Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Valmieras" uzbrukuma trio visbiežāk nonācis uzmanības starmešos

Emils Ozerinskis

"Valmieras" uzbrukuma trio visbiežāk nonācis uzmanības starmešos
"Valmieras" trio Daisuke Jokota, Raimonds Krollis un Kamilo Mena. Foto: Jānis Līgats

Virslīgas 31. sezona noslēgusies ar spilgtu "Valmieras" futbolistu triumfu. Visas sezonas gaitā Sportacentrs.com futbola žurnālisti Edmunda Novicka virsvadībā vēroja nacionālā čempionāta cīņas, izvēloties katras spēles trīs zvaigznes. Šodien piedāvājam ieskatīties apkopojumā par spēlētājiem, kuri visbiežāk aizvadītās sezonas gaitā nonākuši starmešu gaismā.

Skanot Virslīgas sezonas 36. kārtas spēļu finālsvilpēm, jaunie čempioni cēluši virs galvas uzvarētāju trofeju, bet pa kādai kluba leģendai uz nagliņas uzkārusi savus futbola bučus. Čempionāta noslēgšanās gan nenozīmē visu futbola dzīvē iesaistīto došanos pelnītā atpūtā. Daži jau devušies bumbu paspārdīt siltākās zemēs, citus no čempionu svinībām izrāvuši nacionālās valstsvienības pienākumi, bet rakstošajiem un runājošajiem apskatniekiem jāsavelk statistikas un jāveic sezonas notikumus apkopojošā analīze.

Šajā rakstā piedāvāsim ielūkoties sezonas pamanāmāko spēlētāju apkopojumā, bet tradicionālais Sportacentrs.com simbolisko izlašu balsojums sekos tuvākajās nedēļās, kad arī prezentēsim savu sezonas vērtīgāko spēlētāju, labāko treneri un simbolisko starta vienpadsmitnieku.

Katras spēles "trīs zvaigžņu" saraksts jāuztver kā momentuzņēmums attiecīgā spēļu kārtā. Futbolists, kurš visbiežāk nonācis uzmanības centrā, ne būt obligāti nav saucams par kopumā labāko spēlētāju visas sezonas kontekstā. Biežāk "trīs zvaigžņu" sarakstā potenciāli iespēja nonākt bijusi spēlētājiem ar spilgtiem performances pīķiem, kamēr kopumā vienmērīgi un stabili spēlējušos futbolistus šāda uzskaites sistēma ne vienmēr atalgo.

Tāpat šādas metodikas izmantošana spēlē par labu rezultatīvu komandu uzbrūkošajiem spēlētājiem, kamēr pastarītēm pārsteidzošu rezultātu gadījumos izcelties vairāk varējuši aizsardzības plāna spēlētāji. Tā kā Virslīgas spēļu skaits šosezon bija ļoti liels - 180 spēles, ne visas cīņas žurnālistiem bija iespējams redzēt pietiekamā apjomā, lai izdarītu objektīvus vērtējumus. Tādēļ nereti talkā tika aicināti klubu pārstāvji, kuri dalījās ar savu kompetento viedokli "trīs zvaigžņu" izvēlē.

Vismaz pa reizei starp "trīs zvaigznēm" iekļuva 174 dažādi futbolisti.

Par Virslīgas sezonas spilgtākajiem kļuva trīs čempionvienības uzbrukuma atslēgas zobrati. "Valmieras" japānis Daisuke Jokota starp "trīs zvaigznēm" iekļuva 11 reižu, kļūstot par sezonas pamanāmākā futbolista goda īpašnieku 2022. gada sezonā. Jokota īpaši spilgts bija sezonas ieskrējiena daļā, pirmajās desmit kārtās saņemot sešas atzinības un ieliekot pamatus individuālajai uzvarai šādā spēlētāju izvērtēšanas formātā.

Jokotam sekoja abi "Valmieras" rezultatīvākie spēlētāju. Kolumbietis Kamilo Mena savas spožākās spēles rādija vasaras otrajā pusē līdz septembra vidum, kopumā sezonas laikā starp "trīs zvaigznēm" iekļūstot desmit reižu. Virslīgas sezonas bombardieris Raimonds Krollis savu partneri Menu noķēra pēdējās divās kārtās, pirmo reizi tiekot ierakstīts "trīs zvaigznēs" divās spēļu kārtās pēc kārtas. "Valmieras" kapteinis, pēc salīdzinoši pieticīgāka pirmā spēļu apļa, no maija iestāšanās samērā regulāri pieteica sevi starp spožākajiem spēlētājiem "Valmieras" cīņās.

Aiz trīs valmieriešiem labākos rezultātus uzrādīja divi Brazīlijas futbolisti. Pa deviņām reizēm "trīs zvaigžņu" sarakstā iekļuva RFS kreisā flanga uzbrucējs Emersons un "Liepājas" pieredzējušais uzbrucējs Dodo. Aiz kopumā pieciem uzbrukuma spēlētājiem Top 6 noslēdza pirmais futbolists, kura tiešajos pienākumos svarīgu lomu ieņem savu vārtu sargāšana - astoņas reizes spožo spēlētāju sarakstā nonākot valmieriešu balsta pussargam Ivanam Želizko.

Top 6 pieaugums Virslīgas kārtās.

No vicečempiones "Riga" spēlētājiem visbiežāk sevi starp "trīs zvaigznēm" ieraudzīja komandu vasaras pāreju periodā papildinājušais portugālis Duglass Aureliu. Viņš bija spēlētājs, kurš procentuāli uzrādīja otro augstāko rādītāju, salīdzinot futbolista iekļūšanas biežumu starp trīs izceltajiem un viņa kopumā aizvadītajām spēlēm. "Riga" futbolists to paveica 41% savu spēļu, kamēr labākais šajā rādītājā bija "Audas" senegāliešu spārns Ousejinu Niangs, kurš to spēja teju pusē savu maču - 47% jeb septiņās no 15 cīņām.

Starp vārtsargiem visbiežāk izcelts tika "Tukums 2000/Telms" cietokšņa sargs Sergejs Vilkovs, kurš ar septiņām izvēlēm iekļuva "trīs zvaigžņu" sarakstā par reizi vairāk nekā "Super Nova" vārtsargs Kristaps Zommers.

Septiņreiz izcelts tika labākais malējais aizsargs - Roberts Savaļnieks no "Liepājas", bet starp centra aizsargiem pa sešām reizēm izcelti tika "Audas" tornis Božo Mikuličs, RFS aizsardzības balsts Vitālijs Jagodinskis un jaunizceptais čempions Daniels Balodis.

Teju identiski turnīra beigu tabulai izkārtojās arī katras komandas iekļuvušo spēlētāju rādītāji starp "trīs zvaigznēm". Visbiežāk to izdarīja valmierieši, kuriem sekoja abu lielo Rīgas klubu pārstāvji. "Auda" tikai par vienu spožo spēlētāju apsteidza "Liepāju". Turnīra tabulas otrajā pusē komandas izkārtojās atbilstoši vietām noslēguma tabulā, visretāk izceļoties Latvijas futbola elitē vietu zaudējušajai "Super Nova".

Pilnu "trīs zvaigžņu" atspoguļojumu iespējams aplūkot twitterkonta @lv_futbols pavedienā.

Noderīgas saites

# "Valmiera" - jaunākā čempione Eiropas futbolā un Virslīgas vēsturē
# Video: "Valmieras" pirmā čempionu zelta pirmās emocijas, prieks un komentāri
# RFS grupu turnīrā uz mazo valstu fona - nauda, rangs, fani un statistika
# RFS apaļš piecdesmitnieks jeb smagākais kalendārs Latvijas futbola vēsturē

     [+] [-]

, 2022-11-16 18:54, pirms gada
Paldies par kopsavilkumu.
Ļoti cienu reportierus, kuri nepaslinko un savelk pārskatāmu kopsavilkumu, lai lasītājiem nav jārakājas pa vēstures rakstiem.
Ideālā gadījumā var piemest linkus uz vēsturiskiem rakstiem, kuros parasti ir katras kārtas neliels apraksts, tad lielākie fani noteikti gribēs pagremdēties atmiņās, lai pārlasītu, kā mīļākā komanda ir aizvadījusi sezonu.
Paldies par rakstu!
P.S. neskatoties uz to, ka ir pieminēti visi, būtu labi arī salīdzināt vietējo sniegumu ar leģionāriem, lai faniem un nākotnes spēlētājiem ir redzams, kurš ir panākumu atslēga, lai mūsu jaunieši un tīņi saprot, uz ko tiekties, un kas ir jādara, lai sasniegtu mērķi.