Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Galvenās favorītes - pret mājiniecēm, titula īpašnieces - pret pārsteigumu

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Galvenās favorītes - pret mājiniecēm, titula īpašnieces - pret pārsteigumu
Sandra Tofta kārtējo reizi neļauj Krievijas izlasi gūt vārtus.

Eiropas čempionātā handbolā sievietēm noskaidrojušās pusfinālistes - pirmajā pusfinālā tiksies pašreizējā titula īpašniece Francija un turnīra pārsteigums Horvātija, bet otrajā pusfinālā spēlēs galvenā favorīte Norvēģija un mājiniece Dānija. Tikai par 5. vietu spēlēs pasaules čempione Nīderlande un olimpiskā čempione Krievija.

Turnīra otrā posma pēdējā spēļu dienā bija trīs spēles, kurās izšķīrās triju atlikušo vietu liktenis pusfinālā. Titula īpašniece Francija ar 31:25 uzvarēja Zviedriju un nodrošināja vietu pusfinālā neatkarīgi no Dānijas un Krievijas izlašu mača galaiznākuma. Zviedrijas izlasei it kā neko nevajadzēja, tā vairs nevarēja tikt spēlēt kaut vai par 5. vietu, taču tas nenozīmē, ka zviedrietes neizrādīja pretestību. Puslaiks beidzās neizšķirti 14:14, vēl 43. minūtē rezultāts bija tikai 22:20 Francijas labā un tikai pēc vēl diviem pēc kārtas gūtiem vārtiem un 24:20 panākšanas Francija beidzot ieguva kaut cik drošu pārsvaru.

Dānijas un Krievijas izlašu mačā pēc Francijas uzvaras viss bija ļoti vienkārši - Krievijai der neizšķirts, bet Dānijai nepieciešama tikai uzvara. Pirmajās piecās minūtēs abas komandas guva tikai pa vieniem vārtiem un te vispirms ir vārtsardžu Sandras Toftas un Viktorija Kaļiņinas nopelns. Dānijas izlases vārtsardze arī kļuva par vienu no šīs spēles galvenajām varonēm. 12. minūtē pēc ļoti spēcīga metiena bumba viņai trāpīja tieši sejā un uz vairākām minūtēm nācās apsēsties uz rezervistu soliņa, bet tad Tofta atgriezās... Pirmo puslaiku dānietes uzvarēja ar 13:9, otrā puslaika sākumā panāca 17:12, tad - 20:14, taču tad Krievijas izlase atguva trīs vārtus pēc kārtas - 20:17 un vēl apmēram 20 minūtes jāspēlē. Tieši tad savu vārdu arī atkal teica Sandra Tofta, vairākkārt atvairīdama sarežģītus metienus.
Protams, Krievijas izlasei ļoti pietrūka olimpiskā turnīra MVP Annas Vjahirevas, pietrūka arī Annas Seņas un vēl pāris spēlētāju, taču visvairāk pietrūka sasakaņotas komandas spēles. Spāņu trenerim Ambrosam Martinam (viņš Krievijas izlasi vada kopš 2019. gada augusta) acīmredzot bija par maz laika, lai sakārtotu komandas spēli pēc sava redzējuma. Spēles pēdējās desmit minūtēs intrigas vairs nebija - dānietes dominēja un uzvarēja pārliecinoši ar 30:23. Tofta atvairīja 44 procentus metienu.

Citā sešiniekā otras vietas liktenis pusfinālā (vienu vietu jau bija aizņēmusi Norvēģija) izšķīrās savstarpējā spēlē starp Horvātiju un Vāciju. Pirmais puslaiks beidzās 12:12, bet spēles likteni lielā mērā izšķīra otrā puslaika sākums, kad Horvātijas izlase guva 5 vārtus pēc kārtas un panāca 17:12. Vācietes nekādi nespēja pārspēt vārtsardzi Teu Pijeviču, kura atvairīja 50 procentus metienu. Tiesa, vācietēm izdevās no 17:22 panākt 20:22, vēl atlika pusotra minūte un vēl varēja izglābties, taču Annas Debeličas gūtie vārti 1.11 pirms beigām (Debeliča realizēja 6 no 6 metieniem) pielika punktu - Horvātijas izlase pirmo reizi Eiropas čempionātu vēsturē spēlēs pusfinālā. Eiropas čempionātos Vācija līdz šim bija uzvarējusi Horvātiju visās 4 spēlēs, bet pavisam bija uzvaras 9 savstarpējās spēlēs pēc kārtas. Visas sērijas reiz beidzas...Vēl grupu turnīra pēdējā dienā Nīderlande ar 35:24 pārspēja Rumāniju, Norvēģija ar 32:21 - Ungāriju, bet Melnkalne un Spānija spēlēja neizšķirti 26:26, kaut gan spānietes pēc pirmā puslaika bija vadībā ar 17:11.

Pirms pusfināliem un spēles par 5. vietu (visas trīs notiks piektdien) turnīra labākā vārtu guvēja ir norvēģiete Nūra Mērka - 42 vārti. Jovankai Radičevičai no Melkalnes ir 39, Karmenai Martinai no Spānijas - 30 vārti, taču viņām abām turnīrs jau beidzies. Tuvākā Mērkas sekotāja no tām, kas vēl spēlēs, ir Camila Mičijeviča no Horvātijas izlases - viņas rēķinā ir 30 vārti. Starp vārtsardzēm ar 39 procentiem atvairītu metienu līdere ir norvēģiete Katrīne Lunde, bet uz otro vietu - 38 procenti - pakāpusies dāniete Tofta. 38 procenti atvairītu metienu ir slovēnietei arī Brankai Zecai, bet 37 - Pijevičai no Horvātijas.