Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Česnovskis: "Ventspils 2009.gadā Čempionu līgā "atdeva" spēli"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Česnovskis: "Ventspils 2009.gadā Čempionu līgā "atdeva" spēli"
Pāvels Česnovskis
Foto: by.tribuna.com

Baltkrievu vārtsargs Pāvels Česnovskis intervijā baltkrievu portālam by.tribuna.com apgalvo, ka FK "Ventspils" 2009.gada Čempionu līgas "play-off" spēle pret Šveices "Zurich" izbraukumā (1:2) bija "pārdota".

Atgādinām, ka savā labākajā Eirokausu sezonā 2009.gadā Latvijas čempione "Ventspils" Romāna Grigorčuka vadībā aizkļuva līdz Čempionu līgas "play-off" (pa ceļam izsitot BATE), kur cīņā par iekļūšanu grupu turnīrā jau cita trenera, Nuncio Dzavetjēri, vadībā ar 0:3 un 1:2 piekāpās Šveices "Zurich", pārceļoties uz Eiropas līgas grupu turnīru. ČL zaudētajā duelī otrajā spēlē Šveicē "Ventspils" vārtus sargāja baltkrievu vārtsargs Pāvels Česnovskis. Ņemot vērā, ka nupat viens aizdomīgs mačs noticis Baltkrievijas čempionātā, Česnovskis to komentējot atcerējās 2009.gada notikumus "Ventspilī".

"Tagad visi runā par "Gomel" - "Naftan" spēli. Nedomāju, ka mūsu valstī kāds varētu "atdot" spēli. Lai kādu apsūdzētu, vajag operēt ar faktiem. Kaut arī savā dzīvē esmu saskāries ar sarunātām spēlēm. Mana pirmā spēle Čempionu līgā, rupji runājot, bija pārdota. Tikko biju pārgājis uz "Ventspili". Mēs spēlējām Čempionu līgas "play-off" pret "Zurich". Pirmajā spēlē nepiedalījos, zaudējām ar 0:3. Izgāju laukumā atbildes mačā. Emocijas, protams, nenormālas. Čempionu līga, pilns stadions... Zaudējām ar 1:2. Pretiniekiem bija daudz momentu. Sita pa vārtu stabiem, pa mani. It kā nospēlēju neslikti. Tiesa, vienalga biju sarūgtināts. Pēc mača pie manis pienāca mans aģents Marko Trabuki un sacīja: "Nepārdzīvo. Jūsu komandas trīs spēlētāji vienkārši "atdeva" šo spēli." Nesaukšu šo cilvēku uzvārdus. To spēli "atdeva" aizsargs, pussargs un uzbrucējs. Turklāt no Šveices uz Latviju viņi vairs nelidoja kopā ar komandu. Šie cilvēki uzreiz pazuda. Pēc tā mača komandā viņus vairs neviens neredzēja. Manuprāt, šie puiši joprojām spēlē Latvijas čempionātā. Man tas ir nesaprotami. Biju šokā. Ja cilvēki "atdod" spēles tādā līmenī, tad par ko vispār var runāt?

Pēc tam aptuveni gadu notika izmeklēšana saistībā ar kluba direktoru Sergeju Barkovski. Tiesa, galu galā viņu neiesēdināja. Pēc tam, kad aizbraucu no "Ventspils", jokoju: "Vairāk laiku pavadīju nevis treniņos, bet gan prokuratūrā." Visu komandu sēdināja autobusā un vadāja uz pratināšanām Rīgā. Ko es varēju sacīt pratināšanās? Es taču neko nezināju par to maču. Tikai pirms nedēļas parādījos komandā, bet te šādi notikumi... Atnāc, apsēdies. Izmeklētājs prasa jautājumus par līgumiem, jautā: "Šo cilvēku tu zini? Bet šo? Vai viņi braukāja ar jums uz spēlēm?" Toreiz kopā ar komandu uz Eiropas līgas spēlēm lidoja daudzi man nesaprotami cilvēki. Ventspilī ir bagātu čečenu diaspora. Viņi regulāri lidoja ar mums ar čarterreisiem. Lido uz spēli, bet ar tevi puse lidmašīnas ir kaukāziešu izskata biznesmeņi. Īsāk sakot, jautājumu bija daudz. Tiesa, šai lietā es nebiju aizdomās turamais, bet gan liecinieks.

Izmeklēšanas procesā pārbaudīja paraksta autentiskumu. Izrādījās, "Ventspilī" bija vairāki līgumi. Viens tev ir rokās, federācijā otrs, klubam trešais. Bija jāparakstās 25 reizes, bet pēc tam katru parakstu salīdzināja citu ar citu. Starp citu, šīs parakstu būšanas dēļ klubs man ir parādā pieklājīgu summu. Nesaukšu skaitļus. Mēs šķīrāmies mierīgā ceļā. "Ventspils" apmaksāja man operāciju, kompensēja kaut kādu daļu algas un iedeva brīvā aģenta statusu. Pēc tam 2011.gadā pārgāju uz BATE.

Līdz Dzavetjēri atnākšanai komandu vadīja Grigorčuks. Puiši stāstīja, ka viņš bija ļoti skarbs. Pēc brīvdienām spēlētāji pie viņa izgāja alkohola testu. Puišiem gluži kā auto vadītājiem nācās pūst "trubiņā". Skarbi. Kad atnāca Dzavetjēri, visi nodomāja: "O, eiropietis! Tagad kļūs vieglāk." Līdz tam viņš strādāja par galveno treneri Itālijā. Nuncio bija asistents arī "Udinese", "Inter". Dienu pirms spēles un uzreiz pēc spēles komanda brauca uz bāzi. Toreiz "Ventspilī" bija ļoti daudz cilvēku. Ap 30. Piemēram, braucam uz izbraukuma spēli Jūrmalā. Tur spēle ar vāju komandu. Viņiem laikam pieteikumā 14 cilvēki. Mums atbrauc 30. Puiši no Jūrmalas bija šokā. Skatījās uz mums kvadrāt-formas acīm. Pirms spēles treneris nosauca 18 futbolistus, kuri tika pieteikumā. Pārējie gāja uz tribīnēm. Un tas Latvijas čempionātā, kur uz spēlēm nāk 50 līdzjutēju. Paaugstinājām turnīra apmeklētību [smaida].

Kopumā "Ventspilī" bija interesanti. Galvenajam trenerim bija palīgs Andželo Orlando. Viņš savulaik spēlēja "Napoli" kopā ar Maradonu. Andželo vienmēr teica: "Mani Maradona nevarēja apspēlēt, es iemācīšu jums spēlēt tikpat labi. Dzavetjēri lielu likmi lika uz psiholoģiju. Uzskatu, tam ir liela loma sportista dzīvē. It sevišķi vārtsarga. Lasu daudz grāmatu par šo tēmu. Bet citādi... neteikšu, ka itālim "Ventspilī" bija kaut kāds īpašs treniņprocess. BATE pie Gončarenko bija ne sliktāk."

Izmantotie resursi:
Павел Чесновский: «В «Вентспилсе» больше...

  +7 [+] [-]

, 2014-11-09 12:45, pirms 10 gadiem
Ja par uzvārdiem, tad: Kačanovu, Rimkus un Saša Cilinšeks, kurš šķiet aizbēga atstājot visas mantas.

  +6 [+] [-]

, 2014-11-09 12:49, pirms 10 gadiem
Kačanovs, Cilinšeks, Rimkuss. Cilinšeku pirmajā spēlē jau varēja redzēt lēni kustamies pa laukumu.

  +3 [+] [-]

, 2014-11-09 12:50, pirms 10 gadiem
Ventspils toreizējais itāļu aizsargs Alesandro Dzamperīni pēc tam Itālijā par līdzīgām lietām ir bijis arestēts un šobrīd ir diskvalificēts uz septiņiem gadiem. Tā kā nav jau nekāds brīnums vai pārsteigums. Jautājums, kas bija divi pārējie? Šveicietis Hodlers (bet viņs gan arī ir aizsargs, nevis pussargs)? Un kurš no uzbrucējiem?

  +6 [+] [-]

, 2014-11-09 12:53, pirms 10 gadiem
Te jau 14.04.2010. viss bija detalizēti aprakstīts: FK "Ventspils" par Rimkus, Cilinšeka un...

  +2 [+] [-]

, 2014-11-09 12:53, pirms 10 gadiem
Kačanovs un Cilinšeks atkal abi ir aizsargi, bet aizsarga vieta jau rezervēta Dzamperīni.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-09 13:00, pirms 10 gadiem
Ar līgumiem, nepārprotami, ir bijušas dažādas mahinācijas. Tas viss nāca gaismā vairākos LFF DK lēmumos (piemēram, LFF: LFF DK lēmums attiecībā uz A.Zjuzinu un... ).

  +3 [+] [-]

, 2014-11-09 13:00, pirms 10 gadiem
Izlasīju Bespalova teikto. Tad jau sanāk, ka izdomās turamo pat vairāk, nekā trīs.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-09 13:06, pirms 10 gadiem
Varbūt: Dzamperīni, Cilinšeks, Rimkus? Bet Kačanovam vispār daudz konfliktu ar Bespaloviem.

  +9 [+] [-]

, 2014-11-09 13:09, pirms 10 gadiem
P.S. Bet Grigorčuks un "trubiņa" -- piemērs, no kura citiem treneriem būtu jāmācās.

  +6 [+] [-]

, 2014-11-09 13:09, pirms 10 gadiem
Zurich - Ventspils 2:1 (HQ)
----------
domāju ka noteikti ir Kačanovs!

  +1 [+] [-]

, 2014-11-09 13:12, pirms 10 gadiem
Atbildes mačs Cīrihē sākas ar to, ka vārtsargam Pāvelam Česnovskim piezvanīja nezināms cilvēks, kurš pateica, ka divi komandas spēlētāji ir iesaistīti totalizatoros un šo maču speciāli zaudēs. Iespējams, caur aģentiem vai kā savādāk, bet šī informācija nonāca līdz mums. Atkal spēlējām arvienu uzbrucēju, kas bija Rimkus, un rezultāts līdz 92.minūtei bija 1:1."
Tas no FK "Ventspils" par Rimkus, Cilinšeka un...

  +2 [+] [-]

, 2014-11-09 13:13, pirms 10 gadiem
Satāvs otrajā spēlē FK ''Ventspils'': Pāvels Česnovskis; Azamats Baimatovs (Ivans Špakovs, 62.), Igors Savčenkovs, Žans-Pols Ndeki, Deniss Kačanovs; Aleksejs Višņakovs (Ritvars Rugins, 55.), Jevgeņijs Kosmačovs, Grigorijs Čirkins, Igors Cigirlašs; Andrejs Butriks (Aleksandru Dedovs, 72.), Vits Rimkus

Ja divi, tad Kačanovs+ Rimkus, ja vēl trešais, tad Kosmačovs?

     [+] [-]

, 2014-11-09 13:15, pirms 10 gadiem
Tad jau vēl atliek atcerēties Koļinko, kuru padzina no Kazaņas, jo kluba saimniekiem bija aizdomas..

  +2 [+] [-]

, 2014-11-09 13:18, pirms 10 gadiem
kruuminjsh rakstīja: Izlasīju Bespalova teikto. Tad jau sanāk, ka izdomās turamo pat vairāk, nekā trīs.
jā, bet tajā atbildes spēlē tāds Dzamperīni nemaz nespēlēja.

  +6 [+] [-]

, 2014-11-09 13:29, pirms 10 gadiem
Nu tas, kas toreiz notika vispār bija kaut kāds ārprāts. Vēl tagad atceros, ka Sporta Avīzes vienā no 2009. gada numuriem, bija aprakstīts kā Ventspils gatavojusies mačam ar Zurich. Spēles dienā esot bijuši aizvadīti ļoti smagi treniņi ar mērķi - gatavojamies nākotnes startiem ČL. Tobrīd nodomāju - kurš pie velna tā dara? Kāda ir garantija, ka nākamgad kaut kas līdzīgs varētu izdoties? Pie visa klāt vēl Grigorčuka atlaišana pirms tik svarīgām spēlēm... Viennozīmīgi, tā situācija nebija tīra!

     [+] [-]

, 2014-11-09 13:46, pirms 10 gadiem
Grigorčuku iespējams atlaida, jo Ventspils īpašnieki nebija gatavi maksāt to bonusu trenerim par iekļūšanu grupu turnīrā...kad paraksta līgumu, tad jau nedomā, ka Ventspils tiešām iekļūs....un , pieņemsim, bonuss ir pāris ļimaki...un te pēkšņi gandrīz reālitāte tuvu tam...varbūt pietaisīja bikses, jo tāda nauda nebija..

  +5 [+] [-]

, 2014-11-09 13:51, pirms 10 gadiem
dakots rakstīja: Grigorčuku iespējams atlaida, jo Ventspils īpašnieki nebija gatavi maksāt to bonusu trenerim par iekļūšanu grupu turnīrā...kad paraksta līgumu, tad jau nedomā, ka Ventspils tiešām iekļūs....un , pieņemsim, bonuss ir pāris ļimaki...un te pēkšņi gandrīz reālitāte tuvu tam...varbūt pietaisīja bikses, jo tāda nauda nebija..
Tos pāris ļimakus FKV ar uzviju būtu atguvusi no UEFA prēmijām, kas Čempionu līgā salīdzinājumā ar Eiropas līgu ir pilnīgs kosmoss.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2014-11-09 14:16, pirms 10 gadiem
Nu shis vartsargs jau ari ir labs kadrs cik dzirdets ilgak neviena komanda pa 6 meneshiem nespele un pats intresantakais ka vinja un Gauraca kopigais agjents Trabuchi jau atvilka labi zinamo spelju pardeveju Dzamperini,shveicieti Hodlu un vel 15 nesaprotamus speletajus. Shis kaa otrais vai 3 varstargs v-pili menesi tani gada pelnija pa 7000 eur + droshvien podjomniji dabuja labus,taka jau butu klusi stavejis par to ka klubs vinjam kaut ko parada.Bet par tiem 3 speletajiem jau viss skaidrs uzreiz,Kacanovs,Cilinsheks un Rimkus.Pareizi jau Barkovskis darija ka piespieda vinjus pie sienas tolaik,kadam metodem tas jau ir cits,bet labak taa un izgriest toto tada veida no komandas,ja nee tad v-pils butu otra Jurmala vai Daugavpils.

  +6 [+] [-]

, 2014-11-09 15:08, pirms 10 gadiem
Tiešām, Dzamperīni nav sastāvā, esmu mazliet pārsteidzies, un nav arī Cilinšeka. Vai tas nozīmē, ka sirdsapziņa nav tīra vismaz pieciem spēlētājiem?

  +1 [+] [-]

, 2014-11-09 15:37, pirms 10 gadiem
z-kovs1989 rakstīja: Tak protams ka viņi norāva TOTO, toties gudri norāva pāris ļimakus TOTO, un pāris ļimakus prēmijās. vot to es saprotu raut TOTO, tagad FKV ar algām problēmu nav, malači RESPECT go FKV!

Varbūt uzreiz miljardus?

     [+] [-]

, 2014-11-09 15:48, pirms 10 gadiem
Kur sēž UEFA ? ...pareizi - Šveicē ! ...no kurienes ir Zurich?...pareizi - no Šveices !...kura ir pirmā valsts, kur futbola stadionu cels par UEFA/šveices 100% naudu? ...pareizi - pie mums !....mēs esam šveiciešu draugi, mums viss sakārtots ar otkatiem !

  -1 [+] [-]

, 2014-11-09 17:09, pirms 10 gadiem
Visam aiz muguras bija Barkovska banda, tāpat kā Gavrjušas banda Daugavpils Daugavā. Šitādi netīrie biznesmeņi to tik redz, kā naudu sagrābt un, protams, ka visvairāk var izkrāpt no UEFA. Tā tas bija DD pret Elfsborg un tā tas acīmredzot bija FKV pret Zurich. Toreiz jau Rimkum un Kačanovam draudēja, ja nepakļausies, dauzīja un dedzināja mašīnas... Barkovskis sadarbojās ar izsitēju - bokseri. Tāpēc nešaubos, ka arī DD lietā nāks gaismā informācija par to, ka spēlētājiem draudēts, tik pagaidām visi ir iebiedēti un spēlē vienu plati, ka neko nezin. Kādam jābūt varonim un jāseko Ibes piemēram.

  +2 [+] [-]

, 2014-11-09 17:36, pirms 10 gadiem
Kluba bijušais prezidents,lai viņam vieglas smiltis,visus šos toto špīlerus
uzreiz izrāva gaismā,kā tādas nezāles.Žēl ,ka viņu vidū bija manis ļoti cienītais Rimkusa kungs.Labākais Latvijas uzbrucējs.Un vēl.Česnovskis ir daudz ko piefantāzējis,jo nekādi kaukāza izcelsmes personas uz izbraukuma spēlēm līdzi nelidoja.To varu apliecināt droši,jo pats biju līdzi Lisabonā.Es gruzīnam galīgi nelīdzinos

  +1 [+] [-]

, 2014-11-09 17:57, pirms 10 gadiem
reikons rakstīja: Visam aiz muguras bija Barkovska banda, tāpat kā Gavrjušas banda Daugavpils Daugavā. Šitādi netīrie biznesmeņi to tik redz, kā naudu sagrābt un, protams, ka visvairāk var izkrāpt no UEFA. Tā tas bija DD pret Elfsborg un tā tas acīmredzot bija FKV pret Zurich. Toreiz jau Rimkum un Kačanovam draudēja, ja nepakļausies, dauzīja un dedzināja mašīnas... Barkovskis sadarbojās ar izsitēju - bokseri. Tāpēc nešaubos, ka arī DD lietā nāks gaismā informācija par to, ka spēlētājiem draudēts, tik pagaidām visi ir iebiedēti un spēlē vienu plati, ka neko nezin. Kādam jābūt varonim un jāseko Ibes piemēram.
Tu kaut ko te jauc draudzinj,Barkovskis bija tieshi tas kas izdarija spiedienu uz shiem trim speletajiem,lai vinji vairs nebutu komanda,nevis Barkovskis bija uz vienas rokas ar sho speletaju trijotni.

     [+] [-]

, 2014-11-09 19:23, pirms 10 gadiem
Trijotne jau ir zināma. Kačanovu apsargāja policija vairāk kā gadu, un uz tiesas sēdēm devās bruņu vestē. Jautājums ar kādām metodēm Kačanovu un Rimku piespieda darboties, vai nu tā bija alkatība, vai vienkārši liels spiediens. Algas tajā laikā bija ļoti labas. Pamata spēlētāji ar prēmijām pat ap 5000EUR mēnesī saņēma. Par Rimku baumoja, ka viņam bija problēmas ar azartspēlēm. Kas ar Kačanovu nav zināms, bet ņemot vērā, ka viņš sadarbojās, tad jau daudz ko pastāstija un no soda izspruka. Neviens no viņiem vairs tā arī neuzspēlēja nopietnā līmenī. FKV divi panākumi stūrakmeņi bija Bespalovs vecākas un Grigorčuks. Šie divi cilvēki izdarīja visu, lai klubs spētu izaugt līdz nopietnam līmenim.

     [+] [-]

, 2014-11-09 19:28, pirms 10 gadiem
alguns rakstīja: Toreiz jau Rimkum un Kačanovam draudēja, ja nepakļausies, dauzīja un dedzināja mašīnas.

Tu varbūt gribi sacīt,ka klubs lika šīem puikām spēlēt toto,nevis viņi spēlēja?
Lai cik tas nebūtu skarbi, bet tas jau ir teju vienīgais risinājums, ja spēlētāji aiziet kriminālo ceļu. Pie tam ņemot vērā ko tagad dara Kačanovs un Rimkus, tas tikai apliecina, ka viņu labums bija īslaicīgs, un palika vairāk kā cietēji, sačakarējot savu karjeru.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-10 01:34, pirms 10 gadiem
Lacpless-antinj apgaismo parasto skatitaju ar ko tad tagad nodarbojas Rimkus un Kacanovs???

  +1 [+] [-]

, 2014-11-10 06:59, pirms 10 gadiem
Tajā mačā pret Zurih spēlēja Česnovskis Kačanovs Ndeki Kosmačovs Cigirlašs Savčenkovs Rugins Dedovs Čirkins Špakovs A Višņakovs A Baimatovs Rimkus Butriks
Cilinšeks tajā spēlē nespēlēja,bet tā bija pēdēja spēle FK Ventspils sastāvā Rimkusam un Kačanovam.Visa trijotne pēc šī mača komandu pameta.Tādi ir fakti.

     [+] [-]

, 2014-11-10 19:01, pirms 10 gadiem
espozito79 rakstīja: Lacpless-antinj apgaismo parasto skatitaju ar ko tad tagad nodarbojas Rimkus un Kacanovs???
Kačanovam līgums Indonēzijā. Pēc Ventspils kādu laiku vispār bija bez kluba, bet runā, ka tas bija saistīts ar izmeklēšanas procesu un draudiem viņa dzīvībai.
Ar Rimku nedaudz cerīgāk. Aizvadīja ļoti labu sezonu Lietuvā, kura arī pacēlās jautājums par sarunātām spēlēm. Pēc Jūrmala un Gulbene. Šogad uzspēlēja Olainē un paralēli strādā algotu darbu.