Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Sportacentrs.com turpina tradīcijas un nosaka Virslīgas simbolisko izlasi

Agris Suveizda

Sportacentrs.com turpina tradīcijas un nosaka Virslīgas simbolisko izlasi
Raimonds Krollis, Tomašs Šimkovičs un Leonels Vambā. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC, Nora Krevņeva-Baibakova/RFS, Sanita Sparāne/FK Spartaks. Kolāžas autors: Emīls Ozerinskis.

Portāla Sportacentrs.com redakcija četrpadsmito reizi noteikusi Latvijas futbola virslīgas sezonas simbolisko izlasi. 2021. gadā par līgas labāko spēlētāju esam atzinuši čempiones RFS kapteini un uzbrūkošo pussargu Tomašu Šimkoviču, kurš šosezon izcēlās ar septiņiem gūtiem vārtiem un deviņām rezultatīvām piespēlēm.

Labākie spēlētāji (maksimums – 48,0 punkti)

PozīcijaSpēlētājsKomandaPunkti
VārtsargsRihards MatrevicsValmiera31.5
AizsargsŽiga LipuščeksRFS39.0
PussargsTomašs ŠimkovičsRFS44.0
UzbrucējsRaimonds KrollisValmiera38.5

Labākie treneri (maksimums – 18,0 punkti)

VTrenerisKomandaPunkti
1.Viktors MorozsRFS18.0
2.Tamazs PertijaValmiera12.0
3.Nebojša VigņevičsLiepāja3.0
4.Andrejs KaļiņinsDaugavpils2.5
5.Pšemislavs LagožnijsSpartaks0.5

Balsošana

Balsojumā piedalījās divpadsmit Sportacentrs.com portāla vai TV kanāla pārstāvju, par vienu balsotāju atpaliekot no rekordskaita iepriekšējā gadā: Artūrs Barovskis, Arkādijs Birjuks, Pēteris Neimanis, Edmunds Novickis, Miķelis Osis, Emīls Ozerinskis, Kristaps Pildiņš, Almants Poikāns, Andrejs Siliņš, Andris Sudmalis, Agris Suveizda un Jurijs Žigajevs. Gluži kā pirms gada, katram bija jānosaka A un B izlase, pa trim A un B izlašu rezervistiem (A izlases rezervisti būtībā bija trīs labākie B izlases laukuma spēlētāji) – kopumā 25 spēlētāji -, trīs labākie treneri, kā arī jānosaka gan pa diviem labākajiem individuāli katrā pozīcijā, gan divi labākie spēlētāji vispār.

Pirmkārt, katrs drīkstēja izvēlēties, kādu shēmu vien vēlas (izņemot mūsdienās absolūti neaktuālas). Otrkārt, abām simboliskajām izlasēm drīkstēja būt atšķirīgas shēmas. Treškārt, lai maksimizētu izlases kopējo spēku, drīkstēja izvēlēties, piemēram, divus labās malas aizsargus, nevis vienu kreisās un vienu labās malas. Tāpat, piemēram, drīkstēja izlasē iekļaut trīs uzbrūkošos pussargus un nevienu balsta pussargu, kā arī divus centra aizsargus un tikai vienu malējo u.tml.

Ceturtkārt, normas robežās drīkstēja pēc savas gaumes piekārtot spēlētāja pozīciju - piemēram, Ritvaru Ruginu drīkstēja uzskatīt gan par malējo aizsargu, gan centra pussargu. Piektkārt, nebija nekādu spēļu skaita ierobežojumu. Tomēr jāņem vērā, ka Virslīgas īpatnību dēļ - sezonas laikā iespējamas milzīgas izmaiņas komandu sastāvos - spēlētāju aizvadītais minūšu un maču skaits var ievērojami atšķirties, tāpēc kāds no autoriem varēja uzskatīt, ka, piemēram, spēlētājs A uz papīra ir vājāks nekā spēlētājs B, taču ir aizvadījis krietni vairāk spēļu un tādējādi šo starpību kompensējis sev par labu.

Punktu skaitīšana

Par iekļūšanu A izlasē spēlētājs saņēma 2,0 punktus, par iekļūšanu B izlasē – 1,0 punktus, bet par atrašanos A vai B izlases rezervistu sarakstā varēja saņemt 0,5 punktus. Tādējādi A izlases trīs rezervisti tika pie 1,5 punktiem (0,5 punkti par rezervista statusu un 1,0 punkti par būšanu B izlasē). Par nomināciju kā labākajam vārtsargam/aizsargam/pussargam/uzbrucējam pienācās viens punkts. Par nomināciju kā otrajam labākajam vārtsargam/aizsargam/pussargam/uzbrucējam varēja iegūt puspunktu. Par izvirzīšanu kā līgas labākajam spēlētājam varēja saņemt vēl vienu punktu, par izvirzīšanu kā otrajam labākajam spēlētājam – vēl puspunktu. Treneru balsojumā par vietām varēja iegūt attiecīgi 1,5, 1,0 un 0,5 punktus.

A izlase


Grafisko attēlu izveidoja Emīls Ozerinskis. Foto: Nora Krevņeva-Baibakova/RFS, Sanita Sparāne/FK Spartaks, Jānis Līgats/Valmiera FC, Zigismunds Zālmanis/Riga FC.

B izlase


Grafisko attēlu izveidoja Emīls Ozerinskis. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC, Nora Krevņeva-Baibakova/RFS, Aiga Veisa/FK Liepāja, Zigismunds Zālmanis/Riga FC, Eduards Grencmanis/FK Metta.

Balsojumā saimniekoja abi vadošie Virslīgas klubi RFS un "Valmiera", bet šo abu klubu sāncensībā, gluži kā tabulā, pārāks bija galvaspilsētas klubs. Par labāko pussargu un spēlētāju ar 44,0 punktiem no maksimālajiem 48,0 punktiem tika iebalsots Tomašs Šimkovičs, bet labākā aizsarga un otrā labākā spēlētāja gods tika RFS slovēņu tornim Žigam Lipušcekam, kurš par puspunkta tiesu tomēr apsteidza, mūsuprāt, labāko uzbrucēju Raimondu Krolli, kurš Virslīgā triumfēja gūto vārtu un rezultatīvo piespēļu kopsummā.

Par labāko vārtsargu pārliecinoši tika atzīts Kroļļa komandas biedrs Rihards Matrevics, bet pilnīgi visi balsotāji par labāko treneri uzskatīja čempionu Viktoru Morozu no RFS un par otro labāko treneri – vicečempionu Tamazu Pertiju no "Valmieras". Morozs kļuva par pirmo treneri mūsu balsojumu vēsturē, kurš saņēmis maksimālo punktu skaitu. 2016. gadā tuvu tam bija arī Oļegs Kubarevs no Jūrmalas "Spartaka", iegūstot 13 no 13,5 punktiem. Šimkovičs par Virslīgas labāko spēlētāju mūsu skatījumā tika atzīts jau otro reizi, pie šā apbalvojuma tiekot arī 2019. gadā, kad par čempioni kļuva "Riga". Togad viņš par nieka puspunktu apsteidza "Valmieras" vārtsargu Vladislavu Lazarevu, bet no čempiones "Riga" vienīgo individuālo apbalvojumu izpelnījās aizsargs Antonijs Černomordijs.

Labākā spēlētāja balsojumā Šimkovičs tika pie septiņām pirmajām un trim otrajām vietām jeb 7+3, Lipušcekam 3+2, bet Krollim 1+6. Viens balsotājs labākā spēlētāja godu atvēlēja "Riga" sezonas pirmās daļas snaiperim Stefanam Miloševičam. Labākā uzbrucēja balsojumā Krollis saimniekoja ar 10+1 (kamerūnietim Vambā 1+10), labākā pussarga balsojumā Šimkovičam 11+1 (viena balss arī Mārtiņam Ķiguram, bet Ivanam Želizko 0+7), bet aizsarga nominācijā Lipušceks tika pie 10+2 (Vitālijam Jagodinskim 2+3, Robertam Savaļniekam 0+4). Matrevicu par labāko vārtsargu uzskatīja deviņi balsotāji, bet pārējie trīs balsoja par Krišjāni Zviedri, kurš gan netika nevienā B izlase un līdz ar to palika aiz čempiona Vītauta Čerņauska (0+8).

Balsojums par labākajiem spēlētājiem un treneriem

BalsotājsVārtsargsAizsargsPussargsUzbrucējsTrenerisSpēlētājs
Artūrs BarovskisMatrevicsJagodinskisŠimkovičsKrollisMorozsKrollis
ČerņausksLipuščeksŽelizkoVambāPertijaŠimkovičs
Arkādijs BirjuksZviedrisJagodinskisŠimkovičsVambāMorozsŠimkovičs
MatrevicsLipuščeksŽelizkoMiloševičsPertijaJagodinskis
Pēteris NeimanisMatrevicsLipuščeksŠimkovičsKrollisMorozsŠimkovičs
ČerņausksSavaļnieksEmersonsVambāPertijaKrollis
Edmunds NovickisMatrevicsLipuščeksŠimkovičsKrollisMorozsLipuščeks
ČerņausksJagodinskisEmersonsVambāPertijaŠimkovičs
Miķelis OsisMatrevicsLipuščeksŠimkovičsKrollisMorozsŠimkovičs
ČerņausksJagodinskisEmersonsVambāPertijaKrollis
Emīls OzerinskisZviedrisLipuščeksŠimkovičsKrollisMorozsLipuščeks
MatrevicsJaunzemsŽelizkoVambāPertijaŠimkovičs
Kristaps PildiņšMatrevicsLipuščeksŠimkovičsKrollisMorozsLipuščeks
ČerņausksMarešsSoisaloVambāPertijaKrollis
Almants PoikānsMatrevicsLipuščeksŠimkovičsKrollisMorozsŠimkovičs
ČerņausksJaunzemsŽelizkoVambāPertijaLipuščeks
Andrejs SiliņšMatrevicsLipuščeksŠimkovičsKrollisMorozsŠimkovičs
OzolsSavaļnieksŽelizkoVambāPertijaKrollis
Andris SudmalisZviedrisLipuščeksĶigursMiloševičsMorozsMiloševičs
MatrevicsSavaļnieksŠimkovičsKrollisPertijaKrollis
Agris SuveizdaMatrevicsLipuščeksŠimkovičsKrollisMorozsŠimkovičs
ČerņausksSavaļnieksŽelizkoVambāPertijaLipuščeks
Jurijs ŽigajevsMatrevicsLipuščeksŠimkovičsKrollisMorozsŠimkovičs
ČerņausksJagodinskisŽelizkoVambāPertijaKrollis

2021. gada A simboliskajā izlasē iebalsojām piecus RFS spēlētājus, četrus valmieriešus, līgas labāko snaiperi Leonelu Vambā no Jūrmalas "Spartaka" un "Riga" somu pussargu Mikaelu Soisalo, bet vēl pieci RFS futbolisti tika B simboliskajā izlasē. Tādējādi A un B izlasēs RFS aizņēma 10 no 22 spēlētāju vietām. Visu balsotāju A izlasēs iekļuva tikai trīs spēlētāji – Šimkovičs, Lipuščeks un Krollis, 11 no 12 A izlasēm tika Vambā, bet 10 no 12 A izlasēm iekļuva RFS brazīlietis Emersons. Trešo reizi četru gadu laikā mūsu A izlasē tika RFS malējais aizsargs Roberts Savaļnieks, otro reizi A izlasē iekļuva Šimkovičs un Vitālijs Jagodinskis, bet pārējiem šī ir pirmā reize. Jagodinskis A vai B izlasē iekļuvis jau ceturto sezonu pēc kārtas, 2018. un 2020. gadā tiekot B izlasē. Kā pēdējais A izlasē ar 17,0 punktiem iekļuva Soisalo, par punkta tiesu apsteidzot RFS spēlētājus Petru Marešu un Tomislavu Šāriču.

Katrā pozīcijā izvirzītie spēlētāji

VārtsargiPunktiA/BAizsargiPunktiA/BPussargiPunktiA/BUzbrucējiPunktiA/B
Matrevics31.59/3Lipuščeks39.012/0Šimkovičs44.012/0Krollis38.512/0
Čerņausks12.00/8Jagodinskis25.08/4Emersons24.510/2Vambā29.011/1
Zviedris9.03/0Savaļnieks22.58/4Želizko24.09/2Miloševičs14.01/7
Ozols1.50/1Jaunzems20.07/4Soisalo17.05/4Gejs10.02/6
Marešs16.04/6Šāričs16.05/4Sovs9.00/6
Keitā13.54/4Vapne12.01/9Dodo2.00/2
Černomordijs10.51/7Strumija9.51/5Muritala1.50/1
Gadrani6.01/3Zjuzins8.01/5Gordeičuks0.5-
Simičs5.50/5Berjozkins7.52/3
Falls5.02/1Ogunniji7.52/3
Davā4.00/4Ķigurs4.01/1
Pētersons4.00/4Ukpa3.00/2
Birka3.00/2Jokota2.00/2
Korotkovs2.00/1Afanasjevs1.5-
E. Stuglis1.50/1Vakulko1.00/1
Ngondā1.00/1Frīzenbihlers1.00/1
Paurevičs1.00/1
Villela0.5-
Silagadze0.5-
Ķiršs0.5-

Pagājušajā gadā par Virslīgas labāko spēlētāju atzinām "Riga" kapteini un serbu pussargu Stefanu Paniču, kurš karjeru turpināja Kipras "Paphos". No pagājušās sezonas A izlases ārzemēs spēlē arī Herdi Prenga (Ungārijas "Kisvarda"), Nemaņa Belakovičs (Austrjias "Hartberg"), Tolu Arokodare (pirms gada pievienojās Vācijas "Koln", tagad pārstāv Francijas "Amiens") un Artūrs Karašausks (Kipras "Achnas").

Spēlētāju sadalījums pa komandām

KomandaABKopā
RFS5510
Valmiera426
Liepāja11
Riga123
Spartaks11
Daugavpils
Metta11
Noah

eSports.lv vai Sportacentrs.com simboliskās izlases

IzlaseSpēlētājsTrenerisVārtsargsAizsargsPussargsUzbrucējs
2021. gadsŠimkovičsMorozsMatrevicsLipuščeksŠimkovičsKrollis
2020. gadsPaničsPertijaOzolsPrengaPaničsArokodare
2019. gadsŠimkovičsPertijaLazarevsČernomordijsŠimkovičsLemajičs
2018. gadsOzolsSkripņiksOzolsBajenkoAijegunsAkinjemi
2017. gadsKarašausksZubsNerugalsKeitāJ. KozlovsKarašausks
2016. gadsKazačoksKubarevsMāliņšBoranijaševičsKazačoksKarlsons
2015. gadsTorressDobrecovsIkstensOšsTorressD. Ikaunieks
2014. gadsDubraPertijaIkstensDubraJ. IkaunieksGauračs
2013. gadsGribausks
2012. gadsTabanovsUvarenko
2011. gadsPertijaŠteinbors
2010. gadsStarkovsBogdanovs
2008. gadsVaņins
2007. gadsVaņins

Kurš, tavuprāt, bija Virslīgas sezonas labākais spēlētājs?

  • 87

  • 5

  • 122

  • 38


  +1 [+] [-]

, 2021-11-18 12:25, pirms 2 gadiem
Nu viss protams daļēji objektīvs, jo katram no žūrijas ir sava faborītkomanda, simpátiski, un ne tik simpātiski spēlētāji un treneri

     [+] [-]

, 2021-11-18 13:11, pirms 2 gadiem
RFS dominance iespaidīga, tikai uzbrucējs nav iekļuvis nevienā no izlasēm. Interesanti, vai būtu visi 11 pamata spēlētāji iekļuvuši A/B izlasēs, ja tas pats Lemajičs būtu visu sezonu te nospelējis, vai kāds no sezonas laikā pienākušajiem - jaunais serbs vai Frīzenbehlerfahlermahers.

  -1 [+] [-]

, 2021-11-18 14:26, pirms 2 gadiem
Vārtsargu konkurencē Matrevicam bija daudz mazāka slodze kā Zviedrim . Var teikt , ka pateicoties Liepājas vārtsargam tika dabūta bronza.

  +4 [+] [-]

, 2021-11-18 14:33, pirms 2 gadiem
Ļoti objektīvi, pat īsti nav par ko diskutēt. Vietējā futbola sadaļa viena no retajām, kas tiešām ir līmenī ir SC. Paldies autoriem par darbu sezonas garumā. Futbola saturs aug līdz ar līgu!

  +2 [+] [-]

, 2021-11-18 14:49, pirms 2 gadiem
GangstaReperisTimmijs rakstīja: Ļoti objektīvi, pat īsti nav par ko diskutēt. Vietējā futbola sadaļa viena no retajām, kas tiešām ir līmenī ir SC. Paldies autoriem par darbu sezonas garumā. Futbola saturs aug līdz ar līgu!
Piekrītu, Sportacentra futbola autori noteikti pelnījuši uzslavas. Lieliski aptver Virslīgu, kā arī izceļ pašmāju talantus un tiešām rada interesi Latvijas futbolam.

Es nākamajai sezonai ieteiktu veidot vairāk intervijas ar spēlētājiem. Vapne šosezon spīdēja Mettā, būtu interesanti mazliet vairāk par viņu uzzināt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2021-11-18 15:17, pirms 2 gadiem
Kopumā nav kur piekasīties, pat teiktu, ka katrai pozīcijai ir izskaidrojums. Šaričš sezonas sākumā bija labākais, beigās nosēdās, arī Zjuzina vietā nav ko ielikt, pielikt, jo pārējie bija vēl nestabilāki.

     [+] [-]

, 2021-11-18 15:19, pirms 2 gadiem
Izlasīju Edmunda tviteri un ieraudzīju ko es mainītu. Zjuzina vietā Berjozkinu.

  +1 [+] [-]

, 2021-11-18 16:11, pirms 2 gadiem
Barca Nr.1 rakstīja: Izlasīju Edmunda tviteri un ieraudzīju ko es mainītu. Zjuzina vietā Berjozkinu.
Starp citu, Berjozkins un Ogunniji palika uzreiz aiz svītras, par puspunktu zaudējot tieši Zjuzinam.

     [+] [-]

, 2021-11-18 22:18, pirms 2 gadiem
@Agris Suveizda Latvijas žurnālisti kļuvuši korumpēti. Ko pateiks, to viņi uzrakstīs. Kā Kurtišs varēja neiekļūt sarakstā? Vai tie 3 vārti, ko guva pret Mettu, neko nenozīmē?

     [+] [-]

, 2021-11-19 00:29, pirms 2 gadiem
Kā var klubs aizņemt 10 no 22 vietām, ja uzvarēja tikai pēdējā kārtā?

     [+] [-]

, 2021-11-19 08:48, pirms 2 gadiem
Piekritīšu par Berjozkinu un Zviedri ,ja ne gluži A tad B izlase noteikti ... Un vēl par centra aizsargiem ,uzskatu ka Gadrani ar Davu bija labākais centra aizsargu pāris šosezon , laikam viena pāreja uz citu čempionātu un otra nesportiskā uzvedība pamudināja ekspertus nevienu neielikt simboliskajās izlasēs.