Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2455, Did:0, useCase: 3

Galda hokejisti noskaidros Eiropas labākos

Jānis Pārums

Galda hokejisti noskaidros Eiropas labākos
Latvijas galda hokeja izlase

Līdz Eiropas čempionātam galda hokejā atlikušas vien pāris dienas. No 8. līdz 10. jūnijam Rīgā, Olimpiskajā sporta centrā, Grostonas ielā 6b. Kopumā 8 dažādās nominācijās pieteikušies vairāk kā 200 dalībnieki no 13 Eiropas valstīm. Līdz ar to šis solās būt viens no lielākajiem Eiropas čempionātiem vēsturē.

„Ja vairākus gadus atpakaļ daudzi vēl šaubījās, ka Eiropas čempionāts galda hokejā nav vajadzīgs, tad tagad var redzēt, ka tieši šīs sacensības pulcē pasaulē labākos galda hokejistus un ir īsti galda hokeja svētki,” Eiropas čempionātu nozīmi min Starptautiskās Galda hokeja federācijas prezidents Bjarne Akselsens no Dānijas.

„Jau iepriekš, organizējot 2005. gada Pasaules čempionātu, 2008. gada Eiropas čempionātu un jau vairāk kā 10 gadus Rīgas kausu, Latvijas Galda hokeja federācija pierādīja ka ir spējīga veiksmīgi noorganizēt liela līmeņa galda hokeja sacensības. Ticu, ka šis varētu būt viens no visu laiku labākajiem Eiropas čempionātiem tā pastāvēšanas vēsturē.” ar cerībām Rīgas virzienā raugās Akselsens.

No lielākajām ārzemju zvaigznēm, kas piedalīsies Eiropas čempionātā, jāpiemin divkārtējais un arī pašreizējais Eiropas čempions Ahti Lampi no Somijas. Pirmo reizi par Eiropas čempionu viņš kļuva pirms 4 gadiem tieši Rīgā, līdz ar to Rīga viņam ir viena no tām vietām, kas asociējas ar patīkamām atmiņām. Arī šoreiz Ahti ir apņēmības pilns ir aizstāvēt titulu.

Sīvākie Ahti konkurenti varētu būt mūsu pašu Edgars Caics un krievu spēlētājs ar latviešu saknēm Jānis Galuzo. Tieši šie abi spēlētāji pārstāv pasaules spēcīgāko galda hokeja klubu „BJC Laimīte” (Rīga). Jānis pasaules rangā ieņem 3. vietu, savukārt Edgaram – 4. vieta. Abiem spēlētājiem tā arī nav izdevies izcīnīt uzvaras Eiropas vai Pasaules čempionātos, bet ir bijuši starp godalgoto vietu ieguvējiem. Tā, piemēram, Edgaram 2011. gada pasaules čempionātā 4.vieta, bet 2006. gadā Pasaules junioru čempionāta zelta godalga. Savukārt Jānis 2009. gadā kļuva par Pasaules vicečempionu, un 2011. gadā ieguva bronzas godalgu.

Strauji progresējošais un ambiciozais Maksims Borisovs var sagādāt problēmas visiem trim iepriekšminētajiem favorītiem. Lai arī iepriekš Maksims ir piedalījies tikai vienā Pasaules čempionātā (2011. gadā), tomēr šogad spēja uzvarēt vienā no prestižākajiem pasaules turnīriem – „Swedish masters”, kā arī pagājušogad izcīnījis zelta medaļu junioru konkurencē.

Ukrainu pārstāvēs jaunais talants Jevhens Levdanskis, kurš 17 gadu vecumā ir neapšaubāms līderis savas valsts izlasē, kā arī ieņem 14.vietu pasaules reitingā. Jau iepriekšējā Eiropas čempionātā viņš lika par sevi runāt, 2010. gadā izcīnot augsto 5. vieto Open kategorijā. Šogad Jevhena mērķi ir skaidri – uzvara junioru kategorijā un medaļas Open kategorijā.

Ilgāku laiku par sevi klusēt licis zviedrs Peters Ostlunds. Šis spēlētājs ar galda hokeju nodarbojas jau 21 gadu un šogad pārstāvot Zviedrijas karogu ir šīs izlases līderis. Arī viņam Rīga ir veiksmīga pilsēta, jo 2005. gada Pasaules čempionātā tieši šeit tika izcīnīta bronzas medaļa. Lai arī šosezon lielāko tās daļu Peters ir izlaidis, tomēr maija vidū notiekošajā Zviedrijas čempionātā tieši viņš izcīnīja uzvaru. Redzēs, ko Peters spēs parādīt sestdien Rīgā.

Otra prestižākā trofeja Eiropas čempionāta laikā tiks izcīnīta komandu starpā. Favorīti uz uzvaru kā jau pēdējos gados tas ir ierasts ir Krievija, Latvija un arī Somija. Diemžēl savu pašu labāko sastāvu nav atsūtījuši zviedri un čehi, tomēr veiksmes rezultātā kāda no šīm var pacīnīties par kādu no medaļām. Spēcīgu sastāvu ir izveidojuši arī Norvēģijas un Ukrainas izlases, kas noteikti piešķirs turnīram intrigu. Vēl piedalīsies arī Vācijas, Igaunijas un pirmo reizi arī Lietuvas izlase.

„Galvenais konkurents cīņā par uzvaru ir tieši Maksims Borisovs, jo šo sezonu Pasaules tūres posmos ir aizvadījis ļoti stabili. Arī Ahti ir liels konkurents, jo maijā uzvarēja turnīrā Sanktpetersburg Masters, kurā piedalījās pasaules labākie spēlētāji” savus galvenos konkurentus cīņā uz uzvaru min Edgars Caics. Turpinot par komandu sacensībām, Edgars saka: „Komandās noteikti lielākie konkurenti būs Krievijas izlase, kas ir divkārtējie pasaules čempioni, savukārt par Eiropas čempioniem vēl nav izdevies kļūt. Latvijas un Krievijas izlašu derbiji pēdējo gadu laikā ir principiālākie un skatītājiem vissaistošākie”, norādot ka līdzjutējiem būs ko redzēt. Izšķirošās cīņas komandu konkurencē norisināsies sestdien, 9. jūnijā, sākot no 18:00.

Vēl dalībnieki piedalīsies arī junioru, senioru un sieviešu individuālajās un komandu kategorijās.

Informāciju sagatavoja:
Mikus Saulītis, Latvijas galda hokeja federācijas preses sekretārs

     [+] [-]

, 2012-06-06 14:00, pirms 12 gadiem
Eurosport radīs!

     [+] [-]

, 2012-06-06 23:51, pirms 12 gadiem
aizermans rakstīja: Eurosport radīs!
Rāda jau arī