Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Sākas Eiropas čempionāts handbolā sievietēm. Norvēģija atkal uzvarēs?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Sākas Eiropas čempionāts handbolā sievietēm. Norvēģija atkal uzvarēs?
Foto: Zsolt Czegledi/EPA/Scanpix

Ar spēlēm Ļubļanā un Celjē piektdien sākas 15. Eiropas čempionāts handbolā sievietēm. Pirmo reizi finālturnīrs risināsies trijās valstīs - Slovēnijā, Ziemeļmaķedonijā un Melnkalnē. Finālturnīra otrais posms, pusfināli un spēles par medaļām notiks Slovēnijā (Ļubļanā). Pašreizējā titula īpašniece un galvenā favorīte - Norvēģijas izlase.

Šā gada Eiropas čempionāts ir pēdējais, kura finālturnīrā piedalās 16 komandas - jau 2024. gada finālturnīrā būs 24 valstu izlases. 16 komandas sadalītas četrās grupās pa četrām komandām katrā un otrajā kārtā - pamatturnīrā - iekļūs trīs labākās komandas no katras grupas. Otrajā posmā tās spēlēs divos sešiniekos un divas labākās komandas no katra sešinieks iekļūs pusfinālā.Trešo vietu ieguvējas spēlēs par 5. vietu.

A grupa: Norvēģija, Ungārija, Horvātija un Šveice.
B grupa: Dānija, Zviedrija, Slovēnija un Serbija.
C grupa: Francija, Nīderlande, Ziemeļmaķedonija un Rumānija.
D grupa: Polija, Melnkalne, Vācija un Spānija.

Tikai A grupā pirmais trijnieks ir izteikts, jo diezin vai Šveices izlasei izdosies pārspēt kādu no konkurentēm. Otrajā posmā vienā sešiniekā būs pirmās trīs A un B grupu komandas, otrā sešiniekā - pirmās trīs komandas no C un D gruipām.

Uz medaļām pretendē vismaz 5-6 izlases (pavisam Eiropas čempionātos medaļas ir ieguvušas 14 valstu izlases), bet galvenā favorīte ir Norvēģija. Pašreizējās titula īpašnieces tikai divreiz Eiropas čempionātos nav ieguvušas medaļas (2000. un 2018. gadā), viņu rēķīna ir 8 tituli (tajā skaitā uzvaras četros finālturnīros pēc kārtas), 3 otrās vietas un vienreiz iegūtas bronzas medaļas. Norvēģijas izlasē būs 7 Eiropas čempionātu debitantes, taču... Tā ir Norvēģija. Katrīna Lunde, Nūra Mērka, Stīne Oftedāla un Hennija Reistade būs Norvēģijas izlases galvenais spēks, taču noteikti par sevi liks runāt vismaz pāris no debitantēm - Norvēģijas izlasē tā ir bijis vienmēr.

Trīs reizes Eiropas čempione ir bijusi Dānijas izlase, taču pēdējo reizi - pirms 20 gadiem. Dānijas izlasē pārvarēta paaudžu maiņa, dānietes atkal ir starp medaļu pretendentēm visos turnīros. Par to liecina "bronza" pagājušā gada pasaules čempionātā un 4. vieta 2020. gada Eiropas čempionātā. Dānijas izlases vārtsargu līnija - Sandra Tofta un Altēja Reinharde - ir, iespējams, spēcīgā pasaulē. Pa reizei Eiropas čempiones bija Francijas, Ungārijas un Melnkalnes izlases.

Olimpiskā čempione un pasaules vicečempione Francija spēlēs bez tādām zvaigznēm kā Aleksandra Lakrabēra, Siraba Dembele, Alisone Pino un Amandina Leino, taču Francijā netrūkst jaunu talantīgu spēlētāju un par vairākām no viņām dzirdēsim jau šajā finālturnīrā.

Ungārijas izlasē izceļas EHF Čempionu līgas labākā vārtu guvēja Katrīna Kluibere, liels pluss ir tas, ka komandas rindās ir 6 spēlētājas no Ģēras kluba "Audi ETO", ks ir viens no spēcīgākajiem Čempionu līgā. Melnkalnes izlase kopš uzvaras Eiropas čempionātā 2012. gadā un "sudraba" Londonas olimpiskajās spēlēs tajā pašā gadā medaļas TOP turnīros vairs nav ieguvusi, taču tā vienmēr ir starp pretendentēm uz godalgām un tā ir arī šoreiz. Atgriezusies Milena Raičeviča, kas komandu padara vēl spēcīgāku. Nav mazsvarīgi, ka vairākas spēlētājas nāk no Podgoricas komandas "Budučnost", kas pēdējos desmit gados divreiz uzvarēja Čempionu līgā, vienreiz bija otrā un tikai vienreiz neiekļuva vismaz ceturtdaļfinālā. Bet vēl ir Zviedrija, Nīderlande, Rumānija, Vācija...

Būs rekordi

Rumānijas izlases slavenākā spēlētāja Kristīna Ņagu līdz šim Eiropas čempionātu finālturnīros ir guvusi 264 vārtus un ši rekords atkal noteikti tiks uzlabots, jo Ņagu ir izlases sastāvā.

Norvēģijas izlases vārtsardze Katrīna Lunde 3. spēļu kārtā visticamāk aizvadīs savu 55. spēli Eiropas čempionātu finālturnīros un apsteigs Sirabu Dembele. Lundei tas būs devītais Eiropas čempionāta finālturnīrs un arī tas ir rekords.
Cita norvēģu vārtsardze Silje Sulberga ir piedalījusies piecos finālturnīros. Četros pēdējos finālturnīros viņai bija augstākais atvairīto metienu procents - visos tas bija vismaz 40 procenti.

Pietdien pirmās spēles aizvadīs A un B grupu komandas, bet sestdien - C un D grupu komandas.