Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Aivis Jurdžs: "Kosmisku mērķu pagaidām nav... "

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Aivis Jurdžs: "Kosmisku mērķu pagaidām nav... "
Aivja Jurdža pārstāvētais TSV "Hannover-Burgdorf" šosezon ir lielākais pārsteigums Vācijas 1. bundeslīgā un savs nopelns pārsteiguma radīšanā ir arī Latvijas izlases spēlētājam.

Vācijas rokasbumbas 1. bundeslīgā pirmā riņķa lielākais pārsteigums ir TSV "Hannover-Burgdorf", kur spēlē viens no Latvijas izlases līderiem Aivis Jurdžs. Komanda, kas trijās iepriekšējās sezonās cīnījās par vietas saglabāšanu 1. bundeslīgā, tagad pasaules spēcīgākajā klubu handbola līgā atrodas 5. vietā un pavisam netālu aiz pirmā trijnieka. Nupat Hannoveres komanda guva ceturto uzvaru pēc kārtas, kas atkal ir jauns ieraksts tās vēsturē 1. bundeslīgā.

Nekas pilnīgi bez iemesla nenotiek. Tas attiecas arī uz TSV "Hannover-Burgdorf". Kāpēc notikušas tik krasas pārmaiņas un vai tās saistītas tikai ar būtiskām pārmaiņām komandas sastāvā? Aivis Jurdžs neuzskata, ka notiekošajam ir tikai viens iemesls.
"Komandas sastāvs patiešām ir kļuvis spēcīgāks, jo atnāca pieci ļoti labi spēlētāji. Taču tas nav vienīgais mūsu tik labā snieguma iemesls," saka Aivis. "Pagājušajā sezonā mocījāmies ar savainojumiem, te viens, te otrs izkrita no sastāva, ieguvām tik un tā lielāko punktu skaitu kluba vēsturē 1. bundeslīgā, bet palikām tikai 13. vietā. Starp citu, mums jau tagad ir tieši tik pat punktu - 23, cik bija visā pagājušajā čempionātā. Šosezon bez savainojumiem arī neiztiekam - bijušais pirmais vārtsargs Puljezevičs nespēlē, nav vēl spēlējis Slovakijas izlases insaids Sičs, līnijas spēlētājs Klēsners ir malā, taču tas arī viss. Visi līderi ir ierindā. Toties šosezon vairāk problēmu ar savainojumiem ir dažiem konkurentiem - Flensburgai, piemēram, ārā ir trīs kreisie insaidi... Mūsu sastāvs kļuvis spēcīgāks, lielākas ir iespējas ar to variēt un uzvaram spēcīgas komandas. Tiesnešu attieksme arī mainījusies, mūs respektē daudz vairāk nekā kārtējo komandu, kas atnākusi no 2. bundeslīgas un gan jau atkal aizies... Pirms tam pat savā laukumā nereti bija ļoti jūtami atšķirīga attieksme. Tā ka ir vairāki iemesli, kāpēc tik labi spēlējam un esam lielākais sezonas pārsteigums."
- Tev pagājušo sezonu arī neizdevās pabeigt savainojuma dēļ...
- Pēc 23 spēlēm tika nolemts, ka jāoperē skrimslis. izskatījās, ka 1. bundeslīgā paliekam un kluba vadība nolēma spert šādu soli, domājot jau par nākamo sezonu. Pēc tam bija 4 mēnešu rehabilitācija, pēc kuras varēju atsākt spēlēt. Neteikšu, ka esmu gatavs spēlēt par visiem 100 procentiem, taču spēlēt varu un spēlēju.
- Kā viens no panākumu iemesliem tiek minēts viens no Vācijas izlases vārtsargiem Martins Cīmers...
- Tā arī ir - tas arī ir viens no iemesliem. Cīmers ir loto spēlētājs... Ir dienas, kad viņam neko nevar iemest, bet ir arī otrādi. Zīmeru nesen piemekklēja nelaime - viņam pirms nedēļas nogeda dzīvoklis un tagad viņš ar vienu somu dzīvo viesnīcā.
- Trešais rezultatīvākais visā 1. bundeslīgā ir dānis Mortens Olsens, taču vasarā viņš dosies uz Francijas klubu "Saint-Raphael"... Varbūt tomēr paliks?
- Nepaliks. Tas jau ir izlemts. Olsenu aizstāt būs grūti, viņš aizvada savu labāko sezonu karjerā, vada saspēli un gūst arī daudz vārtu.
- Kā līdz ar jaunu spēlētāju atnākšanu ir mainījusies tava loma komandā?
- Mans tiešais konkurents no jaunpienācējiem ir tikai igaunis Maits Patrails un mans spēles laiks ir kļuvis ievērojami mazāks. Patrails labi spēlē - tas ir vienīgais iemesls. Man jābūt gatavam viņu aizstāt, gatavam iet laukumā un labi spēlēt, kad to vajag.
- Ja komanda izdara tik strauju lēcienu, tad par to krasi pieaug interese līdzjutēju vidū, bet vadībai nereti rodas kosmiski plāni... Kā ir pie jums?
- Nav ne tā, ne cita. Handbola komanda no Burgdorfas uz Hannoveri pārcēlās 2006. gadā, tā ka šeit tā ir vēl salīdzinoši nesen, mums vēl sava vieta jāiekaro. Hannoverē ir futbola līdzjutēji. Skatītājiem vietu hallē, kurā ir apmēram 4200 - 4400 vietu, pietiek. Pēdējo maču savā laukumā spēlējām lielajā hallē ar 10 000 vietām un astoņi ar pusi bija atmākuši, bet tā parasti nāk trīs ar pusi tūkstoši. Mums jau vēl līdzjutēji ir jāiegūst. Ja tik pat labi aizvadīsim visu sezonu, tad mums līdzjutēju arī varbūt kļūs vairāk. Kas attiecas uz kosmiskajiem mērķiem, tad tādu nav. Pirms sezonas vispār nebija konkrēta uzdevuma! Ja iepriekšējos trijos gados bija skaidrs, ka jācīnās par vietas saglabāšanu 1. bundeslīgā, tad tagad tāda uzstādījuma nebija - pateica tikai, ka jācīnās par uzvaru katrā spēlē. Pagaidām tāds uzstādījums strādā. Nāks tuvāk sezonas beigas un, ja mēs būsim tik pat augstu, varbūt arī radīsies kādi lieli mērķi, taču pagaidām tādu nav.

Aivis Jurdžs ģimenes apstākļu dēļ nevarēja palīdzēt Latvijas izlasei pirmajās divās Eiropas 2014. gada čempionāta kvalifikācijas pamatturnīra spēlēs (viens no Ungārijas izlases līderiem Tamašs Mošai arī ir starp Hannoveres komandas vērtīgajiem jaunpienācējiem), taču Rīgas domes kausa izcīņā no 27. līdz 29. decembrim viņš spēlēs un vienu no mūsu diviem Vācijas 1. bundeslīgas handbolistiem atkal varēs redzēt klātienē.