Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Kas nāks pretī Latvijas sieviešu handbola izlasei?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kas nāks pretī Latvijas sieviešu handbola izlasei?
Grieķijas izlases līdere Lamprini Cakalu - pazīstamākā no visām mūsu grupas komandu spēlētājām.

Tās būs Grieķijas, Itālijas un Bosnijas un Hercegovinas izlases, ar kurām atjaunotā Latvijas izlase jūnijā sākumā tiksies 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā, un tas jau ir zināms. Neviena no šīm komandām nav pieskaitāma Eiropas sieviešu handbola grandiem, arī stiprām vidusmēra komandām tās ir grūti pieskaitīt, taču jaunajai Latvijas izlasei tās visas trīs būs pietiekami ciets rieksts un spēles ar tām meitenēm būs ļoti vērtīga skola.

Kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā iekļūs tikai grupu uzvarētājas un mūsu grupā galvenā favorīte ir Grieķijas izlase, kuras laukumā arī risināsies spēles. Grieķietes līdz sīm ir piedalījušās tikai vienā TOP turnīrā - 2004. gada olimpiskajās spēlēs Atēnās viņas bija saimnieces. Divās trijās spēlēs viņas izrādīja konkurentēm vērā ņemamu pretestību, taču reālu izredžu uzvarēt kaut vienā spēlē apakšgrupā viņām tomēr nebija. Desmit gadus vēlāk ar Grieķijas izlasi spēlēja arī Latvijas izlase - 19:29 zaudējums "Challenge Trophy" turnīrā Larisas pilsētā. Tiesa, tajā turnīrā spēlētājām bija ierobežots vecums, tā ka tā nebija gluži nacionālā Grieķijas izlase.

2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajā posmā Grieķija ar 27:14 pārspēja Luksemburgu, ar 31:14 - Somiju un ar 28:21 - Izraēlu. Otrais posms pandēmijas dēļ netika pabeigts, Grieķijas izlase paspēja aizvadīt tikai divas spēles, kurās ar 18:43 zaudēja pasaules čempionei Nīderlandei un ar 18:33 pasaules vicečempionei Spānijai.

Spēlē ar Nīderlandi deviņus vārtus Grieķijas izlasē guva Lamprini Cakalu, kas noteikti ir pazīstamākā spēlētāja starp visām mūsu grupas komandu spēlētājām. Šī 27 gadus vecā ārējās līnijas spēlētāja (var būs gan saspēles vadītāja, gan kreisais insaids) ir 2018. un 2019. gada Slovēnijas čempione RK "Krim" sastāvā, bet pašreiz viņa spēlē titulētākajā Horvātijas klubā Koprivnices "Podravka Vegeta" (25 reizes valsts čempione, 1996. gada EHF Čempionu līgas uzvarētāja). Nākamsezon Cakalu, kurai ir arī Kongo pilsonība, dosies uz vienu no spēcīgājām Vācijas 1. bundeslīgas komandām Erfurtes "Thuringer HC".

Savukārt saspēles vadītāja Agni Zigura šo sezonu sāka Spānijas virslīgas komandā "Rocasa Gran Canaria" (2018. gadā komanda spēlēja EHF "Challenge Cup" finālā), taču jau atgriezās dzimtenē un tagad spēlē PAOK komandā (no šā kluba izlasē ir 9 spēlētājas).

Itālijas izlase arī vienreiz spēlēja TOP turnīrā un arī tikai tāpēc, ka bija tā saimniece - 2001. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā (pēdējā 16. vieta). Ar Itālijas izlasi mūsu handbolistes vēl nav tikušās. Talantīgā 2003. gadā dzimusī ārējās līnijas spēlētāja Džulija Fabio ir titulētākā Francijas kluba "Metz" sistēmā (23 reizes Francijas čempiones, 4. vieta EHF Čempionu līgā 2018. gadā), taču pirmajā komandā pagaidām nespēlē. Saspēles vadītāja Irena Fantona savukārt spēlē Francijas pēc ranga 2. līgas komandā "Le Havre" (pagājušajā gadā - 3. vieta). Gandrīz visas pārējās pārstāv Itālijas virslīgas klubus.

Itālietes 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas otrajā posmā arī paspēja aizvadīt tikai divas spēles - ar 10:30 zaudējums Ungārijai un ar 17:41 Melnkalnei. Pirms tam - 2019. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas pirmajā posmā - Grieķijas un Itālijas izlases tikās savā starpā un ar 23:19 uzvarēja Grieķija (Cakalu 9 vārti). Itālijas izlasē toreiz pa 4 vārtiem guva Laura Seleste Rotondo no Šveices kluba "Rotweiss Thun" (arī tagad ir šajā komandā) un Bjanka Del Balco no Ščecinas "Pogon" (Polija).

Bosnijā un Hercegovinā - līdzīgi kā Latvijā - sieviešu izlase tiek atjaunota un tā tiek veidota uz U19 izlases bāzes, papildinot komandu ar dažām pieredzējušākām spēlētājām. Par bosnietēm ziņu ir vismazāk, viņas sen nekur nav spēlējušas, taču der atcerēties vienu - bijušajā Dienvidslāvijā handbolu spēlēt prot...

Latvijas izlases galvenais treneris Māris Cibuļskis jau ir pamatīgi izpētījis komandu sastāvus un pēdējos jaunumus par pretiniecēm, tā ka pirmās ziņas jau ir ievāktas. Tagad jāmēģina redzēt, kā konkurentes spēlē - Grieķijas izlase šīs nedēļas nogalē pasaules čempionāta kvalifikācijā spēlēs ar Lietuvu, Islandi un Ziemeļmaķedoniju, bet Itālija spēlēs ar Austriju un Kosovu. Vismaz dažas no spēlēm būs iespējams redzēt, tā ka iespaids par konkurentēm būs vēl pilnīgāks.

     [+] [-]

, 2021-03-18 11:09, pirms 3 gadiem
Ups...nezināju ka mums ir sieviešu izlase rokasbumbā....pat handball.lv lapā parādās 404/Not Found