ēģiptes sastāvā 11 no 13 metieniem vārtu guvumos pārvērta Jahija Omārs, kamēr astoņus vārtus iemeta Jehija Elderā.

Dānija pusfinālā spēkosies pret Spāniju, kas savā ceturtdaļfināla spēlē ar 31:26 droši pieveica Norvēģiju. Uzvarētājiem astoņus vārtus iemeta Alekss Dujšebajevs. Zīmīgi, ka 21. gadsimtā Spānija Norvēģijas valstsvienību spējusi pieveikt visos desmit savstarpējos dueļos.

Dramatisks ceturtdaļfināls tika aizvadīts arī starp Francijas un Ungārijas izlasēm. Ungāri spēles sākumā vairākkārt ieguva sešu vārtu vadību (7:1, 8:2, 9:3), tomēr francūži veiksmīgi atguvās, otrā puslaika vidusdaļā pirmoreiz izvirzoties vadībā. Pamatlaika galotnē Francijai piederēja 30:27 pārsvars, taču ungāri pārsteidzoši izrāva neizšķirtu (30:30), panākot to, ka jāspēlē papildlaiku. Tajā pirmos vārtus iemeta Ungārija, taču atlikušajā daļā laukumā dominēja Francija, izcīnot uzvaru ar 35:32. Pa sešām reizēm pretinieku cietoksni izdevās iekarot francūzim Mišelam Gigū un ungāram Bencem Banhidi.

Francija pusfinālā eksaminēs citu šajā čempionātā bez zaudējumiem spēlējošo komandu Zviedriju, kas salīdzinoši ļoti komfortabli ar 35:23 sakāva Kataru. Visus savus astoņus metienus vārtu guvumos pārvērta Lukass Pellass.

Ceturtdaļfināls

SpēleRezultāts
Dānija - Ēģipte39:38 7m m. s.
Zviedrija - Katara35:23
Spānija - Norvēģija31:26
Francija - Ungārija35:32 P

Pusfināls (29.01.)

SpēleLaiks
Dānija - Spānija18:30
Zviedrija - Francija21:30

Izmantotie resursi:
https://www.ihf.info/competitions/m...

  +1 [+] [-]

, 2021-01-27 23:24, pirms 3 gadiem
Kas par spēli. Ko tādu sen nebiju piedzivojis. Dramatiski.

     [+] [-]

, 2021-01-27 23:31, pirms 3 gadiem
Pusfinālistēm kopā 13 PČ tituli. Visas ir bijušas čempiones.

     [+] [-]

, 2021-01-28 00:07, pirms 3 gadiem
Iespaidīga spēle!