Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

TENAX pret "Ņevu" - Latvijas čempions pret pirmo Krievijas čempionu

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

TENAX pret "Ņevu" - Latvijas čempions pret pirmo Krievijas čempionu
Sanktpēterburgas "Ņeva" galvenais treneris un titulētākais cilvēks komandā Dmitrijs Torgovanovs.

Jau rakstījām, ka Latvijas čempionam Dobeles TENAX handbola klubam EHF Eiropas līgas 3. kārtā ir trāpījusies viena no spēcīgākajām Krievijas komandām Sanktpēterburgas "Ņeva". Var teikt - iespējams, ka spēcīgākais no visiem iespējamajiem konkurentiem (tamlīdzīgā statusā vēl varētu būt Somijas čempions "Riihimaen Cocks" un HK "Drammen" no Norvēģijas). Aizvadītajā sezonā "Ņeva" Krievijas handbola Superlīgā ieņēma 3. vietu un ieguva bronzas medaļas.

Tieši Sanktpēterbugas "Ņeva" 1993. gadā kļuva par pirmo Krievijas čempionu handbolā (pirmajā sezonā pēc PSRS izjukšanas notika NVS čempionāts) un viens no tās komandas līderiem bija pašreizējais komandas galvenais treneris Dmitrijs Torgovanovs. Savulaik viens no labākajiem līnijas spēlētājiem pasaulē vēlāk 13 sezonas aizvadīja Vācijas 1. bundeslīgā, ar Krievijas izlasi bija olimpiskais (2000. gadā), divreiz pasaules (1993. un 1997. gadā) un vienreiz Eiropas (1996. gadā) čempions, bet kopā ar Evaru Klešniku 2005. gadā ieguva EHF kausu Esenes TuSEM sastāvā. Pirms pāris gadiem Torgovanovs bija Krievijas izlases galvenā trenera lomā Rīgas domes kausa izcīņā. Uzvara 1993. gada Krievijas čempionātā ir lielākais Ņevas" panākums (PSRS laikā tā galvenokārt kursēja starp augstāko un 1. līgu un tikai 80. gados kļuva par stabilu augstākās līgas komandu). Vēl 6 reizes iegūtas sudraba un 3 reizes - bronzas medaļas. Uz Eiropas skatuves 2019. gada sezonā izdevās iekļūt EHF Izaicinājuma kausa (pašreizējais Eiropas kauss) izcīņas pusfinālā. kur nācās piekāpties nākamajam trofejas ieguvējam Bukarestes CSM (24:26 mājās un 20:25 viesos).

Tieši galvenais treneris arī ir lielākā Sanktpēterbugas komandas zvaigzne. Krievijas izlases paplašinātajā sastāvā tās jaunais galvenais treneris Velimirs Petkovičs nav iekļāvis nevienu "Ņevas" spēlētāju, taču tas nenozīmē, ka komanda no Ņevas krastiem ir kļuvusi vājāka - Krievijas Superlīgas turnīra tabulā tā pašreiz ieņem otro vietu un tikai par 3 punktiem atpaliek no čempiona Maskavas apgabala "Chehovskiye Medvedi", turklāt "Lāči" ir aizvadījuši par vienu spēli vairāk. "Ņevas" labākais vārtu guvējs Pāvels Turajevs ar 40 gūtiem vārtiem dala 6.-8. vietu starp labākajiem vārtu guvējiem (pagājušo sezonu pabeidza 6. vietā), Eldars Nasirovs ar 24 rezultatīvām piespēlēm dala 8.-10. vietu starp piespēļu dalītājiem (pagājušo sezonu arī pabeidza 6. vietā), savukārt pēc sistēmas vārti plus piespēle labāko desmitniekā ir Turajevs (40+17 un dalīta 7./8. vieta) un Jevgeņijs Cakariass (34+22 un 9. vieta). Starp Superlīgas labākajiem vārtsargiem pirmajā sešiniekā ir abi "Ņevas" vārtsargi - 4. vietā Andrejs Djačenko (36,6 % atvairītu metienu), bet 5. vietā ukrainis Vitālijs Šimanskis (35,6 %), kurš ir arī vienīgais ārzemnieks komandā.

Visi šie spēlētāji ir pieredzējuši meistari, taču Sanktpēterburgas komandai ir arī labas rezerves (vietējā handbola skola ir viena no labākajām Krievijā) ar Krievijas jaunatnes izlases kapteini Aleksandru Kovaļenko priekšgalā. Rezerves sevi apliecināja pēdējā Superlīgas mačā ar Taganrogas komandu - savainojumu un slimības dēļ laukumā nevarēja iet 9 (!) spēlētāji (no pieminētajiem laukuma spēlētājiem līderiem laukumā bija tikai Turajevs), taču "Ņeva" uzvarēja ar 33:28.

Pret tik spēcīgu komandu Dobeles TENAX Eiropas kausu izcīņā vēl nav spēlējis. Jo interesantāk.