Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīga - mazākā līga, kurai uzticēts rīkot Eiropas Futbola līgu asociācijas kongresu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Virslīga - mazākā līga, kurai uzticēts rīkot Eiropas Futbola līgu asociācijas kongresu
Foto: optibetvirsliga.com

Šonedēļ Rīga uz vairākām dienām kļuva par Eiropas profesionālā futbola centru. Pirmo reizi vēsturē Latvija uzņēma šāda mēroga starptautisku futbola kongresu, kuru Virslīga organizēja kopā ar Eiropas Futbola līgu asociāciju.

Kongresā Rīgā piedalījās gandrīz 40 Eiropas futbola līgu vadītāji, futbola “steikholderi”, FIFA un FIFPro, kā arī fanu organizācijas pārstāvji. Kongresā tika pārstāvētas arī Eiropas vadošās līgas, tādas kā Anglijas Premjerlīga, Vācijas Bundeslīga un Itālijas “Serie A”.

Virslīga kļuva par līdz šim mazāko līgu, kurai uzticēts gods rīkot svarīgāko Eiropas Futbola līgu asociācijas gada pasākumu.

Trešdien kongresa dalībnieki klātienē apmeklēja Latvijas kausa finālu “Skonto” stadionā starp “Riga FC” un RFS, bet ceturtdien norisinājās seminārs, kurā ar savu pieredzi mārketinga, translāciju un citos futbola jautājumos dalījās Norvēģijas, Dānijas un Skotijas līgu pārstāvji.

Pirmajā semināra daļā notika diskusija par apvienoto starptautisko līgu perspektīvu un to iespējamo nākotni. Biedrības “Latvijas Futbola Virslīga” valdes priekšsēdētājs un Eiropas Futbola līgu asociācijas valdes loceklis Maksims Krivuņecs prezentēja “Baltijas līgas” iespējamo modeli, bet vēlāk šajā pieredzē dalījās vienotās Īrijas un Ziemeļīrijas sieviešu līgas veidotāji, kā arī pārstāvji no Beļģijas un Nīderlandes, kuri pastāstīja par ideju un mēģinājumiem veidot apvienoto “Benelux” līgu. Vēlāk notika diskusija, kurā tika atzinīgi vērtētas šādas iespējas, īpaši mazākām līgām.

Trešdienas vakarā kongresa dalībnieki piedalījās svinīgās oficiālajās vakariņās Melngalvju namā, bet pats kongress norisinājās piektdien.

Kongresa darba kārtībā pamatjautājums šoreiz bija jauno Eiropas Futbola līgu asociācijas valdes locekļu vēlēšanas, kā arī Eiropas klubu sacensību ieņēmumu sadales mehānisma modelis 2024. – 2027. gada ciklam.

Par jaunajiem valdes locekļiem pēc notikušā balsojuma kļuva Nīls Donkasters (Skotija), Lorins Parī (Beļģija) un Jans DeJongs (Nīderlande). Tāpat par jaunākajiem asociācijas biedriem kļuva Velsas līga.

Eiropas Futbola līgu asociācija šobrīd vieno un pārstāv 40 profesionālās Eiropas futbola līgas un vairāk kā 1150 klubus.

Kongresa noslēgumā tika oficiāli atklāts, kur norisināsies divi nākamie kongresi. Pēc pusgada to Anglijā organizēs Premjerlīga, bet vēlāk Frankfurtē Bundeslīga.

Jako Svarts, Eiropas Futbola līgu asociācijas izpilddirektors: Pateicos Virslīgai par silto uzņemšanu. Šis ir lielisks piemērs, ka arī uz Eiropas fona mazākas līgas var lieliski noorganizēt šāda līmeņa pasākumu. Bija ļoti interesanti apmeklēt Latvijas kausa finālu. Futbola noteikumi ir vienādi visā pasaulē, taču dažreiz ir ļoti lietderīgi lielajām līgām un klubiem atgādināt, ka ne visās līgās ir jaunākie un modernākie stadioni un apstākļi, ne velti viens no Eiropas Futbola līgu asociācijas mērķiem ir palīdzēt attīstīties un augt arī mazākām līgām.

Maksims Krivuņecs, biedrības “Latvijas Futbola Virslīga” valdes priekšsēdētājs: Mums bija milzīgs gods un atbildība rīkot un uzņemt Eiropas Futbola līgu asociācijas kongresu. Šāda apjoma starptautisks futbola kongress mūsu reģionā norisinājās pirmo reizi. Saņēmām daudz komplimentus, kas nozīmē, ka ar šo izaicinājumu tikām galā. Iespējams, mēs kļūsim par piemēru arī citām mazākām līgām, ka tas ir iespējams ne tikai lielākajām Eiropas līgām.

Es noteikti vēlos teikt pateicības vārdus administrācijai un visiem par uzticību. Tāpat vēlos pateikties savai Virslīgas komandai, jo mums šis tiešām bija izaicinājums. Trīs dienas Rīga bija Eiropas profesionālā futbola centrs. Uzskatu, ka tikšanās bija ļoti produktīva. Kongresā tika būvēti stabili pamati Eiropas futbola nākotnei.

Mēs Eiropas Futbola līgu asociācijai pievienojāmies 2018. gadā un šis, manuprāt, bija labākais iespējamais lēmums. Sadarbībā ar šo organizāciju esam krājuši pieredzi, auguši, mācījušies, turklāt mums parādījās jaunas iespējas visdažādākajās jomās.

Šobrīd mēs esam tuvu tam, lai sasniegtu Virslīgas komercpotenciālu. Ne velti vakar seminārā runājām par to, kā audzēt futbolu Baltijas reģionā. Viena no idejām ir izveidot Baltijas līgu. Bija interesanti dzirdēt Īrijas un Ziemeļīrijas pieredzi, tāpat stāstu no Beļģijas un Nīderlandes. Šis temats ir interesants gan līgām, gan steikholderiem. Šīm idejām ir atbalsts. Es ticu, ka šis ir ceļš, kā augt futbolam mūsu reģionā.

Izmantotie resursi:
https://optibetvirsliga.com/riga-ai...