Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Hondurasa: Futbols ļauj piemirst par politiskajām problēmām

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Hondurasa: Futbols ļauj piemirst par politiskajām problēmām
Hondurasas izlase pirms kvalifikācijas spēles viesos pret Salvadoru
Foto: AFP/ Scanpix

Straujiem soļiem tuvojas ilgi gaidītais 2010. gada Pasaules kausa izcīnas finālturnīrs Dienvidāfrikā, tāpēc mēs turpinām iepazīstināt futbola draugus ar tā dalībniecēm. Šoreiz kārta Hondurasai, kas finālturnīrā piedalīsies otro reizi. Kā izteikušies Hondurasas līdzjutēji, izlases iekļūšana finālturnīrā ļāvusi tiem uz laiku piemirst par bēdīgo politisko situāciju valstī, un nu, tā teikt, vidēji deviņi no desmit valsts iedzīvotājiem labprātāk runā par futbolu, nevis politiku un iespēju robežās sekos savējo sniegumam Dienvidāfrikā.

Vēsture

Hondurasa savu debiju Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīrā pieredzēja 1982. gadā Spānijā. Toreiz debitanti nokļuva vienā apakšgrupā kopā ar mājinieci Spāniju, kā arī Ziemeļīriju un Dienvidslāviju. Pirmajā mačā pret spāņiem Hondurasas futbolistiem spēles sākumā izdevās negaidīti izvirzīties vadībā, tomēr iegūto pārsvaru noturēt un sagādāt milzu pārsteigumu tomēr neizdevās – 1:1. Tiesa, arī neizšķirts bija nudien negaidīts mača iznākums. Ar tādu pašu rezultātu otrajā spēlē tika slēgts mierizlīgums ar Ziemeļīriju, un līdz ar to Hondurasa pirms pēdējās kārtas saglabāja labas izredzes grupā ieņemt kādu no pirmajām divām vietām, kas nodrošina vietu nākamajā kārtā. Izšķirošajā cīņā pret dienvidslāviem teju visu spēli uz rezultātu tablo saglabājās divas lielas nulles, līdz 88. minūtē Dienvidslāvija nopelnīja tiesības izpildīt apšaubāmu 11 metru soda sitienu, ko arīdzan realizēja tagadējais Belgradas “Red Star” galvenais treneris Vladimirs Petrovičs. Tātad, piedzīvots sāpīgs zaudējums 0:1 un grupā ar diviem punktiem ieņemta ceturtā vieta. Nākammēnes Hondurasu sagaida otrā atrādīšanās PK finālturnīros.

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

CONCACAF kvalifikācijas turnīrs Ziemeļamerikā un Centrālamerikā norisinājās četrās kārtās, un Hondurasa cīņā iesaistījās otrajā no tām, kur divu spēļu summā itin veikli tika pārvarēta Puertoriko barjera (4:0 mājās un 2:2 viesos). Nākamajā kārtā “Los Catrachos” [Hondurasas izlases iesauka – aut.] uzvarēja visās trīs mājas spēlēs un grupā ar 12 punktiem apsteidza gan Meksiku (12p), gan arī Jamaiku (12p) un Kanādu (2p).

Izšķirošajā kārtā sešas komandas (Hondurasa, ASV, Meksika, Kostarika, Salvadora, Trinidāda un Tobago) aizvadīja divu apļu turnīru, pēc kura pirmo trīs vietu ieguvējas automātiski kvalificējās finālturnīram, bet ceturtās vietas īpašniece play-off spēlē tikās ar piektās vietas ieguvēju no Dienvidamerikas zonas, par kuru kļuva Urugvaja. Atzīstami rezultatīvu sniegumu demonstrējot Karlosam Pavonam (7 vārti) un Karlo Kostlī (5 vārti), Los Catrachos pēdējā spēļu dienā, izmantojot to, ka Kostarika mača pašā, pašā izskaņā izlaida no rokām uzvaru pret grupas līderi ASV (2:2), izrāva tik kārojamo trešo vietu, otro reizi nodrošinot vietu finālturnīrā. Situācija noslēgumā: ASV (20p), Meksika (19p), Hondurasa (16p), Kostarika (16p), Salvadora (8p), Trinidāda un Tobago (6p). Jāpiemin, ka Kostarika pēcāk pārspēlēs piekāpās urugvajiešiem un finālturnīram nekvalificējās ...

Grupa un izredzes

Pērnā gada nogalē notikusī izloze lēma, ka Hondurasai Dienvidāfrikā būs jācīnās vienā grupā ar pašreizējo Eiropas čempioni Spāniju, kā arī ar Latvijas pretinieci kvalifikācijas ciklā Šveici un Marselo Bielsas vadīto Čīli. Nav noslēpums, ka Hondurasai šajā H grupā piedēvēta pastarītes loma. Piemēram, betsafe.com bukmeikeru kantoris Los Catrachos izredzes izkļūt no grupas vērtē ar koeficentu 5.00 (salīdzinājumam: Šveicei 2.05, bet Čīlei 1.72, nerunājot par Spānijas 1.04), bet ar koeficentu 1.48 novērtēta iespējamība, ka Hondurasa grupā paliks pēdējā vietā. Domājams, ka Hondurasas futbolistiem ir ko iebilst šajā sakarā, un Dienvidāfrikā tiks sagādāts kāds pārsteigums. Tā teikt, daudz kas būs atkarīgs no galarezultāta pirmajā mačā 16. jūnijā pret Čīli. Ar grupas izteikto favorīti Spāniju vienīgo reizi, kā jau iepriekš minējām, spēlēts 1982. gada PK finālturnīrā, kad tika fiksēts neizšķirts 1:1. Tikmēr savstarpējos dueļos pret Čīli piecās spēlēs divas uzvaras un trīs zaudējumi (vārtu attiecība 10:11), pedējā tikšanās reizē 2009. gada janvārī draudzības spēlē Floridā ar 2:0 uzvarot Hondurasai, bet ar Šveici oficiālajos mačos nav nācies tikties.

Sastāvs un treneris

Valstsvienību finālturnīrā ieveda plašākai publikai mazpazīstamais kolumbietis Reinaldo Rueda (53), kurš Hondurasas galvenā trenera amatā tika pieņemts 2007. gada janvārī. Futbolu paspējis uzspēlēt vien amatieru līmenī, Rueda savā trenera karjeras sākumā vadījis vairākas Kolumbijas spēcīgākā čempionāta komandas, kā arī guvis atzīstamus panākumus darbā ar Kolumbijas U-17, U-20, U-21 un U-23 jauniešu izlasēm, kas trenerim savā valstī atnesuši zināmu slavu. Kā lielākie panākumu jāmin 4. vieta U-17 Pasaules kausā un bronzas medaļas FIFA Pasaules jauniešu U-20 čempionātā 2003. gadā. Pirms pievienošanās Hondurasas trenera korpusam Rueda no 2004. līdz 2006. gadam vadīja Kolumbijas valstsvienību, diezgan pagrimušo komandu paceļot jaunā kvalitātē.

11. maijā Ruedas nosaukto 23 spēlētāju vidū, kuri iekļauti izlases sastāvā startam PK, 14 futbolisti ikdienā mazi pelna Hondurasas vietējā čempionāta klubos. Sastāvā iekļauti arī visi trīs Anglijas Premjerlīgā spēlējošie futbolisti, proti, 25 gadus vecais pussargs Vilsons Palasioss no ''Tottenham Hotspur'' un divi ''Wigan Athletic'' spēlētāji - pussargs Hendrijs Tomass un aizsargs Mainors Figueroa. Spēcīgu iespaidu atstāj uzbrukuma līniju, kuru veido tādi ar vārtu gūšanas garšu apveltīti vīri kā Davids Suazo (Itālijas "Genoa", 50 spēlēs 16 gūti vārti) un visu laiku rezultatīvākais futbolists Hindurasas izlasē Karloss Pavons (98 mačos 57 gūti vārti). Vienīgais patiesi nopietnais robs pagaidām ir Rumānijas kluba ''Vaslui'' uzbrucēja Karlo Kostlī iztrūkums - futbolists joprojām ārstē savainojumu. Tiesa, pastāv iespējamība, ka finālturnīrā Kostlī, kurš iekļauts septiņu rezervistu pulkā, tomēr spēlēs. Komandas kapteiņa pienākumus un līdera lomu uzņemsies pieredzes bagātais pussargs Amado Guevara (34), kurš izlasē aizvadījis 133(!) spēles, tajās izceļoties ar 29 vārtu guvumiem..

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubs
VārtsargsRicardo Canales27Motagua
VārtsargsNoel Valladares33Olimpia
VārtsargsDonis Escober30Olimpia
AizsargsVictor Bernardez27Anderlecht (Beļģija)
AizsargsMaynor Figueroa27Wigan (Anglija)
AizsargsOscar Garcia25Olimpia
AizsargsSergio Mendoza28Motagua
AizsargsEmilio Izaguirre24Motagua
AizsargsJohnny Palacios23Olimpia
AizsargsMauricio Sabillon31Hangzhou Luchen (Ķīna)
AizsargsOsman Chavez25Platense
PussargsEdgard Alvarez30Bari (Itālija)
PussargsJulio Cesar de Leon30Torino (Itālija)
PussargsRoger Espinoza23Kansas City Wizards (ASV)
PussargsAmado Guevara34Motagua
PussargsRamon Nunez25Olimpia
PussargsWilson Palacios25Tottenham Hotspur (Anglija)
PussargsHendry Thomas25Wigan (Anglija)
PussargsDanilo Turcios32Olimpia
UzbrucējsDavid Suazo30Genoa (Itālija)
UzbrucējsGeorgie Welcome25Motagua
UzbrucējsCarlos Pavon36Real Espana
UzbrucējsWalter Martinez28Marathon

Izmantotie resursi:
fifa.com

Kā Hondurasai veiksies PK finālturnīrā?

  • 36

  • 3

  • 0

  • 1

  • 7

  • 46


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Pastnieks Olegs

  +4 [+] [-]

, 2010-05-21 16:30, pirms 14 gadiem
Sports vispar ir baigi labaa shtelle , lai aizmirstu problemas
Latvija jau ari hokeja chempionata laika baigi vienotie paliek

  +2 [+] [-]

, 2010-05-21 16:32, pirms 14 gadiem
Tāpat, kā pie mums Rīgas Dinamo, ļauj aizmirst par ikdienas problēmām, politiku, krīzi untt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Pastnieks Olegs
Slēpts komentārs: Pastnieks Olegs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Pastnieks Olegs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-05-21 17:27, pirms 14 gadiem
masalskis123 rakstīja: esports jau sen vairs nav ir sportacentrs
Paldies, ka apgaismoji, ģēnij! Atgādini to vēl savam draugam gascoigne.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-05-21 22:32, pirms 14 gadiem
gascoigne rakstīja: Vel vieni pretendenti uz čempionu titulu
Brazilija shiem pat tuvu nestaav..