Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Rīgas derbijs skaitļos un tendencēs

Rolands Eliņš

Rīgas derbijs skaitļos un tendencēs
Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

"Optibet" futbola Virslīgā rītdien gaidāms mačs starp Rīgas divām vadošajām futbola komandām – "Riga" un RFS. Abas komandas šosezon spēkus samēros jau Virslīgas otrajā kārtā, un šīs spēles gaidās piedāvājam ieskatu Rīgas derbija notikumos septiņu aizvadīto sezonu laikā.

Gan "Riga", gan RFS ar lielām ambīcijām Virslīgā ienāca 2016. gadā, un šajā laikā abas komandas aizvadījušas 30 savstarpējas spēles jeb derbijus. Ņemot vērā abu komandu attīstību un ieņemot vietu pie Latvijas futbola debesīm, "Riga" un RFS savstarpējās spēles vērtējamas kā īpaši principiālas un spraigas, kā nekā, šīs abas komandas savā starpā sadalījušas čempiones titulus četrās no iepriekšējām piecām sezonām.

Lai arī "Riga" ieguvusi trīs titulus un RFS vienu, savstarpējos mačos sešu gadu mērogā labāk klājies RFS, kas guvusi 13 uzvaras, ieskaitot 2019. gada Latvijas kausā gūto panākumu papildlaikā. Latvijas kausa izcīņā "Riga" vispār vēl nav izdevies pieveikt RFS, taču Virslīgas spēlēs bilance ir krietni līdzvērtīgāka. "Riga" lauvas tiesu savu uzvaru pret RFS gan iekrāja savos pirmajos gados Virslīgā, kamēr pēdējā laikā derbijos veiksmīgāka bijusi RFS, kas kopš 2020. gada jūlija pret "Riga" cietusi tikai vienu zaudējumu.

RFS arī izcēlusies ar rezultatīvāku sniegumu, kopumā pret "Riga" iesitot 39 vārtus jeb 1.2 vidēji spēlē, kamēr "Riga" rēķinā ir 31 vārti. Šajā sakarā interesanti atzīmēt, ka abu komandu savstarpējos mačos viena komanda ne reizi vēl nav iesitusi vairāk par trim vārtiem, taču kopumā spēles bijušas rezultatīvas. Kopš abu komandu pirmajām gaitām Virslīgā, kad pirmajos piecos derbijos kopā tika gūti tikai četri vārti, bijušas tikai četras spēles, kas beigušās ar 1:0 vai 0:0.

Par to, ka Rīgas derbijos emociju un asumu nav trūcis, liecina kaut vai tas, ka tajos kopumā noraidīti 16 spēlētāji, proti, vidēji katrā otrajā Rīgas derbijā tikusi parādīta sarkanā kartīte. Kopējā bilance šajā ziņā nekādu šoku neizraisa (deviņi noraidījumi "Riga", septiņi – RFS komandai), taču to gluži nevar teikt par citu faktu – "Riga" rēķinā ir pieci (!) pēdējie noraidījumi pēc kārtas. No iepriekšējiem septiņiem Rīgas derbijiem tikai viens tika pabeigts ar 22 spēlētājiem laukumā, visos pārējos bija vismaz viens noraidītais spēlētājs, kas, protams, ir krietni virs Virslīgas vidējā rādītāja.

Rīgas derbija bilance

TurnīrsRiga uzvarasNeizšķirtiRFS uzvaras
Virslīga9810
Latvijas kauss01*2
Kopā9912

*Papildlaikā uzvara RFS

Rīgas derbija vārtu statistika

TurnīrsRiga vārtiRFS vārti
Virslīga2730
Latvijas kauss49
Kopā3139
Vidēji spēlē0.91.2

Kopumā Rīgas derbijos gūti 70 vārti, no kuriem pieci bijuši ar sitienu savos vārtos. 22 no šiem vārtiem guvuši Latvijas spēlētāji, kamēr par pārējiem vārtu guvumiem atbildīgi leģionāri, un šajā sakarā atzīmēja skaidra tendence – kops 2020. gada novembra, kad Jānis Ikaunieks kompensācijas laikā realizēja pendeli, Rīgas derbijos tikai vienus vārtus guvis Latvijas futbolists, proti, Artūrs Zjuzins.

Kopumā ir 11 spēlētāji, kuri Rīgas derbijos guvuši vairāk par vieniem vārtiem. Viņu vidū īpaši izceļas divi – Darko Lemajičs un Emersons Santana. Lemajičs ir Rīgas derbiju rezultatīvākais spēlētājs ar astoņiem vārtiem, turklāt viņš ir viens no tikai diviem futbolistiem, kuri pamanījušies iesist vārtus katras komandas sastāvā. Vēl šāds fakts atzīmējams arī Tomislava Šariča izpildījumā, turklāt Šaričs to pacēla vēl nākamajā līmenī, iesitot RFS vārtos, kad bija "Riga" sastāvā, iesitot "Riga" vārtos, kad bija RFS sastāvā, un vēl papildus tam iesitot RFS vārtos, kad bija RFS sastāvā.

Lemajičs jau divas sezonas kā pārcēlies uz Beļģijas augstāko līgu, kur divu gadu laikā kopā iesitis mazāk vārtu (sešus) nekā Latvijā viņš iesita Rīgas derbijos vien. Turklāt derbiju vārtu guvumu ziņā Lemajičam tuvu ir RFS brazīlietis Emersons, kurš izcēlies ar sešiem vārtu guvumiem pret "Riga" komandu. Tā, starp citu, ir piektā daļa no Emersona Latvijā kopā gūtajiem vārtiem trīs sezonu laikā (30 vārti Virslīgā, divi vārti Latvijas kausā).

Rītdien gaidāmais mačs būs arī pārliecinoši agrākais sezonas kalendārā starp šīm divām komandām. Līdz šim Rīgas derbijs nekad nebija aizvadīts agrāk nekā astotajā aprīlī, kamēr vēlā rudenī komandām gan tikties sanācis visnotaļ bieži, kaut vai iepriekšējā sezonā, kad tieši ar savstarpēju maču tās noslēdza Virslīgas sezonu.

Spēles tiešraide rītdien no Mežaparka laukuma 17:00 būs pieejama TV4 kanālā.

Rīgas derbija rezultatīvākie spēlētāji

SpēlētājsKomandaVārti
Darko LemajičsRFS/Riga8
EmersonsRFS6
Tomašs ŠimkovičsRFS4
Astoņi spēlētāji2

Rīgas derbija vārtu guvēju skaits

KomandaLeģionāriVietējiKopā
Riga121022
RFS9918

Izmantotie resursi:
Latvijas Futbola federācija