Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Šveice: Jodelētāji pretī savam pirmajam pusfinālam

Šveice: Jodelētāji pretī savam pirmajam pusfinālam
Šveices izlase pirms draudzības spēles ar Urugvaju šī gada martā
Foto: AFP/Scanpix

Līdz 2010. gada Pasaules kausa izcīņai laika paliek arvien mazāk. Turpinām iepazīstināt ar Pasaules kausa dalībniecēm. Šoreiz piedāvājam apskatu par izlasi, kuru gandrīz pieveicām Rīgā – Šveici.

Vēsture

Šveices futbola izlase nevar lepoties ar lieliem panākumiem. Eiropas čempionātam šveicieši pirmo reizi kvalificējās vien 1996.gadā un tā arī tālāk par grupu turnīru nav tikuši, bet Pasaules kausa izcīņā pagaidām labākais sasniegums ir ceturtdaļfināls (trīs reizes, tiesa, toreiz vēl finālturnīrā nespēlēja vairāk par 16 komandām). Schweizer Nati (izlases iesauka) samērā bieži ir piedalījusies Pasaules kausu finālturnīros, jo no 18 līdzšinējiem turnīriem spējusi kvalificēties astoņiem. Pirms četriem gadiem Vācijā Šveice pat spēja izcīnīt pirmo vietu savā apakšgrupā (Francija, Dienvidkoreja un Togo), tomēr astotdaļfinālā pēcspēles sitienu sērijā piekāpās ukraiņiem. Jāpiebilst, ka šveicieši visos četros mačos atstāja savus vārtus neieņemtus.

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

Šveicei Pasaules kausa kvalifikācijas 2. grupā pretī stājās Moldova, Grieķija, Luksemburga, Izraēla un arī Latvija. Savās mājās uzvarot Latviju ar 2:1, šveiciešiem diemžēl izdevās izlīdzināt rezultātu un nospēlēt neizšķirti Rīgā. Šveice kvalifikāciju aizvadīja ne īpaši pārliecinoši(savās mājās tika zaudēts pat Luksemburgai), tomēr beigās par vienu punktu tā apsteidza Grieķiju un ieņēma pirmo vietu grupā. Izcīnītā vieta ļāva viegli uzelpot, jo tā garantēja ceļazīmi uz Dienvidāfriku. Uzbrukumā labu ieguldījumu baltajam krustam deva Blaise Nkufo un Aleksandrs Frajs, katram gūstot pa pieciem vārtiem.

Grupa un izredzes

Šveice spēlēs vienā grupā kopā ar Hondurasu, Čīli un Spāniju. Izteikta grupas favorīte, protams, ir Spānija, kura pirms diviem gadiem kļuva par Eiropas čempioniem. Spānijas izlases treneris Visente del Boske saglabājis Spānijas izlases spēles stilu, tāpēc tā tiek uzskatīta arī kā galvenā pretendente uz titulu. Visticamāk, cīņa par otro vietu grupā norisināsies starp Šveices un Čīles futbolistiem, kuri Dienvidamerikas zonas kvalifikācijā palika otrajā vietā aiz Brazīlijas. Bukmeikeri ir pārliecinātāki, ka Čīles futbolisti aizkļūs līdz 1/8 finālam (portāls bwin.com atvēl 1.50 koeficentu, ka Čīle pārvarēs grupu turnīru, kamēr Šveicei tas ir 2.50). Neskatoties uz to, vienīgajā savstarpējā spēlē pirms trīs gadiem ar 2:1 labāki izrādījās Schweizer Nati kājbumbas meistari. Šveice pierādījusi, ka pēdējā laikā tā spēj sastādīt konkurenci arī nomināli spēcīgākiem pretiniekiem, tāpēc gaidāmas interesantas cīņas.

Sastāvs un treneris

Kalnainās valsts futbolistiem noteikti ir paveicies ar treneri, kurš ar diviem dažādiem klubiem (Dortmundes ''Burrusia'' un Minhenes ''Bayern'') ir triumfējis Čempionu līgā; tas ir neviens cits kā Otmārs Hicfelds. 61 gadu vecais vācu speciālists kļuva par Šveices izlases treneri 2008. gadā pēc Eiropas čempionāta, nomainot Kobī Kūnu. Sastāva izvēlē nav manāmi lieli pārsteigumi – ierindā ir aizsargi Filips Zendeross un Velons Behrami, pussargs Trankvilo Barneta un uzbrucēji Hakans Jakins ar Aleksandru Fraju, kuru pēdējā laikā vajājuši dažādi savainojumi. Nav noslēpums, ka pie spēlēšanas varētu tikt uzbrucējs Blaise Nkufo, kurš ar 12 gūtajiem vārtiem kaldināja FC ''Twente'' uzvaru Nīderlandes čempionātā, vai arī Erens Derdijoks, kurš aizvadīja lielisku sezonu Leverkūzenes ''Bayer'' rindās. Savukārt, aizsargu līnijā vairs neredzēsim impulsīvo Ludoviku Maņinu, kurš no VfB ''Stuttgart'' šajā gadā pievienojās FC ''Zurich'' vienībai.

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargsDjēgo BenalioWolfsburg (Vācija)
VārtsargsMarko VelfliYoung Boys
VārtsargsDžonijs LeoniZurich
AizsargsŠtefans LihštainersLazio (Itālija)
AizsargsFilips ZenderossEverton (Anglija)
AizsargsŠtefans GrihtingsAuxerre (Francija)
AizsargsStīvs fon BergensHertha (Vācija)
AizsargsMario EgimansHannover (Vācija)
AizsargsReto CīglersSampdoria (Itālija)
AizsargsKristofs ŠpihersEinstracht (Vācija)
PussargsBenjamins HugelsBasel
PussargsValons BehramiWest Ham (Anglija)
PussargsGekhans InlersUdinese (Itālija)
PussargsPirmins ŠveglersEintrach (Vācija)
PussargsGelsons FernandessSt.-Etienne (Francija)
PussargsTrankvilo BarnetaBayer (Vācija)
PussargsŠerdans ŠagiriBasel
PussargsMarko PadalinoSampdoria (Itālija)
UzbrucējsAleksanders FrajsBasel
UzbrucējsBlaise NkufoTwente (Nīderlande)
UzbrucējsErens DerdijoksBayer (Vācija)
UzbrucējsMarko ŠtrellersBasel
UzbrucējsHakans JakinsLuzern

Izmantotie resursi:
goal.com
fifa.com

Kā Šveicei veiksies PK finālturnīrā?

  • 14

  • 2

  • 1

  • 16

  • 51

  • 41


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2010-05-24 20:42, pirms 14 gadiem
Manuprāt, var sagādāt daudz pārsteigumus

  +1 [+] [-]

, 2010-05-24 20:42, pirms 14 gadiem
Nu manis pēc , lai brauc mājās pēc grupu turnīra! (1/8 max)

  -3 [+] [-]

, 2010-05-24 20:44, pirms 14 gadiem
Domāju, ka tālu netiks. Tomēr futbolā šveice nav tik stipra kā hokejā

  -1 [+] [-]

, 2010-05-24 20:57, pirms 14 gadiem
flipsider rakstīja: Registered players 232,700 Futbols
29 000 Hokejs

Tikt PK 1/8 ir krietni prestizhaak par vietu 1/4 Hokejaa, burnu karali.
tas jau nav atkarīgs no speletajiem visa valsti, bet gan no rezultata Pasaules cempionata - starp pasaules labakajam komandam. Soreiz un sogad tas ir hokejs, si gada sniegums atzistams ļoti labi. Saubos vai futbola ari veiksies tik labi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2010-05-24 20:59, pirms 14 gadiem
Es domāju, ka viņiem ir cerības tikt ārā no grupas

  +4 [+] [-]

, 2010-05-24 20:59, pirms 14 gadiem
Komanda no kuras ir jāuzmanās visiem

     [+] [-]

, 2010-05-24 21:01, pirms 14 gadiem
izkļūs.

 +10 [+] [-]

, 2010-05-24 21:02, pirms 14 gadiem
Krayzie rakstīja: Es domāju, ka viņiem ir cerības tikt ārā no grupas
tieši tā

     [+] [-]

, 2010-05-24 21:11, pirms 14 gadiem
Autoram virsraksts šķiet mega asprātīgs?

     [+] [-]

, 2010-05-24 21:12, pirms 14 gadiem
kur tad Degens??

  +3 [+] [-]

, 2010-05-24 21:18, pirms 14 gadiem
RaivisNoTalsiem rakstīja: tas jau nav atkarīgs no speletajiem visa valsti, bet gan no rezultata Pasaules cempionata - starp pasaules labakajam komandam. Soreiz un sogad tas ir hokejs, si gada sniegums atzistams ļoti labi. Saubos vai futbola ari veiksies tik labi.
Cik valstīs (izlasēs) spēlē augstā līmenī hokeju un cik - futbolu?
Futbolā ir nesalīdzināmi lielāka konkurence, tāpēc jau Šveice PK ir "viena no" (FIFA reitingā 26.), bet IIHF - pirmā astoņnieka komanda.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-05-24 23:18, pirms 14 gadiem
sastāvs gan labs visās līnijās...

  +7 [+] [-]

, 2010-05-25 19:55, pirms 14 gadiem
Sastāvs jau zolīds, nevaru sagaidīt, kad viss sāksies!