Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:122, Did:0, useCase: 3

Aresti un skandāls Spānijā: ventspilnieks runā par 0:12 jeb atdotu spēli

Agris Suveizda

Aresti un skandāls Spānijā: ventspilnieks runā par 0:12 jeb atdotu spēli
Šeiks Diaņs pret "Gulbeni"
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Aizvadītajā nedēļas nogalē Spānijas pēc spēka trešajā līgā divīzijas vājākā vienība "Eldense" izbraukumā piedzīvoja pamatīgu sagrāvi pret līderi "Barcelona B" (0:12), pēc kuras izcēlās pamatīgs skandāls. Gan spēlētāji, gan kluba amatpersonas publiski paziņoja, ka spēle bijusi sarunāta, un policija aizturēja gan itāliešu treneri, gan itāliešu investoru grupas vadītāju.

Formāli "Eldense" galvenā trenera amatā ir Frans Ruiss Kaseress, taču realitātē šīs funkcijas pildīja itālietis Filipo Vito di Perro, kuram nav nepieciešamās licences un kurš sezonas gaitā klubā ieradās kopā ar itāliešu investoru grupu. Arestus izprovocēja kluba valdes priekšsēdētājs Davids Agilars, kurš iesniedza oficiālu sūdzību un sacīja, ka bija apkaunots par aizvadīto spēli, kuru redzēja arī viņa dēls. Tikmēr itāliešu investoru grupas jurists Hosē Migels Eskembre policijā iesniedza atbildes sūdzību pret Agilaru un kluba bijušo prezidentu Alfonso Ortunjo, kurus vaino apmelošanā.

Skandāla epicentrā nokļuvis arī Šeiks Diaņs, kurš ne tik sen aizvadīja nepilnu gadu "Ventspilī", Virslīgā 18 spēlēs gūstot desmit vārtus. Mauritāniešu uzbrucējam jau iepriekš bija aizdomas par to, ka varētu notikt spēles atdošana, un tieši viņš bija pirmais, kurš pēc mača publiski paziņoja par netīrajām spēlītēm. "Iesaistīti bija četri spēlētāji. Zinu, kuri tie ir, taču šobrīd nevaru to atklāt," sarunā ar katalāņu radio staciju RAC-1 sacīja Diaņs, piebilstot, ka vēl vienam spēlētājam esot teikts, ka spēle tiks ietekmēta, un tika piedāvāts piedalīties.

Komandai pievienojies ziemā, līgā aizvadījis desmit spēles, astoņas sācis pamatsastāvā un guvis vienus vārtus, Diaņs sarunātajā mačā gan nepiedalījās. "Viņi man pat nemēģināja prasīt, jo zināja, kāda būtu mana atbilde," teica Diaņs. "Pusstundu pirms spēles biju komandā [acīmredzot domāts pamatsastāvs], bet pēc tam vairs ne. Pēc spēles devos uz komandas autobusu, kur komandas biedri teica, ka ģērbtuvēs ir vairāki spēlētāji, kuri atdeva maču. Atgriezos ģērbtuvē, un tur bija sācies strīds – gandrīz vai lidoja dūres."

Kamēr Diaņs formāli bija spēles pieteikumā, laukumā neizgāja arī neviens cits no rezervistiem, kuri atteicās doties uz maiņu un aptraipīt savu vārdu. "Pretinieki nebija iesaistīti," mauritānietis turpināja. "Pretinieki darīja to, kas viņiem bija jādara, un es droši vien būtu rīkojies tāpat." Diaņs atklāja, ka pēc tam, kad publiski runājis par spēles sarunāšanu, esot saņēmis draudus.

Aizvadīto spēli plašāk komentēja arī valdes priekšsēdis un kluba prezidents Agilars: "Pēc spēles saņēmu zvanu, kurā tiku informēts par to, ka spēle bija sarunāta, ka to apstiprina vairākas īsziņas un ka starp pirmdienu un otrdienu saņemšu vairāk informācijas. Zvanītājs teica, ka spēles laikā divi cilvēki nokāpa lejā no tribīnēm, lai pateiktu par izdarītajām likmēm. Viens no šiem cilvēkiem bija spēlētāja aģents. Svētdien kopā sanāca valde, un mēs izlēmām saraut saites ar itāliešu investoriem, kuri vada klubu. Aizdomas mums bija jau divas vai trīs nedēļas, jo redzējām dīvainas sastāva izvēles."

Aizdomīga esot arī spēle pirms divām nedēļām, kurā "Eldense" ar 1:3 zaudēja "Cornella". Šajā spēlē kāds no "Cornella" spēlētājiem esot sacījis "Eldense" futbolistiem, lai pārstāj skriet, jo viņi jau ir ieguvuši 100 eiro. "Man ir žēl šajā visā iesaistīt arī "Cornella", bet jau esmu informējis viņus un visu nodevis policijas rokās. Ņemot vērā to, kas man ir teikts, cilvēki runā par likmju izdarīšanu Ķīnā."

"Eldense" un "Barcelona B" spēlē jau 12. minūtē rezultāts bija 3:0 mājinieku labā, 30. minūtē pārvars bija jau septiņi vārti, 49. minūtē rezultāts bija 9:0, bet pēdējās 12 minūtēs viesi ielaida vēl trīs (0:12). "Eldense" nav uzvarējusi pēdējās 11 spēlēs (0-2-9, vārti 8:40) un ar 14 punktiem 32 mačos divīzijā ieņem pārliecinošu pēdējo vietu. Savukārt "Barcelona B" ar 66 punktiem ir līdere, par piecu punktu tiesu apsteidzot "Alcoyano".

Izmantotie resursi:
Segunda B | Barça B-Eldense game was thrown,...
Segunda B | Eldense chief: "We've had our...
Police arrest Eldense manager on suspicion of...

  +1 [+] [-]

, 2017-04-04 21:32, pirms 8 gadiem
Nu bēdīgi.dikti bēdīgi.... spirts tiek izkropljots, un tiem kas to dara 3x fuj