Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1600, Did:0, useCase: 3

Stepanovs: "Pasaules kausā pārsteidza daudzie vārti"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Stepanovs: "Pasaules kausā pārsteidza daudzie vārti"
Latvijas U17 izlases vadītājs Igors Stepanovs
Foto: lff.lv

Latvijas U17 izlases galvenais treneris Igors Stepanovs (38) intervijā laikrakstam "Diena" pauž pārsteigumu par daudzajiem vārtiem Pasaules kausā, jo pirms tam šķita, ka tendence ir spēlēt no aizsardzības. Treneris uzskata, ka simulācija futbolā ir neatņemama sastāvdaļa. Jaunatnes treneriem smagi jāstrādā, lai izaudzinātu futbolistus, kas varētu pacelt Latvijas izlasi pasaules rangā.

Pasaules kausā daudzie vārti mūsu futbola speciālistam bija pārsteigums. "Mani mazliet pārsteidza, ka bija diezgan atklāts čempionāts, bija daudz gūtu vārtu. Diezgan aktīvs futbols tika spēlēts, tas priecēja. Līdzjutējiem patīk uzbrūkošs futbols, daudz vārtu, un skatāmībai tas laikam ir ļoti svarīgi," atzīst treneris Igors Stepanovs. "Bija pietiekami daudz komandu, kas spēlēja ar pieciem aizsargiem, bet vārtu tik un tā bija daudz. Tāpēc laikam jau tas viss ir komandu nopelns. Turklāt vēl jau bija daudz neizmantotu vārtu gūšanas iespēju! Kā nopelns tas ir? Nezinu. Varbūt futbola kopumā. Un, protams, jāuzteic uzbrucēji, kuri bija patiešām meistarīgi, ja ņemam vērā tendenci, ka tagad daudzi spēlē no aizsardzības. Vienubrīd likās, ka futbols iegājis tādā ļoti taktiskā gultnē, bija maz vārtu, komandas sāka spēlēt no aizsardzības. Varbūt tas arī bija saistīts ar labu uzbrūkošo spēlētāju deficītu. Tagad ir ļoti daudz tādu, sevišķi starp jaunajiem. Arī vienkārši labu uzbrucēju tagad ir daudz. Paskaties uz jebkuru komandu, un tur ir uzbrucēji, kuri var vienatnē apspēlēt, tikt galā ar pretinieku un izšķirt epizodi."

Stepanovam ir arī viedoklis par simulāciju, kas notiek futbolā . "Godīgi sakot, nekad neteikšu futbolistam, lai tas ilgāk paguļ. Bet simulāciju un citas nelielas futbola viltībiņas, kuras ir absolūti likumīgas, var mierīgi izmantot. Ja vajag iegūt laiku, kaut vai piecas desmit sekundes, var vienkārši uztaisīt kādu pauzīti. Nekad neesmu kādam teicis - guli un necelies, jo esam vadībā. Taču, ja rit pēdējās minūtes, tu ar bumbu stāvi pie pretinieku stūra karodziņa, turi bumbu, lai tevi notriec no kājām, jo komanda tā saglabās bumbu un iegūs laiku. Tas ir normāli futbolā. Savukārt simulācija ir provokācija, ar kuru centies nopelnīt, ko neesi pelnījis. Tā futbolā bijusi vienmēr! Agrāk tas bija vienkārši ārprāts. Sevišķi dienvidnieku komandas, ar kurām vienkārši nevarēja tikt galā."

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā Latvijas izlase atrodas visnotaļ pieticīgā vietā. "Uzskatu, ka mums jābūt augstākā vietā," norāda Stepanovs un nosauc arī iespējamos cēloņus. "Viens iemesls droši vien ir vietējā čempionāta ne pārāk augstais līmenis, lai gan pietiekami daudzi futbolisti spēlē ārzemēs. Jā, varbūt mazliet jūtama bija paaudžu maiņa, bet tagad tā jau ir visnotaļ nobriedusi komanda, kurai pakāpeniski jāgūst rezultāti. Vispār jāņem vērā, ka visā pasaulē konkurence saasinājusies. Skat, pat Gibraltārs cīnās par punktiem. Droši vien jāaudzina vairāk labu futbolistu, kas ir mūsu, jauniešu izlašu treneru, galvenais mērķis - sagatavot vairāk labu futbolistu valstsvienībai."

Kā zināms, Igors Stepanovs bija Latvijas izlases aizsardzības balsts 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, bet 2002. gadā Londonas "Arsenal" rindās viņš kļuva par Anglijas Premjerlīgas čempionu. Pēc spēlētāja karjeras beigām pievērsās trenera darbam, kopš 2012. gada viņš ir Latvijas U17 izlases galvenais treneris.

Izmantotie resursi:
Laikraksts "Diena"