Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas sastāvi: "Riga" saglabā kodolu, vairums pārējo klubu ar jaunu slotu

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Virslīgas sastāvi: "Riga" saglabā kodolu, vairums pārējo klubu ar jaunu slotu
Artūrs Zjuzins un Tomāšs Šimkovičs. Foto: RFS

Šodien ar trim spēlēm beidzot startēs 2020. gada Virslīga. Saprotams, ka sastāvos savas korekcijas ieviesa koronavīruss, taču arī marta sākumā, kad sākotnēji bija paredzētas turnīra pirmās spēles, jau bija skaidrs, ka kārtējo reizi rotācijas klubu sastāvos būs nozīmīgas. Mēs parēķinājām, kuras komandas savus futbolistus visvairāk saglabājušas un kuras vismazāk.

Būtiski uzsvērt, ka šai materiālā netika pētīti komandu jaunpienācēji, kas nepārprotami ir ļoti, ļoti būtisks faktors gaidāmajā sezonā, ja runājam par komandu spēku. Ņemot vērā Virslīgas klasiku, proti, kardinālas sastāvu rotācijas, daudz nezināmu leģionāru un treneru nomaiņas, ir grūti analizēt komandu jaunos modeļus.

Tāpēc šeit tika aplūkoti fakti jeb tas, cik daudz no iepriekšējiem komandu sastāviem ir palicis. Aprēķinos tika izmantoti visu 10 Virslīgas komandu pagājušā gada sastāvi ("Tukums 2000" gadījumā - sastāvs 1. līgā) - precīzāk sakot, visu futbolistu spēles laiks minūtēs. Pēc tam spēlētāji tika sašķiroti divās grupās - tie, kuri paliek un tie, kuru šogad komandā vairs nebūs. Pie otrās grupas jeb "nepalikušajiem" tika pieskaitīti gan tādi, kuri komandu pameta jau pagājušās sezonas gaitā, gan arī tie, kuri paliek attiecīgo klubu īpašumā, bet devušies īrē. Galu galā tika aprēķināts, cik liela daļa no pagājušā gada sastāva (nospēlēto minūšu izteiksmē) komandās palikusi.

Rezultāti

Lai ko runātu par "Riga" un tās straujajiem pavērsieniem, sevišķi treneru mainīšanas ziņā, tieši pēdējo divu gadu čempione sastāvu ir saglabājusi vislielākajā mērā. Turklāt ar diezgan lielu pārsvaru - otra stabilākā ar 59% "saglabāto minūšu apjomu" izrādījusies "Liepāja", kurai par astoņiem procenta punktiem mazāk palikušo futbolistu (spēļu minūšu izteiksmē). Tālāk seko četru klubu grupa, kuri nomainījuši apmēram pusi sastāva - "Ventspils", "Metta", RFS un "Valmiera". Ap 40% palicis no Tukuma un "Spartaka" sastāva, bet visvairāk apgalvojumam "veidoja jaunu komandu" atbilst "Daugavpils" un "Jelgava", kura starpsezonu periodā šķīrās no pilnīgi visiem leģionāriem, bet ne tikai.

Izmaiņas komandu griezumā

Zemāk attēloti komandu pagājušās sezonas modeļu pieci svarīgākie (pēc spēles laika) spēlētāji, kas klubu pametuši un pieci svarīgākie, kas palikuši. Ir vērts pievērst uzmanību šo futbolistu spēles laika procentam - piemēram, sastāva kodola saglabātājas "Riga" ceturtajā vietā starp pametušajiem ir rezerves vārtsargs Maksims Uvarenko, kurš no 32 spēlēm piedalījās tikai deviņos mačos. Turpretī "Jelgavai" vislielākais spēles laiks starp palikušajiem bija Daniilam Hvoiņickim, kurš sakrāja tikai 50% no maksimāli iespējamajām minūtēm...

"Riga"

RFS

"Ventspils"

"Valmiera"

"Spartaks"

"Liepāja"

"Jelgava"

"Daugavpils"

"Metta"

"Tukums 2000"

Izmaiņas futbolistu griezumā

ar zaļu: spēlēja šīs komandas sastāvā 2019. gadā, ir arī 2020. gada komandas modelī.
ar melnu: spēlēja šīs komandas sastāvā 2019. gadā, nav 2020. gada komandas modelī.

"Riga"

RFS

"Ventspils"

"Valmiera"

"Spartaks"

"Liepāja"

"Jelgava"

"Daugavpils"

"Metta"

"Tukums 2000"